Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

 • 2 728
 • 96
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 142

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationКърмене и Covid 19Pushpin

Да кърмя ли, ако боледувам от Covid 19?
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/videos/2837440523159420/
https://www.namama.bg/article/7-vaprosa-za-karmeneto-i-covid-19/
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1888974071240613/
https://www.llli.org/coronavirus7/
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1946196348851718/

Ако кърмя мога ли да се ваксинирам срещу Covid 19?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4213146062046831& … d=174229282605216
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1989351004536252& … d=111973802273991
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-breastfeeding/
https://abm.memberclicks.net/abm-statement-considerations-for-co … tion-in-lactation
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisor … -against-covid-19


Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin
Скрит текст:
Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.
Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра - https://xedra.wordpress.com/
 фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
 Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Блогът на Десислава Пеева - https://karmene.info/
Блогът на Бу - https://missby.wordpress.com/
Блогът на  Мария Масларова-Айла - https://atwins.wordpress.com/
Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/ 

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/
Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Инстаграм акаунт - https://instagram.com/lalecheliga?igshid=1qfieoj40mmu8

Инстаграм на Даниела Лютакова - доброволен консултант и акушерка - https://instagram.com/bear.and.bee.midwife?igshid=xp31yathztzd

Инстаграм акаунт на Таня Русева, ibclc консултант - https://instagram.com/tania.ruseva.ibclc?igshid=w688v8r9jlhw
Инстаграм акаунт на Ася Демирева, ibclc консултант - https://instagram.com/assya.demireva.ibclc?igshid=yeqa79s9izbh и фейсбук страница https://m.facebook.com/AssyaDemirevaIBCLC/

Инстаграм акаунт на Деси Бетова - ibclc консултант и акушерка https://instagram.com/moiata.akusherka?igshid=1hgqq79bxeatz

Фейсбук група "Всичко за кърменето" - поддържаща се от доброволните консултанти на НАПК https://www.facebook.com/groups/1616734225258479/?ref=share

Списък на  ibclc консултантите в България:
Скрит текст:
д-р Анета Попиванова
Ася Демирева
Деси Бетова
Деси Пеева
Марияна Енева
Мария Масларова
Рина Господинова
Светлана Картунова
Таня Русева
Олга Дукат
Христина Янева


Контакти на доброволните консултанти на НАПК - http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/

Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

Препоръки на Министерство на здравеопазването на България за кърмачета https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/zdrav … ne-karmacheta.pdf

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                          
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be


**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

Скрит текст:

# 1
 • Мнения: 13 146
Благодаря за темата!

Искам да изкажа специални благодарности на Кактус за подкрепата, която ми оказа по време на тежките моменти в първите месеци от кърменето на второто ми дете. 
Кактус, ти беше неотлъчно и по всяко време на разположение, благодаря!
Ти не спираше да вярваш, че нещата ще се получат, благодаря!
Съветите ти бяха винаги точни, даваше ни напътствия и за други специалисти, благодаря!
Няма място за сравнение подкрепата, която ни оказа и все още оказваш.
Човек, отдаден на това, което прави, и с много, много познания.

Беше много трудно начало, но важното е, че всичко завърши добре. Започнах с несучещо бебе, прието в болница, което пиеше по 5 добавки на ден по 90-100 мл. От доста време вече е изцяло и само на кърма.

Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus

# 2
 • Мнения: 112
Здравейте, следя темата с голям интерес Blush
Имам няколко въпроса. Имах трудно начало с кърменето за съжаление (бях разделена с бебенцето си след раждането, защото бях в ковид отделение). В петък навършва 3 месеца като последния месец е изцяло и само на кърма, след много усилия от моя страна. Роди се 3.330, изписаха я 3.100. Първият месец качи 900гр, вторият 1.500кг , като основно беше на кърма, но имаше периоди на дохранване. Този месец е качила 500 грама. Кърмя на поискване. Тя си иска на 2 часа, само вечер суче горе долу през час. От 2 седмици може би, спря да суче през нощта, последното и хранене е към 23:00/00:00 и след това чак към 7 сутринта. Въпросът ми е ще ми намалее ли кърмата по този начин? Сутрин гърдите ми са доста твърди, веднъж дори се получи запушване, което овладях бързо. Ще се регулира ли кърмата?
Следващия ми въпрос е това наддаване от 500 грама трябва ли да ме притеснява? Детето пишка обилно поне до обяд (следобяд не чак толкова) но има 6 напишкани памперса за 24 часа и като цяло е спокойна, усмихва се и заспива. Да спомена, че имам Хашимото и СПКЯ. На последния преглед при АГ ми беше изписана добавка "КИСТОП"  за поликистозата.
Гинекологът ми е наясно, че кърмя, но не съм убедена че тази добавка е ок при кърмене, тъй като в листовката пише само след консултация с лекар. Следната добавка е на билкова основа. В случай, че някой има информация, ще съм благодарна да сподели. Засега не я приемам, но ме е страх, защото нередовната менструация при мен се отразява ужасно, а и не знам дали това състояние няма да повлияе върху количествата кърма, с които така или иначе имах огромна трудност. Искам да си кърмя детенцето колкото се може по-дълго,но не искам и това да става за сметка на моето здраве. Предполагам има и други майки с този проблем, та ще се радвам на съвети. Може да споделите и други добавки или билки, които бих могла да приемам. Благодаря!

# 3
 • Мнения: 762
Момичета пак съм аз .
При нас се случва нещо странно и съм малко притеснена .
Храним се в интервала 08ч-21ч, 6-7 пъти.
Първите три хранения яде лакомо .
Суче по 10ина минути . Тогава усещам как по време на хранене гърдите се пълнят .
Следващите хранения обаче не яде с такъв апетит и толкова продължително .
Пробвам да се стисна , излизат задоволителни струи-кърма има .
Тази вечер от 7:30ч до момента два пъти в слагам на гърда . Първият път яде 2-3 минутки и сега толкова .
Струва ми се , че не е достатъчно , предвид че следващото хранене ще е сутринта . На 4 месеца сме.
Не е стачка ,не бута и не мънка . Просто се заглежда нанякъде и спира да цоцка . Сега заспа .
Защо така прави моята буболечка ?

# 4
 • София
 • Мнения: 614
Аз да се запиша все пак в новата тема. Още си ви чета и черпя опит, за което съм ви изключително благодарна! Simple Smile

# 5
 • Мнения: 7 142
Здравейте, следя темата с голям интерес Blush
Имам няколко въпроса. Имах трудно начало с кърменето за съжаление (бях разделена с бебенцето си след раждането, защото бях в ковид отделение). В петък навършва 3 месеца като последния месец е изцяло и само на кърма, след много усилия от моя страна. Роди се 3.330, изписаха я 3.100. Първият месец качи 900гр, вторият 1.500кг , като основно беше на кърма, но имаше периоди на дохранване. Този месец е качила 500 грама. Кърмя на поискване. Тя си иска на 2 часа, само вечер суче горе долу през час. От 2 седмици може би, спря да суче през нощта, последното и хранене е към 23:00/00:00 и след това чак към 7 сутринта. Въпросът ми е ще ми намалее ли кърмата по този начин? Сутрин гърдите ми са доста твърди, веднъж дори се получи запушване, което овладях бързо. Ще се регулира ли кърмата?
Следващия ми въпрос е това наддаване от 500 грама трябва ли да ме притеснява? Детето пишка обилно поне до обяд (следобяд не чак толкова) но има 6 напишкани памперса за 24 часа и като цяло е спокойна, усмихва се и заспива. Да спомена, че имам Хашимото и СПКЯ. На последния преглед при АГ ми беше изписана добавка "КИСТОП"  за поликистозата.
Гинекологът ми е наясно, че кърмя, но не съм убедена че тази добавка е ок при кърмене, тъй като в листовката пише само след консултация с лекар. Следната добавка е на билкова основа. В случай, че някой има информация, ще съм благодарна да сподели. Засега не я приемам, но ме е страх, защото нередовната менструация при мен се отразява ужасно, а и не знам дали това състояние няма да повлияе върху количествата кърма, с които така или иначе имах огромна трудност. Искам да си кърмя детенцето колкото се може по-дълго,но не искам и това да става за сметка на моето здраве. Предполагам има и други майки с този проблем, та ще се радвам на съвети. Може да споделите и други добавки или билки, които бих могла да приемам. Благодаря!
Много съжалявам за трудния старт и адмирации за усилията ви! Третият месец наддаването е по-малко от това, коета се очаква. До 3ти месец средната дневна норма на наддаване е 30гр, при вашето дете е около 16 грама за последния месец. Мен лично не би ме притеснило, ако детето по принцип не е наддавало до момента с по-големи темпове, но на фона на предните два месеца, бих казала, че има нужда да се оптимизира организацията на кърмене. Засечете точно колко са храненията за 24 часа. Тази нощна пауза е дългичка и може би тя е повлияла и на по-малкото наддаване, опитайте да вкарате едно нощно хранене към 4-5 часа през нощта. И от двете гърди ли кърмите на едно хранене? Бебето само ли пуска гърдата? Колко време горе-долу седи на гърда?
По принцип след раждане поликистозата се овладява и кърменето й се отразява изключително благоприятно. Имате ли в момента кисти? Защото ако кистопът е само за профилактика, съветът ми би бил да не го ползвате. Само за една от съставките има информация в международната база данни и дори и тя не е изследвана достатъчно. Тоест, реално нямаме информация за тези съставки. Мисля, че няма изследвания и как влияят на поликистозата, защото (това вече мой личен опит), също съм приемала този медикамент и нищо не се промени в състоянието ми, сега също потърсих безуспешно, ако някой е попадал, да сподели. Но разбира се, това не значи нищо, ако е изписано заради налични кисти, може би да питате и за други медикаменти и да проверим и тях като алтернатива. Цикълът възстановен ли е в момента? Казвате, че имате Хашимото. Пиете ли по принцип лекарства за него и ако да пиете ли ги в момента, изследвахте ли тсх?
Момичета пак съм аз .
При нас се случва нещо странно и съм малко притеснена .
Храним се в интервала 08ч-21ч, 6-7 пъти.
Първите три хранения яде лакомо .
Суче по 10ина минути . Тогава усещам как по време на хранене гърдите се пълнят .
Следващите хранения обаче не яде с такъв апетит и толкова продължително .
Пробвам да се стисна , излизат задоволителни струи-кърма има .
Тази вечер от 7:30ч до момента два пъти в слагам на гърда . Първият път яде 2-3 минутки и сега толкова .
Струва ми се , че не е достатъчно , предвид че следващото хранене ще е сутринта . На 4 месеца сме.
Не е стачка ,не бута и не мънка . Просто се заглежда нанякъде и спира да цоцка . Сега заспа .
Защо така прави моята буболечка ?
Светът става по-интересен от храненето, това е причината. Защо да яде като може да изследва света 😝
Давайте и двете гърди на всяко хранене, редувайте по наколко пъти докато не откаже. Кърмете на спокойно, тихо и притъмнено място, може да сложите гердан за кърмене, шал, нищо, което да е интересно, но да си хапва, докано го гледа. Може да се инициира едно кърмене през нощта, да са минимум 8 за 24 часа. Не става ясно кога става и се буди, но ако ляга в 21,нека има едно кърмене към 23-24, те си сучат и в просъница. Вече без наддаванета, трудно дя коментираме дали трябва още честота на кърменията, премерете я да видите как наддава.

Верче, ❤, този успех е изцяло твоя заслуга, плод на упоритост, мотивация и целеустременост, както и съдействие от малкия мъж, радвам се, че съм успяла да ти бъда подкрепа по пътя.

# 6
 • Мнения: 349
Кърмете на спокойно, тихо и притъмнено място, може да сложите гердан за кърмене, шал, нищо, което да е интересно, но да си хапва, докано го гледа.
От моят личен опит, най-интересната играчка е носът - пипа, щипе и се опитва да бърка вътре, в комбинация с дяволита усмивчица. Joy

И аз искам да благодаря на Кактусчето, толкова много от времето си дава безвъзмездно за да помага, подкрепя, да събира и праща подходящи материали, дори и сега с новородено!  Flowers Hibiscus

# 7
 • Мнения: 762
Кактус , благодаря .
Аз точно това правя. Винаги съм давала двете гърди , но откакто не желае да яде ги сменям по няколко пъти . Ще опитам на тихо с шал , само на тъмно няма къде през деня .Winkхубав ден от нас .

