Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 626
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 830
СУ Св. Патриарх Евтимий, гр Пловдив.
От началото на годината до днес и двамата учители настояват, че каквото са изкарали на НВО това ще е годишна оценка.
Няколко пъти споменах в темата колко напрегнато ми беше ще се яви ли детето ми на НВО, защото е със здравословни проблеми и много отсъства.
Така и не съм посмяла да попитам на какво основание превръщат оценката след като няма официален документ за подобно нещо и изрично пише, че тя не се преобразува.
Реално синът ми въпреки, че му се наложи от ноември до май да е вкъщи на ДО и беше адски трудна година, и въпреки това, че е взел не повече от 10 урока за подготовка на пробните реалните изпити очаква резултати около 70-80 и по двата предмета.
Много обаче ме вбесява, защото имаме деца плакали след НВО. Защо ги стресират допълнително,  защо смятат, че само така ще дадат най-доброто от себе си?
Те ги познават, знаят кой колко си е трудил. Три години вече ги учат. Може ли един изпит, без шанс за втора дата да отразява всички техни способности? Ами ако от стрес са объркали бланката? Ами ако са заградили на късмет и са хванали по-висока оценка без да имат знания?

# 1 831
Айдеее, къде отиде темата…Споко, момичета, децата ви няма да станат алкохолици и наркомани само от това, че са опитали някога нещо. За това си трябват други фактори и, ако сте си свършили работата като родители, нямате никакво основание за притеснение. Психолозите обикновено използват израза “дете, расло в условията на депривация” като се има предвид емоционална, а не материална такава. Средата, разбира се, е много важна, но всичко започва с детството и семейството. Ако едно дете получава любов, внимание и подкрепа, всичко ще бъде наред. Звучи просто, но е точно така.

# 1 832
  • София
При нас миналата година така учителката по МАТ им казваше, че ще им пише оценки от НВО. Накрая, доколкото разбрах, почти всички имаха 6. Имаше деца на взимането на свидетелството чак разбраха, че имат 6, а очакваха по-ниска оценка. Явно това е бил нейният начин да ги стимулира да се представят добре на НВО. Предполагам, че доста учители така процедират.

# 1 833
  • София
НПМГ за мен също  би била много напред в потенциалните желания на децата.. В смисъл, че ако имах седмокласници, сериозно бих  насочила погледа им към училището.По ред причини. Една от тях е и тази, че училището има много млади, амбицирани учители, които се харесват на децата.

Червена виолетке,  въпросът с немския навсякъде е много болен, не само в 35-то. Колкото и на някои хора да не им харесва,  проблеми има и в НЕГ, и в 73-то. Познавам две деца от 35-то, много близки. Едното сега е 11 клас, другото десети. Смехотворно е, че единайсетокласниците (поне в класа на познатото дете) на прага на изпита за ДСД работят по формата в пъти по-малко от десетокласниците. Не може  дете, при това съвестен ученик, завършващо 11 клас, на което му предстои през ноември сертификатен изпит, още да НЕ знае  какви са елементите на четене с разбиране в писмения изпит... Понеже не са ги правили. И като си позволих да го кажа пред майката, детето едва ли не скочи, че сега ВЕЧЕ правели със заместник някакъв... Правят трънци. Даденото им не е по формата.  Още по-смешното е, че  супер натоварването  с големи домашни баш по формата в 10 клас идва от учител, който е гарантирано откачен за мен (патологичен лъжец в добавка), изгонен преди това от НЕГ и СМГ. Но по-добре с него, отколкото със зам.директорката - лично мнение. С горното не целя да ви отказвам, всичко е шанс и късмет, дори и в другите две училища с немски. Имам познат учител, даващ частни уроци по немски. Затрупана е дамата ежегодно  с деца от горните класове в  трите училища с немски. Едни наистина имат нужда, понеже в училище (което и да е то от трите) нещата куцат, други се презастраховат.. А покрай короната - и  с деца от малките класове, осми и девети, заради неположена солидна база в  тези две решаващи години. А уроците по немски са солидни суми, вървят по 45- 50 лева за час и половина при доказани преподаватели.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 08:37 от пенсионирана русалка

# 1 834
Уф , как успяха да съсипят тези хубави училища.Като виждам , навсякъде има къси клечки и може да се наложат уроци , за да компенсира липсата на адекватно преподаване. Дано поне за ФЕГ му стигне , това е втория език ,който е харесал.Аз лично искам нещо с компютри да учи , но той не ще и да чуе.
А за качествена частна гимназия с немски- Ерих Кестнер и Веда как са, има ли някой впечатления?  То ако ще се плаща за уроци , може и за ЧУ , не знам и аз.

# 1 835
  • Отвъд алеята зад шкафа
НПМГ е много добро училище, но все пак детето трябва да има насоченост към тези предмети.

# 1 836
  • София
Колко да има насоченост - предмети като предмети,.никой не го кара после да учи медицина или да ходи във физическия факултет. НПМГ е с много хубава, благодатна за децата среда и с общообразователна подготовка, която ще им свърши работа навсякъде и винаги. Занаят винаги могат да научат, а повечето по-скоро трябва да се мисли за висшето образование. При всички случаи, където и да кандидатстват за работа след гимназия, по-добре стои в сивито НПМГ от Джон Атанасов. Моля феновете на Джон Атанасов да не го приемат като обида, училището сигурно е много добро, но сори, НПМГ е по-добро поне два пъти.

# 1 837
Не с една, а с десет ръце съм за НПМГ пред всяка професионална гимназия. В моята лична класация Джон Атанасов е доста назад сред училищата с математика. В НПМГ всичко е по-добре. Дори бих предпочела за мое или близко дете коя да е паралелка в НПМГ, отколкото най-добрата в Джон Атанасов и сродни.
И аз. Толкова съм доволна от това училище, че думите не ми стигат да опиша.
За насиченост - ами то почти всички предмети ги има профилирани. Освен това те имат допълнителни факултатаивни масове и могат да си избират по интереси. Моята е математическа паралелка, но ходи избираемо на физика. Разликата с други училища е в това, че понеже училището има профил по всичко, всеки учител е на ниво. Няма ‘лабаво. Учат много сериозно.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 08:59 от Iseis

# 1 838
Hey,baby не съм сигурна как точно ще го направят учителите.
Ако получа информация ще я споделя.
Предварително благодаря, mmm_! Ще очаквам, ако имаш информация.

Някой знае ли колко деца кандидатстват тази година в София и какво е увеличението спрямо миналата година?

# 1 839
  • София-Младост
Ако се вярва на медиите, с 350 са повече седмокласниците в сравнение с миналата.

# 1 840
Струва ми се несериозно да се сравнява НПМГ с "Джон Атанасов".
Миналата година дори не включих "Джон Атанасов" в списъка за кандидатстване. Проучвайки училището попаднах на информация, че преди 3-4 години е сменен директора и всичко тръгва в посока надолу - дисциплина, обучение...
Но, разбира се, всеки човек има собствени изисквания и очаквания спрямо личните си интереси и предпочитания. Ако на мен не ми допада дадено училище, това не означава, че за друг е точното място. Просто си направете личното проучване спрямо вашите критерии. 🤞

# 1 841
  • София
пенсионирана русалка разбрах, че имаш вътрешно инфо за НЕГ. Може ли малко помощ. В момента седи въпрос пред нас, ако очакванията се оправдаят за оценките от НВО какво да изберем: НПМГ, НЕГ, първа английска или втора английска. За Испанската съм с резерви заради езика (лично мнение не го харесвам особено). Ако може и някой друг да даде мнение за тези гимназии ще съм благодарна. За съжаление за СМГ не иска и да чуе.

# 1 842
  • София
Първа неделя без школа и без ранно ставане! Страшен кеф!
Да видим днес синът как ще се чувства и дали щу ходи на училище утре.

Прочетох всичко дотук и ще отговоря на два въпроса, с предварителното извинение, че не помня кой беше попитал.
Първо, за "Ломоносов", паралелката "Кинотехника, аудио и видеосистеми" - мога да дам само положителен отзив. Всяка година от последните шест, като изключим миналата, заради пандемията, са идвали деца при мен на учебна практика за десетина дни. Учителката им е чудесна, децата видимо я уважават и обичат много. За самите деца също съм с чудесни впечатления, макар че може и да са подбрани най-добрите за тази практика и имам поглед само върху 60-тина. Умни и будни, задаващи въпроси и видимо с голям интерес в сферата. От 2-3 години в училището направиха училищна телевизия "Ломоносов". Самите деца "работят" там и отразяват училищния живот. В YouTube мисля има качени техни емисии Новини, много са готини, защото се водят, снимат и монтират само от ученици. В заключение ще кажа, че ако моят син имаше интерес към такава или подобни паралелки, "Ломоносов" щеше да е първото ни желание без съмнение от моя страна.

За "Джон Атанасов" - имам приятел, който преподава там АЕ и отзивите му са хубави. На дисциплината в училище се държи строго. Като ниво на преподаване по специалните предмети не мога да кажа нищо, но преди две години се запознах с едно момче, което тъкмо беше завършило училището - разказа, че по-доволен не може и да бъде от гимназията. Били са страхотен клас, /което си е до късмет/, но са учили много сериозно. В момента въпросното момче е студент в Техническия, не знам каква специалност.
С НПМГ със сигурност не може да се сравни, най-малкото като се погледне балообразуването. Както и не може да се сравни с ТУЕС. Но ако балът стига за "Джон Атанасов", а за другите две не, мисля, че не е никак лош избор.

# 1 843
  • София
На последната РС учителките по БЕЛ и математика казаха, че ще ги оформят след като излязат резултатите от НВО, защото точките ще ги приравняват на оценки и ще ги пишат като текущи.
И на нас това ни е първа неделя от две години насам, в която не ставаме рано и не бързаме за курсове 😀

# 1 844
  • София
450,  изберете онова, което детето най-много иска, всичките изброени училища са добри. И всичките си имат и своите минуси съответно. Позитивът на НЕГ е изучаването на нов език, понеже английският над достигнато до момента от децата ниво може по-лесно да се надгражда навън. Друг позитив е наличието на най-много чужди преподаватели в сравнение с което и да е друго ДУ в страната.  За любителите на лайстунг - и това е плюс, немска диплома за средно паралелно с българската. Но училището си има и негативи, като най-големият сред тях е директорката.. Махне ли се, дай боже, нещата ще се наредят в много отношения. Ако имаш по-конкретни питания, насреща съм. Но най-добре е да  питаш в темата за гимназията, там свободно се коментират и минуси, не скачат пишещите като опарени, че е засегнато училището на децата им..При все негативите, ако сега имах седмокласници, пак щях да подкрепя избора им на НЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт