Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 710
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Здравей Денис, може ли мнение за стойността на прогестерона ми след трансфер. Имам положителен чхг които си нараства нормално но изследвах прогестерона които беше под нормата за бременност - 8 ng/ml. Веднага започнах инжекции пролутелс по 2 на ден и глобули вагинално. След една седмица прогестерона беше скочил на 56 ng/ ml което е много над нормите за първи триместър. Сега съм в 6 седмица. Как да процедирам според теб.. да го намаля плавно и да го спра след това или направо да го спра. Лекарката много не обърна внимание на стойностите и каза по една инжекция да слагам само.. но той сега е доста над нормата. Това би ли било проблем. Благодаря предварително Simple Smile Прикачвам снимка на резултатите.

# 331
Денис, благодаря. А кръвната захар нормална ли би била в такъв случай?

# 332
Възможно ли е при нормален инсулин на гладно човек да има ИР?

Мисля че ,Да!

# 333
Здравейте. Ще си пускам повторни изследвания. На 24 съм, с 2 яйчника и редовен цикъл. Препоръчайте ми добра лаборатория за да сравним резултатите с док. denis оказа се права. Инхибин В 41.34 също ми е на границата. Нещо ми подсказва, че не е както трябва. Консултирах се с док и категорично 2 изследвания. Вие къде ги пускате? 😓

# 334
  • София
Денис, благодаря. А кръвната захар нормална ли би била в такъв случай?
Да, най-вероятно ще бъде нормална ( в случая "говорим" хипотетично за тези показатели)
При ИР има нормални нива на КЗ ( в повечето случаи)  и високи нива на Инсулина.
При ЗДиабет има висока КЗ и ниски нива на Инсулин.
Има и едно междинно състояние, понякога, т.н. нарушен глюкозен толеранс - при него КЗ също може да е висока, но да няма ЗД.(все още)
Тези предположения са няколко и затова е най-правилно да се направи обременяване с глюкоза с 3-кратно изследване на Инсулин + КЗ.
ПП.
Това е редно да направи всеки, които има проблем със ССС-ма - висок холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло ( дори при едни 5-10 кг повече ... според мен), СПКЯ,  проблем с МЦ, заседнал начин на живот, проблем с косата, глад за сладко, хипогликемия ( виене на свят, сърцебиене, неспокойство, изпотяване, прималяване...) и т.н.
И да напомня, че високите нива на инсулина, поддържани години наред, увреждат яйцеклетките и това може да се случва и в по-ранна възраст ( 20-25-30 год.)... напр. още в детска/тийнейджърска възраст, при наднормено тегло.
Имате ли индикации за ИР - проверявайте тези показатели и ако има ИР, вземете превантивни мерки - поне това е лесно и зависи само от вашата воля и постоянство.
Нормално и човешко е всеки да си мисли:" Млад съм, на мен няма да ми се случи..." но, съвсем не е така.
Споменавам го с най-добри намерения, защото, ако е имало такива проблеми, дори и при инвитро трудно се получават нещата.

# 335
Много ти благодаря, много полезна информация (както обикновено от теб). Изследването е тежко (според много лекари) и съм си мислела какви оплаквания биха наистина оправдали да се направи. Едва ли е добре да се прави профилактично. 🤔

Кое ниво на инсулин на гладно се приема за оптимално (реф. 2 - 24)?

