Защо се разпада българското семейство?

• 24 288
  • 956
  •   1
Отговори
# 870
Разбирам те, ама ти говориш за елита. Обикновения войник какъв е бил? Мнозинството в армията?

Никой никога не е наричал "шапкар" обикновения войник. Шапкари са професионалните военни, най-вече началниците с висок чин, на които годините в армията съвсем са промили мозъците.

# 871
Разбирам те, ама ти говориш за елита. Обикновения войник какъв е бил? Мнозинството в армията?

Никой никога не е наричал "шапкар" обикновения войник. Шапкари са професионалните военни, най-вече началниците с висок чин, на които годините в армията съвсем са промили мозъците.

Добре, права си. Моят дядо е бил професионален военен, още преди “шапкарите” в соца и когато още се е пеело “Велик е нашият войник”. Никога не съм го виждала как пише, мисля защото не можеше. Това едва ли го е правило по-некадърен в службата си и не мисля, че такива като него не са се ползвали с неуважение сред населението. Но не е и бил на ръководна длъжност, най-обикновен военен.
И така е, за царски офицери и прочие е имало подбор.

Между другото, аз съм чувала хора и на полицаите да казват шапкари. Мисля, че хората имат различно разбиране за кого се употребява думата, важното е да е с презрение.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 17:46 от Aerin

# 872
За войниците и мъжествеността определено съм раздвоена. Казармата е любима тема на всички (повечето) мъже, които са служили.Техния героизъм Simple Smile Не знам дали води до възмажаване.В последните години беше като пансион и губи време, а преди това ...повече издевателства от колкото учение. . Не знам как се възмажава ако някой избива комплексите и изродските си идеи върху теб.

# 873
Дебелянов е загинал като ефрейтор, ако добре помня уроците по литература.

# 874
  • Paris, France
Интересно ми е ако някой брадат се развихри покрай вас с калашника или ножа, дали пак ще мислите по същия начин или ще се молите някой тежко въоръжен шапкар да ви отърве задниците?
Нечии кофти спомени не са повод за генерални заключения. Между другото причината за липсата на уважение към армията се корени в соц. миналото, когато се подменя тогавашния военен елит със шумкарския такъв и вместо личностни качества за растежа нагоре са били важни предаността към партията и умението да не се мисли върху спуснатото отгоре.
Може да проверите преди това какво са били офицерите - истинския елит на нацията, за разлика от сегашния състоящ се предимно от празноглави чалгаджии, също празноглави футболисти, меки китки и мутро-богаташи и какво ли още не.
Наскоро загиналия "шапкар" докато тренира поразяване на мишена над Черно море пак ли не заслужава уважение?

Военните заслужават уважение, колкото всички останали.

Тук основна мишена за терористите са точно полицаи, жандарми и военни. Вчера се навършиха 5 години от убийството на семейство полицаи, мир на праха им. Оказва се, че убиецът им е бил известен като радикализирал и е заплашвал с терористични актове още през 2011г.

Когато някой извърши терористичен акт се питаме защо и как е допуснат тук и как е изпуснат, най-вече.

А за бурките - в Афганистан талибаните идват на власт с помощ от външни сили, които после хукнаха да ги гонят. Ако Афганистан беше оставен да еволюира, сега щеше да е подобен на Иран, примерно, а не това, което е. Всяка война води до насилие, още насилие, налагане на всякакви догми и после на обратните, качва смъртност и съответно раждаемост, пречи на образование и социално развитие. Без нахлуването на СССР и после САЩ сега щеше да има доста по-малко бурки в света.

# 875
Благодарение на някои от шапкарите все още не носите бурки и имате сегашния си лайфстайл.

Първо, не е благодарение на нашите шапкари. Второ, Ал кайда и Ислямска държава, от които са ни спасили шапкарите, нямаше да ги има, ако пак шапкари не им бяха дали оръжие и обучение за да бият руснаците в Афганистан.
Скрит текст:
Тоест за да решат една непосредствена краткосрочна задачи шапкарите създадоха нерешими дългосрочни проблеми. Пак шапкари пробутаха и кардиналното решение на въпроса с диктаторите, в резултат на което има сегашната вълна от емигранти. И трето, когато е писана песента "Велик е нашият войник", думата шапкар не е съществувала. Тогава офицерите са били синоним на висока култура, образование и възпитание. Това нещо се е сменило с идването на комунистите и налагането на верни, а не на кадърни кадри. И в резултат офицерите започват да пишат по едно изречение с няколко правописни грешки. Именно тогава се появява думата "шапкар" - когато са се появили съответните обекти, за чието описание да се използва. Впрочем ти си мъж от моето поколение, бил си в казарма и едва ли наистина вярваш в боеспособността на нашата армия. Нали четем - нашите пилоти летели по 30 часа годишно, при минимум в НАТО от 180м часа. Ти за 30 часа годишно кормуване лека кола няма да се научиш да караш, нали? Ама иначе имаме генерали с тежки пагони като за свястна армия (много вожд, малко индианец). А по времето на "Велик е нашият войник" сме имали капитани, способни да бият чуждите генерали.

Бъркате политическо с военно решение - и за оръжията, и за арабската пролет.

# 876

Не бъркам, но шапкарите са съветниците с радикалните предложения. Слава богу, че властта не е у тях, иначе на няколко пъти да сме имали термоядрена война (защото са я предлагали неведнъж). Ама за по-маловажни неща се налагат. А в случая със Саддам военното разузнаване на Англия даже фалшифицира разузнавателната информация за да стане войната.

# 877
Уважението към непознати вам е знак за вашето самоуважение или липсата му. 
Язък.

# 878

Не бъркам, но шапкарите са съветниците с радикалните предложения. Слава богу, че властта не е у тях, иначе на няколко пъти да сме имали термоядрена война (защото са я предлагали неведнъж). Ама за по-маловажни неща се налагат.

Напротив, генерално бъркаш и смесваш понятия.

Виждам, че си дописвала.
Точно случаят с Тони Блеър противоречи на твоята теза.

# 879
Генерално бъркате темата 😅

# 880
Права си, да се мете.

# 881
Невена и станцията са прави.
А за брадатите с калашници - ми тук при мен много не надигат, щотои останалите имаме, кой Remington, кой - Winchester, кой поне Colt Simple Smile
И не делегираме на други отговорността да ни защитават нас и семействата ни.
Друг въпрос е, че в Европа точно този тип плашене се използва от властта за нейното упражняване.
Тук ползват със същата цел други страхове.

# 882
Дебелянов е загинал като ефрейтор, ако добре помня уроците по литература.

Подпоручик и командир на рота. Бил е офицер, загива като командир на ротата си при Демир Хисар през 1916-та

# 883
Всяка тема накрая стига до глобалните въпроси - европейското по футбол, колонизацията на Марс и т.н. Всеки държи да каже трябва или не трябва Мъск да заселва хора на други планети.

# 884
Той първо да организира производството на теслите там, пък ще видим...

Общи условия

Активация на акаунт