Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 236
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Simple Smile) Ех, че ме нападнахте:) Винаги си пътувам с децата, особено с баткото, който е на 4год.
Даже за 4 год  само 3 пъти сме го оставяли и сме ходили на екскурзия в чужбина. Мисля, че всеки има право за няколко дни да разпусне. Още не сме решили на 100% за Ноември, зависи и от Ковида как ще е, но на студеното в Париж с бебе не ми се вижда ок просто.
Но това е друга тема:)

Малкия вече свиква и само си суче, даже имаме една кутия АМ дето е отворена голяма, и ще и мине срока след седмица, но нищо.

Като съм сама и си мисля, че ще дойде период дето няма да суче, и ми се насълзяват очите, нещо хормоните ми бушуват хаха.  Мил ми е много, макар че никога не съм била привърженик на дългото кърмене, мислех до към 6м ама ще видим, ако си имам мляко ще удължа още някой месец.

# 586
  • София
Статия за кърмене и пости от Таня Русева- Бу(тя е председател на Ла Лече Лига и IBCLC) нещо не ми намира статията в нейния блог, давам текста в тукашна тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1343889

В блога и има и статия за кърмене и пости по време на Рамадан.

# 587
Мерси ще погледна. Аз рамадан не знам какво е. Говоря за поста в православната Църква.

# 588
  • София
Знам за кой пост става въпрос Simple Smile. Написах за Рамадан, ако някой друг се интересува. Може да има някой, който се притеснява да пита. Иначе, предполагам, че информацията в двете статии е подобна.

# 589
Момичета на 6 ++ сме , захранваме се от месец и половина . Трудно ми е да и създам режим . Много моля за съвети . Вечер се будим пт месец много често . Понякога цоцкаме до 3 пъти по малко . Да не би да не е гладна, а аз само зя да заспи да и бутам цицата ? Как да разбера дали не е излишно ?
Отделно през деня нямаме точни часове на хранене , понеже всеки ден се будим по различни време и варират , но СЗ понякога отива чак към 19ч . Знам , че това е по темата за захранването , но самото кърмене на какви интервали теябва да е и колки често на тази възраст ? Всеки път ли едно и също количество трябва да изяжда ?
Как да махна нощното хранене ?

# 590
Здравейте! Имам нужда от помощ. На 7+ сме, заместен обяд и СЗ, кърмено бебе, като дохранвам с кърма (ако имам изцедена) или АМ. Изяжда допълнително от шише около 100мл мляко. От вчера сутринта отказва да пие мляко от шише, независимо дали е кърма или АМ. Иска само от мен, а аз нямам достатъчно. След като суче от мен иска още, но види ли шишето, започва да реве. Някой имал ли е подобен случай и какво да правя, тъй като е гладна? Пробвах с лъжичка, не иска. Дали е период или зъби? За обяд и СЗ си изяжда всичко, освен това водата я пие и то от същото шише, с което й давам мляко.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 22:10 от Radi_20

# 591
Момичета на 6 ++ сме , захранваме се от месец и половина . Трудно ми е да и създам режим . Много моля за съвети . Вечер се будим пт месец много често . Понякога цоцкаме до 3 пъти по малко . Да не би да не е гладна, а аз само зя да заспи да и бутам цицата ? Как да разбера дали не е излишно ?
Отделно през деня нямаме точни часове на хранене , понеже всеки ден се будим по различни време и варират , но СЗ понякога отива чак към 19ч . Знам , че това е по темата за захранването , но самото кърмене на какви интервали теябва да е и колки често на тази възраст ? Всеки път ли едно и също количество трябва да изяжда ?
Започва се със заместване на обяда, постепенно увеличавате количеството твърда храна докато достигнете такова, с което бебето се наяжда и не желае да суче след това. Колко точно, не знам, аз имах една купичка и знаех по нея колко й стига. След това въвеждате закуска, после постепенно СЗ и вечеря. Ако сте пропуснали времето за определено хранене, просто го прескачате. По спомен моето дете спеше вече около 2 пъти на ден. Горе - долу знаех с каква продължителност. Ако искате режим, слагате я да спи в определен час, за да се събуди в очакваното време или просто я будите.
За нощното хранене дали е гладна или се буди по навик, можете да разберете вие, защото сте с бебето. Ако като се събуди и можете да я приспите без да давате гърда, например с полюляване, песен, то едва ли е от глад. Ако плаче и търси да суче, значи е от глад.

