За бебета и деца от 0+ месеца : Бързи въпроси, отговори, съвети -93

• 21 672
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте! Някой ползвал ли е антибиотик Лекоклар и в каква дозировка? Моето бебе е на 9м. и е с възпалено гърло и температура. Днес ни го изписаха по 4мл на 12 часа,но на листовката пише,че трябва да пие по 2.5мл. Не е ли много? Откакто съм го дала не може да заспи от болки в стомаха.

# 211
Аз имам, но не зная дали ще ти хареса. След като два месеца живях в ада на невъзможното ядене, теглих майната на всички правила за столчета, ред, прибори. Чистя след всяко ядене и сменям дрехи след всяко ядене, но детето яде. Защото най сетне видях, че ми казва ясно НЕ на моя подоход.
Яде гушнат в мен или седнал на масата. Прекъсвам като му писне. Показвам му чешмата или лампата, после пак и така. От детето, което не вкусваше попара, жълтък или плод, сега си хапва. Но не давам сирене в попара, а смачкано между пръстите и му го подавам в устата. С жълтъка по същия начин. От плодовото пюре ям и аз и му показвам, че ям. Ей такива неща, без "да няма външни стимули и да си яде в столчето".
Бърка в пюрето, маже всичко и на всякъде. Маже и мене. И е щастлив. Защото има поривът на малкия откривател, който всяко детенце има. Той иска да опита, да види, да усети, да помирише, да пипне. Аз в стремежа си към педагогически правилен подход му бях отнела всичко това. Сега може да съм двойно по уморена, но съм много по спокойна, а синът ми най накрая изяде бучицата сирене и половин жълтък.

# 212
Дали Или, синът ми почна със същите номера малко преди да направи 1г (даже някъде назад и аз съм питала за същото нещо).
Слагам го в столчето за ядене, изяжда няколко лъжички и се почва едно мрънкане, опити да стане, бута лъжицата, плаче и тнт.
При нас проблемът се реши когато махнах столчето и започнах да го храня докато той си играе на земята.
Да, имаше коментари, че не е добро решение това, но няма как да го държа насила в столчето, докато той се дере от рев. След като започнах да го храня на земята, няма мрънкане и тръшкане. Изяжда си всичко, храни се спокойно и с желание. Просто междувременно си играе с играчките или обикаля из стаята, но в един момент спира и отваря устичка за следващата лъжичка.
Освен това, за мен е изключително важно детето да е спокойно докато яде. В противен случай има опасност да се създаде нагативна асоциация с храненето, което да доведе до проблеми с него в бъдеще.
Моя приятелка има същите проблеми. Тя ги решава като дава на сина си да гледа детски филмчета и песнички докато се храни. Пак върши работа, просто за мен е по-неприемливата опция.
Вече зависи и ти на какви компромиси си склонна.
Но да държиш детето насила в столчето и двамата да се мъчите не е вариант според мен.

# 213
Рокет, винаги ще има праволинейни експерти, които искат да бъдат не родители, а педагози и психолози и да правят всичко по правилата. За мен един родител преди всичко трябва да уважава и обича детето си, и уважението трябва да го има дори към бебе. Като ясно и категорично детето ти, ти казва НЕ на някакви неща, е абсурдно тъпо да го насилваш заради евентуално нещо си в бъдеще... Жалко, че малко хора го разбират. Е не говоря за телевизор, телефон и играчки, ама и моето дете не понася столчето за хранене, с две различни опитах, в столчето за кола опитах, на балкона ги слагах - ми не ще. И аз какво, стожерът на жълтъка да седна и да го насилвам ?
В столчето друг подход имам. Ако имаме възможност сядаме всички на масата, ама аз сядам странично на детето, говоря си с мъжа ми или си ровя в телефона и му подавам храна. Така не сме фронтално един срещу друг и аз да го натоварвам с трепетно очакване да яде. Не се фиксирам в него и според мен и на него му олеква и хапва малко повече така.

# 214
Ще направи една година другата седмица. Не държа да яде в стола заради някакви бъдещи си неща. Изобщо не съм се сетила, че проблема може да е в стола. Като цяло не отказва ядене, просто е страшна мъка и за двамата докато го изяде. И аз се притеснявам да не стане негативна асоциация и да спре да яде. Опитва се да ми вземе лъжицата и да бърка в купата с яденето, затова реших , че иска сам да яде и се дразни, че не става. За стола не съм мислила изобщо. Ще пробвам утре без него. И друго се чудя най -голямата драма става вечер. Всеки ден излизаме по няколко часа, вечер по около 2. Може ли да се преуморява и това да оказва влияние? Дали да не го прибирам по-рано?
С цапането нямам проблем, имаме 2 кучета Smile след тях не личи, че нещо е падало. Просто имам усещането, че нещо не правя като хората, а не знам какво е. Отделно, че като се разреве не ме иска.... бута ме.... много е тъжно да не можеш да успокоиш собственото си дете ...

# 215
Дух, малкият в началото се хранеше само в столчето. Но явно вече му е скучно там и започна да протестира. Не го насилвам.
Смятам, че ще започне да го използва отново, когато започне да се храни сам, защото тогава и ръчичките и мозъчето му ще бъдат заети с яденето. Simple Smile
Още обаче не се справя добре и се дави с по-големите парчета, та аз го храня с лъжичка.
В началото се ядосвах, че виждаш ли, не се справям добре с дисциплината при храненето. Сега вече изобщо не го мисля.

