Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 685
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здр, някой ползвал ли е Есперико?
Ако да моля за мнение!

Да, моят син го е пил около година. Имаше много слаб положителен ефект. Продължих да давам Омега 3, цинк и магнезий по отделно.

# 271
  • Пловдив/София
Аз давам Ескимо, има Омега 3, цинк и Вит Д. Магнезий ако знаете сироп или прах, моето трудно приема таблетки за гълтане.
Есприко и педиатър, и психолог казаха да не давам, силно било за него. Аз нищо силно не виждам в съставките, но карай, и Ескимо ми е ок

# 272
  • Варна
МагнеМарин на Хербамедика е течна форма на магнезий.

# 273
Скрит текст:
Здравейте,
Много съм притеснена по повод моя син, който е на шест години и седем месеца.  Предстои му да бъде първи клас,  дори е прието в  желаното училище. Консултирах се със специалисти, някои от които  препоръчват детето да се отложи от първи клас.
Малко предистория: Последните месеци от детската градина много влоши своето поведение. Учителките се оплакваха, че се закача с другите деца, проявява агресия, удря ги без причина. Понеже по-късно проговори, децата от групата така и не го приеха. Всички момчета  го отбягваха.  Нямаше нито един приятел, повече си говореше с момичетата.  Признавам, че до този момент не бях се замислила, че може да има някакво отклонение. Отдавах го на неговия характер и инат.  „Червената лампичка“ ми светна, когато започна да проявява тези признаци на агресия, които описах по-горе.
Миналата седмица правихме  ЕЕГ (по моя инициатива) при д-р Станчева в Александровска болница. Според нея, изследването говори за  изоставане в развитието (Обясни ми, че вълните на ЕЕГ-то  трябва да бъдат с по-голяма амплитуда, докато при него са като на по-малко дете).  Още щом погледна изследването каза, че вижда хиперактивност.
Детето трудно овладява емоциите си, постоянно прекъсва, когато говорят възрастните, иска да е център на внимание. Като цяло, тероризира ни цялото семейство -  проявява капризи относно това, какво ще облече, какво ще яде, на какво ще си играе със сестра си.  Самото  му присъствие предизвиква напрежение. Крещи, ядосва се от най-малкото нещо.
Има изоставане във фината моторика, всички числа пише не само неправилно, но и огледално.
Иначе е умен, може да брои, може да смята, прави  невероятни асоциации. Една от учителките,  при която ходеше на уроци по писане  сподели, че знае много повече от децата на неговата възраст и има много по-богат речник от тях.
Трудно се съсредоточава, но когато човек стои плътно до него и работи, може да издържи до половин час. Ходи на логопед, ходи на подготовка по писане за първи клас.
Моите големи притеснения са свързани с това, че  е доста висок  за възрастта си (въпреки, че е роден в края на годината) и ако го отложа, няма да се чувства добре после.  От друга страна, ако го пусна сега в първи клас, ще се почувства изолиран, отхвърлен, аутсайдер.  А е много чувствителен, и страдаше от това, че другите деца в групата могат да пишат, а той не може. Все още не му се получава обаче.  Докато пише буквите и цифрите по пунктир, всичко е наред. Когато пунктирът свърши, започва да изписва съвсем различни фигури от тези, които са в началото на реда.
Когато излизаме на публично място, понякога се държи така,  все едно е хванат от гората.   Околните ме гледат укорително, все едно че не съм го възпитала.
Ще Ви бъда много благодарна за всякакви съвети, свързани с това му състояние. Прочетох предходните теми и си записах някои хранителни добавки.
Невроложката, при която ходихме, му препоръча да пие ноотропил, но още не съм започнала да му давам.
Предстои ни преглед детски психиатър.

С 2 думи, имам да вземам много трудно решение и наистина не знам как да постъпя.

Здравейте!

Засилих се да питам потребителката от цитирания от мен пост за препоръка за учител по писане, но видях че не е влизала от деня, в който е писала тук.

И все пак, моля за препоръка за учител по писане за първокласничка, която не успява да се съсредоточи и да работи в час, а от занималнята ми връща празни тетрадки. Трябва много допълнителна работа и имам нужда от компетентна помощ.

# 274
  • София
Давам обратна връзка за нашето човече.
Консултирахме се с детски психиатър - Здравка Янева.
Прегледът протече като разговор, по време на който детето си играеше с наличните играчки в кабинета.
Според нея няма проблем, доколкото на тази възраст може да се говори за дефицит на вниманието и хиперактивност, защото това се диагностицирало в късна предучилищна 6-7 години.
Обоснова се с това, че детето се заиграва продължително с една играчка, докато при хиперактивните деца непрекъснато има смяна на играчките и не могат да задържат интереса. Също така би трябвало да има проблем поне на две места - не само у дома, а и на детската площадка и/или в градината, което при него не се наблюдава. Каза, че при хиперактивните деца, често другите ги избягват интуитивно заради по-шумното и активно поведение и по-трудно ги включват в игрите.
В яслата и в градината не сме забелязали проблем до момента. Да, казват, че е буен, но играе с други деца, не го изолират и дори по площадките лесно създава контакти. Съобразява се там с някакви правила.
Препоръча да намалим стимулите - телевизия, сладки храни, многото играчки у дома, защото това превъзбужда сетивата. Да му обръщаме внимание и когато се държи добре, а не само при лошо поведение, защото при него става като рефлекс да се държи зле, когато иска да привлече внимание.
И че това си е вероятно неговият начин да се освободи от насъбраните емоции през деня, тъй като децата нямат толкова механизми като възрастен човек за справяне.
Ние интуитивно бяхме достигнали до сходни наблюдения за телевизия, сладки храни и количество играчки. И контролирането на тези три неща определено води до осезаема промяна при нас. Не че детето изведнъж е станало друго, пак си има състоянията, в които е трудно за издържане, но много повече се заиграва сам и съсредоточено и много повече време е в по-спокойно състояние.
А и като ходи на градина се поизразходва там и е по-балансиран вечерите у дома, отколкото дните, в които сме си вкъщи, дори да сме прекарали 2-3 часа навън в игри и движение.

# 275
Zazu1, може ли да споделите колко време отне тази оценка, едно посещение достатъчно ли е и каква е цената? При нас ситуацията е доста сходна и ще ми е полезно да направя такава консултация. Благодаря предварително!

# 276
  • София
Може би около половин час прекарахме в кабинета. Бяхме с направление. Лекарката я има в Супер.док и там имаше и цена на платено посещение. Но така или иначе рядко ползваме направления, та просто си поискахме такова от лекарката му.

# 277
Здравейте, много се радвам, че открих темата, и много се надявам някой да може да ми даде съвет. Синът ми е на 8, диагностициран с Хиперактивност с дефицит на вниманието, пие Метилфенидат и ходи на дневен терапевтичен център по два пъти в седмицата от две години насам. (Преди лекарството животът беше пълен ад, нямаше приятели, вечна борба с учители и тн, много от вас знаят как е... Слаб и висок е, но то е генетично, по-скоро ме притеснява трудното заспиване като страничен ефект - но без лекарството наистина е ужасно трудно, буквално невъзможно да се концентрира в училище, че и на спорт.)
Малка подробност, живеем във Франция. Чувствам се все по- зле тук обаче от много време насам, буквално не издържам, не намирам добра работа въпреки че имам образование, трудно е с детето, самотно ми е, мъчнo ми е за България и тн...и взех решение да се прибера накрая на учебната година. Занимавам се с него по български, мисля че ще се справи, също така това лято беше в София и успя покрай уроците по тенис да намери общ език с някои деца, тоест не беше изолиран.
Но много се тревожа как ще се справим с останалото. Може ли някой да ме насочи как стават нещата в София ? Към детска психиатрия ли трябва да се обърна, за да му изписват лекарството ? Как се отнасят учителите с такива по-трудни деца, има ли разбиране ? Как да подам молба за ресурсен учител ? Подадох запитване към Столична Община и към районното училище за да попитам как изобщо да го запиша и какви документи да пратя, но още не са ми отговорили.
Най-вече ме тревожи лекарството, някой по-горе е писал, че дори не се намира в България ?? Благодаря ви предварително, ако някой може да ме насочи, много ми е объркано...

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 03:38 от _Roxelane_

# 278
Живота и нормите във Франция са доста напрягащи за хора с буйни деца. Моето е на 4 и не е диагностицирано. За малко сме във Франция,но е доста напрягащо. Ако живеехме тук със сигурност вече да сме минали лекари и медикаменти.
Живеем в България и я записахме в градина в която имаме 2 госпожи приятелки. Тя си е все така буйна и не послушна, но не ни викат и нямаме проблеми.
Не залагате на най-близкото училище с големи надежди за съдействие. Намерете такова с познати или сърцати преподаватели. Втори клас вече децата са си намерили приятели и ще бъде трудно за адаптация.
Успех каквото и да решите.

# 279
Живота и нормите във Франция са доста напрягащи за хора с буйни деца. Моето е на 4 и не е диагностицирано. За малко сме във Франция,но е доста напрягащо. Ако живеехме тук със сигурност вече да сме минали лекари и медикаменти.
Живеем в България и я записахме в градина в която имаме 2 госпожи приятелки. Тя си е все така буйна и не послушна, но не ни викат и нямаме проблеми.
Не залагате на най-близкото училище с големи надежди за съдействие. Намерете такова с познати или сърцати преподаватели. Втори клас вече децата са си намерили приятели и ще бъде трудно за адаптация.
Успех каквото и да решите.
Наистина е голямо ходене по мъките тук, от 3годишен са ни емнали с оплаквания и задължителна терапия към държавен център, иначе се почва с едни заплахи... две училища сменихме, сега в третото е горе-долу добре, но благодарение на Концерта-та.
От години не съм в България, не познавам никакви преподаватели към които да се обърна... също така сме в краен квартал в София и би било трудно придвижването. В районното училище, където сме по адрес, нямат право да не го приемат, нали ? Готова съм да приема и някаква олекотена форма на обучение, например наполовина индивидуално, как точно става това ? Знам, че вече са си намерили приятели на тази възраст, което е и най-голямата ми тревога, но все се надявам да успее да се адаптира, той е доста контактен... някои по-кротки деца го намират странен и го отхвърлят, но за други е забавен и другаруват с него, канен е на всички рождени дни. Ще има и известна езикова бариера... Няма как, ще трябва да се справи.
Най-много се тревожа дали бързо ще ни изпишат лекарството му и към кого да се обърна, предполагам се чака за консултации ?

