Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 076
  • 778
  •   1
Отговори
# 555
  • Седмото небе
Ооо да това и мен ме интересува! И общо взето можете ли да ми кажете какви документи се изискват принципно за записване в 1 яслена група? Или има много варианти и частни случаи?
Че при евентуално класиране (засега по план изглежда да сме влезли) предвиждаме пътуване с бебка двете от 14 и не ми се иска да бързаме да се прибираме и да гоня срока за записване до 25.
Ако мога още на 13 да я запиша би било чудесно. Това разбира се при условие, че мога да си подготвя нужните документи предварително...

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 19:00 от * SUPERMAMА *

# 556
  • София
Имам и аз въпрос по повод точката - "Работещ родител /или в отпуск за отглеждане на дете/ преди датата на съответното класиране - по 2 т. за родител".
Ако сега съм в процес на смяна на работодател, бях на трудов договор до 30.04, а при новия съм от 18.05. Това означава ли , че не може да кандидатства за прием в градина с пълни точки за двама работещи родители?

# 557
  • София
Здравейте, бележката, която се взима от работодателите, в случай че детето бъде прието, може ли да бъде с дата няколко дни преди класирането? Имам ходене до офиса в понеделник и искам да я взема тогава.
Не може. Изобщо не е редно и работодателят на 9-ти май да удостоверява, че вие ще работите при него на 12-ти - може да работите, а може и внезапно да напуснете на 10-ти и да се окаже, че работодателят е издал документ с невярно съдържание. Служебната бележка трябва да е с дата след 12-ти - примерно от 13 май или друга следваща дата, за да е сигурно, че работодателят декларира действителния ви трудов статус към 12-ти май.

И общо взето можете ли да ми кажете какви документи се изискват принципно за записване в 1 яслена група? Или има много варианти и частни случаи?
Документите за доказване на трудовия статус са различни в зависимост от това какво е декларирал родителят като заетост в ИСОДЗ. Иначе се представят личните карти на родителите, акта за раждане на детето, ако сте въвели някой специфичен критерий, може да поискат оригинален документ за доказването му, но това са редки случаи. Щом мине класирането в профила на детето ще виждате списък с нужните документи според заявените от вас критерии. Преди това може да погледнете кой критерий как се доказва в чл. 18 от Наредбата за прием: https://sofia.obshtini.bg/doc/4507655

Имам и аз въпрос по повод точката - "Работещ родител /или в отпуск за отглеждане на дете/ преди датата на съответното класиране - по 2 т. за родител".
Ако сега съм в процес на смяна на работодател, бях на трудов договор до 30.04, а при новия съм от 18.05. Това означава ли , че не може да кандидатства за прием в градина с пълни точки за двама работещи родители?
Щом на 12 май (датата на класиране) сте безработна, то нямате право на 2-те точки за работещ родител - трябва статусът ви в системата да е безработен родител, а не работещ по трудово правоотношение родител.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 19:35 от *Lorena*

# 558
  • Седмото небе
Лорена,
Благодаря за отделеното внимание и разяснението! Значи все пак имам шанс да успея да си свърша всичко навреме и след това да си пътувам спокойно.
Стискам палци до заветната дата 12 на всички очакващи!

# 559
  • София
Да разбирам, че няма документи, които да можем да извадим предварително. Всичко трябва да е с дата след класирането?

# 560
Те документите са само бележка от работодател, ако си спомням правилно. И е логично, с тази бележка удостоверявате, че към деня на класирането сте било на работа и имате право на точката. В този смисъл е важно и датирането на бележката.

# 561
Необходими ли са бележки от работодателя за всички с точки на работещи? Не правят ли автоматична проверка е НОИ?

# 562
Не, само адрес се проверява служебно. Бележката от работодател е задължителна.

# 563
На мен лично ми искаха и трудова книжка (копие и оригинал за справка).

# 564
Може ли някой да ми отговори на въпросът /може би е глупав, но нямам.обяснение/
Групите в яслите нали са по над 10-15 деца и как има 3 свободни места за прием набор 21г., които ги следя от седмица и станаха на 2 свободни места по общ ред - това е "Талант" в Триадица, как ги запълват до пълната бройка ?? И как се промениха места по време на кандидатстване ?
Дописано- по др.критерий свободни места са - Хрон.Забол-0 места, Соц.Критерий-1 място

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 11:57 от -INA-73

# 565
  • София
Здравейте,
Аз се имам следния въпрос. В дадена градина има отделен брой със списък за чакащи по социален критерий и друг  брой със списък за чакащи по общ критерий. Ако списъкът за чакащи по социален критерий е по-малък от отпуснатия брой какво се случва с незаетите места ? Класират чакащите деца в списъка и оставащите места се прехвърлят за второ класиране или незаетите бройки по социален критерий се запълват от чакащите по общ критерий още на ниво първо класиране? Благодаря Hug

# 566
Ако децата, които са в социалната опашка бъдат приети в градината, в която са по първо желание, останалите ще се прехвърлят в общата още на това класиране.

Допълвам по въпроса на Ина, яслените групи са сбор от от 2 набора. Групите уж са по 20 деца, но всъщност са по 23 понякога. Така, че излизат бройките.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 12:31 от Hearty

# 567
В групата на сина ми в момента в яслата са 23 деца.

# 568
  • София
Може ли някой да ми отговори на въпросът /може би е глупав, но нямам.обяснение/
Групите в яслите нали са по над 10-15 деца и как има 3 свободни места за прием набор 21г., които ги следя от седмица и станаха на 2 свободни места по общ ред - това е "Талант" в Триадица, как ги запълват до пълната бройка ?? И как се промениха места по време на кандидатстване ?
Дописано- по др.критерий свободни места са - Хрон.Забол-0 места, Соц.Критерий-1 място
В Талант си има 3 свободни места по Общ ред, само че по Общ ред канидадтстват и децата с точки по социални критерии, и децата с точки само по общи критерии. Съгласно Наредбата за прием на първо класиране от броя свободни места по Общ ред във всяка градина 30% трябва да отидат за деца, кандидатстващи по социални критерии (30% от 3 места е 0,9 места, т.е. закръглено 1 място), а останалите 70% от местата (в случая 70% от 3 места е 2,1 място, закръглено 2 места) трябва да отидат за децата, кандидатстващи по общи критерии. Но местата в Талант са си все така 3 по общ ред.
А защо са пуснати само 3 места за цял набор, при условие че групите са от по над 20 деца - защото яслената група е смесена и останалите 20-тина деца в нея ще бъдат от втора яслена възраст - набор 2020 (цяла група бебета, които не могат да се обслужват сами нито за хранене, нито за тоалет, нито за обличане и събличане, се гледа трудно и в повечето ясли групите са смесени - малко бебета от първа яслена възраст плюс повечко деца от втора яслена възраст.

# 569
Благодаря Lorena ! Отговори ми и на въпросът как 2-3 жени се справят с 20 бебока Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт