Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

10 въпроса за сватбите и организацията им :)

 • 1 564
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 110
Здравейте ! Днес обсъждахме  с моя приятелка, че на сватбите  е прието да се дават пари вместо подарък. Според нас  това е доста по-добре отколкото нещо, което няма да е нужно  и ще събира прах.  
Никои не прави сватбата си с цел да спечели пари. Ясно е, че това няма как да стане. Всеки купува подарък или дава пари спрямо възможностите си. И на двете ни предстои това събитие и двете сме казали на близките си, че не е нужно да се притесняват и да ни подарят каквото преценят. Ако решат да е пари най-добре, защото ще си купим каквото ни е нужно. Лично аз смятам, че дори 10 лева е по-добре отколкото нещо, което може да не се хареса.
Интересни са ни  няколко въпроса, които бихме  искали да обсъдим с Вас.
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви?
2. Кой подарък ви хареса най-много ?
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ?
4. Каква сума бихте отделили за подарък?
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ?
6. Къде ви беше медения месец ?
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата?
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ?
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ?
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили.
Благодаря за отделеното време.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:02 от bubanka

# 1
 • Мнения: 19 751
Съмнявам се да получиш детайлни отговори на тази анкета. Лично аз не помня повечето неща, а други смятам за лични, а не за развяване във форум.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 815
Сами си платихме сватбата, родителите ни не искаха да дават пликове с пари на сватбата, така че ни преведоха предварително и стигнаха за една част от медения месец - Малдивите, да капарираме. Другата част ни е от подаръците на хората.
Не сме били на плюс от сватбата, освен на емоции. Хареса ми, че повечето ни дадоха пари, така можахме да имаме хубав меден месец, това е запомнящ се подарък. От материалните, може би бутилки за наричане.

Ние също даваме пари на сватба, да си купят каквото искат младоженците.

В конкретика не бих влязла. Имай предвид, че ако тук пишат хора, които са се женили преди 4+ години и сега, има голяма повишаване на цените. За 10 години сигурно и двойно са се вдигнали.

Дали ще сте "на плюс" зависи от възможностите на близките ви и от това дали ще правите сватба с цел събиране на пари. Нашата не беше такава.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 613
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - Ние си я платихме.
2. Кой подарък ви хареса най-много ? - Комплект чайник с две чаши за чай от холандски порцелан. Има сантиментална стойност. Нямахме много подаръци, все пари.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба? Предпочитам да дам подарък, но ако си го поръчат. Иначе пари.
4. Каква сума бихте отделили за подарък? Зависи от това колко са ни близки младоженците, къде е сватбата, трябва ли да си плащаме нощувки и т.н.
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? Твърдо не. Всеки според чергата си.
6. Къде ви беше медения месец ? Трябваше да е в Бали, но забременях и не можех да пътувам толкова далеч. Отидохме в Амстердам.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Ние не.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ?  Авторката е прочела, така че трия.
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? Не съм смятала.
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. Трябваше да са за фонд пътуване, но отидоха към фонд за ново жилище.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:50 от Госпожа Лаленце

# 4
 • Мнения: 1 860
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - Ние си я платихме
2. Кой подарък ви хареса най-много ? - всички подаръци ни бяха парични, но понеже гостите знаят , че не обичам букети/рязани цветя , вместо това получих книги и дръвче в саксия.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? - определено пари
4. Каква сума бихте отделили за подарък? - зависи колко близки са младоженците
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? - пълен абсурд
6. Къде ви беше медения месец ? - трябваше да е на един остров, но заради пандемията се задоволихме с ГЪрция.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? - да , бяхме

# 5
 • Мнения: 110
Категорично нето една от двете няма да го прави, за да е на плюс. Просто ми беше интересно дали ще има такъв случай. Разбирам, че част от въпросите са лични. Благодаря на тези, които отговориха. Прекрасни дестинации сте избрали за меден месец.
Сватбата на приятелката ми ще е с около 120 човека. Моята ще е с много по-малко хора. Държахме да поканим само най-близки роднини  и приятели. Да имаме възможност да обърнем внимание на всеки. Нейната е плащат родителите им и държат  да дойдат доста хора от роднините. При нас си я плащаме ние  и почувствахме, че искаме само по-близки. Не искам букети, защото заминава почти веднага и няма да мога да им се нарадвам.

# 6
 • София
 • Мнения: 6 815
Повече гости, повече подаръци, немалка част от разходите са твърди като дрехи, ритуали и тн. Но пък малка сватба няма да е във Вила Екатерина, където кувертът е 140 лв, така че и разходите ще са ви по-малко.
Аз съм била на сватба с цел избиване, беше грозно, 250 човека, евтин ресторант, сватбата се оказа до 17:00 часа. Родителите на булката плащаха предимно, та и те поръчваха музиката, само хорА имаше, а младоженците освен право хоро друго не знаеха, така че си личеше, че не е по тяхна инициатива и не могат да се забавляват.

# 7
 • Мнения: 110
Това 250 човека и евтин ресторант ми звучи ужасно.  Категорично предпочитам  по-малко гости, но важни за нас . Няма да мога да обърна внимание на толкова много хора. Харесва ми да отделя нужното време на всеки.
Имам пера в бюджета, които не зависят от броя хора. Дали ще поканя 40 или 120 гости разхода няма да е много различен.  Просто го чувстваме, че искаме  всеки да е специален. Смятам, че при този брой хора ще мога да се отпусна по-добре. Това са наистина най- скъпите ни хора( роднини и приятели ).  Ресторанта е на ниво, хубав с вкусна храна. Надявам се гостите ни да останат доволни, но най-вече си го правим за нас и по наш вкус.

# 8
 • Мнения: 3 314
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - сами си платихме всичко.
2. Кой подарък ви хареса най-много ? - получихме само два подаръка, различни от пари и и двата ни харесаха и са ни ценни. Едното е картина, която баба ми нарисува, а другото - огромен гоблен, направен от другата ми баба.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? - в повечето случаи пари, но примерно сега лятото сме на малка сватба на роднини (не са на по 20 и не искат голяма сватба хората), така че се разбрахме украсата да е от нас. Това май е единствения случай, в който се включвам така, просто ситуацията е много различна.
4. Каква сума бихте отделили за подарък
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? - абсурд
6. Къде ви беше медения месец ? - в България
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? - да, ние бяхме на плюс, но не защото сме го смятали да сме н аплюс (историята с 250 човека в бюджетен ресторант)
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ?
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ?
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. - купихме си кола.
Благодаря за отделеното време.
Пожелавам ви прекрасна сватба Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:29 от Fairytale11

# 9
 • София
 • Мнения: 6 816
Омъжих се на такава възраст, че би било срамно да очаквам родителите да плащат. Кредит за сватба не бих взела. Сватбата беше малка и по-скоро като купон, отколкото тежко мероприятие. Разчети не съм правила.
Като подаръци получих картини, които ми харесват, да. Останалото беше пари.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 524
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? Сами сме си плащали ВСИЧКО ! Сватбата си е наша, никой не ни е длъжен да ни я плаща.

2. Кой подарък ви хареса най-много ? Близки приятели се прибраха специално от чужбина и отделиха доста от почивката си за да помогнат и празнуват с нас, след това ни бяха на гости и имаме страхотни спомени.. Материални подаръци и пари не са ни вълнували.

3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ?  Каквото искат младоженците.

4. Каква сума бихте отделили за подарък? Ходя на сватби само ако хората са ми много близки, а не да са ме поканили за "пълнеж" и подаръци.  Давам минимум куверта х 2

5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? НИКОГА!

6. Къде ви беше медения месец ? Запалихме колата и обикаляхме България от днес за утре където ни хареса.

7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Това абсолютно никога не ми е било цел, не съм сключвала брак за да правя пари от това.

8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? около10 К може и повече да е било, не съм го смятала с точност за 26 човека , ядохме много , пихме и се веселихме здраво.

9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? Поканихме хора близки до сърцето ни, на всички казахме, че не искаме абсолютно никакви подаръци или пари , ще се радваме много ако са с нас в този ден и празнуваме заедно. Първоначалната идея беше да е сватба- изненада, за да не ги притесняваме да се подготвят с прически, тоалети и подаръци, но бързо ни разкриха и си казахме.

10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили.
 С парите от сватбата вдигнахме купон по друг повод пак със същите хора или поне с голяма част от тях.

# 11
 • Мнения: 110
White tiger ♡ Много  ми допадна всичко описано от теб и това, че сте били с хора близки на сърцето си, а след това сте споделили отново важен за вас повод със същите хора.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 574
Здравейте ! Днес обсъждахме  с моя приятелка, че на сватбите  е прието да се дават пари вместо подарък. Според нас  това е доста по-добре отколкото нещо, което няма да е нужно  и ще събира прах.  
Никои не прави сватбата си с цел да спечели пари. Ясно е, че това няма как да стане. Всеки купува подарък или дава пари спрямо възможностите си. И на двете ни предстои това събитие и двете сме казали на близките си, че не е нужно да се притесняват и да ни подарят каквото преценят. Ако решат да е пари най-добре, защото ще си купим каквото ни е нужно. Лично аз смятам, че дори 10 лева е по-добре отколкото нещо, което може да не се хареса.
Интересни са ни  няколко въпроса, които бихме  искали да обсъдим с Вас.
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви?
2. Кой подарък ви хареса най-много ?
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ?
4. Каква сума бихте отделили за подарък?
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ?
6. Къде ви беше медения месец ?
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата?
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ?
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ?
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили.
Благодаря за отделеното време.
Ние се женихме много отдавна(2007-ма),но да отговоря поред
1)По-голямата част от парите ги даде ММ, родителите му помогнаха с остатъка.
2)Понеже съм супер сантиментална любимият ми подарък е една картина с пейзаж от Велико Търново , подарък от колежките от университета.И един сервиз  за сладолед,подарен от единствената ми съученичка,която дойде.
3)Като ходим по сватби сме давали и пари,и подаръци,след предварителна уговорка с младоженците.Така ми е по-лесно.
4)За подарък до 100-150 лв,кеш може и повече,зависи колко са ни близки младоженците.
5)Не бих теглила кредит за нищо(и никога не съм теглила).ММ е този,който решава тези неща у дома.
6)Не сме имали меден месец,а точно преди сватбата си направихме едно море по нашето Черноморие.
7)Може би около 200-300 лв отгоре бяхме,а ако добавя и стойността на подаръците излиза и повече.
SunglassesС всички предварителни приготовления ,дрехи,украси някъде около 5-6000 лв.Бяхме около 50 души само най-близки.Без роднини от стотно коляно ,дето никога не сме виждали.Така успяхме да обърнем достатъчно внимание на всички гости.
9) В процент не мога да сметна,ама бяхме на плюс, както писах по-горе
10)Парите ги изхарчихме малко тъпо-сложихме ги на борсата и точно тогава почна финансовата криза.За наш късмет не успяхме да ги изгубим всичките,а ги изтеглихме и си напазарувахме нещата за бебето,което чакахме.И ни останаха мъничко,но мисля че можеше за нещо по-смислено да се изхарчат...

# 13
 • Мнения: 110
Важното е, че не сте ги загубили. Прекрасно е, че сте си напазарували за бебето. ❤

# 14
 • Мнения: 5 354
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - родителите си поделиха разходите пропорционално на броя на гостите, които бяха поканили.
2. Кой подарък ви хареса най-много ? - много красив комплект прибори за хранене.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? - пари.
4. Каква сума бихте отделили за подарък? - зависи доколко близки сме; минимум на човек колкото е куверта. Ако сме по-близки - повече.
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? - в никакъв случай..
6. Къде ви беше медения месец ? - плаване с кораб по Дунав и почивка на планина.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата?  - Мои много близки наскоро - да, излязоха на плюс.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? -Към 100 човека, не знам цената, не платихме ние.
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? -Като не знам цената, не мога да изчисля.
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. - Част от вноска за жилище.

Общи условия

Активация на акаунт