# 8
 • Мнения: 826
Малко спам и от мен, но и аз искам да благодаря на Little Cactus за прекрасната тема, за ясното и систематично администриране, полезният първи пост, бързите и адекватни отговори и търпението, с което подхожда. Темата е много полезна за мен, следя с интерес. Благодаря!

# 9
 • Мнения: 112
Здравейте, следя темата с голям интерес Blush
Имам няколко въпроса. Имах трудно начало с кърменето за съжаление (бях разделена с бебенцето си след раждането, защото бях в ковид отделение). В петък навършва 3 месеца като последния месец е изцяло и само на кърма, след много усилия от моя страна. Роди се 3.330, изписаха я 3.100. Първият месец качи 900гр, вторият 1.500кг , като основно беше на кърма, но имаше периоди на дохранване. Този месец е качила 500 грама. Кърмя на поискване. Тя си иска на 2 часа, само вечер суче горе долу през час. От 2 седмици може би, спря да суче през нощта, последното и хранене е към 23:00/00:00 и след това чак към 7 сутринта. Въпросът ми е ще ми намалее ли кърмата по този начин? Сутрин гърдите ми са доста твърди, веднъж дори се получи запушване, което овладях бързо. Ще се регулира ли кърмата?
Следващия ми въпрос е това наддаване от 500 грама трябва ли да ме притеснява? Детето пишка обилно поне до обяд (следобяд не чак толкова) но има 6 напишкани памперса за 24 часа и като цяло е спокойна, усмихва се и заспива. Да спомена, че имам Хашимото и СПКЯ. На последния преглед при АГ ми беше изписана добавка "КИСТОП"  за поликистозата.
Гинекологът ми е наясно, че кърмя, но не съм убедена че тази добавка е ок при кърмене, тъй като в листовката пише само след консултация с лекар. Следната добавка е на билкова основа. В случай, че някой има информация, ще съм благодарна да сподели. Засега не я приемам, но ме е страх, защото нередовната менструация при мен се отразява ужасно, а и не знам дали това състояние няма да повлияе върху количествата кърма, с които така или иначе имах огромна трудност. Искам да си кърмя детенцето колкото се може по-дълго,но не искам и това да става за сметка на моето здраве. Предполагам има и други майки с този проблем, та ще се радвам на съвети. Може да споделите и други добавки или билки, които бих могла да приемам. Благодаря!
Много съжалявам за трудния старт и адмирации за усилията ви! Третият месец наддаването е по-малко от това, коета се очаква. До 3ти месец средната дневна норма на наддаване е 30гр, при вашето дете е около 16 грама за последния месец. Мен лично не би ме притеснило, ако детето по принцип не е наддавало до момента с по-големи темпове, но на фона на предните два месеца, бих казала, че има нужда да се оптимизира организацията на кърмене. Засечете точно колко са храненията за 24 часа. Тази нощна пауза е дългичка и може би тя е повлияла и на по-малкото наддаване, опитайте да вкарате едно нощно хранене към 4-5 часа през нощта. И от двете гърди ли кърмите на едно хранене? Бебето само ли пуска гърдата? Колко време горе-долу седи на гърда?
По принцип след раждане поликистозата се овладява и кърменето й се отразява изключително благоприятно. Имате ли в момента кисти? Защото ако кистопът е само за профилактика, съветът ми би бил да не го ползвате. Само за една от съставките има информация в международната база данни и дори и тя не е изследвана достатъчно. Тоест, реално нямаме информация за тези съставки. Мисля, че няма изследвания и как влияят на поликистозата, защото (това вече мой личен опит), също съм приемала този медикамент и нищо не се промени в състоянието ми, сега също потърсих безуспешно, ако някой е попадал, да сподели. Но разбира се, това не значи нищо, ако е изписано заради налични кисти, може би да питате и за други медикаменти и да проверим и тях като алтернатива. Цикълът възстановен ли е в момента? Казвате, че имате Хашимото. Пиете ли по принцип лекарства за него и ако да пиете ли ги в момента, изследвахте ли тсх?

Всъщност две нощи подред се събужда пак към 4:30-5, но зависи кога е било последното хранене. Кърмя винаги от двете гърди, като не следя по колко време стои на гърда (не е по-малко от 30-40 мин. общо и на двете). Оставям я сама да пусне гърдата, махам я единствено като видя, че вече не суче ефективно или заспива, а тя доста често заспива и затова сменям гърдите по няколко пъти, та общо взето кърменията са ни все още дълги. Според мен проблема е в това, че спря да суче през нощта, което мен ме притеснява, защото дори смъкна от теглото си. Дори ако заспи в 22:00, аз я събуждам към 00:00 или 01:00ч, за да яде, но после си прави дългата пауза и това е. Тази нощ се събуди в 4:30.
Относно цикъла - менструацията ми се възстанови 2 месеца след раждането, поне така мисля, защото се получи сливане с лохиите. На последния преглед се видя, че яйчниците са си по старому - с кисти. Гинекологът ме убеди, че ако пия "Кистоп" редовно няколко месеца ще има ефект. С Хашимото съм от много години и приемам еутирокс, на последното изследване тсх беше дори ниско, но ми обясниха, че е нормално, защото хормоните още не са се нормализирали. Всичко това ми го каза АГ, все още не съм ходила на ендокринолог, а ми се иска.

# 10
 • Мнения: 41
Имам един мааалко тъп въпрос. Става дума за похапването на риба в периода на кърмене. През бременността направо откача при миризмата само на риба и въобще не исках да я докосна. Нито нея нито морски дарове. Сега обаче, от два три дни (вече сме на 2м 1/2), направо не мога да се наям на риба. Сьомга на пара, риба тон в зехтин и тнт. Нищо пържено, но се притеснявам да не би това да може да навреди на състава на кърмата. Или по скоро на мириса, тъй като четох и четох в Интернет и ако газообразуващи храни и газирана вода не се предават в кърмата, защо пък да мерише на риба? Губи ми се логиката леко. И колко пъти седмично може да си похапвам рибка? Знам, че трябва да се внимава заради живак и тнт. Търся си протеин защото от яйцата почнах да се обривам, от тия чайки по покрива и пилешко ми се отяде, а на свинското и телешкото пък миризмата незнайно защо ми напомня на пълен памперс... Такива работи. 😂

# 11
 • Несебър
 • Мнения: 467
По-скоро, че това са риби с по-завишено съдържание на тежки метали, които се предават по кърмата и е хубаво да се хапват по-рядко. Ако има откъде да си вземате прясна тукашна...най-добре.

# 12
 • Мнения: 7 142

Всъщност две нощи подред се събужда пак към 4:30-5, но зависи кога е било последното хранене. Кърмя винаги от двете гърди, като не следя по колко време стои на гърда (не е по-малко от 30-40 мин. общо и на двете). Оставям я сама да пусне гърдата, махам я единствено като видя, че вече не суче ефективно или заспива, а тя доста често заспива и затова сменям гърдите по няколко пъти, та общо взето кърменията са ни все още дълги. Според мен проблема е в това, че спря да суче през нощта, което мен ме притеснява, защото дори смъкна от теглото си. Дори ако заспи в 22:00, аз я събуждам към 00:00 или 01:00ч, за да яде, но после си прави дългата пауза и това е. Тази нощ се събуди в 4:30.
Относно цикъла - менструацията ми се възстанови 2 месеца след раждането, поне така мисля, защото се получи сливане с лохиите. На последния преглед се видя, че яйчниците са си по старому - с кисти. Гинекологът ме убеди, че ако пия "Кистоп" редовно няколко месеца ще има ефект. С Хашимото съм от много години и приемам еутирокс, на последното изследване тсх беше дори ниско, но ми обясниха, че е нормално, защото хормоните още не са се нормализирали. Всичко това ми го каза АГ, все още не съм ходила на ендокринолог, а ми се иска.
Ок, с будения през нощта, колко общо кърмения се събират за 24 часа? Иначе и на мен ми звучи като нощната пауза да е причината. А каквото имате предвид под смъкна тегло? Теглото последният месец нали беше +500гр? Имате ли бебешко кантарче? Ще е много полезно да се ориентираме дали приема достатъчно мляко с проследяване на теглото на дневна или 3дневна база.
Много майки мерят като гушкат бебето и се качват на кантара. Това мерене не ни дава никаква информация, защото кантарът за възрастни дава отклонения по 100-200гр понякога, и при бебетата всеки грам е от значение и едно такова отклонение може тотално да ни панира без нужда.
Вторият месец с наддаване 900 ако помня коректно, бебето е било само на кърма нали?