# 280
  • София
_Roxelane_, има детски психиатри в София, които приемат амбулаторно и за тях можете да си запишете час лесно и не се чака много (седмица-две обикновено). Не е нужно да минавате през клиника след като веднъж е диагностициран. Д-р Здравка Янева, за която zazu писа по-горе, е един отличен вариант. Детските психиатри изписват лекарството и ако в амбулаторния лист посочат точната доза и продължителността (например една година), след това и личният лекар има право да продължи да го изписва месец за месец. Концерта се изписва с жълта рецепта, която има "трайност" 7 дни - т.е. трябва да се купи лекарството в рамките на 7 дни, иначе става невалидна рецептата. То периодично изчезва от аптечната мрежа и след това се появява. Каня се днес да питам в аптеката дали в момента го има по складовете и ще пиша пак.

По отношение на училището е по-сложно. В това, което е по район ще го приемат, но изготвянето на индивидуален план за учене обикновено ги плаши и не им се занимава. Т.е. най-вероятно ще го пуснат с всички други, на пълен учебен ден. За да има право на ресурсен учител, трябва да мине процедура за определяне на СОП (специални образователни потребности) и след това да кажат дали и за какви цели ще му дадат ресурсен. Тук също всичко зависи от човека, на когото попаднете. Някои са много свестни, други ... Както каза първата детска психиатърка, с която се срещнах покрай моя син: "ами... някак трябва да оцелеете в училище, няма да ви е лесно".

Въпросите за това как да оправите документите за училище трябва да са към РУО, не към общината. От там обикновено отговарят. На сайта им има контакти с експертите за отделните етапи на образованието.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 07:12 от esma

# 281
_Roxelane, доктор Янева е добър вариант. Посетете я. Другото, по-добре в началото да сте си по общ план, заедно с класа, да видите как ще е положението, не бързайте. В класа на моето дете има деца в абсолютна норма, които правят обстановката в класа ад в истинския смисъл на думата. Изпитват кротко дете и те започват да говорят, крещят, то изобщо не може да каже нищо. Правят се родителски срещи, но на родителите на зрънцата в класа не им пука. Както се писа по- горе, трябва някак да се оцелее в училище.

# 282
Благодаря ви много за отговорите, Esma и Laurentin ! Записвам "Др Янева" и ще звъня в РУО от януари натам. (Искам да си завърши тук тази учебна година, а да имам и време да го подготвя по български. Буквално за час научи азбуката и почна да чете, изумих се, само ц-то ни е малко проблемно понеже звукът изобщо няма френски еквивалент.) Концерта-та и тук е с такава рецепта и максимум за 28 дневни дози ни я изписват, дано я има по аптеките в София наистина, иначе една мама ми обясни на лични откъде може да се поръчва.
Да ви кажа, също тая надежда някакси да се получат нещата в общия клас... Тук бях толкова отчаяна преди около 2 години, че за малко да го запиша на домашно обучение и съм много благодарна на сегашната ни психиатърка, която се противопостави категорично и заяви, че трябва да е с деца. Понаучи се да общува. Слава Богу, агресията я израсна и разбра, че само губи от нея, но сега е почти на 9 и хитрее, провокира, поставя се в опасни ситуации и дрънка нарочно глупости само и само да е център на вниманието. Може би като няма да е в свои води отначало, а и докато проговори свободно езика, няма да е толкова смел и да нарушава дисциплината.
Във всеки случай, благодаря ви много за дадените насоки ! Дано ни се получат нещата Simple Smile

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 03:01 от _Roxelane_

# 283
  • София
Здравейте, детето ми вчера получи тикове - мигане и въртене на очи. Ще правим ЕЕГ в Свети Наум. Тъй като тепърва чета и съм нова в тематиката, каква е разликата между Лорета и обикновено ЕЕГ? Къде в София можем да направим Лорета. Имате ли някакви препоръки за тикове

# 284
Синът ми има тикове с главата, като тремор, но е на периоди. Изчезват сами. Като изчезнат, започва с ръката. Но се установи, че не е неврологично, просто механизъм за справяне с тревожността. С каква честота са при вас ? На колко години е детето ?

Общи условия

Активация на акаунт