Фентъзи и фантастика - 22

• 34 738
  • 703
  •   1
Отговори
# 480
  • Майничка
"Играч първи, приготви се" (но не и "Армада").

# 481
  • София
Поредицата "Евърнес" на Иън Макдоналд например.

# 482
Евърнес не е излязла цялата. И е недовършена (т.е. не се знае дали ще бъде довършена изобщо).

# 483
Гаргамела, ако говорим за време в което е писал Беляев, даже може би са две поколение. Аз по-скоро говоря за стил.  Вежинов, Резник и пр. схващат фантастиката повече като психология и социална динамика - "Оракула," "Хроники на Човешкия вид"  /Майк Резник, "Бариерата", "Белият Гущер", "Един есенен по шосето"/ Вежинов, "Соларис" /Ст. Лем и пр.

Евърнес наистина не е излязла цялата и няма индикация, че ще излезе. Трябва да са 4 книги, излезли са 3, нищо не предвешава появата на 4-та. Да не говорим, че не бих ги препоръчал точно за 15 годишен младеж.

Одри
за 15-годишни - Хари Потър.
Първите две книги са малко детски, но иначе биват. Първата трилогия за Фицрицарин на Робин Хоб също може да се окаже интересна, героят в началото е 6 годишен, а в края - 15-16 г. (Сага за кралския убиец/Сага за пророците)Тери Пратчет п
редполагам, че може да е интересен на 15 годишен. И особено книгите за Стражата. Аз като бях на тази възраст бъках от хормони и четях Конан и Ласитър  но не ги препоръчвам. Братята с Лъвски сърца  на Астрид Лингред са доста добри - водят се детско-юношеска литература, чел съм ги като съм бил на 12-13 г. Малко по приказни са, като в нашата Горна земя и Долна Земя, но и там има сражения, предателства, дори - смърт. Картинките са много интересни.

Така - сега виждам  че пише, да не е над три книги - добре Хари Потър отпада (седем книги), Пратчет вероятно също ще отпадне - книгите могат да се четат отделно, но са поредица близо 40 книги.
Остава препоръката ми за Робин Хоб - трилогия е. https://chitanka.info/sequence/AMBR-PRU Придворният убиец
Живите кораби също са добър вариант за трилогия.  действието се води на юг, героите са други. Този път няма концентрация пред очите наедин герой, а има много гледни точки. Основната ми забележка е към превода*, но иначе самата поредица е увлекателна.

П.С. трудна работа е, да се намери поредица с по-малко от три книги.

Изтръгнати от корен и Сребърна приказка не знам дали са подходящи за момче....според мен са по-подходящи за момиче, въпреки че са много хубави, нестандартни са, но се водят през очите на девойки и има сладникави моменти.

*в смисъл че повечето имена отразяват качество  и дразнещо, когато лейди Мигновена в друга книга става лейди Бързина  или корабът Образцов  от  лорд Златен в Живите кораби си стои непреведен като Парагон. Дразнещо е че лейди Дайми не е преведена като лейди Мащерка, докато в същото време имаме Розмарин. Слава Богу този проблем го нямаме с основните герои. Имената на Фиц, Сенч,  Кетрикен,  Искрен,  крал Умен,  Славен, лейди Желана и пр. са преведени правилно и  не се променят.

П.П.С. как е Толкин?

---
А всъщност какви книги чете младежа, за да можеш поне малко да ни насочиш, поне това което е подходящо за един, може да не е подходящо за друг, на същата възраст? на 15-16 години аз умирах за Уестърни и приключенски книги, сестра ми на същите години предпочита по-реалистична литература - психотрилъри, ужаси и пр.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 15:31 от Лорд Сняг

# 484
за 15-годишни - Хари Потър. Първите две книги са малко детски, но иначе биват. Първата трилогия за Фицрицарин на Робин Хоб също може да се окаже интересна, героят в началото е 6 годишен, а в края - 15-16 г. (Сага за кралския убиец/Сага за пророците)Тери Пратчет предполагам, че може да е интересен на 15 годишен. И особено книгите за Стражата. Аз като бях на тази възраст бъках от хормони и четях Конан и Ласитър  но не ги препоръчвам. Братята с Лъвски сърца  на Астрид Лингред са доста добри - водят се детско-юношеска литература, чел съм ги като съм бил на 12-13 г. Малко по приказни са, като в нашата Горна земя и Долна Земя, но и там има сражения, предателства, дори - смърт. Картинките са много интересни.
Да, ако не е чел Хари Потър - това е добър вариант. Като резервен вариант - историите за Пърси Джаксън на Рик Риърдън, които са чист комерс, но вършат работа за пристрастяване към четенето. За Тери Пратчет мисля, че определено му е рано. В едно интервю авторът казваше, че ако види тинейджър да чете негова книга, ще се разтревожи за душевното му здраве Grinning Познавам само едно момиче, изключително интелигентно, което четеше с удоволствие историите от света на Диска на тази възраст. Само че основната грижа на майка и беше не какво да и купи за четене, а как да я накара да остави тия книги и да излезе някъде с приятели.

На тази възраст се затвърждават или отхвърлят много от моделите на поведение, така че аз бих препоръчал някои по-класически произведения. Например "Изгубеният свят" на Артър Конан Дойл, "Градът и звездите" на Артър Кларк, "Краят на вечността" и разказите за роботите на Айзък Азимов, повестите за Алиса на Кир Буличов, "Билбо Бегинс" и "Властелинът на пръстените" на Толкин... Произведения, в които няма толкова битки, победи и агресия, а карат читателя да погледне на света от дистанция и да се замисли за относителността на различните ценности...

# 485
Аз пък си мислех за Вещерът или Патрулите, ама пак са над 3 книги. Но не е задължително да се четат всички, а по отделно може ...докато се зариби Wink Не е малък и за Чернова/Белова, Метро и т.н. има толкова избор. Също Играта на Ендър, ама тя май сега я няма.
Ако е Хари Потър, поне да е някое луксозно, интересно издание ...ако е за подарък. Ако е за вкъщи,  може и Амбър, от читанката. Аз подлъгах двама души да ямизпетат с електронни книги, където не виждаха колко са дебели Joy и много им хареса Joy

# 486
Препоръчайте нещо за 15 годишен младеж моля - ако е поредица да е излязла цялата и да не е над 3 книги Simple Smile

Исках Изтръгнати от корен да взема ама нещо няма наличност Sad
Моето дете хареса много Академията на Наоми Новък. Сигурно и това ще е хубаво.
Рик Риърдън много го харесват, целият клас на детето го четоха и обсъждаха в 5-6 клас.
За 15 годишно дете, аз лично бих заложила на Стивън Кинг.
Друг вариант - защо не пробвате с Пътеводител на галактическия стопаджия?

# 487
Ами да не споменах, че се интересувам от новоизлезли книги - не чете Кинг (вярно че аз на 15 това четях!!) и разбира се е чел Хари Потър и това са 7 книги и според мен са за по-малки деца - нищо, че съм ги чела аз над 20, ама тогава излязоха  Simple Smile
Родителите харесват и имат Пътеводителя и Играта на Ендър и Патрулите, всичко на Пратчет  и т.н.
Вече поръчах Играч Първи, нищо че от ревюто излиза, че пак по-скоро за нашето поколение е подходяща, ще видим.
Академията е първа от 3 (нали така) и не искам да чака.
Мерси на всички.

# 488
Хари Потър е доста нееднороден жанр. Първите две книги наистина са доста детски, но в последните 2-3 книги има доста насилие, включително и умрели главни герои
Скрит текст:
Дъмбълдор, Снейп, Блек,  Тонкс,  а не съм сигурен и за Лупин
има измъчвани герои
Скрит текст:
Хърмаяни.
Засегната е темата за концлагерите/Азбакан/ Общо взето цялата поредица засяга идеята за Втората световна война и нацизма, така че напрежението нараства с времето
Засегната е темата за расизма, за нацизма и пр. Но да, Билбо Бегинс /Хобитът е добра литература за младеж.
Съвсем отделно може да се чете от Властелинът, при това е детско-юношеска литература

Играта на Ендър е добра. Отделно от него е интересно да се прочете и Сянката на Ендър. Книгите са така написани, че като прочетеш Играта на Ендър разбираш, че героят е Ендър, а като прочетеш Сянката на Ендър разбираш, че героят всъщност е Бийн.

Някои от книгите на Сандърсън също са за младежи - например Ритматисът. Теоретично това е недовършена поредица, но може да се чете като книга с отворен финал. Главните герои са момче и момиче тийнове. Книгата има над 22 илюстрации, а магията се усложнява непрестанно.

някои негови трилогии като например Възмездителите  и  първият Мъглороден са доста добри. проблема е във финала на третата част, малко е блудкав. Сандърсън го няма във финалите, какво да се прави.
Четирилогията която чета за Дръзки също е доста младежка. Сега в края на годината излиза на български третата книга, а на следващата - четвърта и последна.

Ако харесва електронни книги препоръчвам Алекс Кош. Фенпревод е, има го в Читанка, четирилогия.
Принципно и тук би трябвало да има пета книга, но едва ли ще стане. Особено трета и четвърта книга са доста забавни със "заводски хумор"

"Ех колко красавици съм съблазнил-  разчета се хилядолетният Вампир - имам предвид освен Итания.
-И те оцеляха ли?
-Не ставай смешен"

и "Знаеш ли колко срещи съм правил на Великото гробище. Ех, младост, ех романтика.
Помислих си, че за хилядолетните вампири младостта и романтиката имат други значения"

ако харесва Играч първи, приготви се мога да препоръчам  Тъмна Дарба/Трилогия/, Дивиргенти/трилогия/, игрите на глада/трилогия/ - всички те са в същия жанр. Личното моето мнение е, обаче че макар главните герои в тези книги да са тийнове, те не са за тийнеджъри, по  "дарк фантастик" са. В почето от тези книги има мрачно бъдеще, една социална класа от деца е подтисната за сметка на възрастните или на друга социална класа.  В Тъмна Дарба има концлагери за хората  с пара-способности, в Игрите на глада  има гладиаторски боеве -риалити и революция.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 17:47 от Лорд Сняг

# 489
Пак не се изразих ясно, исках да му купя книга за подарък, такава дето няма вкъщи и може би ще му хареса. Той чете много, родителите му също, близки сме чели сме едни и същи книги. Книгите за Ендър наистина са супер, Говорителят на Мъртвите ми е от топ 10 на книгите изобщо.
Хари Потър вече е класика, затова казвам, че е за по-малки деца, някой, който чете ще го е чел, иначе аз и на 35 ги препрочитах.
Не знам дали ще хареса Играч първи, но поне знам, че не я е чел - проверих Simple Smile

# 490
А вариант ли е да пожертваш малко повече пари и да му купиш подарък - електронна книга? В която можеш да му качиш предварително поне няколкостотин интересни произведения, повечето от които ще му допаднат. Едно дете със сигурност цял живот няма да забрави нито първата си електронна книга, нито човека, който му я е подарил.

# 491
Вече поръчах Играч Първи, нищо че от ревюто излиза, че пак по-скоро за нашето поколение е подходяща, ще видим.

темата приключи Simple Smile

# 492
Играч първи ще му допадне, защото фина е атрактивен и нашумя, ни книгата не е баш като филма Simple Smile Според мен добър избор направи.
Заради хубавия сериал почнах ПАК да чета Фондацията и пак не ми харесва. Не знам защо. Sad Ще помъча една-две книги, ама...се чувствам измамена.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 19:29 от 🍀HAPPY 🍀

# 493
В  Читанка са пуснали доста хубав разказ/kнига - Планината на Троловете на Матю Райли.
По същество ми напомни на  Билбо Бегинс - един малък човек отива на едно голямо приключение. В интерес на истината има малко повече сюжетност, приключението е предизвикано, героят има кауза сблъсква се с неправди, но като цяло  приключението е за деца .Чете се бързо на един дъх.

Симпатично фентъзи

Одри - принципно една книга може и да е писана преди сто години и пак да е за малки - например Мечо Пух. Няма лошо, че си решила да купиш Играч Първи, но недей да мислиш, че щом е ново е непременно хубаво и интересно. На пазара има и много боклуци. Все пак мисля, че освен ако няма нестандартен вкус, Играч първи приготви се, сигурно ще допадне на един 15 годишен.

# 494
Прочетох Sunreach, давам отзив:

Първо да си призная, въобще не разбрах какво се води това - дълъг разказ, или кратък роман. Четецът ми го отчете като 140 страници, но той понякога брои по свой начин, не знам дали реално са толкова. Има още една такава междинна книжка, дано да се появи някъде онлайн. Тя се казва ReDawn и е за Аланик (лилавата извънземна, онази на която Спенса се престори).

Извинявам се, ако пообъркам имената - четенето на английски ми действа малко дезориентиращо.

Сънрийч е за събитията непосредствено след изчезването на Спенса и копача. Фрея (ЕфЕм), заедно с Джорген и Родж, е заета с изследване на тайниксите, които Джорген откри в края на Към звездите.
Сюжетът е инфантилен в определен смисъл, но е интересен - явно е, че книгата само се преструва на научна фантастика - в нея няма абсолютно нищо научно. Цялата междугалактическа политика и икономика се крепи на едни голи охлюви!
Скрит текст:
Джорген е сайтоник, но не може почти нищо - постепенно започва да общува с тайниксите (общува е силно казано) и се научава да се телепортира с тях (но не и сам - като сайтоник, той би трябвало да го може, както и тайниксите би трябвало да  функционират самостоятелно - това е отбелязано в книгата, естествено, просто персонажите първоначално допускат, че охлювите се нуждаят от "помощ" от сайтоник, за да функционират).

Фрея и Родж се харесват, но отначало не могат да се разберат. Тя си намира домашен любимец тайникс (просто си харесва един от тези, които обучават и се сближава най-много с него). Има доста по-мек характер от Спенса и си пада природозащитничка (защитава охлювчетата от грубо отношение).

Куна от втората книга намира начин да изпрати съобщение до Коб - той се укрива на някакъв астероид (наречен Сънрийч, като заглавието на книгата) и иска да го спасят и да преговаря с хората. Естествено, това няма как да стане, докато главните герои не започнат да използват ефективно хиперскока.

Решават да събудят Аланик, която е в изкуствена кома и да я помолят за съдействие. Тя вече е оздравяла. Фрея започва да преговаря с нея, но нахлува противната и властна майка на Джорген и заплашва Аланик, че ще бъде държана като затворничка, докато не им каже всичко, което знае за хипердрайва (Аланик не знае нищо за това - както помним от предишните книги - това е строго секретна информация; тя дори не знае за охлювите). Аланик се обижда и заявява, че не могат да я задържат, защото е сайтоник, след което изчезва - не се появява повече в сюжета (по-горе написах, че има отделна книжка за това какво е станало с нея).

Накратко: главните герои успяват да разберат как да скачат на големи растояния с охлювите и спасяват Куна.

Различните цветове тайникси могат да правят различни неща (едни са за телепортация, други - за изпращане на съобщения, а има и едни, които могат да нараняват хора, но за тях пише много малко).

В един момент Джорген казва, че е видял Спенса и тя е в нищото - в пространството между скоковете. Изглежда ще е доста застъпена тема в следващата книга, а аз си мислех, че ще попадне при онези хора-горили, или при потомците на сайтониците от расата на Хешо...

Общи условия

Активация на акаунт