Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 045
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Здравейте, имам следното питане. Имам три деца, съотвено с третото имаме 15т. но кандидатстваме за място по соц. критерии, където не стигаме дори до жребий, ако кандидатстваме за местата с нормален прием без точките за соц. критерии, т. е. с редовни 13т. отиваме на жребий и имаме шанс. Как мога да кандидатствам така, че изобщо да имаме шанс? Защото сега автоматично ни слага в графата соц. критерии☹️
На първо класиране има отделни опашки по социални и по общи критерии, като децата, които имат точки по социални критерии участват с всичките си точки по общи и социални критерии в социалната опашката (във вашия случай 15 т.) и само с точките си по общи критерии в общата опашка (във вашия случай 13 т.). В рамките на първо класиране ще проведат теглене и класиране на децата в социалната опашка, а след това и в общата. Ако детето бъде прието през социалната опашка със своите 15 точки, то то ще изчезне от общата и няма да участва в класирането за местата по общи критерии. Но ако детето с 15 точки не бъде класирано през социалната опашка, то системата отново в рамките на първото класиране ще опита да го класира с неговите 13 точки през общата опашка.
Ако детето не влезе на първо класиране нито през социалната опашка, нито през общата опашка, на следващи класирания вече няма отделни опашки по общи и социални критерии, а има една обща опашка, в която детето ще се конкурира с децата и с общи, и със социални критерии и в която опашка ще кандидатства с пълните си 15 точки.

# 526
  • София
Благодаря ви сега разбрах!

# 527
Здравейте, кандидатствам за 1 яслена с малкото ми дете, най-вероятно ще я приемат заради бонус точка за породени. Искам обаче да я пусна от януари 2023г. Тоест ще вляза във втората година майчинство, за да я гледам до тогава. Въпросът ми е това изобщо възможно ли е? На теория не трябва ли да се водя, че съм на работа, за да я запиша в градината?

# 528
Здравейте,

Имам 2 деца - едното става на 5 в края на май, а другото е на 1,5 години. С малкото кандидатстваме за ясла в ДГ, а с голямото - за задължителна подготвителна група в СОУ и същата ДГ. Ако сега бебето го приемат в яслата на тази ДГ, това означава ли, че и баткото трябва да го приемат там (получава бонус точки ли)? Или ще трябва да ги водя сутрин на 2 различни места:confused: ?
Ако баткото не го приемат и в това СОУ, какво става с него? Нали е задължително това подготвително обучение.

# 529
  • София
Здравейте, кандидатствам за 1 яслена с малкото ми дете, най-вероятно ще я приемат заради бонус точка за породени. Искам обаче да я пусна от януари 2023г. Тоест ще вляза във втората година майчинство, за да я гледам до тогава. Въпросът ми е това изобщо възможно ли е? На теория не трябва ли да се водя, че съм на работа, за да я запиша в градината?
Ако детето бъде прието сега, на големите класирания през май и юни, то трябва да постъпи в периода 15 септември - 15 ноември 2022. От датата, на която за първи път заведете детето на градина, майчинството ви следва да се прекрати. Тръгване от януари 2023 на теория е възможно, ако приемат детето на някое от текущите класирания, които вървят през учебната година - примерно при прием ноември 2022-януари 2023, детето може да постъпи от януари. Въпросът е, че на текущите класирания почти не излизат яслени места, а дори да излязат, на опашката с чакащите деца ще има такива, които са с повече точки от вашето, т.е. шансът е почти нулев за прием в ясла на текущо класиране.

Здравейте,

Имам 2 деца - едното става на 5 в края на май, а другото е на 1,5 години. С малкото кандидатстваме за ясла в ДГ, а с голямото - за задължителна подготвителна група в СОУ и същата ДГ. Ако сега бебето го приемат в яслата на тази ДГ, това означава ли, че и баткото трябва да го приемат там (получава бонус точки ли)? Или ще трябва да ги водя сутрин на 2 различни места:confused: ?
Ако баткото не го приемат и в това СОУ, какво става с него? Нали е задължително това подготвително обучение.
Приемът на бебето в яслена група към ДГ не гарантира, че и баткото ще бъде приет в същата ДГ. Баткото ще получи бонус точка от бебето за същата градина, в която е прието бебето.
Ако баткото не бъде приет никъде, можете:
- да запишете детето в частна градина/частно училище (+ възможност за получаване на компенсация от държавата в размер на около 300 лв. месечно, ако частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране)
- да разширите кандидатстването в други квартали/райони, а не само в 1 градина и 1 училище;
- на текущите класирания, започващи на 20-ти август, да смените набора на баткото през профила му в ИСОДЗ и той да кандидатства за местата на набор 2016;
- да запишете детето на самостоятелна ораганизация към някоя ДГ и да го водите в началото и в края на годината за проверка на знанията, а през останалото време да го обучавате вие, роднина, детегледачка, кооператив, занималня...

# 530
Компенсациите само за неприети в ДГ деца ли са или важат и за яслите?

# 531
Само за деца в ДГ. Опитват се в момента уж да смъкнат границата но предполагам, че под 2 години няма да падне, като аргументът им ще е “ми то доста майки избират първите две години да са с децата си и не ги пускат в ясла”.

# 532
Благодаря, Lorena. Дано ги приемат, най-вече баткото.

# 533
Само за деца в ДГ. Опитват се в момента уж да смъкнат границата но предполагам, че под 2 години няма да падне, като аргументът им ще е “ми то доста майки избират първите две години да са с децата си и не ги пускат в ясла”.

Да, мен тъкмо този период между навършени две и прием в детска градина ме интересува. За преди това е разбираемо.
Дано да я смъкнат границата.

# 534
Извинете ме, но имам много важно за мен питане: имам ЕТ за технически превод - това значи ли, че попадам в графа самоосигуряващ се?

# 535
  • София
Извинете ме, но имам много важно за мен питане: имам ЕТ за технически превод - това значи ли, че попадам в графа самоосигуряващ се?
Вие най-добре трябва да знаете самоосигурявате ли се (подавате ли си сама или с помощта на упълномощен счетоводител декларация 1 и плащате ли си сама осигуровки, имате ли освен ЕТ-то работодател, който да ви осигурява на основание трудов договор примерно или осигурявана ли сте от друго лице на някакво основание).

# 536
Всички лица, които по закон са длъжни да внасят сами осигуровките си с оглед самостоятелна дейност, са самоосигуряващи се лица. В тези случаи трябва да представите съответните бележки за внесени осигуровки при записване на детето в градината.

# 537
  • СОФИЯ
&7 от наредбата, легална дефиниция по смисъла на КСО.

# 538
Здравейте🙂
Детето ми е родено месец ноември 2021 г. От всичко изчетено до тук, разбирам, че е желателно да кандидатстваме сега за детска ясла, независимо, че е още малко и непроходило.
По постоянен адрес съм в район Витоша /над 10 г/, а по настоящ адрес в район Красно село/над 8 г/. Съответно детето ми е регистрирано при раждането му на постоянният ми такъв в район Витоша.
Съпругът ми и по постоянен и по настоящ адрес е в град в близост до София /двата му адреса не съвпадат/.
Предстои ми да направя регистрация на сайта на СО, но бих искала първо да си изясня правилата.
Как е най-добре да постъпя? Регистрация с постоянен или настоящ адрес? Това, че бащата няма адресна регистрация в София проблем ли е? Ако да, каква да се направи / по постоянен адрес или по настоящ/? Предвид, че детето е на броени месеци няма как да прогнозирам кога ще проходи. Ако бъде прието и не е все още готово да посещава ДЯ ще има ли някаква санкция? Как се процедира в такива условия?
Предварително се извинявам, че поста е дълъг, но искам да се добие пълна представа.
Благодаря предварително на всички за отговорите 🙂

# 539
Вие най-добре трябва да знаете самоосигурявате ли се (подавате ли си сама или с помощта на упълномощен счетоводител декларация 1 и плащате ли си сама осигуровки, имате ли освен ЕТ-то работодател, който да ви осигурява на основание трудов договор примерно или осигурявана ли сте от друго лице на някакво основание).

Да, благодаря, сетих се Blush

Общи условия

Активация на акаунт