За бебета и деца от 0+ месеца : Бързи въпроси, отговори, съвети -93

• 21 658
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Педиатър препоръчва бънджи.... Има време, ще започне. Както са те посъветвали - нека да е на земята нон стоп с играчки. Всичко ще се случи по естествен начин 👶

# 271
  • Пловдив
Ето го нашето чудо, иначе да вкъщи и ние категорично отказахме да дупчим каквото и да било заради бънджи.
И аз досега не съм чула педиатър или ортопед да препоръчва бънджита/проходилка. Включително и орторедът ни препоръча без тях.
https://www.hippoland.net/chipolino-prohodilka-4v1-dzhoya-luks-z … cheta-prjl01902ra

# 272
И аз съм против бънджита и проходилки. Най-добре детето само да се развива. И така 100% ще сте спокойни, че няма да се получи увреждане от тия играчки. За бънджи четох, че е възможно да се изкриви гръбначния стълб. Нямало хубава опора на гърба. Все пак говорим за малко такива инциденти. Но все пак.
Често засичам едно момченце като излизаме на разходка. Нямам приказка с бащата. Но като кара мотор или баланс колело и някак си много странно и неестествено му стои тялото. Най-често така го виждам на мотора, де. Не знам как са го гледали - дали по-рано са го слагали да сяда, или са му помагали да върви преди да е готово, дали са ползвали паяк или бънджи - комбинация ли е от тия неща, генетично ли е? Не знам, но се вижда, че има някакъв проблем. И аз не бих рискувала за моето дете, въпреки минималния шанс за увреждане.
Имам и приятелки, които са ползвали за много кратко проходилки. Нищо им няма на децата. И сега една друга, лекарка - бънджи с масичка. Ще видим по нататък нейното как ще е.

# 273
  • Пловдив
Аз като дете не съм ползвала бънджи/проходилка, но съм кривяла крака при ходене и известно време е трябвало да нося специлани обувки. Та всичко е много относително, едва ли някой цял ден би държал детето си в проходилка, а и едва ли има и такова дете, което да стои в нея цял ден.

# 274
Аз като дете не съм ползвала бънджи/проходилка, но съм кривяла крака при ходене и известно време е трябвало да нося специлани обувки. Та всичко е много относително, едва ли някой цял ден би държал детето си в проходилка, а и едва ли има и такова дете, което да стои в нея цял ден.
Аааа недейте така. Имахме една комшийка, много беше горда, че на обяд като го тикне в бънджито, поне 2-3 часа не я занимава, защото гледа и клипчета през това време. То на 6м бебето обядваше с Помбер картофени мечета, така че родители много по този свят.

# 275
И аз щях да го напиша,но реших да не съм лоша,хаха, има,има, сигурна съм, то като цяло е за родителя, да го сложи там и да има малко време за друго

Заемат място, пари са, за кратко време е, без тия джаджи човек се развива...
Моя приятелка й бе странно,че нямаме бънджи, те имаха за касата на вратата, на мен нейното ми бе странно, но всеки избира и важно е да е ок с неговия си избор.
Ходихме при известен ортопед, като ми спомена тия неща плюс кенгуру, да си ги носи той, беше ми ясно,че няма да ги ползваме.

# 276
То е ясно, че няма да стои с часове... Да ви кажа, нали моето дете не иска да стои по корем и чак ми е жал цял ден да е по гръб, ръцете ми не държат вече, стана 7,500 кг. Чудя се какви занимания да му измислям...
Имам питане за храната: педиатърът ми каза, че зеленчуковото пюре следва да е около 159-160 гр, обаче, моите дете изяжда едва 100 гр, с колко мл АМ мога да дохранвам???
За следобедните каши, моля ви, ориентирайте ме-на колко гр плодово пюре, по колко гр каша се пада? Какво е съотношението каша -пюре??? Например, ако забъркам 2-3 суп лъжа каша с вода или АМ, колко гр пюре да добавя?
Честно ви казвам, откачам!

# 277
И аз си мислех,че много ми тежи, но свикнах, вече е почти 12кг,не че не върви, но когато се наложи да я нося, свикнах, а преди 7кг ми бяха много.🤗
Не се вторачвай толкова в пропоциите и в хилядите съвети и няма да ти е толкова стресиращо.

# 278
Ani, аз не храня с АМ, но съм срещала, че пюрето е колкото АМ като количество, тоест ако изяде 100 грама пюре, а дозата му АМ е 170мл, дохранваш със 70мл.

Каша с плодово пюре правя на око, пак да стане съответния грамаж.

Аз лично не следя толкова грамажите, давам колкото му се яде, по-малко, повече, важното е сега да се запознае с храната, пък ако не му стигне, си го дохранваш колкото си поиска.

