Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 334
  • 761
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Много зависи как е направена банята. При определени условия, като вид плочки, лепило и хидроизолация може да трябва да се чака седмица само да можеш да ходиш върху тях.

При други ситуации, като например изграждането на замазка, може да се наложи да се чака и 2 седмици само за да падне влажността под 2% преди да се продължи.

Разбира се този избор на материали ако идва от клиента ще си носи последствията, но 10 дена само за банята може и да не са достатъчни от гледна точка на технологично време, не на бързина на работа.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 14:11 от julian

# 691
Принципът на майсторите бил - колкото (му) струва материалът (заготовката), толкова и трудът. Laughing  Дори и при зъболекарите, когато става дума за коронки, импланти и такива неща.
Със сигурност съм чувала (засега не от личен опит), че за работа с по-големи плочки (по-скъпи плочки) майсторите искат повече пари за работа, отколкото с по-малки и евтини.

# 692
То си зависи от къде се почва банята. Ако се кърти е едно, ако е готова до БДС друго. Някои строители слагат замаски, други я оставят на тухла. Сега има си и лукс ремонт, има си и за рентиерство има си и средно ниво. Единия ако говори за рентиерство, другия за лукс, нещата са коренно различни.
Аз съм правил една баня преди около 10г и цената беше 20-25лв/кв за лепене на плочки.  И около 400-500лв за монтаж на всичко. Човека ми я направи за 10-12 дена като се моташе и не съм имал проблем. Това включва и хидроизолация. Та сега цените ако са 30-35лв/кв за средна хубост мисля че на танграта сметката се връзва за масовия рентиерски и нелукс случай.
Разрових се в гугл и цените които намерих съвпадат с моя и примера на танграта. До 1500лв може да се стигне банята +500-700лв за монтажи. Така че 3500лв по-скоро е някакъв лукс, който не се ползва от масовия потребител. То по-вашите сметки една обикновена баня ще излезе 10к, а то не е така. 10к си е доста лукс баня.
Друг пример, аз си купувах вградено казанче геберит за 500лв, сега ми попадна грое за 380лв. Хубава "инфлация".

# 693
  • Sofia
Да и аз съм чувал такива оферти, че взимат пропорционално на цената на материалите, което ми се стува кофти практика.

За големите плочки е доста по-трудно полагане им. Да кажем двойно повече усилия. Не само като тежест, но и задължително вграждане на лепило върху всяка плочка и правилна техника на насяне, плюс задължително ползване на подравняващи системи, заради геометричните изкривявания (огъвания).

# 694
А ако се вземат плочки със 70% отстъпка при ликвидация, ще има ли 70% отстъпка от труда? Има такава практика, но е абсурдна. Виж за размера на плочките, разбирам да има значение цената на труда, но за цената, не. В нета цените които дават са за различни размери плочки.

# 695
  • Sofia
Аз така взех на 50% отсъпка Грое душ комплект,  но го взех от Германия, така, че е на 1/3 от цената в България Simple Smile

# 696
Здравейте, някой гледал ли е комплекс Мона 3 в София и какво мислите за локацията? Притеснява ме, че е много далеч от всякакви комуникации и задължително трябва кола. Също и че наоколо се заформя една бетонна гора от големи блокове. От друга страна почти не мога да намеря избор на сравнително качествени нови апартаменти в южните райони. Сякаш всичко новостроящо се на цени до €1500 е разграбено.

# 697
Ами, не чак толкова неправилна практиката всъщност. Големите плочки освен че се монтират по - трудно, тежки са, трябват поне двама човека + инструменти , за да могат да се фиксират на място.  Ако някоя се счупи и майстора трябва да я възстанови за своя сметка, не е все едно дали е 25/30 см. примерно или 80/120 см.
Ако пък са малки, но много скъпи (и такива има), пак всяка фира води до допълнителни разходи за сметка на изпълнителя. Това предполага по - внимателна , по - бавна и с повишено внимание работа, т.е. човека намалява обичайната си скорост на работа, и ако цената е същата като за стандартни средна хубост плочки, в крайна сметка не му излиза сметката.
По отношение на времето за изпълнение 7- 10 дни е стандартен срок за изпълнение (за стандартна баня, не за някой 50-60 м2 домашен СПА център), ако всички необходими материали и оборудване са налични. Иначе ако в срока за изпълнение се включва и срока за доставка на неналично оборудване и три месеца може да си чакаш завършването...

# 698
Въобще не ми харесва локацията на Mona 3 и честно казано не разбирам защо ще вземаш в Южен район, ако ще живееш на майната си на поляната. Там няма никое от предимствата на южните райони, по мое мнение. Иначе, че всичко се разграбва преди първа копка е факт. По-добре виж нещо в Кошер, локацията ми се струва по-приемлива сякаш..

# 699
В Кошер всичко хубаво е изкупено, останали са само северни изложения и то малък избор,  четиристайни какъвто търся почти няма никакви. Мона уж е по-близо до планината и е тихо, хубав въздух, това ми хареса, но е далеч от всякаква цивилизация, излизаш от комплекса и си в прахоляка. Флора също е изкупена, има останали 3-4, но са на пътя.

# 700
Първата Мона е с кутийки и тераски, на които се събира един сушилник. Точно те са виновниците за заформящата се гора от блокове, защото преди да вдигнат Мона 1 там нямаше нищо толкова високо. 2-3-те затворени комплекса са с блокчета по 4 етажа, те пльоснаха това здание точно на ъгъла и ще вдигнат още 3 такива.

Кошер все пак е в същото "каре", но поне е на България.

Едит: Там имаше и един друг, Аркадия май? Там няма ли нещо приемливо? Иначе откакто оправиха Костенски там кипят строежи, според мен няма да е такава пустош скоро, ще го облагородят.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 15:41 от mokka

# 701
Че ще го застроят е ясно, ама дали ще го облагородят .. смятай обаче щом и Кошер се е продал... На мен ми изглежда доста голям. Той поне е по-близо да някаква цивилизация, а даже май и в него самия ще има някакви магазини и заведения.

# 702
В Кошер всичко хубаво е изкупено, останали са само северни изложения и то малък избор,  четиристайни какъвто търся почти няма никакви. Мона уж е по-близо до планината и е тихо, хубав въздух, това ми хареса, но е далеч от всякаква цивилизация, излизаш от комплекса и си в прахоляка. Флора също е изкупена, има останали 3-4, но са на пътя.
Извинявай, но какво значи, че са на пътя ?!

# 703
@mokka сега погледнах Аркадия, и там всичко е разпродадено 🙁 За Мона шанса е да облагородят с инфраструктура и да стане малко по-човешко, но кога, предвид всички нови проекти който се планират там, не е ясно.
Относно Флора, имах предвид че останалите апартаменти гледат улицата, а не се възползват от тишината и чистотата на вътрешния двор.

# 704
  • София
Така си е. Щом е за инвестиция, непременно избираме майстори с лошо качество. Откъде на къде ще са равно поставени плочките, като може и накриво.
А и как може и да НЕискаме безплатни НЕпоискани съвети, не знам, ще си посипя главата с пепел. Трябва да си платим за непоисканите съвети.
Снимки бани:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт