Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

10 въпроса за сватбите и организацията им :)

 • 1 294
 • 32
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 729
Ние си платихме сватбата, ако нямахме средства щяхме само да подпишем и без празненство. Много обичам сватбите и държах да имаме, но категорично не бих теглила заем за сватба. Родителите ни дадоха като подарък голяма сума пари, която покри голяма част от разходите. Получихме от близки приятели злато, това ни беше единственият подарък, всички останали ни дадоха пари. Имахме към 90 човека гости, поехме нощувката на тези, които искаха да останат. Между 11-12 000лв отидоха за всички разходи. Възстановихме си и бяхме малко отгоре. Отидохме на почивка за 1 седмица в български курорт, изкарахме си много хубаво.
С парите от сватбата и доплатихме още си купихме нова кола.
Предпочитам да дам пари на сватба, поне младоженците да си купят нещо, което ще харесат. На една сватба бяхме с подарък, но младоженците си го бяха избрали, иначе не бих рискувала. Оставяме по 100лв на човек, ако ни поемат нощувката оставям допълнително, за да си покрием разходите и да има отгоре.

# 16
 • Мнения: 301
Ние сме съвсем пресни младоженци и все още помня детайли. Сватбата беше в София, което ми се струва важно уточнение, и си я платихме сами. Бяхме около 120 човека и всичко излезна грубо 25к. За наша огромна изненада точно толкова събрахме и от парични подаръци, даже една идея отгоре. Казвам изненада, защото не бяхме обсъждали изобщо потенциално колко бихме получили, не правихме събитието с тази с цел. Категорично не бихме теглили кредит, ако нямахме възможност за сватба в този й вид - щяхме да я направим според финансовата ни ситуация. Освен пликове получихме и някои дребни символични подаръци като книги и картини. Решихме да не ходим на меден месец в класическия смисъл на думата, бяхме за 3 дни на спа, за да може всички парички от сватбата да отидат във фонд жилище. Ходили сме на няколко сватби двамата и винаги сме оставяли пари. Аз лично не бих рискувала с друг подарък освен ако не ни е било казано изрично.

# 17
 • Мнения: 1 523
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? По-голямата част си я платихме ние, родителите ни преведоха/дадоха пари и купиха някои неща.
2. Кой подарък ви хареса най-много ? Почти нямахме материални подаръци,но голяма част от гостите ни пътуваха от някъде и за нас беше огромно удоволствие,че успяха да дойдат.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? И двете,стига подаръкът да е съобразен.
4. Каква сума бихте отделили за подарък? Куверта по 2
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? Не
6. Къде ви беше медения месец ? На Остров
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Бяхме на плюс
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? Около 16к за 100 човека
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? Над 100
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. Инвестирахме в жилището си

# 18
 • Мнения: 3 214
Бюджетът на сватбата зависи от много фактори. Основният е броят на гостите, който определя и броя куверти. Най-големият разход е ресторанта и евентуални нощувки. Разбира се куверта зависи и от локацията. На въпросите.
1. Сватбата платихме сами.
2. В края на поканите бяхме вмъкнали закачка, нещо от сорта "за подарък не се тормозете, в плик го сложете." Затова подаръците бяха парички.
3. Предпочитам пари, ако е подарък, бих желала да е съгласуван с нас, с цел да не е нещо напълно излишно, в което хората да вложат сума.
4. Зависи колко близки са ни младоженците и дали сме поканени аз и мъжа ми или и децата, локацията на сватбата. Ако младоженците са заложили на по-луксозна локация, съответно кувертите ще са по-скъпи и бих отделила по-голяма сума, но като минимум стойността на кувертите.
5. Кредит за сватба не бих теглила.
6. В Турция.
7. Покрихме разходите по сватбата и заделихме на депозит сумата. Да, бяхме на плюс.
8. Около 90 човека гости, сватба в четири звезден хотел в св. Константин и Елена, годината беше 2012, може би около 9 хиляди.
9. Възстановихме цялата сума.
10. Всички подаръци веднага бяха преведени по депозитна сметка. Парите използвахме когато след 4 години купихме жилището си.