Относно кистопа, аз бих отишла и при друг АГ за мнение, щом има кисти в момента. Кога са пускани изследвания на щитовидната? 3-4 седмици след раждане е нужно да се проследят хормоните и при нужда да се коригира дозата. Тук специалистът трябва да е ендокринолог, с който да обсъдите, на АГтата не им влиза в специалността. Хормоните на щитовидната, ако не са в норма, могат да окажат влияние на количествата. Затова е хубаво да видите какво е положението в момента.
Минти, много ти е хубав даже въпроса. Краси вече е отговорила - проблем е само съдържанието на живак, т.е  избираш си рибки с ниско такова, сьомгата е ок, рибата тон не толкова или поне light tunna да е. В гугъл напиши и ще ти излязат кои са с високо съдържание на живак. Няма да мирише на риба кърмата, спокойно. Даже се отразява добре на майката и бебето, заради полезните омега3 мазнини.
Пробвай пуешко, ако не си, патешкото е мазно, но страшно вкусно и съобразяваш рибката каква да е. Ще добавя на следващата тема линкове за хранене и спорт, защото виждам, че се появяват тия въпроси често 😁

# 13
 • Мнения: 3 441
Аз мисля, че рибата се отразява малко на вкуса на кърмата, не на качествата и. Моя приятелка беше на хранителен режим в кърмаческия период и казваше, че бебето не харесва много рибеното мляко, но това си е индивидуално и ако вашето бебе няма против, тогава яжте си.

# 14
 • Мнения: 112
Ок, с будения през нощта, колко общо кърмения се събират за 24 часа? Иначе и на мен ми звучи като нощната пауза да е причината. А каквото имате предвид под смъкна тегло? Теглото последният месец нали беше +500гр? Имате ли бебешко кантарче? Ще е много полезно да се ориентираме дали приема достатъчно мляко с проследяване на теглото на дневна или 3дневна база.
Много майки мерят като гушкат бебето и се качват на кантара. Това мерене не ни дава никаква информация, защото кантарът за възрастни дава отклонения по 100-200гр понякога, и при бебетата всеки грам е от значение и едно такова отклонение може тотално да ни панира без нужда.
Вторият месец с наддаване 900 ако помня коректно, бебето е било само на кърма нали?

Относно кистопа, аз бих отишла и при друг АГ за мнение, щом има кисти в момента. Кога са пускани изследвания на щитовидната? 3-4 седмици след раждане е нужно да се проследят хормоните и при нужда да се коригира дозата. Тук специалистът трябва да е ендокринолог, с който да обсъдите, на АГтата не им влиза в специалността. Хормоните на щитовидната, ако не са в норма, могат да окажат влияние на количествата. Затова е хубаво да видите какво е положението в момента.

С нощните кърмения се събират около 10-11 за 24ч. Ще записвам и ще ми е по-лесно да Ви кажа. Иначе днес от 4:30 до момента има 5.
За тегленето - и аз тегля гушкайки я на кантара Grinning видях, че смъква защото преди 10-12 дни кантара показваше 6.500кг, а сега 6 кг. Не знам колко е достоверно. Последното теглене при педиатъра беше на 13.05, сега сме на консултация на 15.06 и ще видим с точност. През първите два месеца детето беше на смесено хранене.

Общи условия

Активация на акаунт