Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 537
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте. Това са резултатите на 11 годишната ми дъщеря. Пуснах ги защото е малко пълничка, има малко повече окосмяване и и дойде. Има ли нещо претиснително. Къде мога да я заведа на детски ендокринолог? Благодаря

# 541
Здравейте, това са моите резултати на 3 ден от менструален цикъл, гинеколожката ми ги назначи заради нередовен цикъл и съмнение за поликистозна структура на ляв яйчник, има ли нещо притеснително според вас ? Simple Smile

# 542
  • София
Здравейте! Поради ненастъпване на бременност, гинеколожката ми ми назначи час за изследване на LH, FSH, Estradiol, Prolactin, Inhibin B и други, които не запомних. Това, което ми стана странно е, че ми записа час за 17:00 ч след обяд, а изследванията не се ли правят сутрин на гладно?
ЛХ, ФСХ, Е2, АМХ и Инхибин В (тълкуват се заедно) се изследват точно на 3 ден от МЦ, сутрин рано, на гладно, без кафе.. може само малко вода... най-добре до 9.00ч., но колкото по-рано, по-добре.
Пролактин - на чист ден... след 10-ти ден на МЦ, по 5-6 ден преди следваща М.
Тогава, тези изследвания са максимално показателни.
Защо някой лекар е назначил изследване по друго време, час и т.н. ..... в тази тема не се коментира.
Всеки сам си решава, преценява и т.н.
Когато лекар те лекува и следи - съобразяваш се с неговото мнение, съвети, назначение.

Здравейте,
Скрит текст:
Според вас този резултат на седми ден след доказана овулация (с фоликулометрия) добър ли е?

Здравей!
Прогестеронът е добре, показва че е имало О. и че ЖТ функционира добре ... ако не си на прогестин в момента.

Здравейте. Това са резултатите на 11 годишната ми дъщеря. Пуснах ги защото е малко пълничка, има малко повече окосмяване и и дойде. Има ли нещо претиснително.
Скрит текст:
Къде мога да я заведа на детски ендокринолог? Благодаря
Здравей!
Виждам, че детето е боледувало от Ковид 19... и в такъв случай, това може да е причина за тази реакция на ЩЖ, вкл. и повишаване на антителата... т.е не бързай да се притесняваш, трябва време, докато ЩЖ се успокои и "заработи" нормално.
При боледуване от Ковид се изчерпват и депата на доста витамини и минерали -  виждам, че В12 е нисък... добре е да проверите вит.Д, ФК, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, Хемоглобин, цинк, селен, мед, вит. А...
Детски ендокринолози:
https://zdraveto.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B5 … 0%B3%D0%B8%D1%8F/
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.

ПП. Менархе на 11 год. не е нещо притеснително
За това, че е пълничка - преразгледайте храненето... да приема повече протеин, да намали въглехидратите и мазнините, повече спорт и движение .
На гладно може да пуснете КЗ и Инсулин
Връзката окосмяване и пълнота идва от по-високи нива на естрогените и респ. андрогените, но на тази възраст, това е най-добре да се контролира чрез храненето и спорта - мое мнение... защото, на тази възраст е нормално да има хормонален дисбаланс.... но, вие се консултирайте и с лекар.

Здравейте, това са моите резултати на 3 ден от менструален цикъл, гинеколожката ми ги назначи заради нередовен цикъл и съмнение за поликистозна структура на ляв яйчник,
Скрит текст:
има ли нещо притеснително според вас ? Simple Smile
Здравей!
Резултатите показват, че има ПКЯ - ЛХ и Е2 са високи.
ТСХ е висок, Т4 е нисък - показват, че си с Хипофункция на ЩЖ... това е една връзка, която предполага, също, че може да има ПКЯ.
Имаш високи нива на Пролактина - причина - тази Хипофункция на ЩЖ и също връзка, че може да има и ПКЯ.
Всички тези отклонения, предполагат, че може да имаш и ИР - т.е. добре е да провери и това... както и да имаш много и различни дефицити на витамини и минерали - вит. Д, В12, ФК, В6, Биотин, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, Хемоглобин ( защото се тълкуват заедно), цинк, мед, селен, вит. А и т.н.
Андрогените са добре, но остава да се провери 17ОН Прогестерон (точно на 3 ден от МЦ).
При опити и желание за бебе, на база тези отклонения и неизвестно от колко време имаш тази ПКЯ ( която може да е проявена - както е при теб/лекаря я вижда и на УЗ... или непроявена - само по изследвания се "вижда"... и за нея трябва време за да се прояви... а през това време  ЯР се изчерпва по-бързо от нормалното) ... е добре да се провери ЯР - изследване на АМХ и Инхибин В ( точно на 3 ден от МЦ и в МЦ когато няма ЗФ/киста...)