# 19
 • Мнения: 6 757
През 2014 беше нашата сватба. Излезе около 8000 лв като бяхме 50 души общо с диджея и фотографите. Поехме по 2 нощувки на хората от другите градове (повечето роднини и някои приятели не живеят в София). Ако не го бяхме направили, щеше да излезе около 6000.
1. Мисля, че горе - долу наполовина, от моите родители получихме 4000 лв, от там нагоре сами доплащахме, общо около 8000 излезе.
2. Получихме само един подарък - сет за фондю, много ме изкефи. Simple Smile)
3. Ако съм гост, бих дала пари.
4. Зависи дали сме канени семейно или само аз. Ако ходим и 3мата - 200 - 250 лв, повече за  по-близки роднини.
5. Не бих теглила кредит. Бих спестявала преди това, бих намалила бройка на гостите, ако трябва - просто бих се подписала без гости.
6. Не сме имали меден месец.
7. Не бяме на плюс.
8. Около 8000, гости - 50 човека, вкл. ние с кумовете, диджей  и фотографи, значи само гости - 43.
9. По-малко от 50%, мисля, че около 3000 бяхме получили.
10. Нищо не сме си купували, вложихме ги в кредита за апартамента. А, освен от свекърва ми, тя искаше да си купим пералня с парите от нейния плик Simple Smile) Изчакахме нашата да се счупи окончателно и изпълнихме желанието и.

# 20
 • Мнения: 35
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви?  Всички общо платихме горе/долу всичко се раздели на 3
2. Кой подарък ви хареса най-много ? Нямахме много подаръци, но най-много ми хареса страхотен памучен спален комплект с имената ни на възглавниците и надпис “всяка вечер да заспивам до теб и всяка сутрин да се будя до теб е безценно” на долния чаршаф
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? Пари
4. Каква сума бихте отделили за подарък? Зависи ако са ни просто познати около 200/250 ако са по-близки повече
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? Не
6. Къде ви беше медения месец ? Дубай
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Не.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? 100човека. 12хиляди лв.
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ?  8хиляди лв.
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили.

# 21
 • София
 • Мнения: 1 642
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? 
Ние сами ще си я платим.
2. Кой подарък ви хареса най-много ?
Не мога да отговоря все още на този въпрос.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? 
Пари, разбира се.
4. Каква сума бихте отделили за подарък?
Зависи на кого сме на сватба, колко са ни близки младоженците. Но около 200лв, т.е. по 100лв на човек.
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ?
Никога. Ако нямаме пари - подпис, кафе и край.
6. Къде ви беше медения месец ?
Не сме го мислили, но най-вероятно няма да е веднага след сватбата, защото на ММ не му дават отпуска, а после аз започвам работа. Сигурно другата пролет ще е.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата?
Да.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? 
Все още не е минала, както стана ясно, но сме предвидили 4-5000лв. Гостите са 20, а с нас общо 22 души. За сега най-скъпи са халките (850лв), но още не сме платили куверите, та предполагам, че те ще са най-голямото перо от бюджета.
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? 
Не мога да кажа, но и това не е важно за нас. С оглед на ниската бройка на гостите, е ясно, че ние сме извикали най, ама наййй близките си и целта ни е да отпазнуваме заедно събитието, а не да "избием" тия 5 хиляди лева.
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. 
Ще отидем на екскурзия. В Италия искам (справка с въпрос 6), но ще видиш как ще е и ситуацията с вируса, ваксини и т.н.

Пожелавам на всички бъдещи булки да имат приказни сватби! ❤

# 22
 • Мнения: 210
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви?
Уж сами. Държахме ние да платим, за да не ни се месят в решенията. В крайна сметка се получи така, че подаръците от тях надскочиха цялостния бюджет на сватбата Joy
2. Кой подарък ви хареса най-много?
Карикатура точно в тематиката на сватбата + изненада от гост с много таланти Heart Eyes
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба? Предпочитам пари, но винаги на сватба подарявам пари + подарък - нещо символично, което да им остане за спомен от нас (бутилки за наричане, карикатура, книга, албум и т.н.)
4. Каква сума бихте отделили за подарък?
Минимум куверта по две, а ако са по-близки повече.
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви? Не.
6. Къде ви беше медения месец? Не сме имали все още..
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Да, понеже подаръците от родителите ни се оказаха доста големи. Не сме правили сватба с цел избиване/припечелване.

# 23
 • Мнения: 156
Сватбата ни не е минала, така че ти отговарям само на някои въпроси Simple Smile

1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - Имаме готовност да си я платим изцяло ние и такъв беше първоначалния план, но родителите имат желание да участват.

3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? - Зависи чия е сватбата, но в общия случай пари. Не бих подарила сервизи или уреди, освен ако не знам какво им трябва изрично.

4. Каква сума бихте отделили за подарък? - Отново зависи чия е сватбата, минимум 150 от двойка, максимум няма - зависи колко са ни близки.

5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? - В никакъв случай.

7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? - Има, ако сватбата се плаща изцяло от родителите. Получават си подаръците-пари и готово.

8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? - Зависи какво си представяш и колко искаш да се изхвърлиш. Минимумът ти е куверта умножен по броя на гостите.

10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. - Вероятно ще ги използваме за последващи общи покупки - кола, апартамент. Или ще си платим медения месец.

# 24
 • Пловдив
 • Мнения: 406
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? Сами
2. Кой подарък ви хареса най-много ?- пари. Не сме искали подаръци
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? Пари
4. Каква сума бихте отделили за подарък? зависи . Не много близки приятели - 150 лв на човек, близки - поне по 250-300 лв
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? НЕ
6. Къде ви беше медения месец ? - обикаляхме Франция и Германия един месец- точно преди пандемията
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата?- не зная
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? - 130 души, 25 000 лв, сватба - през 2020 преди пандемията
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? - горе долу всичко, на 90%
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. - ремонт на жилище и разходи по раждането на детето

# 25
 • Мнения: 362
Аз не мога да разбера има ли цел анкетата, защото всичко е много индивидуално и едва ли ще ви е от полза. Зависи от ресторанта, колко гости, възможможностите им и Т.н. Кой прави сватба да си избие парите? А това за кредит за сватба ми звучи като заем за почивка.

Ние се оженихме преди около 4г.  Всичко си платихме сами, дори роклята и костюма. Бяхме казали НА семействата, и на по-близките, че предпочитаме пари, но те така или иначе знаеха, тъй като живеем в чужбина и е ясно че перални няма да помъкнем обратно. Меденият си месец, сами си избрахме и сами си  платихме. Беше вълшебно, на  о. Мавриций.  И без да смятам, със сигурност не сме си избили разходите, ако броим и почивката. 

Оженете се, защото се обичате, а не защото ще спечелите от сватбата.  Никой не е забогатял от тържеството.

# 26
 • Мнения: 260
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? - Родителите ни поеха по-голямата част
2. Кой подарък ви хареса най-много ? - Всичко от кумовете - пафти, поръчани специално за мен, джудо пояс с имената ни (запознахме се в залата, а кумовете ни са треньорите), стихотворение, посветено на семейството ни, шарж, изобразяващ прекрасно връзката ни. Също и изработена от съучениците ми картичка с лично послание, а на картинката бяха самите те. Супер дебилна и мила картичка, която означаваше страшно много за мен. Като най-скъпа си я скрих някъде и 5г. по-късно още не мога да я намеря Sob
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? - Винаги предпочитам пари, за да преценят сами хората от какво имат нужда.
4. Каква сума бихте отделили за подарък?  - Около 150лв/човек сме отделяли до сега. Живеем в малък град с прилични заплати, но имаме много разходи и предпочитам да не отида на събитие, отколкото дори да не покрия куверта.
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? - Категорично не!
6. Къде ви беше медения месец ? - Съвсем кратка почивка на любим български плаж, където получих и предложението за брак година по-рано. Не съм сигурна, че може да се нарече меден месец.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Не, това е празник, а не бизнес.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ?  - 10 500лв през 2016г в малък град и 75 човека. Исках възможно най-малко хора и да са само изключително близки. Оказа се невъзможно трудно... Единственият разход, който спестих, беше за видеозаснемане, защото тези, които ми харесваха как снимат, взимаха по 2 бона. Не ми се вписа във визията на скромното събитие, а то излезе  много по-забавно от очакваното и малко съжалявам, че не наехме някой по-бюджетен.
9. Какъв процент от разходите си възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? Почти половината, но не това е била целта ни. Предпочитахме дори и само картичка пред това да ни затрупват с вещи. Нито имахме собствен дом да знаят какво ни трябва, нито сега като имаме обичам да ми подаряват неща за вкъщи, защото си имам много строго виждане кое се вписва в интериора.
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. - С тези от сватбата и всичките ни спестявания преди и след нея (до ден днешен включително) отиват по ремонт на апартамента ни и болници, изследвания и инвитро процедури.

# 27
 • Мнения: 107
Пожелавам ви скоро парите ви да отиват за здраво бебенце ❤

# 28
 • Мнения: 4 609
Ние си платихме сватбата напълно сами. Повечето гости ни дадоха за подарък пари, като към някои от пловете имаше и подарък. Не мога да кажа кой ми е харесал най-много, всички са ми скъпи. Не сме си избили сватбата (ех, че чудесен израз), но получихме като подаръци повече отколкото сме очаквали или мислили. Не ни е било цел да си възвърнем "инвестицията" и да сме на печалба от цялата работа. Ако беше, щяхме да сменим подхода към организацията на цялото събитие. Сватбата беше 71 човека, включвайки у нас. Подаръците прибрахме и някой ден се надявам да станат първата стъпка към нов дом. Меденият ни месец беше скромен - пет дни в Сандански, понеже не ни се рискуваше далечно пътуване, голямо капаро и несигурност предвид пандемията.
Кредит за сватбaта не бих теглила в никакъв случай.

# 29
 • Мнения: 556
Гостите ни бяха 23. Сватбата ни излезе около 5000 лв
1. Вие сами ли си платихте сватбата или родителите ви? Половината ние, половината баща ми.
2. Кой подарък ви хареса най-много ? Ние получихме пари, нямахме подаръци. Затова най-много ме трогнаха картичките и написаното вътре, като цяло съм много сантиментална.
3. Пари или подарък предпочитате да дадете ако сте гост на сватба ? Предпочитам пари, за да см сигурна, че няма да сгреша с подарък.
4. Каква сума бихте отделили за подарък? 50-100 лв. на човек
5. Бихте ли теглили  кредит за сватбата ви ? Ние не теглихме кредит, събрахме си парите за някой друг месец.
6. Къде ви беше медения месец ? На българското черноморие.
7. Има ли  младоженци между вас да са били на плюс след сватбата? Мисля, че горе долу колкото дадохме за сватбата, толкова бяха и парите.
8. Колко ви струваше сватбата ? Колко човека ? 25 човека, с нас двамата. Около 5000 лв
9. Какъв процент от разходите си  възстановихте от подаръците ( парите ) от гостите ? Мисля, че цялата
10. Какво си купихте с парите ( бихте искали да си купите ) с паричките, който са ви подарили. Имахме текущи ремонти по колата, купихме си лаптоп за ММ, телефон за мен и медения месец, платих си семестъра за университета и това беше с парите 😀
Пожелавам весела сватба!

Общи условия

Активация на акаунт