Нашите орхидеи – тема 35

• 30 572
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Мадрид / София
Пристигна Нелито. Цветоносът беше с едно по-дълго разклонение, което беше с пожълтяващо стъбло и изсъхнали цветчета. Само на върха на това разклонение имаше един свеж, полуотворен цвят. Отрязах пожълтяващото разклонение. Явно орхата е била цъфнала отдавна. Няма видими следи от буби или пожълтяващи части по листата и булбите, но коренчетата на повърхността са мъртви и нямат нови връхчета. Може би ще я пресадя съвсем скоро да видя какво става вътре с корените, че да не се окаже без никакви живи.

Ето две снимчици. Ако забележите нещо нередно, приемам всякакви съвети.

Най-долното дясно цветче на заден план е тръгнало да си заминава. На преден план, в жълто, се вижда основата на отрязарото разклонение. На другата снимка с цялото цвете, на преден план е старата булба, а по-новата се вижда отзад. Има само едно нагънато листенце, което четох че се случва, ако е имало периоди на засушаване -очевидно не е имало ама дали пък не е преполивана че да няма нито едно живо коренче на повърхността на саксията?

Не те съветвам да я пресаждаш. Корените са много тънки и ще ги нараниш и начупиш при ваденето и разбишкването. Оставия така, добре изглежда.  Поливай по малко от горе, колкото да се навлажни субстрата, на 2-3 дни. От долу на саксията сложи камъчета и вода за допълнителна влага. Не понася сушаво, но ако е влажно и топло внимавай за антракнозис (гъбично заболяване, като ръжда, кафяви до черни петна по листата). Превентивно може да се напръска с фунгицид за антракнозис.
Запази си снимките и след няколко дни като прецъфти отрежи цветоносите. Скоро може да тръгнат нови, както е при мен. Това е. Поддържай влажен субстрата, но не подгизнал и интензивна светлина, но не пряко слънце. Честита и успех!

Не гледай корените, а булбите. Поддържай ги възможно най- изпънати. Щом са набръчкани, били са без вода известно време. Но ако не се изгладят, въпреки поддържаната влага, не го прави на трагедия. Може и да не могат да се изпънат съвсем.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 15:41 от Angela61

# 226
Благодаря! Ще видим дали ще се справя. Психически съм се подготвила за всякакви варианти. Надявам се само болести и буби да няма, че с такива нямам абсолютно никакъв опит.

beauty_magnolia, изглежда че има досатътчо корени в саксията. Колко често я поливаш? Аз съм забелязала, че при мен често корите и въздушните корени засъхват докато тези в корите остават дълго зелени. Аз поливам моите доста рядко, само когато вътрешните станат съвсем сивкави, а за да не изсъхва прекалено отгоре, само пръскам корите с вода, но само тях, не листата. От време на време пръскам със спрей (мъгла) за орхидеи, но пак само повърхността на корите. Както писах горе, от болести по орхитата не разбирам абсолютно нищо. Дано не е някое заболяване.

# 227
  • Мадрид / София
Миоки, твоята  Nelly има ли аромат?

# 228
Да, има лек аромат - един такъв цветен, трудно ми е да го опиша. Не бих го нарекла впечатляващ.

# 229
  • Мадрид / София
Ето това е антракнозис по различни видове растения:

При мен на една орха се появиха ( онциоглосум) дето беше в окаяно състояние като я взех и се борим да се оправи. Има вече нова булбичка, която нараства, но сега ще се борим и с тези гъбички. Напръсках я с фунгицид, да видим дали ще се справи. Да отрежа листата - още е рано. Младата издънка няма да оцелее (така си мисля) ако ликвидирам листата.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 15:54 от Angela61

# 230
Скрит текст:
Благодаря! Ще видим дали ще се справя. Психически съм се подготвила за всякакви варианти. Надявам се само болести и буби да няма, че с такива нямам абсолютно никакъв опит.

beauty_magnolia, изглежда че има досатътчо корени в саксията. Колко често я поливаш? Аз съм забелязала, че при мен често корите и въздушните корени засъхват докато тези в корите остават дълго зелени. Аз поливам моите доста рядко, само когато вътрешните станат съвсем сивкави, а за да не изсъхва прекалено отгоре, само пръскам корите с вода, но само тях, не листата. От време на време пръскам със спрей (мъгла) за орхидеи, но пак само повърхността на корите. Както писах горе, от болести по орхитата не разбирам абсолютно нищо. Дано не е някое заболяване.

Поливам и аз като посивеят корените в корите. Отгоре ги пръскам като изсъхнат корите, пръскам и върху цялото растение от по-високо. Т.е. по твоя начин ги поливам. И аз се надявам да не е заболяване... Hands Pray

# 231
Аз бих пробвала да намаля поливането. Определено не изглежда дехидратирана, така че ако е проблем свързан с  влагата, единствения вариант е преполиване. Ако има изгнили коренчета вътре, може да не смогне достатъчно бързо да изпие водата във вътрешната част на саксията.

Намерих една статия за възможни причини за отпуснати листа
https://www.ohiotropics.com/2019/11/30/droopy-wrinkled-orchid-leaves/

В общи линии, в голяма част от случаите, причината е неадекватно поливане - може да е от пресушаване, а може и от преполиване.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 17:16 от Миоки

# 232
  • Мадрид / София
Получих си и моето бижу и мини вандата. Сега ако успея и да ги опазя - 🥳🤪😅

Два цветоноса на мойто Nelly, има и трети може би, но още е много малък и не е ясно какво е точно:

И бижутата спрямо фалчетата:

# 233
Честито Simple Smile Да са ти живи и здрави и да споделиш как се развиват!

Мотето бижу май расте, знам че е рано да се каже, но за сега не съм го убила. Под голямо напрежение съм дали ще го опазя и в същото време дали няма да го убия от престараване. Намерих оранжерия която продава и други видове и им точа лиги, но докато не съм сигурна, че се справям, ще се въздържа от поръчки. Sweat Smile

# 234
  • Варна
Честито, Анджела, и от мен! Под Мини ванда неофинетия ли се раЗбира при вас?
Този антракнозис как се предотвратява?

Миоки, мисля , че за тънкокоренните самополивните саксии са най-подходящият вариант. Аз имам една колманара, която от няколко години гледам в такава саксия и се чувства прекрасно. Но не пълня контейнера догоре, както е предвидено-прекалено идва мокро и гният корените. В момента растенивто е нарастнало много и съм купила по-голям размер същата саксия , за да пресаждам. Така че, ако имаш само поливна саксия, мисля, че няма да сбъркаш.
Ей я моята лилава прелест в целия й блясък Heart Eyes Огромни цветове - на втората снимка съм си сложила ръката, да придобиете представа за размера

# 235
  • София
леле, вандата е лудница! Heart Eyes
отблагодари ти се за постоянството по най-добрия начин!

# 236
  • Варна
Благодаря , Андре Hug
Аз, обаче, като една истинска жена, вече не съм удовлетворена Rolling Eyes Искам повече - като начало този цъфтеж да е всяка година Grinning

# 237
  • София
е много ясно! Hug вече ще е все така! Hands V

# 238
Моята Камбрия явно няма да я бъде, старите булби бяха изгнили. Отчупих това струва ми се,че има няколко заченки на коренчета има ли шансове за оцеляване.Confused

# 239
  • София
_djidji_, аз бих я накиснала в  Проплант и бих я поливала с Куадрис, Топсин и Ридомил Голд поне няколко месеца. Черните връхчета на коренчетата ме притесняват.
Изчакай да си кажат мнението и хората, които отглеждат камбрии, аз съм по фалчетата.

Общи условия

Активация на акаунт