Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмени бебета и хранене под час

  • 16 004
  • 3
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 079
Кърмени бебета и хранене под час


Кърмените бебета типично имат нужда да сучат по-често от изкуствено хранените си връстници. Може да имате приятелка, чието бебе да е на изкуствено хранене, която да ви прави забележка, че нейното бебе се храни само на 3-4 часа през деня и спи през нощта. Може да се чудите защо навиците за ядене и сън на вашето кърмено бебе толкова се различават от това. Може би сте опитали да сложите бебето си на режим, само за да откриете, че плаче по-рано, отколкото сте мислили, че трябва, или сте открили, че постоянно търсите други начини да го успокоявате, докато дойде време за ядене.

Майчиното мляко се преработва много по-лесно от изкуственото мляко. Всъщност, първото ви мляко, познато като коластра, има естествен ефект на лаксатив върху бебето, като му позволява да изходи мекониума (акото, което е събрало отпреди раждането) по-бързо. Колкото по-рано се изходи това ако, толкова по-малко вероятно е бебето ви да развие жълтеница. Поради лекотата, с която кърмата се разгражда, кърмените бебета рядко са запечени, докато получават само майчино мляко.

От друга страна, консумацията на адаптирано мляко натоварва храносмилателната система на бебето, като я кара да върши “свръх”работа. По този начин изкуствено храненото бебе спи по-дълги периоди от време и иска да яде по-нарядко. Въпреки това, в този случай продължителният сън не е непременно добро нещо! Изкуствено храненото бебе е по-склонно да страда от запек, отколкото бебето само на кърма.

Ако сложите кърменото си бебе на твърд режим може да попречи на успешното начало на кърменето и да изложи бебето ви на риск от бавно наддаване и други проблеми в развитието, като например да не расте добре. Майчиното мляко се произвежда на основата на търсене и предлагане. Колкото повече суче бебето ви, толкова повече мляко ще произвежда тялото ви. Колкото по-малко суче бебето ви, толкова по-малко мляко ще прави тялото ви. Настояването за изкуствена схема, може да доведе до недостатъчна стимулация на гърдите и следователно, до недостатъчно производство на мляко. В резултат може да не можете да посрещнете напълно нуждите на бебето си от храна, като по този начин резултатът е нужда от дохранване с изкуствено мляко.

В първите няколко седмици от кърменето, когато лактацията тепърва се установява, честото, неограничено кърмене е от изключителна важност, за да се установи добро производство на мляко. Кърмене поне на всеки 2-3 часа през деня и поне веднъж през нощта, дори да се налага да будите бебето през първите няколко седмици, ще осигури лактация, която да е установена и да задоволява растящото бебе.

Тези чести кърмения също ще обезпечат, че вашето бебе получава млякото, от което има нужда. Повечето малки бебета имат нужда да сучат поне 8-12 пъти или на всеки 2-3 часа за период от 24 часа. Проучванията показват, че новородените, на които се позволява да сучат често и на поискване, възстановяват теглото си при раждане по-бързо и са с по-малък риск да развият ниска кръвна захар и жълтеница. Обратното, бебета, които са хранени стриктно по часовник възстановяват теглото си при раждане по-бавно и имат нужда от медицинска интервенция или лечение на ниска кръвна захар и жълтеница много по-често поради факта, че млякото на майка им по-бавно увеличава количеството си поради по-разредените кърмения.

Плачът всъщност е закъснял знак за глад. Бебетата демонстрират ранни следи, че са гладни, като въртят главите си от страна на страна, вдигат ръчички към устата си и дори смучат ръчичките си, преди да заплачат.

Докато бебето расте, преживява периоди на усилен растеж, които обичайно траят по няколко дена. Обикновено наричани бум в растежа, тези периоди изискват повече гъвкавост при храненето. Бебето изисква да се храни по-често и вашето тяло отговаря на това повишено търсене, като увеличава предлагането на кърма. Спазването на определена схема през тези периоди може да доведе до бебе, чиито повишени нужди от калории не са посрещнати. Нещо повече, вашите гърди няма да получат допълнителната стимулация, от която имат нужда за да увеличат производството на кърма, за да задоволят нарастващите нужди на бебето.

Много бебета се “хранят накуп”, термин, който описва модел на хранене, в който бебето суче почти непрекъснато няколко часа. Това е нормално поведение за кърмено бебе. Много бебета се хранят по този начин преди лягане, тъй като се “зареждат” за по-дълъг период на сън. Също така производството на мляко обикновено е по-малко в следобедните и вечерните часове. Много бебета компенсират това леко намаляване на млякото, като се хранят по-начесто.

Най-накрая, бебетата имат нужда да сучат и намират голяма утеха на гърдата, когато се чувстват самотни, несигурни, уморени, свръхстимулирани и объркани от променящия се свят. Това е тази не-хранителна нужда от майчината гръд, която уверява, че както емоционалните, така и физическите му нужди са посрещнати. По този начин кърменето – за разлика от изкуственото хранене – е повече от хранене. То е комуникация между майката и бебето. То е форма на родителски грижи; то е акт на любов.


превод от www.breastfeed-essentials.com

# 1
  • Мнения: 356
Boo, прекрасна статия! Това, което е написано тук ми дава вътрешно удовлетворение и ме убеждава, че правилно се грижа за детето си. Винаги съм била убедена в ползите от кърменето, но съм срещала сериозен отпор от близки майки, които ги мързеше да кърмят, и ме обвиняваха, че съм се превърнала в "дойна крава" само и само да си навия на ината да кърмя. А аз всичко го правя в името на детето си.

# 2
Страхотна статия Simple Smile, благодаря!
Имам бебче на 2 мес. и съм щатлива, че го кърмя - това са едни от най-ценните моменти на общуване между майката и детето. Не разбирам жените, които доброволно се отказват от такова неповторимо изживяване!

# 3
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт