ОСМИ клас 2020/2021 - Епичната година е към своя край и осмокласника сега го чака рай!

• 28 230
  • 722
  •   1
Отговори
# 360
  • София
sssani и vesana, абсолютно съгласна! 😂
Всъщност, проблемът не е в математиците, а в тези, които искат да са на тяхното ниво.
Аз не бих припирала синът ми да има 6 по БЕЛ или биология на всяка цена. Даже на никаква. Но и не се дразня, не давам пари за уроци по БЕЛ и био, и дните ми чудесно минават без да знам точната разлика между сложните изречения... или половия живот на зелената еуглена (дори не знам има ли такъв) 😂.

# 361
  • София
Виж ,за еуглената ми стана любопитно.Отивам да проверя.И без друго има задръстване на магистралата ...
Голяма излагация...Това еуглената било водорасло! а не животно.В своя защита ще кажа че и биологията в музикалното се учи като математиката Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 17:05 от sssani

# 362
И аз нямам спомен някога да са ми притрябвали синуси и косинуси. Ама и анализ на Толстой или Юго също. Нито пък разните му там късоцветни (имаше ли такива? Simple Smile), многоцветни и прочие. Всичко това обаче се учи в училище и не съм имала нищо против. Нямам нищо против и децата ми да го учат, смятам го за необходимо. Каквото им е интересно, ще го учат с удоволствие и ще го запомнят, каквото не им е, ще го маркират просто и така. Какво ще им потрябва в бъдеще, никой не знае.

# 363
  • софия
И ние прекарахме един приятен ден в Бистрица с приятели. Не бях ходила там от години. Станало е като един малък град. Много ми хареса.

# 364
Е, недейте пък сега така...
И ученето за зелената еуглена, и анализ на произведение на Толстой, и опрашването на пчелите, и падналите ябълки имат място в обучението на децата по простата причина, че освен, че формират мироглед, ни дават и необходимите знания да не твърдим по-късно в живота си, че Земята е плоска и, че вирОс няма. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 365
  • София
Е, Шмърц, никой не го оспорва това. Децата трябва да натрупат някаква база знания и обща култура, независимо от моментните им желания, състояния и интереси.

Исках да добавя само още едно нещо, на тема математика, породено от въпроса на blanc и "дете, което не е математик".
Всеки влага различен смисъл в това. За мен, дете-математик е такова дете, на което мозъка му работи на тази честота. Не подценявайте децата си, въпреки че и аз често го правя. Много често децата развиват привидна непоносимост към математиката, заради грешен учител, подход, преподаване. На родител, който няма опит, ще му бъде трудно да определи дали детето му е или не е.
За мен, в много от случаите, в които деца биват нарочени като несправящи се, просто липсва опитен човек, който да е изградил въпросните мисловни връзки в мозъчетата им.
И в крайна сметка, дали ще рисуват, решават задачи или като малкото на Аманда (фен съм му и аз) ще събират жаби, това са нашите деца с индивидуалните си дарби. Ние трябва да ги обичаме!

# 366
То и голямото събираше жаби, а сега се запознава с двайсетгодишни англичанки, които са му направили комплимент за тениската. ..Вчера беше с пълна програма от много, типично градски истории.
Биологията се учи с практически упражнения, иначе си е просто зазубряне.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 19:21 от Amanda.D

# 367
  • София
Биологията се учи с практически упражнения, иначе си е просто зазубряне.
Ето това е ключът към всичко!
За да си добър в нещо, трябва освен интерес и дарба, много труд! Важи за всяка една наука, език, занаят...

# 368
Ама веднага мога да споделя опит с моя младеж. До 7-ми клас математиката се учеше колкото да има базовите познания. Виждах, че няма никакъв интерес в тази област и не съм натискала по никакъв начин за повече от необходимото. Отдават му се езиците и смятах, че натам ще се насочи. Изведнъж на Нова година ми каза, че искал да кандидатства в ТУЕС. Значи такива очи оцъклих, че не знам дали може да си представите картинката... Обясних, че там не "цепят басма" на никого, изискванията са много високи и не знам дали би му се понравило да понесе такава трудна обстановка. Той си настояваше, че иска там да учи. Започна с баща си да работи по математика, трудно му беше в началото (независимо, че двете му учителки по математика са били добри и проблем там никога не е имало). За три месеца баща му го подготви до такава степен, че на НВО направо ни отвя главите. Аз пак започнах с обясненията, да си помисли отново, че там е възможно да му е трудно. Не и не. Естествено се съобразих с него.
Воден от интереса си в областта на програмирането, се справя прекрасно. Щастлив и доволен е - дете, което никога не е имало интерес към математиката... Blush

# 369
  • София
Шмърц, а бащата даваш ли го под наем? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 370
Шмърц, а бащата даваш ли го под наем? Stuck Out Tongue Winking Eye
хахахах, аз го давам, ама той не иска.

# 371
  • Между гори и планини
Моя днес се мъчи с едно помагало по български, всички видове изречения, тестове. Класно във вторник.
Вчера цял ден учи за изходящото ниво по философия утре .
Аз днес ходих до фермерският пазар. Напазарувах промишлени количества ягоди и череши. Черешите половината направих на компот, другите са почистени и захаросани и утре ще се варят на сладко. Същото чака и ягодите.
Сутринта Стивън издебна няколко часа без дъжд и окоси. Ужасно дъждовно и студено!
Аз не обичах математика в училище, но после ми потрябва с всички тия мебели които изчертах и изчислих. Бая смятане падна.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 18:48 от Доня Дафина Черешова

# 372
Наборът прекара цял ден пред някаква компютърна игра. Вали от обяд и му се провалиха плановете за излизане. Нямал да учи по нищо. Направо се страстна с този компютър днес.
А да учи точно по философия е абсурд. Имам сериозни съмнения дали изобщо е отварял някога този учебник. Там изкарва четворки на тестовете. Получава шестици на устните изпитвания и от активно участие, защото той учебници може и да не отваря, но в час слуша и принципно обича да взема участие, а и отдавна е установил, че това е лесен начин да получаваш високи оценки. Та така, той драми с оценките няма по повечето предмети. Дали ще е пет или шест за срока не го вълнува особено.

# 373
  • о`майна лунна нощ е
Наборът също е залепнал за компютъра, откакто сме се прибрали. Преработи се днес на село. Набра половин кофичка череши, направи масаж на баща си и изкара 3 лева, изми лапите на кучето ... Направо капна от умора и се свлече на стола пред монитора.
Оказа се, че този сюрреалистичен отзив, който получи по БЕЛ, бил за това, че единствено той отговарял на въпросите на госпожата. Станало му криво, че останалите си говорели и не участвали в работата в часа и почнал да вдига ръка на всеки въпрос.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 19:23 от `ТуиГ

# 374
А моето ми разправя, че с останалите момчетата си говорели, че май трябва да почнат да вдигат ръка, когато знаят нещо по френски. Откритие в осми клас:sweat_smile:

Общи условия

Активация на акаунт