За бебета и деца от 0+ месеца : Бързи въпроси, отговори, съвети -93

• 21 664
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
MintyMohito, нямаш повод за притеснение. Когато моят син беше на 3 месеца педиатърът го изправи, видя как стои на краката си, каза "браво" и ни каза, да му правим по няколко минутки тренировка сякаш крачи, за да укрепне. Той започна активно да се върти на 6 месеца и малко. Можеш да я държиш за малко изправена сякаш крачи, но не повече от минута, две.

Танче, на 7 месеца може да яде копър, лук и магданоз.

Толкова откарва. По минута или 2 най-много.  И аз не мога много да я държа, почти 7 кила отива вече. Просто има желание и не искам да и го съсипвам. А пък и е рано...

Ами за невролог мрънкаше. И аз не разбирам какъв е проблема като всяко бебе си има свой ритъм. Вече като ходим с таткото и малкия на лекар почвам да се притеснявам какво ново 20 дето се вика ще намери да не е ок.  Малката пък много си я харесва и все и се усмихва и гука. Даже ваксините като смел герой приема без рев или нещо друго.

# 241
Има ли други ранобудни като нас да стават 6.30 ..7
Така си мечтая да се събудим в 8..9...😄
Кажете някакъв трик да поспи още час поне детето че и ние.
Че като чувам на приятели децата стават в 8..10 тайничко им блазя 😄

Има, има.
На нас 06:30 ни е максимума, освен ако не го е събудило нещо посред нощ. Тогава може по изключение да поспи до 7. Grinning
И аз съм търсила и питала как да спи до по-късно, но решение няма.
Зимата си лягаше много рано, към 18:30-19:00 и си мислех, че заради това и става толкова рано.
Сега си ляга 20-21 и пак в 06:30 е на крак.
Опитах и да увелича нощното хранене, пак без резултат.
Малкият вече е на 1г. и просто започнах да свиквам, че си имам ранобудно дете. Simple Smile

# 242
  • Пловдив
Е, вие в 6:30 сте супер. Нашата днес стана в 6.00 свежа и готова за игра Simple Smile други дни в 6:30 или 7:00, въпрос на късмет.

А по другия въпрос, какви невролози го гонят този педиатър? Нашата се обърна от гръб по корем на 6++, а от корем по гръб свободно се обърна на 8 месеца. Сега е на 9++ и тепърва взе да лази. Когато беше на три месеца само си лежеше, но всяко бебе си е строго индивидуално. Само отбелязвам, че според мен невролог е малко крайно във вашия случай.

# 243
  • София
Има ранобудни Grinning Принципно става около 7-7:30, обаче често е около 6:30. Лягал е и в 19:30 и 21:00...пак така си става сутрин.

Педиатрите не са ортопеди или невролози, че да шашкат родителите. Още малко на една година по състезания и маратони ще искат да ги пращат тези деца.

MintyMohito, малко е детето за такива неща. Носи го, да гледа, обаче мускулатура и кости не са развити, че да държат такава опора.  Утре и шоколад/вино ще те гледа как ядеш/пиеш и ще иска, защото са любопитни, но е ясно, че не се предлагат на такова малко бебе.

# 244
Чак пък на невролог на 4м. Моята тогава се обърна инцидентно 2-3 пъти. Започна на 6м чак да се върти гръб-корем. Нищо й няма. Откажете просто да отидете на невролог.
Меллии, когато се наложи да влезете в клиниката - обяснявай няколко дни преди това, че ще отидете на почивка само двете. Някакви положителни неща/история измисли за престоя. И гледай да си спокойна, защото децата усещат. Така или иначе няма цял живот у вас да стоите - я почивка някъде, на гости при баба и дядо. Трябва да свиква детето на такива промени.
Около годинката има скок в растежа и с комбинация зъби е съвсем нормално да отказва храна. При нас имаше 3 седмици тогава, в които като я сложа да яде - само хвърляше храната на пода или пък слага си нещо в устата и плюе. Период е, ще мине. Отделно ако сте чели за ЗВБ - децата опознават света с пипане, мачкане. Така че е нормално да си играе с храната. Така се създава и положителна връзка с нея. Ако не сте го направили от 6м както при ЗВБ, то в един по-късен момент след 8м, или 10м, или 1г е нормално детето да прояви такова желание да изучава храната и да иска да се храни само с ръце. Като минала през това от ден 1 на захранването - да, мацаницата е голяма. Но с всеки изминал ден има лек напредък и става все по-малка.
 Аз прибори дадох след годинката. Преди това само я разсейваха. Не че не ги изучава и след годинката. Все още предпочита да се храни с ръце. Някои майки слагат от ден 1 прибори. Както го усещате.
Отделно дали ще е по ЗВБ, или пюрета - забелязала съм, че в един момент майките със стандартното захранване опират до момента с цапането и мазането , което си е нещо нормално при ЗВБ от ден 1 и е част от процеса на самостоятелното хранене. И за мен е нещо нормално, през което трябва да минат децата. Има и деца, които се хранят чисто и са лакоми, има и такива като моето Simple Smile
Може би ще ме наречете праволинейна, както някоя беше споменала по назад. Но при нас всички хранения са на маса без тв и игри. Има и СЗ, където й оставям храна на малката масичка и ходи напред назад из стаята и си взема от храната, но основно като се храним - се храним без забавления. И да уточня, че дори така - нашето много обича да се лигави на масата, освен ако не е много гладна или да й се спи. Grinning аз в това праволинейното виждам съзнателно хранене, което се опитвам да постигна. И култура на хранене, но там май не съм много настоятелна, защото я оставям да се лигави на масата, току виж хапне още малко. Хаха

