Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 527
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Скрит текст:
Здравей Денис, моля за коментар на изследванията ми, пуснати са на 3ти ден от МЦ. На 30 г. съм.

Скрит текст:
Здравей!
Пролактинът е висок, тестостерона - също.
Добре е да провериш ТСХ, Т3 и Т4 - може да си с Хипофункция на ЩЖ и от там и по-високи нива на Пролактина.
Ако си с Хипофункция на ЩЖ, може да си с ИР и от там и по-високи нива на Тестостерона.
Добре е да направиш тест за ИР - изследва се КЗ и Инсулин, на 0, 60 и 120 мин.
Друга причина за по-високия тестостерон - проблем с НбЖ - изследват се ДХЕА, 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ).
Трябва да изследваш също Андростендион и провери нивата на цинк, мед и селен.
В12 трябва да е на горна граница.
ПП.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря
Не се притеснявай - всичко това, може да се коригира/контролира ... ти така или иначе си го имаш като проблем, просто сега разбираш за него Simple Smile
Здравей отново Денис и сърдечно благодаря за подробният отговор! Flowers Hibiscus Изчаквах да мина през репродуктивен и ендокринолог, за да върна отговор. Преди това изследвах хормони на щитовидната и правих обременяване с глюкоза. Това са резултатите ми:
Скрит текст:
Репродуктивният ме насочи към ендото, а той на свой ред ми изписа достинекс и еутирокс и направо ме насочи към ЯМР за да изключим аденом на хипофизата:frowning1:
За пролактина се обърках - репродуктивния каза че не се гледа по време на МЦ, а ендо точно обратното - 3ти ден от МЦ. Сега се чудя дали утре да не го видя контролно на моя глава - на чист ден ще е... Изобщо не ми се ходи на ЯМР, но явно няма как... Предстои ми и цветна снимка, та голямо облъчване... Дали ще може твоето мнение Денис, относно изследванията ми? Извинявам се ако стана много дълго.

# 556
  • София
Reya Ivaylova
В този случай, по-високият ЛХ  - може да показва ПКЯ, която не е проявена... а когато има ПКЯ, О. може да има от време на време и респ. и затова Е2 да е нисък ... ако МЦ е по-дълъг напр.
Според мен, изследвай всички базови хормони ( посочени са на 1 стр. на темата) и спазвай точните дни ... ако ще искаш аз да ги коментирам.
Някъде има проблем и според мен е добре това да се разбере по-навреме.
Не бързай да се притесняваш - всичко може да се коригира/контролира.

Скрит текст:
Здравей Денис, моля за коментар на изследванията ми, пуснати са на 3ти ден от МЦ. На 30 г. съм.

Скрит текст:
Здравей!
Пролактинът е висок, тестостерона - също.
Добре е да провериш ТСХ, Т3 и Т4 - може да си с Хипофункция на ЩЖ и от там и по-високи нива на Пролактина.
Ако си с Хипофункция на ЩЖ, може да си с ИР и от там и по-високи нива на Тестостерона.
Добре е да направиш тест за ИР - изследва се КЗ и Инсулин, на 0, 60 и 120 мин.
Друга причина за по-високия тестостерон - проблем с НбЖ - изследват се ДХЕА, 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ).
Трябва да изследваш също Андростендион и провери нивата на цинк, мед и селен.
В12 трябва да е на горна граница.
ПП.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря
Не се притеснявай - всичко това, може да се коригира/контролира ... ти така или иначе си го имаш като проблем, просто сега разбираш за него Simple Smile
Здравей отново Денис и сърдечно благодаря за подробният отговор! Flowers Hibiscus Изчаквах да мина през репродуктивен и ендокринолог, за да върна отговор. Преди това изследвах хормони на щитовидната и правих обременяване с глюкоза. Това са резултатите ми:
Скрит текст:
Репродуктивният ме насочи към ендото, а той на свой ред ми изписа достинекс и еутирокс и направо ме насочи към ЯМР за да изключим аденом на хипофизата:frowning1:
За пролактина се обърках - репродуктивния каза че не се гледа по време на МЦ, а ендо точно обратното - 3ти ден от МЦ. Сега се чудя дали утре да не го видя контролно на моя глава - на чист ден ще е... Изобщо не ми се ходи на ЯМР, но явно няма как... Предстои ми и цветна снимка, та голямо облъчване... Дали ще може твоето мнение Денис, относно изследванията ми? Извинявам се ако стана много дълго.
Благодаря, че сподели.
Пролактин се изследва на чист ден, защото по време на М., неговите нива са физиологично по-ниски, при здрав човек и понякога и при болен... от "нещо", което се отразява и на неговите нива.
Винаги трябва да се гледат най-високите му нива, защото те влияят на синтеза на други хормони, напр. на прогестерона.
При теб, нивата не са много високи и е много вероятно, причината да е Хипофункцията на ЩЖ... когато я нормализираш и контролираш, нивата на Пролактина, най-вероятно, ще се нормализират.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 14:21 от denis.

# 557
  • София
Здравейте, дали можете да разчегете резултата,на 2ри ден от цикъла е правено изследването:

# 558
Здравейте, SHBG на кой ден се пуска, понеже не го срещнах в темата? Също така ,без да звуча глупаво, но прогестерон и 17ОН прогестерон едно и също ли са?

# 559
  • София
Здравейте, дали можете да разчегете резултата,на 2ри ден от цикъла е правено изследването:
Скрит текст:
Здравей!
ЛХ и ФСХ са високи, може да показват проблем с ЯР, но може да има и някоя киста/ЗФ, защото Е2 е малко висок.
АМХ е сравнително добре, но може и да не е много показателен - ако има ЗФ напр. или си с ПКЯ... защото се разминава с ЛХ, ФСХ и Е2.
АМХ е желателно да се пуска заедно с Инхибин В - на 3 ден от МЦ.
Трябва лекар да те види на УЗ, за да може по-точно да се тълкуват резултатите от тези изследвания.

Здравейте, SHBG на кой ден се пуска, понеже не го срещнах в темата? Също така ,без да звуча глупаво, но прогестерон и 17ОН прогестерон едно и също ли са?
Здравей!
SHBG - няма значение деня от МЦ
17ОН Прогестерон се изследва на 3 ден от МЦ - това е андроген и показва как функционират НбЖ, напр.
Прогестерон се секретира от яйчниците и след О. - изследва се на 3 ден от МЦ и/или на 7 ден след доказана О.

# 560
Здравейте, моля за мнение за изследванията. Пуснати са на 20 ден от цикъла, защото ми се удължи цикъла, стана 47 дена пред последните няколко месеца. Много благодаря предварително.

# 561
Днес ми излязоха част от изследванията и съм страшно притеснена, пролактина ми е 962 при референтните до 487. Първото нещо беше да прочета в интернет и съм ужасена. Моля за съвет какво може да се случва. 30 минути ме сложиха легнала преди да ми вземат кръв, на 20 ден от цикъла.
В допълнение да кажа, че от повече от година съм в постоянен стрес, граничещ със нервни кризи, заради косопад който ми се появи миналата година есента ( не 50 косъма, а над 100, като се засили страшно много  последните месец два). Февруари пусках ЩЗ, прикачвам резултатите от тогава. Толкова съ изплашена, не мога да опиша просто, не знам какво се случва.

Извинявам се за качеството,но треперя буквално

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 12:24 от kokix

# 562
kokix, успокой се. Моят пролактин беше близо 3 пъти над нормата. Ходих на ендо, пусна ми и др хормони, които бяха окей и ми изписа хапче за сваляне на пролактин. След 5 дози вече беше в нормата. Няма страшно.
Той е хормон на стреса, тъй че може при теб това да е разковничето. Първо се успокой и запише час за ендо. Дори и тези неща дето си чела за аденом на хипофизата не са страшни. Лечение е едно и също и да имаш и да нямаш. Хапчето ще те оправи. Не изпадай в паника.
Само да допълня, че ендото ми каза, че при аденом на хипофизата стойностите на пролактин се качват 9-10 пъти над нормата.

# 563
Infinity7, благодаря за отговора! Мисля, че първоначалния шок доста ме разтресе, особено когато нямах никакви притеснения. Ако трябва да сме честни имам съмнение, четох, че стреса влияе, но не съм сигурна дали може да го докара до такива стойности само от стрес, а и когато ми взимаха кръвта не бях кой знае колко стресирана, лежах си както трябва...
Кои други неща ти е казал да си изследваш ендокринолога?

# 564
  • София
Здравейте, моля за мнение за изследванията. Пуснати са на 20 ден от цикъла, защото ми се удължи цикъла, стана 47 дена пред последните няколко месеца.
Скрит текст:
Много благодаря предварително.
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 и Т3 ниски  - показват, че си с Хипофункция на ЩЖ... добре е да се вземат мерки.
Пролактинът е малко висок - може да е от Хипофункцията на ЩЖ... ако се коригира и неговите нива, предполагам, ще се нормализират.
Прогестеронът е висок, като след О. ,... но кога е била тази О., ако изобщо е имало - няма как да се прецени.
Без Е2 ми е малко трудно да преценя, какво се случва.
Прогестерон се тълкува точно на 7-ми ден след О. и е желателно да е на горна граница.
При теб нивата са малко над границата - ако беше под 14, може и да не е имало О.

От тук, броиш 10-11 дни и ако няма М. е добре да те видят на УЗ - дали е имало О. и дали тези нива не се дължат на ЛУФ или лутеинова киста.

Ако правиш опити за бебе - тези нива на прогестерона, ако са засечени преди пика на ЛХ, който  е на 7-ми ден след О., това означава че нивата още ще се повишават и дори има шанс и да е станало.

И отново не давате никаква информация и ми се налага да развивам различни хипотези Simple Smile
Не посочвате нито възраст, правите ли опити или става въпрос за пременопауза и т.н. Simple Smile

# 565
kokix, както казах той ми обясни, че това може да е моментно състояние на организма от стрес и т.н.
Аз правех опити за забременяване и ми назначи тест за ИР, инсулин на гладно, прогестерон .
И пак казвам консултация с ендокринолог и спокойствие, защото наистина пролактин се коригира с лекарства и няма място за паника. Важно е да кажеш обаче дали правиш опити за забременяване, защото високият пролактин пречи на овулацията.

# 566
  • София
Днес ми излязоха част от изследванията и съм страшно притеснена, пролактина ми е 962 при референтните до 487.
Скрит текст:
Първото нещо беше да прочета в интернет и съм ужасена. Моля за съвет какво може да се случва. 30 минути ме сложиха легнала преди да ми вземат кръв, на 20 ден от цикъла.
В допълнение да кажа, че от повече от година съм в постоянен стрес, граничещ със нервни кризи, заради косопад който ми се появи миналата година есента ( не 50 косъма, а над 100, като се засили страшно много  последните месец два). Февруари пусках ЩЗ, прикачвам резултатите от тогава. Толкова съ изплашена, не мога да опиша просто, не знам какво се случва.

Извинявам се за качеството,но треперя буквално

ТСХ е висок, Т4 нисък - показват че си с Хипофункция на ЩЖ...... това е една от причините да има и косопад...но, може да не е и единствена.
Нямаш Хашимото, което е добре... но, ако не контролираш Хипофункцията на ЩЖ, рискът да се отключи е голям.
Пролактинът е висок - може да е от Хипофункцията на ЩЖ... ако нейната функция се нормализира, много вероятно и пролактина да се нормализира.
Направи тест за ИР.
Провери и други показатели и дефицити ( виждам че е включен Феритин) - Вит. Д, желязо, Хемоглобин, ЖСК, Трансферин, В12, ФК, вит. В6, Биотин, цинк, мед, селен...
Изследвай и останалите андрогени - ДХЕА, Тестостерон, 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ)... те също може да са причина за косопад.

# 567
Благодаря много, denis. АГ това ми изписа да видя, даже FT3и 4 аз си ги изписах, FH и ФСХ като дойде цикъл. На 35 г и с майка и баба с Хашимото. Ще си пусна и ТАТ и МАТ тогава. Правим си трето бебе. Док каза, че скоро е имало О, но не е ясно кога (не съм засичала) дано да сме я нацелили имахме 2 опита на 20 и 22-ри. Септември имах биохимична. Сега се притеснявам, че док ще каже, че са в норма и ще се чудя какво да правя. Дано не е така.
Много се извинявам, че не съм дала информация, като лаик не предполагах, че може толкова да се развие един резултат. КАто отида не преглед и 1/4 не ме питат и казват. Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ! Аз тъкмо се ядосвах, че изследванията ми са ок и не няма да се разбере къде е проблема.

# 568
Infinity7, не правя опити за забременяване, на 22 години съм. Може би отново ще го изследвам в друга лаборатория , за да видя какво ще е.
denis., феритина ми изляза 28, преди бешс пак там някъде, вит.Д ми беше 18 и сега пия добавка, желязото ми е на средата на референтните, та то е добре, Б12 от февруари имам 234, което е ниско, но пия и витамини и сега не съм го пускала, останалит още не съм ги пускала,  бях се насочила първо към половите хормони. Тестостерон от преди няколко седмици имам, той е на горна граница - 1.62 ( до 1.67). Имам и инсулин, захар и липиден профил, пускам снимка.
Инсулина ми се струва висок, но ще направя и трикратно измерване на него и КЗ.
Очаквам андростендион и SHBG и ще пиша и за тях.
Благодаря за отговорите, наистина много полезна информация,  особено за паники като мен.

# 569
Здравейте! Бях качила изследвания на дъщеря ми на 11 год. Минахме през ендокринолог, който ни назначи изследване на инсулин. На гладно е 23 веднага ни 7зписа метафогамма за 6 месеца. Много съм притеснена. Започнахме и съвсем различен режим на хранене. Притеснена съм, че пише, че от хапчетата пада и витамин б 12, а нейния е 347 от Референтна стойност 187-883 pg/ml. Ендокринолога каза, че и е добре, но чета, че трябва да е на Горна граница. Чудя се дали да не започна да и давам.

Общи условия

Активация на акаунт