Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

 • 7 704
 • 355
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 400

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin

Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.

Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра - https://xedra.wordpress.com/
 фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
 Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Блогът на Десислава Пеева - http://xn--e1aanighju0e.eu/
Блогът на Бу - https://missby.wordpress.com/
Блогът на  Мария Масларова-Айла - https://atwins.wordpress.com/
Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/  

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/
Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/
Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене по Томпсън метод
https://www.youtube.com/watch?v=c85hUOwgz64&t=204s
http://brochures.mater.org.au/brochures/mater-mothers-hospital/b … e-thompson-method

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=t8mC08FbBJQ
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                         
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=hKVxVfCGHqw&feature=youtu.be

**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

# 1
 • Мнения: 571
Здравейте, любима и много полезна тема, благодаря много за старанието и всички полезни отговори, които получаваме тук!

Ще бъда първа с въпрос - явно съм направила нещо като мастит. Вчера цял ден поддържах температура около 37.7, като през нощта стигна до 38.4. Събудих се с доста болезнена гърда, беше твърда и зачервена там, където ме болеше. Днес ходих на лекар и той каза за сега само да изцеждам редовно и да слагам студено, тъй като каза, че гърдите са меки и не е прекалено сериозно. Изписа ми ампула Урбазон от 40 мг и каза да я бия само в случай, че нещата не вървят към подобрение. Искам да попитам необходимо ли е през деня след абсолютно всяко кърмене да изцеждам, тъй като малката си суче честичко и като седна на помпата след това изкарвам малко, трябва ли да цедя до капка и по колко време е добре да се изцеждам (ползвам двойна електрическа помпа)? Разбира се всякакви други съвети ще ми бъдат полезни 🤗

# 2
 • Мнения: 6 400
Здравейте, любима и много полезна тема, благодаря много за старанието и всички полезни отговори, които получаваме тук!

Ще бъда първа с въпрос - явно съм направила нещо като мастит. Вчера цял ден поддържах температура около 37.7, като през нощта стигна до 38.4. Събудих се с доста болезнена гърда, беше твърда и зачервена там, където ме болеше. Днес ходих на лекар и той каза за сега само да изцеждам редовно и да слагам студено, тъй като каза, че гърдите са меки и не е прекалено сериозно. Изписа ми ампула Урбазон от 40 мг и каза да я бия само в случай, че нещата не вървят към подобрение. Искам да попитам необходимо ли е през деня след абсолютно всяко кърмене да изцеждам, тъй като малката си суче честичко и като седна на помпата след това изкарвам малко, трябва ли да цедя до капка и по колко време е добре да се изцеждам (ползвам двойна електрическа помпа)? Разбира се всякакви други съвети ще ми бъдат полезни 🤗
Не е мастит, ниска е температурата, а и възпаление не става за ден. За температура - парацетамол или нурофен според листовката им.
Урбазон не, това е тежък медикамент, не се дава при такъв случай.

Не е нужно изцеждане изобщо, камо ли пък на всяко кърмене, еле до капка...това само ще задълбочи проблема. Така се прави стимулация, а не се изпразва гърдата.

Бебето е пъти по-ефективно от помпата, слагай го приоритетно на тази гърда и го слагай по-често от обичайно, докато суче прави нежен масаж от мястото на втърдяване в посока зърното. За отока, може компрес с картоф или зеле. 10 минути преди кърмене може топъл компрес, колкото да подпомогне рефлекса на потичане.

Помпата ползвай само, ако усещаш гърдата адски болезнена и твърда и детето не иска да суче и то само докато усетиш облекчение и спираш.

Моля те прочети това внимателно:
http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html

Ако до ден-два не спадне температура и поддържаш над 38.5, отиваш при хирург и лечението е антибиотик.

# 3
 • Мнения: 67
Много ви благодаря за разясненията за витамин Д, четох доста противоречиви мнения относно нуждата от него и тук, и в някаква преведена статия.
Утре ще прочета посочените Анг. източници.
И аз давам на Джеймисън, педиатърката каза да ги смесвам с кърма, но освен 1-2 капки , повече не успявам на ръка да изцедя.
Но щом може и без нищо, а директно, от лъжичка, ще пробвам така.
И аз съм на мнение, че си е крайно необходим , не мога да цитирам, но според някакъв учен, дете на 2 месеца си набавяло витамин Д чрез 17 минути излагане на слънце за седмица. Това прави по 2-3 минути на ден , не можело уж да навреди такова излагане на нежната бебешка кожа.

# 4
 • Мнения: 6 400
С витамин Д не може да се предозира лесно, а детенцето ви наддава много добре и е важен за костната структура, то не пречи да седи на слънце,разбира се, просто ползите в случая пъти повече от негативите на добавката😉

# 5
 • Мнения: 46
Здравейте, детето ми е на година и почти 2 месеца. Изключително кърмен е първите 6 месеца като след заместване на храненията останаха само нощните кърмения. Той сам се отказа от тях преди 2-3 седмици, с което приключихме с кърменето. Аз все още имам кърма. От два дни детето е болно - температура и зачервено гърло. Удачно ли е отново да започна да го кърмя, след като сам се е отбил? Просто докато го кърмех не се е разболявал изобщо, с изключение на лек вирус, но без температура.

# 6
 • Мнения: 1 628
Момичета, не знам къде е истината за правилното даване на вит Д, защото всеки педиатър казва различно: едните препоръчват в лъжичка с кърма, другите директно в устата (при мен това не се получава), трети с вода и лъжичка...Други пък казват, че ако е с кърма част от медикамента залепва и трябва да се дадат повече капки. Изобщо няма единно становище. Отделно и дали преди или по време на храненето. Ако Кактусчето или Ваня имат коментар кое е най-правилно, моля да споделят. Ваня е писала, че е капала в устата, но сама майка трудно ще се справи, защото капката пада бавно и няма как бебето да чака с отворена уста.

# 7
 • Мнения: 6 400
Доколко е удачно е избор на майката и най-вече детето. Може да предложиш и да не приеме. А ако приеме, ти ще бъдеш ли ок с това да продължиш да кърмиш още? Ако не ти пречи да продължи кърменето и чувстваш,че това е начина добре. Но ако вече си обговорила това с детето и си обяснила,че млякото е свършило, би го объркала.
Децата се разболяват все някога, няма как. Но и така градят имунитет. Особено в есенно-зимния сезон, нормално е. Не се панирай, няма как да ги предпазим от всичко и това ще мине.

Няма кой знае каква философия при приемането на лекарство,има си листовка, четете и ето
Скрит текст:
Дали ще се кап в уста или ще се даде с лъжица,кой както му е удобно. Същото е дали да се даде чист или с капки мляко или храна. Второто е по-скоро,ако детето се дърпа и е по-лесно да му се предложи с нещо любимо като кърмата. Но тъй като няма вкус,бебето не би трябвало изобщо да има против. Опитвате и решавате кой метод ви е удобен 😉

# 8
 • Мнения: 2 989
Ако е такава мъка даването на витамин Д, може през ден да давате по 4 капки (ако дозата за ден е 2 капки). Той е мастноразтворим и се натрупва в организма, та може да се дава и през ден. Възрастните даже го пият по 1 път в седмицата по мнооого. Аз често забравях да дам и като се сетя давах двойна доза.
Някъде съм чела, да се капне на пръста и да се натрие отвътре на бузката на бебето, но според мен така много се губи, защото всичко се омазва.

# 9
 • Мнения: 1 628
Благодаря за отговорите. Има листовка да, но нашата ЛЛ заяви, че в лъжичка с кърма се губи част от витамина и, че ако давам директно в устата, дозата е 2 капки, а ако е с лъжичка - 4, което си е разлика. Чела съм и че някои кърмещи майки си го капват на зърното, но не е удачно според мен. Ще си карам с лъжичката с кърма, за мен е удобно.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 8 013
Аз витамина го капя в устата преди хранене и веднага след това ѝ давам да суче.

# 11
 • Мнения: 358
Здравейте, отново се включвам с въпрос относно началото на кърменето. Днес ми е 6ти ден от раждането и от около два дни почнах да усещам напрежение в гърдите. Правя студени компреси, предлагам гърда при всяка възможност и до сега сякаш по тръгна.

При последното кърмене бебчо сука общо около час, но малко след това усетих гърдите си супер пълни и подути. Отново направих студени компреси, масажирах ги, леко пробвах да изцедя на ръка, но открих, че едната половина на едната ми гърда е пълна с бучки. Погледнах в огледалото - супер релефно е. Пак масажирах, но нищо не се променя.

Идеи какво още мога да направя и тези бучки какво значат?

# 12
 • Мнения: 457
Аз не съм сигурна дали въпроса ми е за тук, но все пак ще го задам.
Спрях да кърмя преди 10 дни. Всичко стана плавно. 2 седмици спрях да кърмя през деня, сучеше само за заспиване на обяд и вечер. След това спрях и през ноща.
Проблема ми е, че чувстам лека болка, особено при натиск. Не са напрегнати, няма бучки. Първите 2-3 дни цедих малко(20-30мл), колкото леко да се облекчат, защото чувствах напрежение. След това нямаше нужда. Сега пак ако стисна излиза на струя кърмата.
Нормално ли е да имам такива болки и колко време продължават? Колко време отнема пълното спиране на кърмата? Знам, че доста време може да излизат капки при стискане, но в момента е на струя.

# 13
 • Мнения: 6 400
Ето,прочетете това https://xedra.wordpress.com/2010/12/19/afterweaning/
Нормално е. Правете компреси със зеле,чай от мента и салвия.
Здравейте, отново се включвам с въпрос относно началото на кърменето. Днес ми е 6ти ден от раждането и от около два дни почнах да усещам напрежение в гърдите. Правя студени компреси, предлагам гърда при всяка възможност и до сега сякаш по тръгна.

При последното кърмене бебчо сука общо около час, но малко след това усетих гърдите си супер пълни и подути. Отново направих студени компреси, масажирах ги, леко пробвах да изцедя на ръка, но открих, че едната половина на едната ми гърда е пълна с бучки. Погледнах в огледалото - супер релефно е. Пак масажирах, но нищо не се променя.

Идеи какво още мога да направя и тези бучки какво значат?
Това вероятно е жлезистата тъкан, което виждате и напипвате. Ако не са твърди бучки. Действате си правилно,просто давайте често на бебето гърди и двете на кърмене.

# 14
 • Мнения: 205
Здравейте. Минавам и аз да се отчета в новата тема. След работа с консултант по детски сън малкия почти месец вече си спи по цяла нощ сам в легло без да се буди. Неч мога да повярвам, че стана толкова лесно. От тогава останахме на кърмене сутрин и вечер, но ето от 2 дни вече не иска и тогава.   Само сутринта поиска точно минута и се отказа.  Като не му е нужно за да заспи вече не търси да суче. Тъжно и мъчно ми е много..., но това е, успях да избутам до 1 г. и почти 5 месеца.
Използвам да благодаря отново за прекрасната тема и специални благодарности на Кактусче и Ваня, затова че винаги се отзоваваха.

Общи условия

Активация на акаунт