# 592
Явно проблемът е , че не изчаквам да заспи търпеливо , а направо и давам да суче . Трябва да спра с това , за да разбера дали е от глад .
Започва се със заместване на обяда, постепенно увеличавате количеството твърда храна докато достигнете такова, с което бебето се наяжда и не желае да суче след това. Колко точно, не знам, аз имах една купичка и знаех по нея колко й стига. След това въвеждате закуска, после постепенно СЗ и вечеря. Ако сте пропуснали времето за определено хранене, просто го прескачате. По спомен моето дете спеше вече около 2 пъти на ден. Горе - долу знаех с каква продължителност. Ако искате режим, слагате я да спи в определен час, за да се събуди в очакваното време или просто я будите.
За нощното хранене дали е гладна или се буди по навик, можете да разберете вие, защото сте с бебето. Ако като се събуди и можете да я приспите без да давате гърда, например с полюляване, песен, то едва ли е от глад. Ако плаче и търси да суче, значи е от глад.

# 593
Здравейте! Малкият вече е на 4 реални и 2 коригирани месеца. Изцяло на кърма е. До сега не сме имали кой знае какви проблеми с кърменето, но от известно време храненето в будно състояние е много много трудно. Кърмя го на около 2 часа, 2 часа и половина... рядко 3. По принцип яде бързо, 10 минути максимум и пуска, не иска повече. Тези дни обаче захапва, цоква два пъти пуска и започва да върти глава и да плаче. Понякога успявам да го излъжа първо с шише и след това бързо сменям с гърда, но понякога се усеща и отказва. Ако изцедя и му дам със шише, изяжда всичко. През нощта този проблем го няма. Когато усетя, че е гладен (започва да мърда и да върти глава) го слагам на гърда без да се е събудил и си цока без никакъв проблем. Дали през деня се разсейва или е някаква друга причината да отказва да суче? Някой сблъсквал ли се е с подобно поведение?

# 594
  • София
Моят син имаше подобен период на 2 мес. Имах чувството, че нищо не изяжда през деня, може би беше някаква стачка, не знам, но мина от само дебе си за 1-2 седмици. За съжаление се отрази по кантара ,- само половин кило.

# 595
Тъй като започнахме захранване (на 6 месеца е), предлагам вода (не много често, защото нямам навика просто), но има ли някаква норма или определено количество, което трябва да пие? Аз по навик все предлагам гърда… Също така, в какво да предлагам вода? Не искам шише, а с неразливна чаша не се получава Rolling Eyes
И другия ми въпрос е: при power pumping след колко време тялото започва да произвежда повече или това е индивидуално?

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 00:20 от Vivka9

# 596
За неразливна чаша на 6м е много рано, трудничко ще се научи да пие от такава, принципа е по-сложен. Пробвайте шише с мек/твърд накрайник. Мекият е по-удачен за възрастта, за да не се удря. Има шишета със сламки, но за мен са неудачни от хигиенна гледна точка. Постепенно ще си пропива вода, предлагайте, защото после много майки се оплакват, че детето не пие вода, а реално няма как да сте нон-стоп с гърдата до него, например на ясла.

# 597
Vivka, научете детето да пие от нормална отворена чаша с малък размер. Аз ползвах чаша за шот на Икея, но има много варианти. Неразливните са удобни за навън, разходки и т.н., но според мен е важно умение детето заедно с научаването да се храни, да се научи и да пие нормално.

За power pumping-a, аз го практикувах няколко дни и видях минимален ефект. Това, което проработи поне при мен беше да стана и да изцеждам до край около 4 - 5 часа сутрин, но всяко тяло реагира различно...

# 598
Каква е целта на power pumping-a в случая? Имало ли е цедене до сега?

Подкрепям Тони, дава се отворена малка чашка или някоя от преходните варианти, не шише. Детето ще пропие количества вода с времето, на този етап трябва да се учи на умението да пие вода.

# 599
Момичета, имам нужда от помощ. Искам да се опитам да кърмя. Консултанта в болницата ми каза да слагам на гърда по 20 минути, за да стимулира бебето, защото в момента имам само коластра и после да давам ам. Днес бебето не спря да плаче, според мен е гладно. Стоя на гърда по 20 Мин и давах ам , но пак търси. Пак сложих на гърда, но много ме заболя от секциото и не издържах повече от 30 минути на гърда и пак плачеше и искаше да сложи нещо в уста. Пак дадох  ам, но мъничко 20 мл, в момента яде 40мл и пак беше гладно. Направиха му тоалета на пъпчето и стана време за следващо хранене и най-сетне от 1 час спи. Къде греша?

Общи условия

Активация на акаунт