Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 46 976
  • 778
  •   1
Отговори
# 465
Да попитам, ако приемат детето в друга градина/записването става в новата през посочените дни-ок, но трябва ли да се ходи до старата, да се вземе картона, например, изобщо да се уведомява, то ясно в системата, но дали и оффлайн нещо се прави?

# 466
  • Sofia
Записвате в новата ДГ. Преди да тръгне, отивате в старата да си вземете документите и да отпишете детето на място. Ако не го отпишете от старата, няма да може да тръгне в новата, защото ще се води записано в 2 ДГ.
Описването не става автоматично, също така не можете да го отпишете вие през системата. Отписването го прави директорката.

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 21:27 от Brin de muguet

# 467
Здравейте,

какви са ви мненията за Лозенец - Лозичка, Св. София и Славейкова поляна?
Интересува ме най-вече Св. София и Лозичка, защото се чудя коя от двете да пиша като 1ви избор?

Благодаря предварително!

# 468
Записвате в новата ДГ. Преди да тръгне, отивате в старата да си вземете документите и да отпишете детето намясто. Ако не го отпишете от старата, няма да може да тръгне в новата, защото ще се води записано в 2 ДГ.
Описването не става автоматично, също така не можете да го отпишете вие през системата. Описването го прави директорката.

Много благодаря! Предполагам ако се записва в ПГ в училище, пак е същото?
Знаете ли къде мога да видя разписана процедурата, на исодз сайт  няма май?

# 469
  • Sofia
Не съм намирала разписана процедура.
Говорих направо с директорите на ДЗ, те ми обясниха как да процедирам.

# 470
  • София :(
Brin de muguet, за да запишеш детето в новата градина подаваш заявление и получаваш входяш номер, нали?
Е, точно по същия начин, за да го отпишеш от старата трябва да подадеш заявление, което да бъде входено. По какъв друг начин при една проверка ще обеснят в старата градина защо са ти отписали детето освен ако не е изписано след завършване на четвърта група!?

# 471
  • Sofia
Е, точно по същия начин, за да го отпишеш от старата трябва да подадеш заявление, което да бъде входено. По какъв друг начин при една проверка ще обеснят в старата градина защо са ти отписали детето...
Точно това казвам и аз.
Трябва да се отиде на място в градината и само директорката може да опише детето (естествено след подадено заявление от страна на родител).
Мисълта ми е, че отписването няма как да стане само през платформата и да се спести ходене до старата градина.

# 472
Здравейте, за първи път се сблъсквам с детските градини. Имам въпрос отностно класирането. Когато вляза в системата виждам, че в ДГ, която съм харесала, има записани 33 деца и 22 свободни места. Не разбирам, как така има записани, като класирането е през месец май.

П.с става дума за 1ва група детска градина родени 2019…

# 473
Стела, в градините, в които има яслени групи, децата от яслените групи автоматично преминават в първа група. Затова много често част от местата за първа група вече са заети.

# 474
Стела, в градините, в които има яслени групи, децата от яслените групи автоматично преминават в първа група. Затова много често част от местата за първа група вече са заети.

Някой има ли представа, къде точно е регламентирано това “автоматично записване” - гледах наредбата на СО, но не го намирам.

# 475
Е, точно по същия начин, за да го отпишеш от старата трябва да подадеш заявление, което да бъде входено. По какъв друг начин при една проверка ще обеснят в старата градина защо са ти отписали детето...
Точно това казвам и аз.
Трябва да се отиде на място в градината и само директорката може да опише детето (естествено след подадено заявление от страна на родител).
Мисълта ми е, че отписването няма как да стане само през платформата и да се спести ходене до старата градина.

Много ви благодаря за пояснението, ще св ходи напред-назад значи.

# 476

Някой има ли представа, къде точно е регламентирано това “автоматично записване” - гледах наредбата на СО, но не го намирам.

Идеята е, че се кандидатства за СГРАДА и децата се прехвърлят автоматично в по-горната група на Сградата, а не кандидатстват наново всяка година.
Някои градини имат по няколко сгради/филиали, но те се водят отделни Сгради и за всеки се кандидатства отделно.

- Ако детето ходи в Сграда, където има ясла и градински групи - прехвърля се автоматично в следващата учебна година, защото преминава в горна възрастова група.
- Ако дете тръгва в градинска група, но в сградата, където е било до сега има само ясла - кандидатства се наново. Дават 1 т. повече за "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община..." (Не че тази точка гарантира място, но дава предимство;)
- Ако детето ходи в ясла в определена Сграда, където има и градина, но искате градинската му група да е в друга Сграда, тогава кандидатствате наново наравно с всички (имате и 1 точка от яслата все пак).

Тук - https://sofia.obshtini.bg/doc/4507655
(4) Класиранията се извършват поотделно за всяка възрастова група, за всяка сграда на самостоятелните детски ясли/детски градини/училища, за целодневна и почасова организация в детските градини и полудневна и целодневна организация в училищата чрез ИСОДЗ и ПГУ.
(2) Директорите на самостоятелни детски ясли/детски градини/училища актуализират броя на свободните места ежеседмично, като класиране се извършва за всички обявени свободни места съгласно сроковете, посочени в графика на дейностите.

# 477
След като детето е прието веднъж в определена градина, защо трябва да кандидатства отново? Логично е. Все едно да приемат детето Ви в определено училище и да трябва следващата година пак да кандидатствате. Grinning Както не кандидатствате всяка година за първа, втора, трета и четвърта група, така и не кандидатствате от предходните яслени групи за първа група.

# 478
  • СОФИЯ
Честно казано не знам къде има уредба на този въпрос, а би трябвало да е уредено. Ще се поинтересувам.
допълвам
Попитах дирекция Образование. Отделна разпоредба за това няма. От яслена преминават в 1 група, тъй като са един субект - детска градина, училище.

Критерий 5, точката от ясла остава. Точно чета решението на ВАС.
§ 9. (Отм. - Решение № 5847 от 15.10.2021 г. по адм. дело № 5957 от 2021 г., XI тричленен състав на Адм. съд София-град, оставено в сила с Решение № 3327 от 7.04.2022 г. по адм. дело №77/2022 г., пето отделение на ВАС, промяната е отразена на 8.04.2022 г.)

допълвам

Най-накрая социалните са освободили сградата на ДГ в която се помещаваха, до пазара на Младост 1. Има го на сайта на АСП.
ДСП - Младост
към Регионална дирекция - София град  гр. София, р-н Студентски, ул. "Акад. Стефан Младенов" №1, бл.30 
Отдел "Закрила на детето"
към ДСП - Младост
към Регионална дирекция - София град  гр. София, ж.к."Студентски град", бл. 5, ет. 1 
https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 11:11 от мама САННЯ

# 479
Това с точката е много заблуждаващо, защото за нещастие нищо не им пречи до май 2023 да приемат промяната както трябва при спазена процедура.

Иначе много се радвам за СП в Младост. Сега ако кажете и кога се очаква да заработи ефективно, ще е супер.

Общи условия

Активация на акаунт