Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 007
  • 778
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,
С отпадането на епидениологичната обстановка детето постъпи в ясла като съответно ми спряха майчинството за 2рата година. Ако през официалната ваканция от 01.06 до 14.09 не посещава яслата мога ли да си възстановя изплащането на майчинство за 2рата година - 710 лева?
Единственият вариант да си възстановите майчинството, е да отпишете детето от яслата - не да го спрете за лятото, а изцяло да го отпишете. Към момента, след като детето посещава, вие трябва да сте се върнали на работа - съответно може да получавате 50% от майчинството си до навършване на 2 години на детето като работещ родител, отказал се да използва част от отпуска за отглеждане на дете.
Директорката каза, че през тази ваканция се водят в дневника със статус не посещава. Логиката ми е, че може да изляза пак в майчинство.

# 511
  • София
Логиката може да да те води до решение, което според теб ти е изгодно, но трябва да си готова да си понесеш и последствията.
Лорена ти е написала какво е решението, за да излезеш отново в отпуск за отглеждане на дете, но не приемаш написаното. Тогава защо въобще питаш?

# 512
Логиката ми е на основание казаното от директорката. Смекчете тона. Често се отговаря грешно на запитвания.

# 513
  • Sofia
Правете разлика между “не посещава” и “отписан”. Няма да Ви се възстанови майчинстното докато детето е записано на ясла.

# 514
  • Пловдив / София
Здравейте, за първи път се сблъсквам с детските градини. Имам въпрос отностно класирането. Когато вляза в системата виждам, че в ДГ, която съм харесала, има записани 33 деца и 22 свободни места. Не разбирам, как така има записани, като класирането е през месец май.

П.с става дума за 1ва група детска градина родени 2019…

Това са деца, записани от мин. година. Вас не ви касаят. Гледайте си чакащи за съответния набор.

# 515
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях
Период на обществената консултация: 07.04.2022 г. до 07.05.2022 г.
https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/ от сайта на МЗ. при персонала допълват фелдшер и лекарски асистент. Не мисля че това ще реши проблема. Има и детски учител в чл. 11, но той май само обучава, не отглежда, т.е. с медицинско образование пак остава.

Аз ще пиша становище по тоя повод, има доста готини неща, но и големи тъпотии.

# 516
  • СОФИЯ
Логиката ми е на основание казаното от директорката. Смекчете тона. Често се отговаря грешно на запитвания.
КСО
чл. 53, ал. 4 (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., бр. 68 от 2006 г.; изм., бр. 89 от 2008 г.; изм., бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.; доп., бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване, при прекратяване на осиновяването или при настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или в детско заведение, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

*Lorena* е отговорила правилно. Ако не е достатъчна и разпоредбата от кодекса, си останете с логиката и основанието "казаното от директорката".

# 517
Здравейте, как мога да разбера дали дадено детско заведение отговаря на критериите за компенсация за неприети деца? В съответна община ли трябва да проверя?

# 518
Здравейте, как мога да разбера дали дадено детско заведение отговаря на критериите за компенсация за неприети деца? В съответна община ли трябва да проверя?

Не мисля че има списък със заведенията. Трябва детето да не е записано в държавно/общинско заведение. Т.е. би трябвало всички останали да попадат в критерия.

# 519
КСО
чл. 53, ал. 4 (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., бр. 68 от 2006 г.; изм., бр. 89 от 2008 г.; изм., бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.; доп., бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване, при прекратяване на осиновяването или при настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или в детско заведение, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

*Lorena* е отговорила правилно. Ако не е достатъчна и разпоредбата от кодекса, си останете с логиката и основанието "казаното от директорката".
Разбрах. В такъв случай, ако кандидатства на ново и бъде приет в друга детска градина и се опише от старата от датата на описването докато започне да посещава новата градина ще може ли да се ползва майчинство?

# 520
  • СОФИЯ
Може,  но аз  нещо не схващам логиката. Описвате детето утре, сигурно е че на 12.05 отново ще бъде прието и искате 5 месеца да получавате обезщетението за втората година? Правилно ли разбирам?

# 521
Може,  но аз  нещо не схващам логиката. Описвате детето утре, сигурно е че на 12.05 отново ще бъде прието и искате 5 месеца да получавате обезщетението за втората година? Правилно ли разбирам?
Не съм сигурна, че ще го приемат, но ще сменяме местоживеенето и градината остава в друг квартал на 40 мин път с кола, т. Е ще кандидатства отново. В сегашната градина няма да има група лятото, а няма кой да го гледа. За да има основание пред работодателя за отпуск трябва да възстановя майчинството. Платения отпуск бързо свършва.
Ако го приемат май в новата ясла ще го отпиша от старата, ще го запиша в новата и ще ползвам майчинството до септември.
Разбирам, че това е възможно.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 19:34 от VyaraVelikova

# 522
  • СОФИЯ
Така е по-ясно. Знаете какъв е шансът за прием в тази възрастова група.

# 523
Така е по-ясно. Знаете какъв е шансът за прием в тази възрастова група.
Да наясно съм. С породени съм - малко увеличава шанса.

# 524
  • София
Здравейте, имам следното питане. Имам три деца, съотвено с третото имаме 15т. но кандидатстваме за място по соц. критерии, където не стигаме дори до жребий, ако кандидатстваме за местата с нормален прием без точките за соц. критерии, т. е. с редовни 13т. отиваме на жребий и имаме шанс. Как мога да кандидатствам така, че изобщо да имаме шанс? Защото сега автоматично ни слага в графата соц. критерии☹️

Общи условия

Активация на акаунт