Защо се разпада българското семейство?

• 24 372
  • 956
  •   1
Отговори
# 105
  • София
По-скоро преди поради различни обществени тежести хората повече търпяха (вкл и изневери) и стояха в доста вредни бракове. Сега тези обществени тежести са по-малко, което е добре.

# 106
Дали? Понякога като гледам филми за верни семейства с години и аз се чудя дали не са измислени само за филма Simple Smile

# 107
Социо-културно-исторически са причините, различни епохи и т.н. Зависи колко назад се върнем, ама да кажем че вече на лекаря не му е нужно да има семейство за да го смятат за добър човек, че жената на собственика на фабриката не иска да се примири с всички любовници за да има обществен статус, че в страни като нашата почти не се практикуват уредени от роднини бракове, че вече понятие "зестра" няма, и момичето не го "дават" заедно с два била и 10 ара.
Какъв морал, какви 5 лева, просто се има измъкване когато не си щастлив/малтретиран и т.н

# 108
  • Агент под прикритие
Моралът е тясно свързан със склонността на човек да поема ли не отговорност за последствията от житейските си избори и въобще за последиците от приказките и действията си. Съответно, човек, който не поема подобни отговорности или поема такива избирателно, обикновено не може да се похвали с висок такъв.

# 109
Разбира се. Последствията обаче са, че все повече деца растат с разделени родители и това дава своето отражение върху всяко от тях. След 30 години дали ще ида дете, отрасло до 18 с майка си и баща си? Малък процент ще са.

Не го казвам, за да заклеймявам каквото и да е. И моите деца растат с разведени родители и виждам, че това минава и се преодолява. Но някак си факта, че това ще бъде новото правило все още ме натъжава.

# 110
  • Далечният изток
Това, че някой се е развел, автоматично го прави аморален ли?

# 111
  • София
Дали? Понякога като гледам филми за верни семейства с години и аз се чудя дали не са измислени само за филма Simple Smile
Не са, майка ми и баща ми бяха така, смъртта ги раздели.

Разпадат се семействата по различни причини и аз съм винаги за, когато някой тлее, гасне, умира бавно, неусетно почти....
Всичко трябва да е овреме, преди да се настани злобата и омразата, но малко хора съумяват.

# 112
Затова, по мое мнение, не бива да се ангажираме с хора, заради които трябва да правим прекалено много компромиси, а трябва да влагаме усилия във връзки със сходни половинки, с еднакви цели и очаквания. Не може всичко да се базира на тръпка и емоции. Те се редуцират рязко след някоя друга година. И ако повече хора процедират така, ще има по-малко раздели. Но днес масово хората са меркантилни егоисти.

Аферим, намери се още някой да го каже - бракът е избор, а избори се правят с главата. Любовта може да се изживява със сърцето, никой не и пречи, стига да с остава на ниво любов.

# 113
  • Далечният изток
Меркантилността и сметките да ни водят във връзките, разбира се....

# 114
Не, но това, че не се е развел, а е завъдил още една половинка, за мен го прави неморален в моите очи. Сега по-ясно ли се изразих? Всичко започва оттам, че за много хора семейството е едно нищо и те го показват с поведението си. Аз не съм проповедник да уча някой си или да наливам акъл. Даже не ми се и спори. Просто виждам, че в България няма уважение към верността, честността, нормалните неща за един човек. Често точно за тях се говори ехидно, с пренебрежение. А да си правиш каквото искаш, нищо че нараняваш други хора, е интересно, готино, модерно. Това е.

# 115
Едно нещо ме дразни в този форум, а и в цялото общество. Тъпата хомофобия. Хомосексуалните са също толкова добри/лоши родители, колкото и хетеро. Това, че някой е роден с "правилната" наклонност не го прави нито повече, нито по-малко от другият.
Съжалявам,но хомосексуалната двойка като цяло е по-лош вариант за хетеросексуално дете. По простата причина, че същото няма как да види и изживее на живо семейната динамика в едно хетеросексуално семейство и излиза неподготвено за създаване на собствено семейство. Освен това ролите на бащата и майката при отглеждане и възпитаване на общите деца са принципно различни. Поради което възникват проблеми, когато едната роля липсва (важи и за семейства със самотен родител). И още - поне единия родител не се явява биологичен такъв, с всички произтичащи от това последствия. Не на последно място, педофилията е 10 пъти по-разпространена при хора с хомосексуална ориентация.
Това са факти, а не хомофобия. Имам достатъчно познати и приятели с хомосексуална наклонност, които уважавам и не само не мразя, но и се радвам да се видим, работим заедно и т.н. Разбира се има и тотални кретени с такава (или друга) ориентация. И няма да спра да се радвам на произведенията на Чайковски и Уайлд, на изпълненията на Минчев и Фрай понеже, видиш ли, били хомосексуални. Но както няма да кажа, че от късогледите става също толкова добри пилоти, така и няма да кажа, че хомосексуалната двойка предлага също толкова добро родителство. Не защото съм късогледофоб.

И за да съм по темата: бракът си заминава заради увеличаването на егоизма. Защото в основата си бракът е доброволно поемане на задължения към общото поколение, а не към обезпечаване на щастието на партньора, още по-малко гарантирането му. Щастието в брака възниква от постигането на ОБЩИ цели. Нещо не толкова важно за един егоист.

# 116
  • София
Разбира се. Последствията обаче са, че все повече деца растат с разделени родители и това дава своето отражение върху всяко от тях. След 30 години дали ще ида дете, отрасло до 18 с майка си и баща си? Малък процент ще са.

Не го казвам, за да заклеймявам каквото и да е. И моите деца растат с разведени родители и виждам, че това минава и се преодолява. Но някак си факта, че това ще бъде новото правило все още ме натъжава.
Да се разведеш/разделиш, когато е необходимо, е положителен пример за детето, не отрицателен.
Виждам възрастни двойки, които отдавна е трябвало да се разведат. Тези хора не са морални, те са просто глупави спрямо себе си и безотговорни спрямо децата си, защото "изнасиленият" брак е лош пример.

# 117
  • София
Кое не може да види едно хетеросексуално дете в хомо двойка, коя динамика - на скандалите ли?

# 118
Според мен другия проблем е в по-късното създаване на семейство. Когато си на 22-25 реално пораствате заедно с половинката ти, по-лесно се напасвате, нещата са по съвсем различен начин. Вече след 30-те години всеки е съвсем завършен характер, трудно си променя навиците и начина на живот, и когато се съберат двама такива, много по-трудно се пригаждат един към друг.
Има много други фактори и причината е комплексна, друга също съществена- навремето нещастните семейства не са се развеждали, защото какво ще кажат хората, близките, как ще се приеме това и т.н. Карали са си нещастни и не са го мислили за нещо ненормално.
Още една причина- освен фейса както беше споменато по-горе, от всякъде ни залива този начин на живот- живей на макс, бъди на върха, на гребена на вълната, греби с пълни шепи от живота. А реалността е друга- на работа, вкъщи, грижи, задължения, рутина, сиво ежедневие, насрани памперси и викащи деца. И това разминаване поражда бунта у много, водещ до раздели.

# 119
Кое не може да види едно хетеросексуално дете в хомо двойка, коя динамика - на скандалите ли?
Включително динамиката за разрешаване на конфликти. И защо трябва именно върху скандалите да се фокусираме? Те какво - задължителни са при хетеросексуалните?

Общи условия

Активация на акаунт