Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 46 998
  • 778
  •   1
Отговори
# 495
Аз питах конкретно за миналата седмица, понеже имахме планове за ваканцията - казаха, че не е проблем да си ги ползваме.   Те добре, че ми казаха, понеже аз си мислех, че изобщо не пишат отсъствия за ваканциите по време на учебната година, пък се оказа, че това важи само за 3-та и 4-та група. 

# 496
Здравейте,

какви са ви мненията за Лозенец - Лозичка, Св. София и Славейкова поляна?
Интересува ме най-вече Св. София и Лозичка, защото се чудя коя от двете да пиша като 1ви избор?

Благодаря предварително!
[Има ли отговор на въпроса Ви, защото и аз търся мнения за тези детски градини?]

# 497
30те дни отлагане по семейни причини за яслените групи са 30 работни или календарни дни?

# 498
  • София
Календарни

# 499
  • София :(
Здравейте, новата заповед, която казва, че децата трябва утре задължително да бъдат пуснати на ясла/градина, иначе ще си загубят мястото за кой важи?
Моята дъщеря миналия месец е посещавала, сега отсъства поради болест. Можем ли да извиним тези отсъствия с медицинска бележка?
Аз не разбирам много какво искат да кажат, може би имат впредвид децата, които не са постъпили до сега. Някой има ли представа? Притесних се да не си изгуби мястото малката.
Децата изобщо не е задължително да бъдат "пуснати" на градина. Заповедта има предвид децата, които в началото на учебната 2021 / 2022 година са били приети и записани в детска ясла / градина,но по една или друга причина, използвайки епидимиологичната обстановка, не са представили медицински документи за фактическо постъпване и все още в ИСОДЗ и ПГУ са със статус непостъпили. Ако за тях до 14.04 не бъдат представени медицински документи за постъпране / отлагане или пане не се уговори нещо с ръководството на яслата / градината, то те ще бъдат елиминирани и местата ще бъдат обявени за свободни. Последното обаче някак никак си не го вярвам...
Цитат
.]Здравейте, понеже "официално" виси на вратата на детската, че от този месец не се плаща такса, аз имам въпрос за това какви са последиците от отсъствията?

Имам формат на молба, на която пише, че детето може да отсъства по домашни причини в периода 15.9 - 31.5 по 30 дни за 1+2ра група и по 10 дни за 3+4та (подготвителните). Предполагам, че от 1.6 до 15.9 понеже е лято и може да отсъства колкото иска без това да се включва в отсъствията. Така ли е или дори за летните месеци трябва да подавам официална молба, че ще отсъства по семейни причини и се броят отсъствията?

Питах приятелки, те ми обясниха, че преди като са се плащали градините, а детето отсъства без бележка за "домашни причини" или от лекар, единствената последица била, че трябва да си платят няколкото лева повече за дните, в които детето не е ходило. Сега обаче като са безплатни градините какво се случва, когато изхаби тези 10 дни? Изключват детето от градина? Плащам глоба?

(Знам, знам, че може с бележка от лекар, но честно казано да ходя да се моля и мазня на личната му без да е болен не ми се нрави, ако не се налага наистина)

Може ли някой да ми даде линк към актуалната наредба, не знам с какво име да я търся, само на новини попадам без да казват как се казва точно наредбата.Здравейте, понеже "официално" виси на вратата на детската, че от този месец не се плаща такса, аз имам въпрос за това какви са последиците от отсъствията?
Няма никакво значение плаща ли се такса за посещение на ясла / градина - извиняването на отсъствията не се променя, особено след   края на извънредните противоепидемиологични мерки. Да, можете да правите отсъствия без извинителни причини, но в подготвителна група е възможно да ви спрат детските, ако получавате такива, заради това "удоволстние", защото задължението на градините да подават ежемесечна справка за отсъствията на децата не  отпада заедно с таксите. В пиршода 01.06 -14.09, както и за всички ученически ваканции, отсъствията се извиняват служебно ако е подадено заявление за даден период.

# 500
На второ класиране децата с точки по социални критерии с колко точки ще участват (вече в общата опашка) - с или без соц. точки?
Изчетох алгоритъма, но това не е посочено ясно.

# 501
  • София
Втори етап на първо класиране - без точките от СК. Второ и всяко следващо класиране - с пълния брой точки.

# 502
Здравейте,
С отпадането на епидениологичната обстановка детето постъпи в ясла като съответно ми спряха майчинството за 2рата година. Ако през официалната ваканция от 01.06 до 14.09 не посещава яслата мога ли да си възстановя изплащането на майчинство за 2рата година - 710 лева?

# 503

Не е вярно. 30 работни дни са дните по домашни причини.

чл. 40. (1) от НАРЕДБА за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община

# 504
  • СОФИЯ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях
Период на обществената консултация: 07.04.2022 г. до 07.05.2022 г.
https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/ от сайта на МЗ. при персонала допълват фелдшер и лекарски асистент. Не мисля че това ще реши проблема. Има и детски учител в чл. 11, но той май само обучава, не отглежда, т.е. с медицинско образование пак остава.

# 505
Благодаря на всички отговорили. Не, спирането на детските не ме притеснява, по-скоро изключването от градина. Детето сега е втора група, от тази година е в общинска градина, защото преди все не го приемаха и тепърва се запознавам със системата. Примерно догодина ще е първа подготвителна група, т.е. 10 дни "семейни причини": ние есента да отидем някъде на море, зимата седмица на планина и дните заминаха.
Питах къде в наредба са описани процедурите за отсъствия, за да си преценя последствията от ваканциите и пътувания, когато няма да е на градина.

# 506
Surasura, в III и IV гр. обаче има право освен на 10-те дни, и на ваканциите на учениците. Това обаче не знам от къде произтича нормативно.

# 507
  • София
Здравейте,
С отпадането на епидениологичната обстановка детето постъпи в ясла като съответно ми спряха майчинството за 2рата година. Ако през официалната ваканция от 01.06 до 14.09 не посещава яслата мога ли да си възстановя изплащането на майчинство за 2рата година - 710 лева?
Единственият вариант да си възстановите майчинството, е да отпишете детето от яслата - не да го спрете за лятото, а изцяло да го отпишете. Към момента, след като детето посещава, вие трябва да сте се върнали на работа - съответно може да получавате 50% от майчинството си до навършване на 2 години на детето като работещ родител, отказал се да използва част от отпуска за отглеждане на дете.

# 508
Здравейте,

Някой има ли скорошно мнение за 112 ДГ Детски свят в Бояна?

Интересува ме базата, отношението, а също и как е трафикът сутрин натам и обратно към околовръстното.

# 509
Здравейте, за набор 2019 в ДГ 109 “Зорница” в Младост има доста свободни места и малко желаещи.  Знаете ли на какво се дължи това? Реално кандидати и с 11 точки имат шанс…

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 12:30 от Charmante

Общи условия

Активация на акаунт