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 07:52 от denis.

# 543
Много ти благодаря, мила Денис!

Не съм на прогестин.

А ако имаше бременност, прогестеронът на седмия ден по-висок ли щеше да бъде? Или няма как да се знае?

# 544
  • София
Много ти благодаря, мила Денис!
Не съм на прогестин.
А ако имаше бременност, прогестеронът на седмия ден по-висок ли щеше да бъде? Или няма как да се знае?
Нивата на Прогестерона не са показател, по който може да се прецени, дали има или не бременност, ... защото, може да са ниски и да има бременност или да са високи, дори и над горната граница и да няма такава.
Ако Прогестерона остане висок, приблизително колкото е бил на 7-ми ден след О. и в деня на предполагаема следваща М. ( т.е. + още 7 дни) това показва, че има бременност, вероятно,.... защото, ако има напр. лутеинова киста или киста на ЖТ ( без бременност), нивата му също може да се задържат високи.

# 545
Благодаря ти, много полезна информация!

# 546
Здравей Денис.Не съм ти писала отдавна.Моля за мнение на прогестерон изследван на 23 ден от цикъла . Правим опити за бебе, имам една извънматочна бременност и никога не съм имала прогестерон повече от 40,сега е 70nmol/l.Не съм следила овулация.

# 547
  • София
Здравей Денис.Не съм ти писала отдавна.Моля за мнение на прогестерон изследван на 23 ден от цикъла . Правим опити за бебе, имам една извънматочна бременност и никога не съм имала прогестерон повече от 40,сега е 70nmol/l.Не съм следила овулация.
Здравей!
Прогестеронът е супер. Дано да е станало Peace

# 548
Привет, Денис, може ли мнение?
Скрит текст:
31г. (към и 2 Simple Smile ), правени са на 2-3 ден от МЦ, май пролактина да не го гледаме (предния път беше в норма).... ПКЯ? Посещавам редовно ендото, според него нямам ИР, правила съм обременяване, но ми изписа и пия Метфогамма 3x500, бебето не се получава Simple Smile скоро репродуктивен мисля.

# 549
  • София
Привет, Денис, може ли мнение?
Скрит текст:
31г. (към и 2 Simple Smile ), правени са на 2-3 ден от МЦ, май пролактина да не го гледаме (предния път беше в норма).... ПКЯ? Посещавам редовно ендото, според него нямам ИР, правила съм обременяване, но ми изписа и пия Метфогамма 3x500, бебето не се получава Simple Smile скоро репродуктивен мисля.
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи и показват, че си с ПКЯ ... проявена или не проявена, това лекар го преценява чрез няколко поредни прегледа с УЗ ( поредни МЦ, поне 2-3). Може да има и киста/ЗФ?! в момента.
Тестостеронът е висок, много вероятно да е от ИР... Пролактинът също е висок - може да е от ТСХ или от ИР.
Ако си с ИР е по-добре, на първо място да си преразгледаш храненето и след това е Метфогамата Simple Smile
За Метфогаммата - започва се с ниска доза, която постепенно се увеличава.... напр с 250мг за 1-2 дни, след това 2х250 и т.н.... защото не всеки я понася и това е причина и бързо да се отказват от нея.
Приема се с храненето  ( малко преди, по време и веднага след него) ... и храненето да е най-въглехидратното за деня ... или да има все пак някакво кол-во въглехидрати.
Аз напр. приемам само по 500мг/дн. и много рядко, ако прегреша с повече въглехидрати за деня - 1000мг. ( 2х500мг)

# 550
Благодаря ти, пия Метфогамма от няколко месеца, стран. ефекти ги няма вече, но е време за режим наистина, хубаво е да ти го припомни някой:) и явно и гинеколог преди репродуктивен. Дано всичко е от ИР и ПКЯ наистина, инсулинът ми е висок на 60 и 120 мин., но някои ендота явно не го признават за ИР, може би и на втори ще отида, ще видя, благодаря ти. Впрочем правих и контрола с обременяване на 3 месец от приема и там вече инсулинът бе висок на 60 мин само, на 120 не е, това е вследствие Метфогаммата, казвам само информативно, ако ти е интересно. Време е за стягане, прегледи и така.. Бъди здрава Simple Smile

# 551
Здравейте,
Може ли да помоля за мнение. Това са ми хормоните направени 14 дни след после а менструация. Този месец ще ги направя след доказана овулация. Може ли да помоля за мнение. На 30 г. съм

# 552
Здравейте, назначено от лекар се наложи да си пусна хормонални изследвания вчера като ми беше, 4-ден от МЦ . Днес излязоха резултатите като ме притесни ниското ниво на естрадиол ... А прегледа ми е чак след 4 дни... Ще помоля за мнение Blush

# 553
  • София
Здравейте,
Може ли да помоля за мнение. Това са ми хормоните направени 14 дни след после а менструация. Този месец ще
Скрит текст:
ги направя след доказана овулация. Може ли да помоля за мнение. На 30 г. съм
Здравей!
14-ти ден след М., нищо не означава (кой ден от МЦ е това?)  и не може да се прецени, какво точно се е случило.
Тези резултати трябва да се тълкуват от лекаря, който ги е назначил ... на база УЗ преглед , предполагам?!
ЛХ е висок - като преди или след О.
Е2 е висок, но не достатъчно да се прецени дали или след О.
Прогестеронът също е малко висок - като преди и веднага след О.
Без преглед на УЗ, не може да се прецени изобщо дали е имало или не О.... и според мен, тези изследвания нищо не показват ... пари на вятъра.
ЛХ и Е2 могат да показват и ПКЯ или да има ЗФ, киста - това също се вижда на УЗ.

Тестостеронът е малко висок - може да си с високи нива на андрогените или да си с ИР.

Здравейте, назначено от лекар се наложи да си пусна хормонални изследвания вчера като ми беше, 4-ден от МЦ .
Скрит текст:
Днес излязоха резултатите като ме притесни ниското ниво на естрадиол ... А прегледа ми е чак след 4 дни... Ще помоля за мнение Blush
Здравей!
ЛХ е висок, може да показва киста, ЗФ?! или ако си била на ОК... или подготовка за инвитро - блокиране функцията на яйчниците.... давайте поне малко информация, за да не "гадая" така разнопосочно, че и без това интерпретацията не е лесна работа Simple Smile, особено без преглед на УЗ и т.н. ... и ако искате по-адекватен отговор/тълкуване.
Е2 е нисък и показва, че МЦ може да е по-дълъг

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 11:40 от denis.

# 554
Здравейте,
Може ли да помоля за мнение. Това са ми хормоните направени 14 дни след после а менструация. Този месец ще
Скрит текст:
ги направя след доказана овулация. Може ли да помоля за мнение. На 30 г. съм
Здравей!
14-ти ден след М., нищо не означава (кой ден от МЦ е това?)  и не може да се прецени, какво точно се е случило.
Тези резултати трябва да се тълкуват от лекаря, който ги е назначил ... на база УЗ преглед , предполагам?!
ЛХ е висок - като преди или след О.
Е2 е висок, но не достатъчно да се прецени дали или след О.
Прогестеронът също е малко висок - като преди и веднага след О.
Без преглед на УЗ, не може да се прецени изобщо дали е имало или не О.... и според мен, тези изследвания нищо не показват ... пари на вятъра.
ЛХ и Е2 могат да показват и ПКЯ или да има ЗФ, киста - това също се вижда на УЗ.

Тестостеронът е малко висок - може да си с високи нива на андрогените или да си с ИР.

Здравейте, назначено от лекар се наложи да си пусна хормонални изследвания вчера като ми беше, 4-ден от МЦ .
Скрит текст:
Днес излязоха резултатите като ме притесни ниското ниво на естрадиол ... А прегледа ми е чак след 4 дни... Ще помоля за мнение Blush
Здравей!
ЛХ е висок, може да показва киста, ЗФ?! или ако си била на ОК... или подготовка за инвитро - блокиране функцията на яйчниците.... давайте поне малко информация, за да не "гадая" така разнопосочно, че и без това интерпретацията не е лесна работа Simple Smile, особено без преглед на УЗ и т.н. ... и ако искате по-адекватен отговор/тълкуване.
Е2 е нисък и показва, че МЦ може да е по-дълъг

Извини ме за неточно зададения въпрос.. 2018год. имам направена операция за отстраняване на ендометриозна киста след което умах едногодишен прием на противозачатъчни и нямах никакви  оплаквания, но 6 м. по-късно пак започнаха много болезнени със сериозни кръвоизливи ежемесечни мц... При посещението АГ не вижда киста или др. видим проблем и затова ме изпрати да направя въпросните хормонални изследвания.. та това е резултата....Реално с годеника ми от 6 м. правим опити без успех, но тъй като не искаме да прибързваме с заключенията давам шанс на нещата да се случат от самосебе си.Но пък след тези изследвания се притесних.  Отново се извинявам! И благодаря предварително за инфото.Blush

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 00:35 от Reya Ivaylova

Общи условия

Активация на акаунт