Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 574
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • Пловдив
Това еднократни прояви ли са при детето? Как беше по принцип в градината през повечето време?Справяше ли се и с материала?
Имаше подобно поведение в началото на 4та група, защото сменяхме градината и беше под стрес. След около 3 месеца след смяната, нещата се подобриха, не че не се случваше да удари някое дете, но по-рядко. В разговорите ми разбирах, че не рядко е бил провокиран да го направи. Не че го оправдавам, но и не съм на принципа, ако ми ударят лявата буза, да предложа и дясната. В предходната градина беше същото, когато започна да я посещава редовно, но редовното посещение беше чак в 3та група. Първа и втора група ги пропуснахме от постоянно боледуване. Със задължително спане и ние имахме голям проблем. Налагаше се да лежи 3 часа, направо не знам как се е случвало. Останах с впечатлението, че на госпожите това им е най-важното време от деня, както ми бе казано имали много за писане и нямало кога да се свърши. Все си мисля, че едва ли всеки ден пишат по 3 часа. Той не спи след обяд, но в почивните дни често го слагах към 15-16 ч. и заспиваше лесно, в тези случаи вечерта заспиваше най-рано към 22:30.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 04:27 от sladurka3333

# 676
За първи път чувам, че от спане се затъпява!Доколкото ми е известно по време на сън детският мозък расте и се развива. Моето дете пък има обратният проблем - спи следобяд, а в детската градина в предучилищна група не спят. По тази причина го взимам на обяд.

Проблемът на детските градини в България е, че не са гъвкави спрямо различните потребности. Не е толкова трудно да се организира спане, за тези, които се нуждаят от него, а останалите да продължат занимания. Но тук отново опираме до наличието на кадри и желанието им да работят.

# 677
Хора,не искам да ви казвам какви хора покрай мен станаха педагози.Преди време станах и свидетел на диалог между тъкмо завършила средното си образование госпожица и нейна бивша вече учителка:
-Какво стана А.,приеха ли те в желаната специалност?
-Ами госпожо,каквото стане,ако не се получа,ще запиша там една ПНУП ,там ще ме приемат...
🫣
Имам чувството,че който не е пожелал,той не го е завършил!

# 678
  • Варна
Разбира се,че от спане не се затъпява и не това не причината за затлъстяването на децата България. В училищата имат  също поне половин ден в статична поза на чин въпреки почивките,после и занималня. Моите деца съм ги научила да спят следобед без изключение вкъщи,единствено в градината не се получава понякога заради останалите деца,които си говорят и госпожите,които също не спазват тишина
Често помещенията са едно цяло и не може да се осигури това разделение за тези,които искат да си играят и тези,които искат да спят. Смятам,че когато тялото се отпуска и мозъкът си почива,след това е далеч по -малко реактивен и децата са отпочинали.

# 679
  • Terra incognita
Проблемът е, че часовият диапазон, отделен за това, е огромен. 3 часа си е кажи-речи половин работен ден. Другият проблем е, че всички са под този нож- от ясла до предучилищна. И не на последно място, ако моите деца спят по толкова през деня, това значи, че вечер няма да легнат поне до 12-1, което е огромен проблем за работещо семейство. Съгласна съм с коментара, че липсва гъвкавост.

# 680
  • Варна
Няма как да има гъвкавост,когато всички обитават една стая. Аз съм за дисциплината и постоянно повтарям това на синът ми -ако не успее да заспи -стои и мълчи.И аз не успявах да заспя в детската градина, лежах и мълчах. С обяд 12-12.30 и приготвяне за сън, обличане на пижами,не знам около се получава 3 часа,но евентуално за горните групи би могло да се намали времето за задължителен сън.

# 681
Хора,не искам да ви казвам какви хора покрай мен станаха педагози.Преди време станах и свидетел на диалог между тъкмо завършила средното си образование госпожица и нейна бивша вече учителка:
-Какво стана А.,приеха ли те в желаната специалност?
-Ами госпожо,каквото стане,ако не се получа,ще запиша там една ПНУП ,там ще ме приемат...
🫣
Имам чувството,че който не е пожелал,той не го е завършил!
Преди години голяма част от учителите напуснаха системата.
Около мен безработните изкараха по един курс и станаха учителки в близкото училище. За съжаление не е ново това, майка ми твърди, че от техния клас - математическа паралелка, учители по математика са станали най-слабите. Не знам защо учителите не са ценност, има прекрасни, но са толкова малко.. И повечето от тях не искат да бъдат в системата, не заради парите, а заради самата система.

# 682
Ето хората,които се опитват да променят нещо,но от МОН не изпълняват,това което са обещали.
https://nova.bg/news/view/2024/09/10/469487/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-% … PaL64q5O5OSOwr4Tg
Това е организацията:
https://www.facebook.com/groups/netipichenum/?ref=share

# 683
Познавате ли други държави , които да започват първи клас на 7 г. освен нашата?
Целия свят започват на 5 или 6. Аз лично мисля, че най-пълноценните години за учене за моето ХАДВ дете бяха точно 5- 6 г. , в които системата го караше да спи насила. Вместо да оползотворим периода да се обучава.
Е, пак го обучавах но извънкласно.
На 8 г. вече дефицита на внимание става доста силно изразен и имат проблем с обучението.
Моето лично мнение е, че тези 5-6 трябва да се оползотворят много добре.

# 684
  • Deutschland
В Германия. Дъщеря ми започна миналата година в първи клас на 7. Малката ще бъде следващата година в първи клас на 6 години. Зависи през кой месец е родено детето.

# 685
Те дори и по-рано да започнат, не учат напред. Тя финната моторика на 6 не им е развита.

# 686
  • Варна
7 е нормална възраст за започване на училище. В градините също се работи. По наше време аз не помня да сме писали и една чертичка в детската, само играехме,а ограмотяването в 1 клас си вървеше без проблем.

# 687
  • София
Той на 5 години и 8 месеца не може да стои седнал 5 минути. Не знам какво училище...

# 688
  • Terra incognita
Моят сега ще направи 9 и виждам някакви наченки на съзряване. Това лято сякаш доста дръпна чисто психологичеки. Тръгна на 6г на училище, мисля беше правилният момент. На 5 е твърде рано

# 689
  • Пловдив
Здравейте, психологът ни препоръча да даваме на детето Невронат сироп. Някой има ли наблюдения или мнение за него?

Общи условия

Активация на акаунт