Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обучение на дете,което не говори български в България

 • 1 379
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Някой имал ли е, или може ли да  даде информация за подобен случей-дете,българо кореец в 4 клас,което не може да чете и пише на български все още ,възможно ли е да продължи образованието си в българско държавно училище и по какъв начин?

# 1
 • Мнения: 211
Здравейте!
Какви езици владее? На какво ниво му е разговорният български?

# 2
 • Мнения: 4 603
ако детето е учило в чужбина до 3 клас, превеждате му свидетелствата за завършен 1,2,3 клас на български и подавате молба в Министерството на образованието. След като прегледат документите и сравнят корейските програми с българските, ще ви отговорят на този въпрос.

# 3
 • Мнения: 2
Здравейте!
Какви езици владее? На какво ниво му е разговорният български?
Владее много добър английски,корейски и елементарно разговорим български.

# 4
 • Мнения: 211
Здравейте!
Какви езици владее? На какво ниво му е разговорният български?
Владее много добър английски,корейски и елементарно разговорим български.

Горе са Ви отговорили. Познати бяха говорили директно с училището, където искаха да учи детето, на място подадоха молба и превод на уверението за завършен клас. От училището административно направиха справка и разпределиха детето с 1 клас по-нисък, но както казаха, зависи от тамошната образователна система. Щом знае и малко разговорен български, с малко помощ ще насмогне.
ПП: Добре е да е с чужд език английски, щом го владее добре.

Успех!

# 5
 • Мнения: 7 203
В класа на дъщеря ми през първия срок на четвърти клас дойде монголче, което говореше само английски, а класът й е с руски.
Обикновено децата, които са учили в чужди училища ги връщат една година назад, за да усвоят български.
Щом детето е от смесен брак и знае поне елементарно разговорен български може да наемете учител за лятото, който да работи с него, за да навакса с българския - четене, писане. Така дори и да повтори трети клас няма да се чуди какво му говорят.
Ако сте в София вариант е също английско / американско и корейско училище, ако има такова.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 21:43 от Mama Ru

# 6
 • Мнения: 1 215
В София със сигурност има англоговорящо (американско мисля) училище.

# 7
 • В Страната на Чудесата
 • Мнения: 1 946
В София има голям брой чуждоезикови училища и в тях би било най-лесно, но те са частни. А питането е за държавните училища.

Задължително минавате първо през местното РУО - там ще приравнят последното свидетелство за завършен клас на детето. Не ми стана ясно - детето дали ще бъде 4-ти или 5-ти клас. Защото колкото е по-голямо, толкова по-трудно ще е наваксването, а от четвърти клас нагоре вече има и значително усложняване на изучаваните материи по всички предмети. Така че, без значение какво биха препоръчали от РУО, аз бих върнала детето една година назад за по-лека адаптация.

Иначе, съм напълно съгласна с Mama Ru - интензивни занимания с начален учител цяло лято. След началото на учебната година класната на детето може да го поеме и да се занимава с него и допълнително в часовете за консултации. Има варианти за наваксване.
При нас във втори клас дойде дете от смесен брак, което дума български не знаеше, а в четвърти вече се справяше с тестовете по-добре от някои чисти българчета. Wink Но е нужно време и търпение. И доста допълнителна работа, разбира се.

Успех!

# 8
 • София
 • Мнения: 30 901
Бих могла да помогна с уроци. Имам опит с няколко деца, точно летни занимания за деца, отрасли в чужбина. Пишете ми на ЛС.

# 9
 • Мнения: 4 717
18-то училище има корейска парарелка, може да попитате там дали биха приели детето.

Общи условия

Активация на акаунт