# 336
  • Варна
Цитат
TSH e добре, но Т4 показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... което означава, че при бременност, ТСХ може бързо и доста да скочи, а това носи риск за ембриона и самата бременност.
При Хипофункция на ЩЖ, се препоръчва, ТСХ да е в границите 0,5-1.0 ... за да има повече време да се реагира и да не се стресира толкова жлезата (от една страна е бременността, а от друга промяната в дозата ... или тепърва използване на медикамент).
Има не малко случаи, при бременност и висок ТСХ, след като се увеличи дозата, ТСХ вместо да пада  се повишава  още. ЩЖ е орган ( жлеза), който реагира, понякога, много неадекватно.
Нямаш Хашимото, което е супер.
Прогестеронът може да е и по-висок ... ако е изследван на 7-ми  ден след предполагаемата О.
Трябва да се стремиш да е на горна граница- това гарантира добра функция на ЖТ и достатъчни кол-ва прогестерон - важни за нормалното развитие (и живота) на ембриона и за самата бременност.
При ниски нива на прогестерона, отиваш в рискова група.
Не искам да те плаша - само посочва, на база тези изследвания - къде може да има проблем... а всичко това, лесно може да се коригира.
denis, благодаря много за отговора, но как мога да се коригирам? Не пия хормон и никога не съм пила. Не съм открила ендокринолог, който да смята, че ми има нещо, а аз си знам че не съм ок, заради това, което разказах по-назад ако помниш - усещане за неефективно изпразнени черва, бавен метаболизъм, а от там и ежедневно подуване на корема независимо какво ям, също и лесно получавам констипация (при наличие на бременност още повече). Приемам мед и цинк в съотношение 2мг-20мг (те са част от комплекс на Life extention Only trace minerals ,приемам Д3+К2+А (W Gifford Jones) , приемам магнезий, приемам Б комплекс (Life extention), Omega 3 (California gold nutrition), ензими ( Super Enzymes на Now), колаген (редувам няколко), селен не пия, но ям ежедневно бразилски орех. Спряла съм всички зърнени, защото установих, че и безглутеновите ми създават същите проблеми като глутенът. Как мога да подпомогна Т4?

# 337
Здравейте, дали може коментар и на моите хормони? Правени са на 3-ти ден от цикъла. На 40 години съм и целя забременяване. Сменям лекаря и на своя глава реших да пусна някои.. Благодаря ви предварително!

lh 7.1 (2.4-12.6)
fsh 9.4 (3.5-12.5)
prolactin 200 (102-496)
estradiol 220.1 (46-607)
testosteron 0.98 (0.29-1.67)

inhibin B 104.5 (10-270)
amh 2 (0.1-6.3)

глюкоза0     3,91 ((2,8-6,1)
глюкоза60   5,64
глюкоза120 4,37 (3,5-7,8)

инсулин0     5,7 (2,6-24,9)
инсулин60   33,5
инсулин120  5,3 (2,6-24,9)

гликиран хемоглобин 34 (29-42)
гликиран хемоглобин 5,2% (4,8-5,9)

tsh 1.87 (0.27-4.2)
ft3 4.66 (3.1-6.Sunglasses
ft4 18.95 (12.0-22.0)
tat 353 (<115)
mat 74(<34)

Поздрави!!!

# 338
Добро утро, бих искала да попитам кога трябва да си пусна прогестерон и естрадиол, при положение, че теста за ову беше с най-наситена втора чертичка на 4.09 (събота), съответно на 11.09(събота) ли трябва да пусна кръвни или на 12.09, което е неделя и няма работеща лаборатория. Ако е в неделя, тогава каква ми е алтернативата - събота или понеделник?

# 339
Прогестерон на 21ви ден от О, или 7 дни след установяването и с фоликуметрия. Естрадиол на 3ти ден от М. http://shterevhospital.com/invitro/specializirani-izsledvaniya/h … alni-izsledvaniya
Добро утро, бих искала да попитам кога трябва да си пусна прогестерон и естрадиол, при положение, че теста за ову беше с най-наситена втора чертичка на 4.09 (събота), съответно на 11.09(събота) ли трябва да пусна кръвни или на 12.09, което е неделя и няма работеща лаборатория. Ако е в неделя, тогава каква ми е алтернативата - събота или понеделник?

# 340
Може ли да погледнете и моите.
Изглежда само тестостеронът е завишен, но тук някъде бях чела, че са важни и съотношения между някои хормони. На трети ден са правени. По принцип винаги на ехографа ми казват за съмнения за поликистозни яйчници, особено единият все е с много фоликули. На 25 съм.

17-алфа-ОН-прогестерон 0.559ng/ml
(Фоликуларна -0.15-0.7
Лутенизираща -0.35-2.9)
Андростендион 1.77ng/ml (0.26-2.14)
LH 7.57mIU/ml
(Фоликуларна -1.9-12.5 Овулаторна -8.7-76.3
Лутенизираща -0.5-16.9
Мено пауза -7.9-53.Sunglasses
FSH 7.07mIU/ml
(Фоликуларна -2.5-10.2
Овулаторна -3.4-33.4
Лутенизираща -1.5-9.1
Мено пауза -23.0-116.3)
Пролактин 138.0mIU/l (59-619)
Естрадиол 43.87pg/ml
(Фоликуларна -19.5-144
Овулаторна -64-357
Лутенизираща -56-214
Мено пауза -<11.8-32.2)
Testosteron 2.27nmol/l (0.42-2.06H)
DHEA-S 11.09µmol/l (0.70-12.5)

# 341
Здравейте !
Може ли коментар на моите изследвания,правих ги на 20 ти ден от цикъла ,тъй като няма да имам физическа възможност на 21 вия да изследвам.
С хипофункция съм и приемам Л тироксин 75.
Правим опити от няколко месеца ,но за сега без успех !Благодаря ви 😊😊! Приемам prenatal витамини.Необходимо ли е да изследвам още хормони ! Часът ми за преглед е след месец,но не съм много търпелива😞
Прикачам снимка

# 342
Здравейте,
Имам следния казус...26.07 си пуснах изследване на хормони в Бодимед
TSH - 4.01 ( реф. стойности 0,27 - 4,20 )
Т4 13,17 ng/l ( реф. ст. 9,30 - 17 )
ТАТ 280,4  IU ( реф.ст. 0 - 115 )
МАТ 245,8 ( реф.ст. 0-34 )
Vit D 19.4 ng/ml ( реф. ст. 32 - 80 )
Изписаха ми Еутирокс 25 микрограма и Вигантол 20 000 IU - 15 кап. 2 пъти седмично, след 6 седмици, да пусна контролно само TSH.
Спазвала съм всичко стриктно, друго в режима ми, не е променяно. Днес взимам резултатите от същата лаборатория и резултата е....TSH 5.77 ( реф. ст. 0,27 - 4,20 ). Направо се втрещих... А, да..целим забременяване...Има ли някой с подобен казус.
ПП: Утре съм на преглед при ендокринолога, но понеже сега си видях резултатите и още ме държи....

# 343
В коя лаборатория пускахте изследвания.
Здравейте,
Имам следния казус...26.07 си пуснах изследване на хормони в Бодимед
TSH - 4.01 ( реф. стойности 0,27 - 4,20 )
Т4 13,17 ng/l ( реф. ст. 9,30 - 17 )
ТАТ 280,4  IU ( реф.ст. 0 - 115 )
МАТ 245,8 ( реф.ст. 0-34 )
Vit D 19.4 ng/ml ( реф. ст. 32 - 80 )
Изписаха ми Еутирокс 25 микрограма и Вигантол 20 000 IU - 15 кап. 2 пъти седмично, след 6 седмици, да пусна контролно само TSH.
Спазвала съм всичко стриктно, друго в режима ми, не е променяно. Днес взимам резултатите от същата лаборатория и резултата е....TSH 5.77 ( реф. ст. 0,27 - 4,20 ). Направо се втрещих... А, да..целим забременяване...Има ли някой с подобен казус.
ПП: Утре съм на преглед при ендокринолога, но понеже сега си видях резултатите и още ме държи....

# 344
И двете са в Бодимед, клон в София.

Общи условия

Активация на акаунт