Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 32

• 27 478
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Само с уточнението, че Федя беше дама на около 60-годишна възраст. Точно затова ми се стори странно, знам че е на галено от Фьодор, ама за лично женско име с бг фамилия...
Да, наясно съм, че говориш за жена с име Федя, както има мюзикъл "Петя и вълкът" и Петя е от мъжки род, но у нас е женско име, както Ваня Джеферович - хърватин, Ваня Червенкова - бизнес дама, тъй и Федя жена, и Федя мъж в Русия. Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 12:05 от *Камея

# 91
На мен ми стана много смешно за Стоянка, разплисках си кафето Joy

Иначе аз, лично, имам проблем с турските/арабските имена. Никога не мога да разбера с мъж или жена имам среща, ако не са от популярните. Понякога става малко неловко😂

# 92
Във Варна "стоянка" си е стоянка (пиаца) на таксита. Нашите "бакшиши" чакат на стоянка, значи е навлязло от руския език.

# 93
Астерия означава "звездна". Като нашето Звездина, Звезделина. На гръцки "астрон" е звезда. Оттам идва и думата "астрономия". Има и няколко светци с името Астерий.

Името Феодосий е руска форма на Теодосий. Много от имената, които съдържат буквата "т", в руския се произнасят и пишат с "ф", напр. Тимофей вместо Тимотей; Фома вместо Тома.

И много от имената, които в Русия са умалителни от мъжки, при нас са самостоятелни женски. Например: Дима, Димка в България е женско име, докато в Русия е умалително от Дмитрий; Слава при нас е самостоятелно женско име, в Русия е умалително от Вячеслав. Също Гена, Толя, Ваня...

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 13:25 от Radilena

# 94
  • DE
Руси, жена.

# 95
Феодосий е гръцко име и означава ,,даден от Господ,,.
Цилия е латинско име и е съкратено от Цецилия.
Името се е срещало у нас преди комунизма.
Познавам една 70 год.Цилия и внучката и със същото име.На мен ми харесва.
В Германия съм го срещала,като Цила.Което не ми харесва.

Стоянка-на руски означава автобусна спирка.Приятелката ми рускиня много се чудеше,как може у нас да е име на човек.

Деля ,Делчо - от Неделя,Неделчо.

Астерия
Алдона
Беломир
Бретислав
Брайан
Велемир
Ведара
Верея
Витослава
Всемила
Гордън
Дивислав
Димия
Добродея
Зарислава
Златана
Есен
Илмара
Ирия
Каталена
Мирина
Нежана
Озарена
Русалия
Сенди
Сения
Тайя
Томила
Фронси
Харина
Озарена ми харесва като идея, но към сегашния момент звучи странно, наистина.
Редакция - Анна-Милена и Мая-Мария. Не ги бях чувала като съчетания.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 01:48 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 96
  • Sofia
Марисел,малко момиченце

# 97
  • София
Значи кръстиш ли детето с нещо си + "зар", на 80% ще му викат Зарко или Зари. Аз затова "избягах" от този вариант. Велизар, Цветозар и т.н. всички са Зарковци.

# 98
Беастра
Андриан
Мариола

# 99
  • Sofia
Мариола не ми е странно.
Познавах една преди много години ,сега трябва да е над 60+г год

# 100
  • Далечният изток
Мариола е полско име, главната героиня в книгата "Знахар". Срещала съм го и в България, не ми е странно. Андриан познавам, 50+ годишен е.

# 101
Сетила съм се за Ото, от Панайот Joy
Пак чичо на майка ми Joy

Познавам Марисол, но е португалка.

# 102
Значи кръстиш ли детето с нещо си + "зар", на 80% ще му викат Зарко или Зари. Аз затова "избягах" от този вариант. Велизар, Цветозар и т.н. всички са Зарковци.
На Лъчезар му казват Лъчо, но това не е типичното съставно име, завършващо на зар, защото си има такова прилагателно. А светлозарен, цветозарен и велизарен няма. Simple Smile
Останах неприятно изненадана, когато дъщеря ми Лъчезара една иначе мила жена я нарече Лъчка. Joy Паднах... Не знаех, че и това хубаво име може да бъде съсипано, както Константин - Коце, Михаил - Мишо, Мария - Миче и т.н. Simple Smile

# 103
  • София
Иглик, вероятно на баба Иглика.
Смисъл - дълго чакано дете. Кръстено е така, защото е смисъла на живота им.
Криско .. само. Вероятно родителите ще да са фенове на рапъра.😁

# 104
  • Sofia
Кико,около 22-23год.
Сърмена

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 20:28 от Doli

Общи условия

Активация на акаунт