Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 718
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
Аз на твое място при такива резултати бих започнала строга диета и спорт ежедневно. Трябва ти и добавка витамин Д. Не бих пила лекарства.

# 316
Аз на твое място при такива резултати бих започнала строга диета и спорт ежедневно. Трябва ти и добавка витамин Д. Не бих пила лекарства.

Значи правилно съм се ориентирала.
Още вчера почнах тренировки отново и спрях въглехидрати и захари.
Увеличих фибрите и приема на протеин.
Надявам се да спомогне всичко това.
Определено не ми се пият лекарства на 29 съм и от скоро правим опити за бебче.

# 317
Здравей, Денис, искам да те питам ако един мъж иска да си пусне профилактично изследване на хормони, кои хормони трябва да си изследва (не съм запозната доколко се препокриват женските и мъжките).

Също, за майка ми на 71 г, на която са и махнати яйчници и матка, но също иска профилактично да види дали хормоните са в норма - кои да изследва и референтните стойности биха ли били показателни за такъв случай?

Благодаря ти.

# 318
много са зле  нещата 26 при горна граница 75,1 седмица след овулация ,ако изобщо  я е имало . Трябва да е най малко 45 четах. Толкова бях убедена че е станало с тези бодежи ниско долу .момчетата без да си го поставяме за цел станаха от раз ,сега като искаме момиче не става .

# 319
  • София
Здравей, Денис, искам да те питам ако един мъж иска да си пусне профилактично изследване на хормони, кои
Скрит текст:
хормони трябва да си изследва (не съм запозната доколко се препокриват женските и мъжките).

Също, за майка ми на 71 г, на която са и махнати яйчници и матка, но също иска профилактично да види дали хормоните са в норма - кои да изследва и референтните стойности биха ли били показателни за такъв случай?

Благодаря ти.
Здравей!
Зависи какво точно трябва да се провери - коя функция или вероятност от някакъв риск.
Напр. за репр. функция - Инхибин В
Тестостерон
ЛХ, ФСХ, Е2
Пролактин
ТСХ, T3, Т4, ТАТ и МАТ
Инсулин + Глюкоза, на гладно ( теста за ИР)
... може също да провери за дефицити - цинк, селен, мед, В12, ФК, вит. Д, желязо, хомоцистин ...
За твоята майка:
Пролактин, ТСХ, Т3, Т4, ИР ( обременяване с глюкоза), Андростендион, ДХЕА, Тестостерон ( за да се провери функцията на НбЖ)...
 По-добре да се говори с личния лекар, защото е редно да се правят изследвания, когато има , все пак, някакви оплаквания/симптоми - напр. поне проблем с косата и в този случай се проверява за ЖДА, функцията на НбЖ, на ЩЖ, за ИР и т.н.
Няма голям смисъл да се изследва всичко, профилактично.

Скрит текст:
много са зле  нещата 26 при горна граница 75,1 седмица след овулация ,ако изобщо  я е имало . Трябва да е най малко 45 четах. Толкова бях убедена че е станало с тези бодежи ниско долу .момчетата без да си го поставяме за цел станаха от раз ,сега като искаме момиче не става .
Прогестеронът трябва да се изследва точно на 7-ми ден след предполагаемата О., за да е максимално обективен.
Много е вероятно, при теб, това да не е спазено.

# 320
Значи според вас я е имало ли?!

# 321
Здравейте. За ир необходимо ли е трикратен инсулин, или има как и с еднократен да се докаже?

# 322
  • София
Значи според вас я е имало ли?!
Има вероятност ( 50:50%) Simple Smile

Здравейте. За ир необходимо ли е трикратен инсулин, или има как и с еднократен да се докаже?
Здравей!
Дори е задължително да се изследва Инсулина, защото той е важният и той се проследява ( при ИР)
Или 3 кратно изследване на Инсулин + КЗ, на 0, 60 и 120 мин.

Т.н. НОМА индекс ( изследване само на гладно) може да покаже само, дали има или няма ИР, но ако няма, това не означава че 100% няма ИР ...
Аз съм с ИР и съм с идеален НОМА индекс Simple Smile ... при мен ИР се "вижда" само при обременяване с глюкоза... защото се храня правилно, за ИР,  от години.

# 323
Здравей, Denis, много моля да погледнеш и моите изследвания Simple Smile

# 324
  • Варна
Denis, мога ли пак да те помоля за коментар - смъкнах ТСХ под 2,но Т3 и Т4 са си същите. Това продължава ли да означава хипофункция?

denis. Извинявай, че съм настоятелна, но правим опити и ми е важно да знам Hands Pray

# 325
  • София
Здравей, Denis, много моля да погледнеш и моите изследвания Simple Smile
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но е  желателно да се проверят Т3 и Т4.
ЛХ е леко повишен, но тъй като и Е2 е висок, според мен, може да показват и ПКЯ ( проявена или не проявена) ... просто го имай предвид.
АМХ е супер, но ако си с ПКЯ/СПКЯ е много вероятно да е повишен и изкуствено ... имай предвид и това.
Инхибин В ( на 3 ден от МЦ) е значително по-обективен и е желателно да се изследват заедно ... точно поради тези отклонения.

Скрит текст:
Denis, мога ли пак да те помоля за коментар - смъкнах ТСХ под 2,но Т3 и Т4 са си същите. Това продължава ли да означава хипофункция?

denis. Извинявай, че съм настоятелна, но правим опити и ми е важно да знам Hands Pray
Извинявай Hug
TSH e добре, но Т4 показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... което означава, че при бременност, ТСХ може бързо и доста да скочи, а това носи риск за ембриона и самата бременност.
При Хипофункция на ЩЖ, се препоръчва, ТСХ да е в границите 0,5-1.0 ... за да има повече време да се реагира и да не се стресира толкова жлезата (от една страна е бременността, а от друга промяната в дозата ... или тепърва използване на медикамент).
Има не малко случаи, при бременност и висок ТСХ, след като се увеличи дозата, ТСХ вместо да пада  се повишава  още. ЩЖ е орган ( жлеза), който реагира, понякога, много неадекватно.
Нямаш Хашимото, което е супер.
Прогестеронът може да е и по-висок ... ако е изследван на 7-ми  ден след предполагаемата О.
Трябва да се стремиш да е на горна граница- това гарантира добра функция на ЖТ и достатъчни кол-ва прогестерон - важни за нормалното развитие (и живота) на ембриона и за самата бременност.
При ниски нива на прогестерона, отиваш в рискова група.
Не искам да те плаша - само посочва, на база тези изследвания - къде може да има проблем... а всичко това, лесно може да се коригира.
Или, когато видиш двете чертички - не да пускаш само ЧХГ, но да следиш ТСХ, Т3, Т4, нивата на прогестерона и т.н. Много често, нивата на прогестерона падат по-рано, отколкото нивата на ЧХГ ... когато се губи бременността.

# 326
Възможно ли е при нормален инсулин на гладно човек да има ИР?

# 327
Благодаря!

# 328
Здравейте,
Бях писала малко по-назад, но предполагам, че е останало незабелязано сред многото запитвания Simple Smile
Бихте ли ми помогнали за разчитането на тези резултати. Назначени са от АГ, тъй като цикълът ми е през 2-3 месеца. Не съм раждала, на 31 години съм. За момента не правим опити за бебе, но липсата на менструация ме притеснява, като решим дали ще се случат нещата.

Трети ден от месечния цикъл

22 ден

# 329
  • София
Възможно ли е при нормален инсулин на гладно човек да има ИР?
Възможно е.

Здравейте,
Бях писала малко по-назад, но предполагам, че е останало незабелязано сред многото запитвания Simple Smile
Скрит текст:
Бихте ли ми помогнали за разчитането на тези резултати. Назначени са от АГ, тъй като цикълът ми е през 2-3 месеца. Не съм раждала, на 31 години съм. За момента не правим опити за бебе, но липсата на менструация ме притеснява, като решим дали ще се случат нещата.

Трети ден от месечния цикъл

22 ден
Здравей!
ТСХ е нисък -  трябва да се изследва Т3 и да се консултираш с лекар ( Ендокринолог).
Според мен, е добре да се пуснат и трите: ТСХ, Т3 и Т4 ... на чист ден.
Малко е висок ФСХ - може да има киста, напр.
Желателно е да провериш АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
Прогестеронът е нисък - показва, че не е имало О.
Другите са добре - не виждам проблем.

Общи условия

Активация на акаунт