Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дилема със смяна на фамилията след граждански брак

 • 1 987
 • 43
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 6 757
Аз съм с -, броих ги, 29 са всичките букви.

Досадничко е изписването, ама се преживява. И моето съчетание е леко странно, между определение и животно Grinning, но повечето хора ме наричат с името на мъжа ми и не се усещат колко е забавно цялото.

# 31
 • Пловдив
 • Мнения: 8 522
Не, не сте ме обидили! Аз съм туркиня с български имена и не се срамувам да нося турски имена, проблемът е, че не звучи добре и самото съчетание удря на име , като на човек от ромски произход.
Е, то зависи и от съчетанието. Ако не ти звучи добре на теб самата, или ако за себе си не можеш да избягаш от асоциацията с ромски произход, не сменяй. Ако само по себе си не ти пречи съчетанието, според мен няма нужда да се притесняваш, че на някой можело така да му звучи. То е ясно, че подобно нещо може да се получи и от вземане на фамилията на съпруг, пък и името ти обикновено не върви отделно от теб самата.
А във връзка с децата не е проблем.
-----
А, ти междувременно си решила за тире. Може би наистина при колебания това е най-добрият вариант, а винаги можеш да се представяш само с едното, според случая.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 12:14 от Магдена

# 32
 • София
 • Мнения: 829
Много познати имам със смесени бракове. Всички са или с тире, или са взели фамилията на мъжа. Да, става дълго, ама то не си пишеш фамилията по 200 пъти на ден, та не е нещо чак толкова досадно и неприятно. Майка ми също е чужденка, но си е приела българската фамилия на баща ми директно, иначе само фамилията е щяла да е 20 букви, а с останалите две малко над 40.

Лично мнение е, че щом сте се оженили, жената взима фамилията на мъжа под някаква форма (тире, само нея). В момента малкият е с името на баща си, аз съм с бащиното. Еми не е готино, мен лично не ми е ок да сме с различни фамилии, но нарочно не подписахме преди да се роди, а си искаме нормална сватба. Имам чувството, че не сме пълноценно семейство, въпреки че всичко останало си го имаме.

# 33
 • Мнения: 697
Лично и съкровено решение е дали да си смени жената фамилията, когато сключва брак или не. Не смятам, че приемането на фамилията на мъжа е свързано по някакъв начин с уважението към него. Аз лично запазих фамилията си, защото я харесвам, рядка е, исках да запазя по-дълго фамилното си име живо /имам сестра, баща ми има сестри, които не носят фамилията/, не ми звучеше благозвучно съчетанието на моето име с фамилията на мъжа ми. Уважението към съпруга ми намирам изразено с това, че съм приела да бъда негова жена, да имаме общ дом и деца.
В нито един момент не съм имала проблеми с това, че сме с различни фамилии с децата и мъжа ми. Сега /24 години след сключване на брака/ не съжалявам, че съм запазила фамилията си.

# 34
 • Мнения: 1 654
Аз моето решение съм го обяснила в друга тема. Въпрос на идентичност, да не забравям коя съм, от къде съм. С това име съм родена, с него ще си и умра. Животът ми не почва със сватбата. Моят мъж не ме е натискал, ако значеше твърде много за него, може би щях да направя компромис.
Между другото бях чувала за случай мъж да вземе фамилията на жената. Много отдавна беше, а и нямаше ли и един такъв известен случай ?
Един мой приятел взе фамилията на жена си. Причината беше,че тя е от известен комунистически номенклатурен род. Баща и май е бил партизанин.

# 35
 • София
 • Мнения: 335
В закона ясно е записано, че възможните опции, свързани с фамилното име на съпрузите след сключване на граждански брак са 3 и те са напълно равностойни:
1. да се запази съществуващата фамилия;
2. да бъде сменена, като се замени с фамилията на съпруг/съпруга;
3. да се добави фамилията на партньора към собствената с тире.
Не е нужно да се търси причина, да се анализира или да го считаме за нещо много странно, когато мъжът след брака приеме фамилията на съпругата си. По света тази практика е обичайна, у нас е по-рядко срещана.

# 36
 • Varna
 • Мнения: 23 024
Здравейте! Имам една дилема, която наистина много ме яде отвътре, а именно смяна на фамилията след гражданския брак. Остават ни два месеца и ще подаваме вече декларации, та трябва да взема решение. Аз съм с български имена, а бъдещият ми съпруг с турски и ако приема неговата фамилия, честно казано името ми не звучи никак добре. Единият вариант е да приема фамилията му с тире от уважение, но тогава името ми става адски дълго, защото моето презиме и неговата фамилия са по 11 букви, а името ми общо става с 35...ще ме очаква голямо писане заради едно име. Той иска да приема неговата фамилия, но в същото време осъзнава, че за мен е конфузна ситуацията, та не знам как да постъпя. Ако си запазя своята фамилия големи ли ще бъдат проблемите, когато имаме деца живот и здраве?
Аз се омъжих миналата година и си запазих фамилията. Няма драма. Детето ми е с имената на баща си.

# 37
 • София
 • Мнения: 18 041
И аз си запазих фамилията. Много си я харесвах и не исках да я сменям, за ММ не беше проблем.
Честно казано ми е тъжно да чета за хора, които смятат, че ако мъжът и жената не са с еднакви фамилии не са семейство.

# 38
 • Варна
 • Мнения: 2 049
Мда, същите смятат, че едно бебе ще оправи отношенията, когато те са зле... Grinning Сори за спама, но тя темата така или иначе се изчерпа, а за мен също е шокиращо какви разсъждения имат някои хора само заради едното име.

# 39
 • Мнения: 1 654
Именоването на любимото същество го белязва като ваше собствено... Нима е лошо това?! Една моя позната наричаше гаджето си "Паяк",но забраняваше на другите да се обръщат към него с това прозвище...

# 40
 • Пловдив
 • Мнения: 8 522
Цитат
Не е нужно да се търси причина, да се анализира или да го считаме за нещо много странно, когато мъжът след брака приеме фамилията на съпругата си. По света тази практика е обичайна, у нас е по-рядко срещана.
Сигурна съм, че на всяка крачка по света мъже приемат фамилията на жена си, да. Sunglasses
Закона го знаем. Това, че законът дава възможност за нещо, не прави нещото често срещано и обичайно.

# 41
 • Бургас
 • Мнения: 7 736
Със сина имаме различни фамилии...
Никога не е имало проблем по тази причина.
Той носи фамилията на баща си,което е нормално.
Аз също не бих се разделила с фамилното си име,бих сложила неговата с тире,ако съпругът тоооолкова настоява.

# 42
 • Мнения: 1 880
Имам дълги имена...съответно 8-10-10 букви. Преди брака фамилията ми  я ползваха повече от собственото ми име, защото е рядка и различна. Дори имах и нарицания производни на фамилията ми, което ми харесваше. ММ има екзотична фамилия, предавана на поколенията, но с само 5 букви, така че реших да я добавя с тире. Ако не ми харесваше или беше беше някое тривиално фамилното име на ММ,  нямаше и тире да сложа даже. А колко е важно за него да носите неговата фамилия? Ако не държи решението става много по-лесно щом не харесвате звучението на "новото " си име.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 15:58 от Harista

# 43
 • Мнения: 1 440
Замислих се какви проблеми биха могли да възникнат от това, че нямате еднакви имена с децата ви. Аз съм записана на името на дядо ми (такъв е обичаят при нас), майка ми и баща ми са с друга фамилия. Все едно никаква роднинска връзка нямаме, но никога не сме имали никакви проблеми или конфузни ситуации.

Аз винаги съм твърдяла, че няма да си сменя името. Имам професия, в която малко или много името ти става част от теб, с години работиш, за да го изградиш. Това са си твои постижения, не на мъжа ти. Сега обаче се замислям дали да не го сменя и то просто защото фамилията звучи добре след моята. Ако беше тази на бившия ми приятел, никога нямаше да я сменя. Не ме притиска половинката, каквото реша това ще е.

Общи условия

Активация на акаунт