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 14:00 от Miya_73

# 245
  • София
Ние също сме от тези праволинейните - яде се на маса, само вечер е пуснат ТВ обаче. Така сме свикнали, така искаме и малкия да научим.
Аз от началото исках да пробвам ЗВБ, но тотално отказваше. Искаше лъжица и аз да му давам. Точно след навършване на 8м почна да му е интересно сам да взима храната и да я яде. Иска ми се да е малко по-самостоятелен вече, но още е малък да може да се храни пълноценно сам.

# 246
Да ви кажа ли нашето почти не се хранеше от 6м++ до 8м++. Намирала съм само 1-3 миниатюрни парченца в памперса /без да ровя разбира се/ за този период. Повече мачкаше или смучеше, но не съм се отказвала. Изключително бааавно и постепенно стават нещата. Възможно е и 1м нищо да не яде. Само да облизва храната и така. Това не ме е спирало и отказвало да продължа с метода. Може би някои майки очакват нещата да се случат веднага /има и такива деца, но според мен се срещат по-рядко/. Може би сте се отказали рано и е трябвало да изчакате. Все пак на детето му трябва време да разбере какво да прави, защо го прави и как да го прави. Затова и всички сядат заедно на масата и хапват едно и също. За да гледа и копира.Пожелавам ви с второто да ви се получат нещата. Аз се кефя много на метода. Извинявайте, че звуча фанатично.

# 247
Ние сега се връщаме от личната след ваксина + преглед и съм малко притеснена.
Малкият почити не е наддал през последния месец. Сега е 9.5кг, а преди пак беше толкова.
Според личната, няма нищо притеснително, защото е порастнал с почити 2см, а и почна да ходи, което също оказвало влияние, но аз се притесних.
Като цяло той не е лакомо дете и дори може да пропусне ядене ако е много зает с някоя играчка или игра.
Иначе хапва 5 пъти на ден. Две от храненията са му с АМ по 230мл, а останалите 3 са му по 200гр.
Как е при вас наддаването?
Сега е  а 1г. - 75см и 9.5кг

# 248
Ние сега се връщаме от личната след ваксина + преглед и съм малко притеснена.
Малкият почити не е наддал през последния месец. Сега е 9.5кг, а преди пак беше толкова.
Според личната, няма нищо притеснително, защото е порастнал с почити 2см, а и почна да ходи, което също оказвало влияние, но аз се притесних.
Като цяло той не е лакомо дете и дори може да пропусне ядене ако е много зает с някоя играчка или игра.
Иначе хапва 5 пъти на ден. Две от храненията са му с АМ по 230мл, а останалите 3 са му по 200гр.
Как е при вас наддаването?
Сега е  а 1г. - 75см и 9.5кг
Съвсем нормално е да не наддава в тази възраст. След прохождането повечето деца спират да качват, поне за известно време. Няма откакво да се тревожите.

# 249
  • Пловдив
Rocket, абсолютно нормално е. И моя е качил само почти 200гр, хич не го мисля, яде, *ере, състоянието му си е обичайнота, значи всичко му е наред.

# 250
Това, което знам от нашата лекарка е, че се очаква до годинката да се утрои рожденото тегло. Тъй като всяко дете се ражда различни кг, съответно има разлики. Но около годинката някъде 10 кг е добре. Плюс това дете на 1 година вече не е бурно растящо бебе, абсолютно спира бурното наддаване. Наддават по-малко, защото вече се и движат много. Аз никога не съм знаела колко яде моето дете. Като беше на мляко съм кърмила, като почнах захранване, готвя, сипвам, яде докато откаже. Няма повод за тревоги.

# 251
Нормално е вече да не наддава толкова.
Нашата девойка от годинката до сега (1.8г) е наддала 500гр, а се е издължила с 10см.

# 252
При захранването ако има алергия към зеленчук, от първия прием ли се проявява? И къде точно е обрива, как изглежда? За 4ти ден яде морков и днес има 5,6 пъпки на лицето. Дали е това или от слюнки, жега?

# 253
Rocket, споко. Напълно нормално е. Моето дете за 7 месеца е наддало има няма 800 грама.  Това, което знам е че е желателно на годинката да са утроили рожденото тегло. Също е много важно, че в пораснал на ръст. Всичко е точно 🍀

# 254
На мен сестрата на последната консултация ми каза, че за норма се приема средно 500 гр за 3 месеца. Това е за деца, навършили 1 година.

Общи условия

Активация на акаунт