Дали Или, при нас в началото закуската я ядеше в стола, докато беше още сънен, но обядът и СЗ не искаше. След това започна и на закуска да отказва да стои.

# 216
И аз съм я хранила така-сядам а тя права в краката ми,но е било от мързел мой.Ако не ще в стол ,няма значи.Сега махнах коритото и взехме столче за баня,не ще там.Права седи ,ми ок ,права права.Да се кефи тя е важно.Оставям я ,точно да открива света,бил той и под формата на тениски в пералнята .Спирам я от контакта и готово.Хартии,чували за боклук,тенджера,тава ,всичко й давам и следвам моето усещане за редно или не.Всичко е на периоди,днес ще яде права,утре в краката ми,после не знам къде.Важното за мен е,да сме гъвкави и да се напасваме към ситуацията ,като речни камъни.

# 217
  • Германия
Немците не са от най- топлите хора, но определено не биха държали детето гладно. Още повече, че тя не яде много.
Не се паникьосвай, страхът лъже. Ще направят някое друго изследване, ще бъде на храна приготвена от тях и ще следят нещата просто. Плюс някое друго упражнение. Не вярвам да е друго. Бъди спокойна и разучи.
Притеснението ми май е повече за психиката на детето. Говорим за бебе на 21м, макар и с размери на по-голямо. Такава рязка промяна в ежедневието на детето ми се вижда лоша идея. Няма да вижда баща си, няма да спи в собственото си легло, нови хора, нов начин на живот, без играчките и, нова храна и още много неща, за които не се сещам в момента. Поразпитах и други педиатри на мои познати, някои от тях са против тези места, на тази възраст. Казват, че децата изпадат в депресия и спират да ядат, следователно отслабват. Дано съм успяла да ви обясня, кое ме тревожи.

# 218
Мели, извинявай, но не говорим за бебе на 21 месеца, а за дете на почти две години. Разликата е доста голяма. Нищо няма да й стане на психиката. Вие в България не сте ли я водили? На почивка не сте ли ходили? То пак си е промяна на целия дневен ритъм.

# 219
  • Германия
Мели, извинявай, но не говорим за бебе на 21 месеца, а за дете на почти две години. Разликата е доста голяма. Нищо няма да й стане на психиката. Вие в България не сте ли я водили? На почивка не сте ли ходили? То пак си е промяна на целия дневен ритъм.
Да, и така го мисля. Пощурях, откачих или незнам. Преди детето май, ще трябва аз да се консултирам със специалист. Спирам да го мисля, вкарвам се в някакви филми без да искам. Дори не е сигурно, че ще излезе решение за това място.

# 220
Аз моите си ги храня в столчетата, но им пускам детски през това време. Искам-не искам това работи при тях. От както започнаха да проявяват интерес към лъжицата им сипвам малко в отделни купички, те си бъркат и се мучат да ядат, аз ги храня през това време. Примирих се, че след всяко хранене ме чака преобличане, прахосмукачка и парцал, няма как..

# 221
  • Пловдив
Аз като се познавам, от страх щях да заведа детета, където ми е казано.
Наднорменото тегло е страшно бреме, остава за цял живот. По-добре сега като малко да "страда" от новата среда, отколкото като поотрасне и започне да осъзнава, или като някое друго дете го обиди за външен вид /всички възпитаваме уж добре децата си, но те са жестоки/.
Психически се нагоди, че това е като детската градина или ясла, пак е смяна на среда, пак е нещо нова за детето, с друг режим и т.н.

# 222
Аз също давам да разхвърля торбички голяма игра пада с тях,тия дни и в локви цопкаме 😄обува мои обувки мн е смешна 🤣
Никога не е хвърляла храна по пода прекалено гладна е хаха,засега следобедното кремче от кухнята се учим да яде сама,с моята ръка загребваме заедно и я поднася сама към устата си.
Вчера дадох Панадол че я мъчат кучешки ама май не й помогна пак се будеше.....

# 223
  • София
А кога започнахте сами да ги учите да се хранят с прибори?

При нас има доста мазане с храна, отказва аз да му подавам и е започнал сам да си взима и да си слага в устата (до преди месец тотално отказваше), има и доста хвърляне на земята. Понякога изпуска парчето, друг път нарочно го хвърля най-демонстративно и гледа къде е паднало. Когато сме на маса го слагаме при нас и му даваме да си хапва също. Засега проблеми със стола нямаме, единствено че след него може няколко кокошки да се нахранят от пода. Пускам прахосмукачка и после парцал. Очаквам и по-зле да става, затова гледам повече храна, която да може сам да си я яде да давам (картофи, кюфтета всякакви, сандвичи, палачинки и такива).

# 224
Meli, моето дете е на годинка и яде същите количества, но е към 8 кг и нещо. Не е проблемът в храненето, явно детенцето е наследило такъв ген и качва лесно, отделно явно си върви и едричко. Аз не виждам с какво ще го ограничават в храненето, след като то звучи балансирано. Но все пак, за мое успокоение, бих разпитала какво представлява тази клиника и посетила специалистите, споменати по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт