Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 21 940
  • 484
  •   2
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 32 556
Скрит текст:
Дениз, може ли коментар на моите хормони.
Добре са.
АМХ е малко нисък, но шанс има. Добре е да провериш и Инхибин В.
Провери и за всички възможни дефицити... ако има такива, това влияе зле на АМХ и Инхибин В... т.е.,  ако ги попълниш - може малко, тези хормони, да се повишат.

# 466
  • София
  • Мнения: 184
Denis., здравей! Бременна съм в 25+5, с хипофункция на щитовидната жлеза съм. Пия си Лтироксин и се следя редовно при ендокринолог. Понеже баща ми е с диабет тип 2, ми препоръчаха да направя в 25 г.с. ОГТТ. Ето резултатите, имам записан час за коментар, но е чак след седмица и нещо се притесних. Може ли твоето мнение? Благодаря предварително! 🍀💐🌞

# 467
  • в прекрасна къща в уютна градина
  • Мнения: 2 815
Здравей Денис,
Моля те да коментираш изследванията ми по-долу.
Пуснати са профилактично, вече се водя средна възраст.
Иначе ще питам и в темата за добавките какво бих могла да вземам за подобряване на резултатите.
Предварително много благодаря!

Скрит текст:
       

# 468
  • Мнения: 108
Denis, ето ти всичките с референтни граници. Благодаря 💕💕
 


# 469
  • София
  • Мнения: 32 556
Denis., здравей! Бременна съм в 25+5, с
Скрит текст:
хипофункция на щитовидната жлеза съм. Пия си Лтироксин и се следя редовно при ендокринолог. Понеже баща ми е с диабет тип 2, ми препоръчаха да направя в 25 г.с. ОГТТ. Ето резултатите, имам записан час за коментар, но е чак след седмица и нещо се притесних. Може ли твоето мнение? Благодаря предварително! 🍀💐🌞
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък... то вече на бебчо не му е нужен  от твоя хормон, но за теб не е много добре. Лекаря да прецени. Може да си с по-високи нива на реверсивния Т3? Когато пускаш контрола включвай и Т3
Провери за дефицити - вит. Д, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, Хемоглобин, селен, цинк, мед... В12
Къде е Инсулина? - за ИР той е важния.
КЗ на 120 мин. остава висока и има вероятност да си с ИР... само внимавай да не отключиш гестационен диабет.
Преразгледай храненето си.

Лека, спокойна и безпроблемна бременност



Здравей Денис,
Моля те да коментираш изследванията ми по-долу.
Пуснати са профилактично, вече се водя средна възраст.
Иначе ще питам и в темата за добавките какво бих могла да вземам за подобряване на резултатите.
Предварително много благодаря!

Скрит текст:
     

Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък... показват, че си с Хипофункция на ЩЖ ... според мен, вземи мерки, защото това води след себе си много здравословни проблеми с годините - проблем със ССС-ма ( висок холестерол, триглицериди, високо кръвно налягане...), костна с-ма и т.н. , ИР, преждевременна менопауза, проблем с очите, психиката, съня ... косата, кожата...
респ. от тук имаш и тези дефицити, а може да има и други
ТАТ са малко високи - нещо е провокирало ЩЖ... ако скоро си била болна, може да е от това... следи ги
АМХ е нисък - показва проблем с ЯР ( доста НЯР)... но, причина за това, може да са и дефицитите. След като ги попълниш. има вероятност да се повиши малко.
В12 трябва да е на горна граница ( 500-550).
ФК е много ниска ... трябва да е над 45 ... при контрола провери ( В12, ФК, В6 и Хомоцистина... той е рисков за ССС-ма)
Вит. Д е нисък - трябва да е 60-70ng.ml ... може да си с дефицит на желязо... то се изследва заедно с Хемоглобин, Феритин, ЖСК, Трансферин...
Трябва да приемаш вит. Д + МК-7+ Калциева формула ( поне 2-3 месеца, по схема 10 дни прием-10 почивка)... защото този дефицит на вит. Д, показва, че е започнала загуба на калций от костната с-ма, зъбите...


Denis, ето ти всичките с референтни граници. Благодаря 💕💕
Скрит текст:



Вит. В6 - нисък, ФК - ниска, В12- може да е по-висок ... проверявай и Хомоцистеина, заедно с тях
Феритинът е нисък - трябва да е около 120 ...  Хемоглобинът е добре, но ако си дехидратирана, той се повишава ( фалшиво)... Хематокрита е висок, а дехидратацията е първа причина за това
Може да включиш малко цинк и мед
ФСХ е висок, но Е2 е нисък - може да има киста... добре е да те видят на УЗ.
АМХ е нисък - причина може да са някои дефицити... защото Инхибин В е добре... само да не е изкуствено повишен от някой ЗФ/киста... лекар трябва да прецени ... предполагам са изследвани на 3 ден от МЦ?!
Другите са добре

Ползвай бутона са скрит текст, моля.
[ spoiler]..текста..[ spoiler] ... без пауза пред s

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 07:48 от denis.

# 470
  • Мнения: 9
Здравейте,
Моля за малко помощ в разчитането на изследванията. Пускани са на 3 ти ден от МЦ. На 26г.

FT4 - 15.00 pmol/L                   /  12.00 - 22.00
TSH - 1.92 mkIU/ml                  / 0.27 - 4.20
LH - 6.38 mUI / ml                    / 1.9 - 12.6
FSH - 7.26 mUI / ml                 /  2.5 - 12.5
Estradiol - 141.00 pmol/L      / 46 - 607
Testosteron - 1.47 nmol/L     / 0.29 - 1.67

# 471
  • Мнения: 2
Здравейте. В 7 седмица изследвах тсх и фт4. Стойността на ТСХ беше 1.5, а нс фт4 0.9. Лекарката каза, че фт4 е ниско и да пия л-тироксин. Отидох на второ мнение и там ми казаха, че щом тсх е наред да не пия. Някой попадал ли е в такъв случай?

# 472
  • Мнения: 115
Здравейте, може ли да ми помогнете с резултатите и да ми дадете съвет, защото явно е, че има доста разминавания и очевиден хормонален дисбаланс. Направени са на 21ден от МЦ. (Вторник 12.10)
Миналата година от средата на ноември бях с коронавирус.
Ще искаме с моя мъж да правим бебе и се притеснявам от направените резултати. До сега не съм пускала изследвания за хормони. Следващата седмица ще ходя на ендокринолог, но все пак ще се радвам и на друго мнение. При изследванията във вторник бях малко притеснена ако това има значение. Благодаря предварително!
Скрит текст:


Днес отново минах да си пусна само изследвания за пролактин в друга лаборатория и този път е в норма.
Скрит текст:

Разликата при изследванията е в единиците при изследване, с които не съм запозната.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 14:08 от Gabriela9

# 473
  • Мнения: 300

Здр, бихте ли ми казали в коя група спадам по долу. Относно естрадиол.
Благодаря предварително

# 474
  • Мнения: 1 199
"Групите" са референтните стойности в зависимост от фазата на цикъла. Напишете в кой ден от цикъла сте правили изследването.

# 475
  • Мнения: 2
Здравейте, дами.
От много време чета форума, но за първи път пиша. Вече съм изключително притеснена и не знам какво да мисля. Затова се престраших да споделя изследванията си. А и тук, дори като страничен наблюдател, научих толкова много.
Изследванията са правени на 3 ден от МЦ (половите хормони), ЩЖ, инсулин, КЗ и НОМА индекс, на чист ден.

Благодаря предварително!



Добавям и витамин Д - 9.8 ng/ml при референтни 10-20 латентен дефицит, 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 22:22 от Etmoiaussi

# 476
  • Мнения: 300
"Групите" са референтните стойности в зависимост от фазата на цикъла. Напишете в кой ден от цикъла сте правили изследването.
3 ти ден на цикъла

# 477
  • София
  • Мнения: 32 556
Здравейте,
Моля за малко помощ в разчитането
Скрит текст:
на изследванията. Пускани са на 3 ти ден от МЦ. На 26г.

FT4 - 15.00 pmol/L                   /  12.00 - 22.00
TSH - 1.92 mkIU/ml                  / 0.27 - 4.20
LH - 6.38 mUI / ml                    / 1.9 - 12.6
FSH - 7.26 mUI / ml                 /  2.5 - 12.5
Estradiol - 141.00 pmol/L      / 46 - 607
Testosteron - 1.47 nmol/L     / 0.29 - 1.67
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... респ. ти си преценяваш, дали да вземеш мерки или не Simple Smile
ЛХ и ФСХ са малко високи за годините ти и може да показват проблем... какъв - лекар преценява.
Е2 е висок ... и тъй като Тестостерона също е леко висок... може да загатва, че може да има проблем с други андрогени... ако имаш проблем с теглото да имаш напр. и ИР, или по-високи нива на Пролактина?! Лекар трябва да прецени.
Не е изключено да си и с ПКЯ - напр. непроявена... защото в момента ЛХ и ФСХ не показват да има проблем.
Според мен, нищо че си малка, добре е да провериш ЯР (АМХ и Инхибин В... на 3 ден от МЦ).
Дано да няма нищо притеснително. Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.
ПП.
Не бързай да се притесняваш ... няма жена с идеални изследвания... винаги има по някой,  по-малък или по-сериозен проблем, но всичко може да се коригира/ контролира.
Споменах всички тези "страшни и ужасни " неща не да те плаша, а за да знаеш, къде да търсиш проблема, ако има такъв.


Здравейте. В 7 седмица изследвах тсх и фт4. Стойността на ТСХ беше 1.5, а нс фт4 0.9. Лекарката каза, че фт4 е ниско и да пия л-тироксин. Отидох на второ мнение и там ми казаха, че щом тсх е наред да не пия. Някой попадал ли е в такъв случай?
Здравей!
Първи триместър - ТСХ трябва да е в границите 0,5-1.0... и Т4 да е достатъчно висок, защото този хормон е нужен и за бебето. Майката трябва да го осигурява до 18-20гс, докато ЩЖ на бебето започне да синтезира достатъчно кол-во за самото него. Ако майката е в дефицит, кол-вото което достига до бебето ще бъде малко и още по-малко ще остава за нея, а това е много важен хормон - за правилното соматично и интелектуално развитие на бебето.
Т4 трябва да е в горните 25% на рефер. граници.
Потърси второ мнение от специалист.


Здравейте, може ли да ми помогнете с резултатите и да ми дадете съвет, защото явно е, че има доста
Скрит текст:
разминавания и очевиден хормонален дисбаланс. Направени са на 21ден от МЦ. (Вторник 12.10)
Миналата година от средата на ноември бях с коронавирус.
Ще искаме с моя мъж да правим бебе и се притеснявам от направените резултати. До сега не съм пускала изследвания за хормони. Следващата седмица ще ходя на ендокринолог, но все пак ще се радвам и на друго мнение. При изследванията във вторник бях малко притеснена ако това има значение. Благодаря предварително!
Скрит текст:


Днес отново минах да си пусна само изследвания за пролактин в друга лаборатория и този път е в норма.
Скрит текст:

Разликата при изследванията е в единиците при изследване, с които не съм запозната.
Здравей!
ТСХ е висок - при опити и желание за бебе, трябва да се държи в границите 0,5 -1,0... Т4 в нисък и си показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... МАТ са високи - може да е Хашимото, но това лекар трябва да го установи ( с УЗ преглед на ЩЖ). За да може успешно да се контролира Хашимотото, не трябва да си в Хипофункция.
Провери за всички възможни дефицити - вит. Д, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, В12, ФК, В6, Биотин, Хомоцистеин ( след като ще изследваш В-тата и при опити за бебе ... защото той носи риск) , цинк, мед, селен...

Пролактин - много играе, добре е да го следиш, от време на време ( 3-4-6 МЦ)  ... иначе при повторното изследване е добре... но, след като си с Хипофункция на ЩЖ... с него също може да има проблем
ЛХ и Е2 показват, че си била пред О. ... часове... до 10-12 часа предполагам.
... ако искаш, може да пуснеш Прогестерон + Е2... след 8 дни, от деня в който е направено това изследване + Пролактин... ако не ти е проблем
Броиш по следния начин: Деня на изследването (0) -1-2-3-4-5-6-7-8... на 8-я ден


Скрит текст:
Здр, бихте ли ми казали в коя група спадам по долу. Относно естрадиол.
Благодаря предварително
Здравей!
Е2 е много висок - може да показва киста или по-голям ЗФ ... желателно е да те видят на УЗ.
Е2 се тълкува по-точно с ЛХ и ФСХ... на 3 ден от МЦ
Имаш ИР... вземи мерки... след като си с  ИР може да имаш проблем с функцията на ЩЖ, по-всоки нива на андрогените, висок пролактин... и много и различни дефицити
Ако ги имаш и не се коригират - много по-трудно и понякога невъзможно да се контролира ИР
За ИР:
 -  трябва определен режим на хранене ( не съм фен на ВМХ... но ти си преценяваш... то е по-лесното, но на тази възраст, повече може да ти навреди, защото така или иначе тялото е започнало да губи вече колаген... а дефицита на протеин рефлектира върху органи, системи, тъкани ( напр. съединителната, която държи всички органи в коремната кухина ... които и без това, бавно и постепенно с годините започват да се "свличат"- напр. матката при жените )... кожа, коса и т.н.  
- спорт
- добавки
- медикамент
Неконтролираната ИР - уврежда ССС-ма ( висок холестерол, триглицериди, високо кръвно налягане...),  очите, бъбреците, ЧДроб ( стеатоза и т.н.), нервните клетки ( невроните), косата (косопад, окосмяване...), кожата ( по-суха, акне...), костна система, МЦ и О.(преждевременна менопауза) и т.н. вкл. съня и психиката

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 15:50 от denis.

# 478
  • Мнения: 115
Благодаря за подробното ви мнение по моите изследвания. Относно коментара за овулацията, изследванията бяха направени през 21 ден от мц, а нали О е на 14 ден. Може и наистина да е била на другия ден, защото имах като бял-жълт секрет изхвърлен , но това се падаше вече 22 ден.

ЛХ и Е2 показват, че си била пред О. ... часове... до 10-12 часа предполагам.
... ако искаш, може да пуснеш Прогестерон + Е2... след 8 дни, от деня в който е направено това изследване + Пролактин... ако не ти е проблем
Броиш по следния начин: Деня на изследването (0) -1-2-3-4-5-6-7-8... на 8-я ден

# 479
  • Мнения: 9
Денис, много благодаря! Тези изследвания съм ги пуснала, защото имам проблем с агнето и сметнах, че е на хормонална основа, тъй като не успях да овладея ситуацията за няколко месеца. Преустановено е бебе правенето, тъй като използвам антибиотични мазила и не са препоръчителни. Нямам проблеми с кг.
Бях на дерматолог, но ми каза че няма проблем с хормоните, но за мен трстостерона ми изглеждаше висок.. Пия омега 3-6-9 по 2,400 мг на ден на Natrol и цинк 15мг на ден, отделно пия вит ц 500мг на ден, фк, вит д3, герикапс от м до о и после вит е от о до м. Не желая да пия хормони и искам да се опитам с витамини да подобря състоянието и да вкарам хормоните в релси, въпреки,че не изглеждат много зле. За сваляне на тестостерона четох и за ментов чай,който съм включила 2-3 чаши на ден. Ще съм ти благодарна за съвет дали трябва да добавя нещо или да заменя някой от витамините.

Извинявам се за дългият пост,пиша от телефона и не знам как да го сложа в скрит текст.

Общи условия

Активация на акаунт