# 279
  • Пловдив
Ani888, аз дохранвах с толкова колкото да стигне грамажа на млякото по принцип. Каши не съм давала, но и там може да правиш на око до достигане на желаната консистенция.
Не се вторачвай в грамажи/гъстота, запознавай детето с нови храни и в един момент само ще си изяжда примерно грамажа, без да е необходимо да дохранваш с мляко.

# 280
То е ясно, че няма да стои с часове... Да ви кажа, нали моето дете не иска да стои по корем и чак ми е жал цял ден да е по гръб, ръцете ми не държат вече, стана 7,500 кг. Чудя се какви занимания да му измислям...
Имам питане за храната: педиатърът ми каза, че зеленчуковото пюре следва да е около 159-160 гр, обаче, моите дете изяжда едва 100 гр, с колко мл АМ мога да дохранвам???
За следобедните каши, моля ви, ориентирайте ме-на колко гр плодово пюре, по колко гр каша се пада? Какво е съотношението каша -пюре??? Например, ако забъркам 2-3 суп лъжа каша с вода или АМ, колко гр пюре да добавя?
Честно ви казвам, откачам!
Дохранвах с мляко на всяко хранене, преди да достигне цялото количество за едно заместено хранене. След като педиатъра ти е казал около 160гр., а изяжда 100, додаваш около 60 мл. мляко. Като може и да не иска цялото количество, защото все пак пюрето засища повече. А за каша, слагах по половин бурканче плодово пюре от 190 гр., демек около 90 гр.

# 281
Здравейте, дъщеря ми е на 10м и от 2 месеца насам имаме проблем с обриви. Появяват се първо по гърба, след това около гърдите и врата,  и по слабините като на гърба са най - много и най зачервени. Ситни пъпки с връх и изглеждат като прозрачни малки мехури, но около тези по гърба е зачервено. Първия път, когато се появиха бяха само по гърба и педиатъра каза, че са от претопляне. Втория път бяха и по другите места и детето беше видимо по - неспокойно особено вечер след баня, като легне по гръб малко преди да заспи започва да се пъчи, върти се на ляво и на дясно и плаче (къпя я всяка вечер като слагам много малко измивен душ гел на Avene, за кожа предразположена към дерматит). Бяхме на преглед и този път казаха, че е от храна. Бях и дала да опита домашно печиво, което съдържаше белтък (педиатъра беше казал, че може да предлагам). Иначе е захранена от 5м, въвела съм всичко за възрастта, дори бяхме и на детска кухня и до тогава нямаше никакъв проблем с никоя храна (жълтък, месо, глутен, млечни, кисело мляко и т.н.) По препоръка на педи. спряхме кухнята, киселото мляко, и минахме на домашно пюре от морков, картоф, тиква, някои плодове и месо. Изписаха ни фенистил капки и крем. След 5 дни пъпките изчезнаха, спрях лекарствата, но си продължих с ,,диетата”. След което на третия ден пъпките отново започнаха да се появяват по същия начин, първо по гърба (3-4) и след това избухват пак на всички по горе изброени места.. забелязах, че точно преди да се появят отново, излизахме с колата и времето беше леко задушно пред дъжд и на детето му беше топло. Тя е леко пухкава и кръгличка, много често й е топло дори да е леко облечена все вчервява бузките. Четох хиляди статии и аз смятам, че пъпките най - вероятно са от претопляне. Също така и растат зъби и постоянно си чеше ушите и зоната около устата и носа.. едва ли пъпките са от зъбите, но моля ви споделете мнения? От какво мислите, че са пъпките и чесането на уши (чеше се доста обилно, дори си прави рани в ушната мида от чесането). Притеснена съм и обмислям да отида на дерматолог и уши нос гърло.. филмирам се да няма вода в ушите или нещо друго. Извинявам се за дългия пост, имам и снимки на пъпките, ако някой знае нещо повече мога да изпратя. Благодаря предварително!

# 282
Консултирайте се с добър кожен лекар. По принцип дори да не са от претопляне, ако на детето му е топло, поти се, това ще влоши обрива и усещанията за сърбеж, сухота от каквото и да е породен. Успех, дано откриете скоро причината и се оправи детенцето.

# 283
Аз бих посетила И алерголог, освен кожен лекар - пишете, че детето е на 10 м и от 2 месеца е проблемът, значи от 8-месечно, като детето е било на кухня? Мисля, че прекалено бързо сте захранили и е възможно някоя храна да дава по-дългосрочен проблем.

# 284
  • Несебър
И тук да споделя, че уебинарът на д-р Бояна Петкова за Захранване на алергични деца е супер полезен и разбива всякакви митове за стандартното педиатрично захранване.
За да се избегне бъдещо отключване на алергии, най-добрият вариант е всички алергени да се въведат преди годината, по малко и редовно предлагане, защото незрялата имунна система един вид се приучава да ги толерира. Но инфото е супер много

Общи условия

Активация на акаунт