Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Външна топлоизолация

 • 431
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 160
Здравейте.
Живея в стар тухлен апартамент. Дограмата е алуминиева-троен стъклопакет с к-стъкло.
На източната стена има ниша и в нея вграден гардероб. В студените зимни дни в гардероба се получава конденз и мокри дрехите. Насочихме се към външна изолация, но чувам мнения, че ще ми се появи по-вече конденз и по стъклата. В стаята поддържаме 19-20 градуса.
Моля за съвети.

# 1
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 1 910
Помислете за подобряване на вентилацията първо.

# 2
 • Мнения: 160
Редовно проветрявам. Принудих се да полу изпразня вградения гардероб и цяла зима държа вратите му отворени.
Чудим се външна изолация ще помогне ли?

# 3
 • Мнения: 42 952
Според мен не е вярно.

Ние сме в панел и имахме ужасен конденз в най-малката стая, която е и североизточна и е до банята. Като казвам ужасен, имам предвид буквално реки по стъклата и външната стена. Това, когато се спи вътре, иначе не. Също и стаята е с вътрешна изолация. Вариантът нон стоп силно парно не беше удачен, защото апартаментът е много топъл и не издържахме на жегата.
Няколко години бяхме с влагоабсорбатор. Върши работа, но е шумен и когато лягахме да спим го спирахме, през цялото друго време работеше, събираше по няколко литра вода на ден. С него горе долу нещата бяха добре, сутрин имаше само лек конденз, дори не на целия прозорец.

След като направихме външна всичко спря. В много студени дни може да има леко запотяване в долната част на стъклото, но нищо особено. Не сме сменяли дограмата (Саламандър е, но стара, от 2004-та, т.е. няма свойствата на съвременните), не сме правили и нищо по вентилацията.

# 4
 • Мнения: 5 182
Здравейте.
Живея в стар тухлен апартамент. Дограмата е алуминиева-троен стъклопакет с к-стъкло.
На източната стена има ниша и в нея вграден гардероб. В студените зимни дни в гардероба се получава конденз и мокри дрехите. Насочихме се към външна изолация, но чувам мнения, че ще ми се появи по-вече конденз и по стъклата. В стаята поддържаме 19-20 градуса.
Моля за съвети.
Алуминиева или ПВЦ? Алуминиевата дограма по принцип не е подходяща за жилищни помещения.
Външната изолация ще помогне, но си трябва и влагоабсорбатор освен проветряването (поне докато стаята изсъхне).Хубаво е и да вдигнете градуса с 1-2.
Дръпнете гардероба и вижте отзад какво е. Не го допирайте до стената.

# 5
 • Мнения: 160
Нищо, че е алуминиева по нея конденз няма.
Проблема е във вградения гардероб.
А дали ще има ефект външната изолация ако съсдните апартаменти не са изолирани? Не разбирам никак, но ми говорят за термомост и конденз като не е изолирана цялата сграда.

Зад гардероба стената е суха. И това още по-вече ни учудва.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 15:07 от Нанук

# 6
 • Мнения: 2 506
При нас (ЕПК блок) среден клас външна изолация реши до голяма степен проблема с влагата и конденза. Пак ги има, но много по-малко. В момента има влага и конденз единствено около долната част на вратата на едната стая - по стена, която е с някаква вътрешна изолация. Не знам каква, слагана е от предишни собственици. Но когато и аз търсих мнения за изолация, ми казаха, че много често вътрешната изолация предизвиква такива проблеми.
Може ли гардеробът да се мести? Освен проветряване, е добре да не затваряте постоянно вътрешните врати. Прегледайте малките отвори на дограмата, през които трябва да минава въздух. Често се запушват с прах и боклуци.

19-20 градуса е ниска температура. Сушите ли дрехи в апартамента? Пускате ли редовно абсорбатор в кухнята и хубав ли е вентилаторът в банята?

# 7
 • Мнения: 160
Да суша на парното дрехи-ТЕЦ.
Вентилатора в банята е приличен.
Стената зад гардероба е абсолютно суха.
Вътре в него-вода.

# 8
 • Мнения: 42 952
А възможно ли е да прибирате влажни дрехи в него? От какъв материал е? Има ли 5 см. от него до стената?

20 е максимумът, който се преопръчва за спалня. Не бих пипала температурата.

# 9
 • Мнения: 160
Влажни дрехи не прибирам.
Гардероба е на 1 см от стената.
Материал на гардероба-дърво-чам.

# 10
 • Мнения: 42 952
Трябва да е на най-малко 5 см.
А гардеробът нов ли е?

# 11
 • Мнения: 160
Не е вече нов.
Ние решихме, че може да помогне , ако на гърба и стените, които са в нишата отвън залепим изолация. Сложихме гипсокартон и пак вода.

# 12
 • Мнения: 19 731
При троен стъклопакет конденз по стъклата няма да имате. Предполагам, че дограмата е от скъпите с прекъснат термомост, иначе нямаше да е с такъв стъклопакет. Та там всичко е наред.
Щом стената е суха обаче влагата в гардероба не е от нея. Идея си нямам от какво е, но не е от суха стена.

# 13
 • Мнения: 42 952
При всички положения външната изолация ще е голям + за апартамента като цяло. Ако имате възможност, действайте, няма да имате конденз по стъклата.
Ако и тогава проблемът остане, освен смяна на гардероба, друго не мисля, че ще помогне.

# 14
 • Мнения: 2
Аз също съм в тухлена сграда и имам гардероб на външна стена. Имаме външна изолация, но в гардероба пак има влага. Не е чак толкова, че да се мокрят дрехите, но има.

Според мен, само външната изолация няма да реши проблема с гардероба.

Общи условия

Активация на акаунт