Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 944
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Аз съм живяла и на 300 лв. наем в София, живяла съм и на 900, но както каза Мандаринка, всеки си харчи както си знае.

30 години ми е кредита, не е 130, не смятам да ви споделям размери на самоучастие и подробности. Посочих в предишни мнения неоспоримите предимства на това да живееш под наем. Но не знам вие колко време сте били под наем, защото пак казвам - аз бях под наем 17 години. Безпредметно е да ми показвате лъскави апартаменти и да ме убеждавате колко е хубаво на лукса. Ми хубаво е, ама утре пак ще решат че го правят Airbnb. Пък ти се спасявай както можеш.

# 256
Спорът става безсмислен, всеки да си решава, а не да се мъчи да надприказва другите. Аз също предпочитам свой собствен и си купих, не ми е и хрумвало да живея под наем, че да пестя от това. И какво да кажа, ми доволна съм от избора си.  От друга срана за дъщеря ми изобщо не става и дума да купува за сега. Плаща бесен наем, но не знае къде ще се застои. Та истината е винаги в детайлите - който иска да изплаща нещо +20 години няма да купи апартамент, който тогава ще е над 100 годишен. И ще премисли къде да бъде. А какво да кажем за хората, които купуват без ипотека, и те ли да живеят под наем? Та всеки е за себе си.

# 257
Аз съм живяла и на 300 лв. наем в София, живяла съм и на 900, но както каза Мандаринка, всеки си харчи както си знае.

30 години ми е кредита, не е 130, не смятам да ви споделям размери на самоучастие и подробности. Посочих в предишни мнения неоспоримите предимства на това да живееш под наем. Но не знам вие колко време сте били под наем, защото пак казвам - аз бях под наем 17 години. Безпредметно е да ми показвате лъскави апартаменти и да ме убеждавате колко е хубаво на лукса. Ми хубаво е, ама утре пак ще решат че го правят Airbnb. Пък ти се спасявай както можеш.
Припомням на какво се изрепчи и се оказа, че сгреши.

# 258
  • София
Винаги е по-добре да си в собствено жилище, никой не отрича. Опитваме се да обясним, че в момента покупката на жилище излиза доста по-скъпо от това да живееш под наем.

Но както и да е. Основният проблем е, че всички са забравили какво стана след 2008 г. и са си втълпили, че цените на жилищата в София ще станат като тези в Хонг Конг, а наемите като в Ню Йорк. Само, че са се объркали!

Long story short - в момента голямата част от жилищата са надценени, освен ако не са като един 155 м2 апартамент от 1985 г. в Лозенец до Журналист, който се продаде за ден за 300 000 евро и имаше кухня, всекидневна, 4 спални, 3 тераси, 2 бани и тоалетна Yum И можеше да се добави и гараж и паркомясто за още 35000. Това вече си струва, защото такива изпадат на високосна година! Другото е ненормална история, която ще отшуми, защото държавата ни е зле и няма изгледи да се оправи!

P.S. Този 155 м2 ако беше ново строителство, щяха да го водят 300+ м2 и нямаше сградата да има двор в квартал като долния Лозенец. Уточнявам за професорите и феновете на новите супер модерни коптори, дето дори фирмата започваща с Арт наема от кол и въже, да ги довършват и после буха цени от по 2500 - 3000 евро на м2...

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 21:56 от mitkomitashki

# 259
Винаги е по-добре да си в собствено жилище, никой не отрича. Опитваме се да обясним, че в момента покупката на жилище излиза доста по-скъпо от това да живееш под наем.

Общо взето тези сметки са валидни за тези, които инвестират в апартаменти. А за тези, които искат да си имат свой, винаги е подходящ момент, защото съм съгласна, че в момента е неизгодно (по-неизгодно, отколкото преди 5 години със сигурност), ама по-изгодно ли е да плащат 5 или 10 години наем и след това да започнат с ипотека? Даже да са спаднали цените до тогава, наемът за тези 10 години ще са парите за половината апартамент, заминали си без следа.

# 260
Спорът става безсмислен, всеки да си решава, а не да се мъчи да надприказва другите. Аз също предпочитам свой собствен и си купих, не ми е и хрумвало да живея под наем, че да пестя от това. И какво да кажа, ми доволна съм от избора си.  От друга срана за дъщеря ми изобщо не става и дума да купува за сега. Плаща бесен наем, но не знае къде ще се застои. Та истината е винаги в детайлите - който иска да изплаща нещо +20 години няма да купи апартамент, който тогава ще е над 100 годишен. И ще премисли къде да бъде. А какво да кажем за хората, които купуват без ипотека, и те ли да живеят под наем? Та всеки е за себе си.
Тук нещата тръгнаха от съвсем различен момент. Става дума за съфорумка, която има две малки жилища и с наемите от тях може да живее в по-голям апартамент, в по-хубав район. Жената хич не е безимотна.

# 261
Тук нещата тръгнаха от съвсем различен момент. Става дума за съфорумка, която има две малки жилища и с наемите от тях може да живее в по-голям апартамент, в по-хубав район. Жената хич не е безимотна.

Но може с наемите от тези два + още малко пари да си купи голям и да си живее в него и след време да има три имота. И през цялото време да има сигурност. Пак нещата опират до детайли.

# 262
може, ама не иска да ти прави бизнеса.
каква ти е тази неуморна  агитация в тази тема , какво е това чудо ?

# 263
  • София

Общо взето тези сметки са валидни за тези, които инвестират в апартаменти. А за тези, които искат да си имат свой, винаги е подходящ момент, защото съм съгласна, че в момента е неизгодно (по-неизгодно, отколкото преди 5 години със сигурност), ама по-изгодно ли е да плащат 5 или 10 години наем и след това да започнат с ипотека? Даже да са спаднали цените до тогава, наемът за тези 10 години ще са парите за половината апартамент, заминали си без следа.

Всички забравят нещо. След тези 5 години може да успеете да си вземете жилище на много по-добро място, или по-голямо и т.н.! Защо всички обясняват, че жилище трябвало да се купи веднага? Каква е тая титанична логика, която никой друг в света не поддръжа, само българите?

Още помня точно 2007-ма, когато всички ми обясняваха как трябва да купувам, по какви коптори ме водиха брокерите из кварталите. Ами не успях да се реша и съм постъпил правилно.

Освен това в развитите държави много семейства живеят под наем и какво? Да не са по-зле от нас, които повечето имаме собствени жилища?

Цитат
Но може с наемите от тези два + още малко пари да си купи голям и да си живее в него и след време да има три имота. И през цялото време да има сигурност. Пак нещата опират до детайли.]Но може с наемите от тези два + още малко пари да си купи голям и да си живее в него и след време да има три имота. И през цялото време да има сигурност. Пак нещата опират до детайли.

Дамата може да не иска да изплаща и трупа имоти, и да ги мисли. Може да иска да живее, а не да мисли като стане на 60+, колко имота ще има! И какво като ги има като е на 60+?

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 00:00 от mitkomitashki

# 264
...
Освен това в развитите държави много семейства живеят под наем и какво? Да не са по-зле от нас, които повечето имаме собствени жилища?
Чела съм коментари от немци именно по този въпрос. Ами в коментарите които прочетох го намираха за недостатък за тях.
Но нали знаеш, че в чуждата паничка кокала е по-голям ... та не съм сигурна доколко са били професионални коментарите и колко са отчитали други позитиви които имат те .
Не може да имат всичко все пак. Не само те.

# 265
Припомням на какво се изрепчи и се оказа, че сгреши.
[/quote]

Припомни ми ти как разбра, че съм сгрешила? Или ти дадох точно обяснение къде съм сега и къде съм била преди? И изобщо знаеш ли аз на какви цени съм купувала, като за начало? Не се пъни да ми отговаряш, аз смисъл в дискусията не виждам.

# 266
На мен лично ми е интересно как е на имотния пазар в Германия. За професии от средната класа- юрист, медик, IT, постижима ли е къща в хубав квартал. Имам познати там, не им знам точно доходите, но не са от изброените професии. Имат къщи, позволяват си ваканции в чужбина, гледат по две деца и плащат ипотека. Това тук при нашите заплати не мога да си го представя.

# 267
може, ама не иска да ти прави бизнеса.
каква ти е тази неуморна  агитация в тази тема , какво е това чудо ?

Какъв мой бизнес, каква агитация??? Ти вече гониш висините на фантазиите. Нямам бизнес с имоти и агитацията ми е, че ако е за живеене принципно е по-добре свое, но ако е за бизнес и инвестиции не препоръчвам, поне за сега Но, казвам, всичко си зависи от детайлите. Това каква агитация е? Отдавна знам, че ти куца четенето с разбиране и се заяждаш за неща, за които после не можеш аргументирано да си защитиш позицията, ама от доста време не те бях засичала.

Цитат
Всички забравят нещо. След тези 5 години може да успеете да си вземете жилище на много по-добро място, или по-голямо и т.н.! Защо всички обясняват, че жилище трябвало да се купи веднага? Каква е тая титанична логика, която никой друг в света не поддръжа, само българите?

Можете, ама може и да не можете, нали? 50 на 50 е. А и 5 години при наем 900 лева са 25 000 евро дадени за наем без следа. Това май е разликата до по-хубавия апартамент, ама 5 години ще си живял някъде в не каквато искаш обстановка. А защо сега? Ами защото животът си минава и ако чакаш да стане изгодни все ще живееш като чергарин по наеми. Та ако става дума за жилище за живеене, за мен колкото по-рано, по-добре. Ама всеки да си решава (и това съм писала много пъти).

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 22:26 от Черна станция

# 268

Но може с наемите от тези два + още малко пари да си купи голям и да си живее в него и след време да има три имота. И през цялото време да има сигурност. Пак нещата опират до детайли.
С наемите не може да купи по-голям. Трябва да доплаща. Освен това трябва да даде и немалко пари за първоначална вноска и ремонт. А най-важното е, че този по-голям апартамент ще е в по-лош район. Живота е кратък и е важно когато е възможно да го живеем по-добре. По-млади няма да ставаме.

# 269
На мен лично ми е интересно как е на имотния пазар в Германия. За професии от средната класа- юрист, медик, IT, постижима ли е къща в хубав квартал. Имам познати там, не им знам точно доходите, но не са от изброените професии. Имат къщи, позволяват си ваканции в чужбина, гледат по две деца и плащат ипотека. Това тук при нашите заплати не мога да си го представя.

Невероятно нещо е да плащаш ипотека и да имаш стандарт на живот, даже на почивка в чужбина да ходиш. Всички с ипотека се чудим как да вържем двата края и се кахърим в холокухните по 20 квадрата.

Това в кръга на шегата. Темата не е за Германия по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт