Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 886
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 620
И моят не е оформен по нищо, а другата седмица има и 2 контролни!

# 1 621
  • София
Проверихме отговорите. На първият модул всичките са й верни. На вторият 21 и 22 също са й верни. На 23 е решила първата и третата точка без грешка. б) подточка е успяла да намери, че Р=6 и триъгълника е равностранен, но не е успяла да я докаже.
На 28 - ми ще броим точки 🙂

# 1 622
  • София

Спомням си, че майка ми даже си направи устата да й се плати за труда, а жената се обиди, за нея било призвание да се занимава с такива ученици. Ето такива учители имахме ние, а не като сегашните  (може да има и изключения, де) - идва, изпява си материала и повече не го интересува какво е разбрал и може да приложи ученика.

Ами призвание е, има такива учители и днес. Детето ходи 2 години на школа по астрономия, еднатата беше сред първите на олимпиадата, а тази година се класира за национално ниво. 2 пъти седмично тази Учителка седеше в зум по 2 часа само с нея, защото само тя е класирана. Решаваха задачи, смееха се на кучето, говореха си. Не знам какво са говорили, не знам какво са учили, аз чувах заливане от смях през цялото време от стаята на детето. И накрая на национално ниво се представи доста добре. Е, не спечели медал, но е сред първите. И да, гордея се много с нея, но тя се радва повече. А когато спечели някое състезание на което тя е желала да отиде, аз се радвам много. Но налагало ли ви се е да успокоявате дете, защото плаче, плаче от щастие, че е спечелило? Не съм съгласна, че са само амбиции на родителите. Била е най-успешна там, където е искала да се яви сама, а аз съм казвала както искаш, или пък точно сега ли, имаш други ангажименти сега. Така че не може да се каже тези родители са амбизиозни, виж как го бутат. При големите ученици го няма бутането. Не може да накараш насила един седмокласник да отиде на състезание, както и не можеш да му налееш в главата. Правим каквото можем, даваме каквото се иска от нас, а всичко останало зависи от тях.
По въпроса с реализацията. Аз съм завършила МГ. Тя беше от най-елитните в града, бяхме задружен клас. Завършихме и всички влязоха в по 2, 3 университета. Имаме лекари, имаме капитани на кораб, имаме учители, имаме всякакви професии в класа. И да, най-вероятно не са от най-известните лекари в света, но са доволни от живота си, уважавани от съгражданите. И сигурно не са най-известните капитани в света, но са им поверили кораб и екипаж за който да се грижат. Какво разбирате под упели? Дали трябва да са най-известните, най-богатите или да са успели в това което искат да правят и да са удовлетворени от живота си? За мен може да не си най-най, но си успешен щом си постигнал мечтите си. И 30 години по-късно, със знанията които са ми дали кандидатствах ей така на майтап и успях да изкарам едни от най-високите резултати от кандидат студентите. Еми чувствам се удовлетворена, че съм имала добри учители, които са ми дали добро образование и едва ли щях да получа същото в някое друго не така "елитно' училище.

Къде е тази школа, каква е, някаква информация? Моля? В кой град, всъщност не зная и това... Врячо отдавна врънка, ама аз едно не знам къде има и второ не ми се щеше тази година точно да почва...

# 1 623
  • Пловдив
На 20 д е 16 , ако т.В е начертана не където трябва - симетрична не спрямо Ох, а спрямо Оу
И моят е написал 16!!!!
Да му се чудиш на акъла.
И, ми отговаря - ами, к'во да правя!? - съдба!
Викам му - не е съдба - Питагорова теорема се казва...
Иначе уж правилно отбелязал т.В с координати (3,-4)

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 16:27 от JiD

# 1 624
  • София
Преди да тръгна си бях пуснала новините на БТВ в 8, та допивам кафето и чакам младежът да се облече и чувам едно младо репортерче от МОН "Днес са матурите на 7ми и 10ти клас... Току-що изтеглиха варианта за 7ми и след няколко минути започват работа по математика". Сърцето ми спря! В. Питам детето "Нали сте от 9?" той "Да", аз: "Кой ти каза?", той: "Ти!" В този момент сигурни бях бяла като платно. По пътя към колата изтървах телефона си в локва, той пише в чата на класа и никакъв отговор, попаднах в задръстване, отиваме до училище - дворът празен, аз почти рева, той стиска зъби и в този момент виждаме група деца с папки идват и директно влизат (заради дъжда), той получава отговор в чата на класа и вече знаем- от 9ч са! Боже, какво ми причини това стажант-репортерче, дано това преживяване е отнесло лошия късмет и детето да се справи със страшната математика!

Олеле, УЖАС!

ПП
Този път аз бях блейката, Врячо е чел внимателно с/о коя ос е симетрична. И беше много недоволен, че му прекъсвам играта да го питам глупости... Сменихме си ролите този път, ха-ха.

# 1 625
  • Варна
Марти, щерките ни май са "близначки" Simple Smile

За 20Д, ако точката не е начертана където трябва, то няма ли да има проблем и на предишна стъпка? Иначе отговорът си е 18 (=5+5+8). Честно казано се учудвам, че са писали, че е симетрична относно Ох, а не "абцисата", което би затруднило повече деца.

Санака, какво те кара да мислиш, че баловете ще са близки до 2018? (В нашия случай няма да можем да сравняваме, но ми е интересно да чуя мнение на хора, които са следили по-системно от мен седмокласната сага и са по-информирани).

# 1 626
  • София
На мен математиката ми е далечна, но синът ми също е сбъркал на 20 зад. - Д) и не му стигнало времето за 21 зад. - Г). Ако всичко друго му е вярно, както твърди, ще се успокоя малко, но не знам какво и как е доказвал, описвал... та може да има изненади на 28-ми. Важното е, че НВО свърши, сега го чакат изходни, оформяне и последна трудна седмица и после "живот", както казва той. Simple Smile

# 1 627
  • София
Свърши НВО и при нас започва тепърва кандидатстването (НМУ). Доволен е човекът, първи модул няма грешка, от втори е на -10/-12 точки (една решена и 2 недорешени) - пре-доволно за музикално училище (4 часа седмично математика) и подготовка само там. По БЕЛ очакваме около 78-80 (пак зависи от черешите де) - пак доволно. На него му трябват 20-30 точки, колкото да е позитивен резултат, та ще завърши Wink
Отдъхна си и сега с чиста съвест и добро настроение отова да свири - има концерт от 19:00 ч. Каза: "сега вече мога да си се отдам само на музика" Simple Smile

# 1 628
И моят син си провери отговорите. Според него всичко му е вярно на първа част, на втора също, но леко недочел въпроса с прихода и решавал туй онуй, намерил туй онуй и накрая не изчислил прихода. Викам-що, бе, мамо? Ми, май не съм дочел задачата. Ей тъй кат стане...
Не, не ме разбирайте погрешно. Аз съм хипер, супер, гига, мега доволна🙂 Той още повече. Просто това с недочитането ми е любимо.

# 1 629
  • София
Марти, щерките ни май са "близначки" Simple Smile
Ха, ха, така е, може би на 28.06 ще се потвърди 😉

# 1 630
  • София
Рапарига, милите Hug
Кати, отговорих ти на това, което каза за влизането в СМГ - че начинът е записване в селско училище, в което се дават отговорите от квесторите. Ами не е това начинът специално за СМГ и още няколко училища Simple Smile

Ох, това беше майтап, ама явно съм пропуснала някое и друго емотиконче, уви, не се чува интонацията в писмената реч.

# 1 631
  • София

Санака, какво те кара да мислиш, че баловете ще са близки до 2018? (В нашия случай няма да можем да сравняваме, но ми е интересно да чуя мнение на хора, които са следили по-системно от мен седмокласната сага и са по-информирани).
А, нищо сериозно не мисля още. Ще видим, когато излезе статистиката. Просто много са близки отзивите от математиката /и в частност - по последната задача/ на вашите и нашите деца. И интуицията/бобът така ми проговори. Simple Smile

# 1 632
  • София

lulumba, благодаря за забавната история, хубаво се посмяхме!

# 1 633
Да, емотиконите са си важни Simple Smile
Рали, имаше нещо за връзка между свиренето на музикален инструмент и развиване на математически способности (спомен от нещо чуто за японската образователна система)
И моят вкарал в действие  Питагоровата теорема. Вчера му казвам: дай да преговорим теоремите, а той: знам си ги. Питам го: кажи Питагоровата (защото само тази знам) и той ми я каза. Преди изпита по бел по подканвам: дай поне лирическото отстъпление и речта на Странджата да си прочетеш още веднъж. Той пак: знам си ги...

# 1 634
Не смея да се зарадвам
уж всичко вярно първа ,втора част, но как е описвал идея нямам
но съм една идея по-спокойна

Общи условия

Активация на акаунт