Защо се разпада българското семейство?

• 24 324
  • 956
  •   1
Отговори
# 135
Много на Фройд го избихте. Женска роля, мъжка роля, блябля.

Кога е необходимо да се разведеш за да не даваш лош пример на децата си и кога е просто прищявка? Решила си, че вече не те кефи тоя начин на живот и с лека ръка драсваш. Стига с това лично щастие. Вярно, важно е - в някои случаи наложително да счупиш семейството, но много се обобщава, а всъщност процентът на тези дето и те не знаят защо се развеждат и след това продължават да не са щастливи е доста голям.
Накратко - да кажеш, че не си щастлив/а, е маловажно?
Разделите не са, защото някой търси личното си щастие, а защото не иска да търпи един да го прави нещастен, а пет дузини други да му обясняват е айде сега, компромиси трябват.
Разликата е доста съществена.

# 136
Моралът е механизъм за налагане на обществените ценности над личните инстинкти. Общество, което не налага приетия от него морал на своите членове е обречено да престане да съществува. Индивид, който се присъединява към здраво общество без да приема неговия морал, рискува да бъде репресиран, отлъчен или по-лошо.

Не на последно място, педофилията е 10 пъти по-разпространена при хора с хомосексуална ориентация.

Иска ми се да коментирам това. Така, както го разбирам аз, хомосексуалната ориентация за мен е влечение към другия пол, с неговите типични полови белези - влечение към вече оформен индивид. Педофилите пък имат влечение към малки деца, които общо взето са все още безполови. Това не прави ли двете, хм, ориентации взаимно изключващи се? Сексуалното посегателство върху деца е друго и не отричам, че има всякакви, които го правят. Може би това имаш предвид?

Малките (и големите) деца не са безполови. Така че има както хомосексуални, така и хетеросексуални и бисексуални педофили. Статистическите проучвания показват, че педофилията е 10 пъти по-разпространена в последните две групи.

Зависи в сравнение с какво. Ако считаш, че е по-важно от щастието на децата - защо си ги правил? Ако смяташ, че и те страдат в брака - как се е стигнало дотам? Някаква отговорност да поемеш (поне относно избора на партньор ако не и за неизграждането на семейните отношения)?

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 12:05 от Ezhko

# 137
Стига де, самотните майки/бащи как ли отглеждат децата си..))

# 138
Xубави примери има.

Също бих допълнила, че моногамията не е естествено състояние на много хора, че рядко един-единствен човек може да задоволява емоционални, интелектуални, човешки потребности в продължение на десетки години. Както човечеството е преосмислило буквално всеки аспект от живота си - пътуване, общуване, работа - така и семейството, и то далеч не само българското, ще си претърпи своите промени, и то в недалечно бъдеще.

# 139
Често имат някой роднина наоколо, от противоположния пол, и той е някакъв пример за детето.

# 140
Имам близък приятел гей и съм сигурна, че ако има дете, ще си го гледа като писано яйчице. То ще има наистина всичко, а и е страшно мил и грижовен човек. Simple Smile

# 141
Моралът е механизъм за налагане на обществените ценности над личните инстинкти. Общество, което не налага приетия от него морал на своите членове е обречено да престане да съществува. Индивид, който се присъединява към здраво общество без да приема неговия морал, рискува да бъде репресиран, отлъчен или по-лошо.
А кои общества са болни?
Ти май беше емигрирал в Щатите. Сигурна съм знаеш, че щатското здраво общество ще те навре под кучата опашка, ако си прокламираш там силно патриархалните ценности.

# 142
Често имат някой роднина наоколо, от противоположния пол, и той е някакъв пример за детето.
И хомо двойките имат. Едва ли всички край тях са такива.

# 143
Ролят ана майката  емного важна за детето до поне 7-годишна възраст. Това не е случайно, едва след това личността малко по малко започва да се отделя от света на мама. Аз лично залагам на детето да има майка до себе си до поне 14-15 години. Тя е определящата фигура. Съжалявам, но не мисля, че фигурата на биологичния баща е толкова жизнено належаща.

# 144
Не ми се спори..) Принципно е така. И затова винаги има изключения и други примери..Wink

# 145
Много на Фройд го избихте. Женска роля, мъжка роля, блябля.

Кога е необходимо да се разведеш за да не даваш лош пример на децата си и кога е просто прищявка? Решила си, че вече не те кефи тоя начин на живот и с лека ръка драсваш. Стига с това лично щастие. Вярно, важно е - в някои случаи наложително да счупиш семейството, но много се обобщава, а всъщност процентът на тези дето и те не знаят защо се развеждат и след това продължават да не са щастливи е доста голям.
Разделите не са, защото някой търси личното си щастие, а защото не иска да търпи един да го прави нещастен, а пет дузини други да му обясняват е айде сега, компромиси трябват.
Разликата е доста съществена.

Според мен Norry има предвид криворазбраната представа за щастие и обстоятелството, че чувствата често са крайно преходни и нетрайни. Днес ти трепва от тоя, утре от оня и много хора не могат да разграничат кога има смисъл да се следват пеперудките и кога не.

# 146
  • Агент под прикритие
... сякаш това е нещо, с което едва ли не да се гордее човек. Laughing

Съжалявам, но не мисля, че фигурата на биологичния баща е толкова жизнено належаща.
Такива разсъждения са нормални за жени, които смятат, че повече от един мъж може да ги накара да се чувстват по определен начин. Което принципно е вярно, но чудното е как с такива разсъждения някои правят семейства, след като очевидно им е все тая коя ще е мъжката фигура, ролята на баща и дали въобще ще има такава или не...

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 12:11 от Phoenix Wright

# 147
  • София
Пеперудките не са водещи винаги в разпада на семейството, даже бих казала са маловажни, ако не те хванат, де.

Натрупани и премълчани неща са, обаче.
Говорене трябва. И слушане.

# 148
Говоренето не стига, ако връзката е била предадена в ключови житейски ситуации. Въобще не иде реч за изневери. Нещата са цветни и многопластови, затова подобни теми често не водят до нищо, освен да си лаладжийстваме.

# 149
  • София
... сякаш това е нещо, с което да се гордее човек. Laughing
В много случаи има защо да се гордееш, да – избрал си да живееш, вместо да живуркаш.

Общи условия

Активация на акаунт