Фентъзи и фантастика - 22

• 34 784
  • 703
  •   1
Отговори
# 375
Ами, в първия филм беше като крал Артур - трябваше да стане достоен за чука си (правя аналогия с Ескалибур). Освен това все се изкарваше "доброто момче" - по-разумен, по-морален и сериозен от Локи.
Докато в митологията има история, в която Тор се преоблича като булка по идея на Локи (правят номер на враговете). Двамата са като комедийно дуо.

# 376
  • Разпиляна във въображението
Момент, объркала съм, че става въпрос за Локи.

# 377
Относно "Евангелието на Локи" - чета я в момента. Като цяло, приятна и забавна книга, въпреки че не е на нивото на "Евангелие от Юда" на Хенрик Парнас или "Агнецът. Евангелие според Биф Шамара" на Кристофър Мур. Допадна ми например идеята на Джоан Харис да разглежда реда и хаоса като диалектическа двойка. Макар че и тук авторката се плъзга по повърхността на идеите. Много е далеч например от "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" и "Лайла", където авторът развива цяла метафизика на качеството. Въпреки че може да се направи паралел между категориите "статично и динамично качество" на Робърт Пърсиг и "ред и хаос" на Джоан Харис.

# 378
Аз бавно напредвам с "Тъмната кула", на пета част съм. Колкто повече чета, толкова повече ми харесва. Надявам се това правило да се запази до края.
 Първата най-не ми хареса, във втора видях, че няма как да се откажа, а после историята ме обсеби.
Ако някой ѝ се чуди, да чете смело.

# 379
Winderkind - Надявам се да ти хареса цялата поредица. На мен ми е от любимите. Ще се радвам да пишеш пак като я приключиш.

# 380
Първата и последната май са най-длаби, на моменти е много интересно

# 381
И аз бях така с "Тъмната кула". "Стрелецът" я спирах и пак я почвах, може би на третия път ми се получи, но пък колкото повече четях, толкова повече ми харесваха книгите. После си ги препрочитах даже. Много различен Кинг. А "Сестричките от Елурия" ми е култовите в жанра.

# 382
Даааа Simple Smile Те са доста добри, да
Сега гледам Дюн, никак не е лош. Много добре даже. Доволна съм. Ще има още части ли?

# 383
И на мен ми хареса. Предполага се, че ще има още части, но само ако е финансов успех.
Видях обвинения (коментари), че ако няма продължение, ние дето гледаме от торенти сме виновни Rolling Eyes

# 384
Как па няма да ида на кино в тая пандемия

# 385
Мен няма и да ме пуснат, като не съм ваксинирана Laughing

# 386
В читанка са пуснали поредна книга на Йън Ървайн. Всъщност две книги. За пореден път  се убеждавам, че трябва да му забранят да пише книги.
Тежък стил, много непознати думи, никакъв речник в началото, нито цитирания какво има предвид. Имената звучат безмислено, нито са английски, нито еврейски, нито скандинавски, а някакви които той си е измислил и са супернеблагозвучни.
Героите се щурат насам-натам в стила на малазана.
Скрит текст:
един скрутатурор се сдобива с армия. Страната му е заплашена от външен враг, обаче той решава да сваля правителството, въпреки че 30 години не му е дошло наум. Сдобива се с армия - губи я като стой та гледай. 100 кораба отиват в друга посока, а само неговият на запад и на него естествено няма ни един войник.
Такива неща се случват само на книга.Много се дразня на подобни глупости..

Eдит - като цяло поредицата  за Кладенецът на ехото или как там се наричаше много ми напомня на Смъртоносни машини на Ф.Рийвс. И то е същите простотии, трябва да минава за стийм пънк, ама стийм пънка е минал покрай него.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 14:41 от Лорд Сняг

# 387
Виждам, че се обсъжда "Тъмната кула" на Стивън Кинг. За мен това е "празно" произведение. В смисъл, че си имаме главен герой, на когото се случват разни неща и толкова. Няма идеи, няма концепции, няма нищо, което да накара читателя да се замисли. Написано е с единствената цел да задържи вниманието до края, за да може авторът да си получи хонорара. Също като безкрайните сапунки от типа на "Дързост и красота", "(г)Листопад" или "Игра на тронове". Или като цикъла за меча на истината на Тери Гудкайнд или за Шанара на Тери Брукс.

# 388
По скоро е за фенове на автора

# 389
Да, Тъмната кула и за мен е "празно произведение", от типа "Един герой гони друг герой, ама не знае защо го гони, пък оня няма идея защо бяга. Ама екшън да става." Stuck Out Tongue Winking Eye (то и екшънът е минал покрай Тъмната кула и не я е забелязал.....)
Поне трите от седемте книги би бяха пълна скука, две намерих посредствена и само  в две намерих някакъв проблясък.
Финалът жестоко ме разочарова -
Скрит текст:
отворен край с който се върнахме в началото.
От Кинг съм чел и доста добри неща - Живата  Факла, Мъртвата зона,   но....уви. Тъмната кула я причислявам към посредствените

.....
Да кажа още нещо в Йън Ървайн, което ме издразни. Направо съм възмутен, как половин дузина "супербосове" разни мистици, суперкратори и не знам си какви още ги изловиха за пет минути, след като преди това толкова се мъчиха да ги намерят. Пък и те шестимата щяха да събарят империята.

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:16 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт