Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 70 005
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, някой да е поръчвал наскоро от Victoria’s Secret до адрес в България?
Преди година идваха директно със Спиди до вратата, но нямам информация все още ли е така или отива на митница…

# 526
Имам пратка от Китай, на проследяващия номер в сайта на бг пощи излиза, че е задържана за преглед от митничар (или нещо подобно). Това с дата 12 октомври, какво да очаквам нататък - ще я пратят ли до местния клон за да я получа или трябва да им пиша?
На стойност 29.99 долара е.

# 527
Отнема  около 10 дена плюс минус 2-3 да стигне до пощенския клон, ако е с платено предварително ддс нищо не плащаш, ако не е платено плащаш в пощата ддс плюс 3.90 такса. Не излезе ли от митницата за 2 седмици вероятно продавачът не е подал информация, тогава попълваш декларациите както преди и плащаш ддс и 3.90.
Вече всичко от трети страни минава през митница.
От алиекспрес обикновено са с платено ддс.

# 528
Не е от Алиекспрес. Ако продавачът не е подал информация, къде трябва да попълня декларации? Не ми се е налагало повече от 10 години да се занимавам с митници заради подобни пратки. Иначе имам еори номер.

# 529
Не е от Алиекспрес. Ако продавачът не е подал информация, къде трябва да попълня декларации? Не ми се е налагало повече от 10 години да се занимавам с митници заради подобни пратки. Иначе имам еори номер.

Тези бланки
https://www.bgpost.bg/bg/500
разпечатваш, подписваш, сканираш и пращаш на този мейл
customerservice@bgpost.bg

Добавяш и поръчката от сайта плюс извлечението от пейпал или банката.

# 530
Получих следния имейл от ФедЕкс. Трябва ли аз да предприема нещо или трябва само да изчакам?

# 531
Ще ти се обадят

# 532
Благодаря! А какво ще се изисква?

# 533
  • Варна
Оля, ще изпратят email  с необходимите документи, които трябва да изпратиш.

# 534
Много ви благодаря!

# 535
  • София
Здравейте. Един кратък въпрос, ако знаете - Мито не се дължи върху пратки от Южна Корея, нали? Декларация за произход на стоката Южна Корея стандартно ли се прилага от изпращача или аз трябва да го помоля и да му предоставя текста?
Искам да поръчам стоки от Южна Корея на стойност по-висока от 150€ и бих искала да имам повече подробности, ако имате такъв опит. Досега поръчките ми от Южна Корея са били на стойност до 150€.

# 536
Би трябвало изпрщача сам да си добави текста. Помолете за износната фактура.

# 537
Зависи дали продукта е със съответния произход. Не може да е произведен напр в Китай и само защото идва от Корея, да очаквате да има текст върху фактура.

# 538
  • София
Зависи дали продукта е със съответния произход. Не може да е произведен напр в Китай и само защото идва от Корея, да очаквате да има текст върху фактура.

Това ми е напълно ясно. Стоките са произведени в Корея, просто се чудех дали в случай на сума по-висока от 150€ изпращача представя декларация за произход на стоките по дефолт или трябва да го помолиш.

# 539
Това, че са произведени в Корея, не е достатъчно условие. Трябва да покриват правилата за произход. За да има текст върху фактура, трябва да го поискате. Фирмите използват един темплейт за фактури за всички страни. При някой софтуери нямат възможност да сложат такъв текст, за това правят фактурата с текста в съвсем различен формат.

Общи условия

Активация на акаунт