Нашите орхидеи – тема 35

• 30 584
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
_djidji_ приносителите на лоши вести ги убивали в миналото, казват .... Ама все някой трябва да се жертва...
Камбриевите искат да са поне 3 булби за да изхранят нова.....

# 241
Значи я изпращам към цветния рай Innocent

# 242
ВЕЩИЦА, вандата ти е  трепач. Определено имаш нужда от още, справяш се отлично с тях. Simple Smile

_djidji_, гледала съм разни видеа за вкореняване на орхита като твоята без корени. Момичето използва сфагнум.
https://www.youtube.com/watch?v=FUIW1J7z6hU
това е за онцидиум, но може да е от помощ
https://www.youtube.com/watch?v=Orwn022R4to

# 243
  • Мадрид / София
Честито, Анджела, и от мен! Под Мини ванда неофинетия ли се раЗбира при вас?
Този антракнозис как се предотвратява?
Благодаря. Neofinetia falcata е мини вандичката. Сега ще се информирам точно какви изисквания има за отглеждането ѝ.
Антракнозиса се пръска с препарати за гъбични болести. Пък ако е и специално опоменато това заболяване още по-добре. Причинителите се различават при различните видове растения, но болестта е една. Все са гъбички. Най-добре е да се пръскат растенията още преди да са почнали да боледуват. Условията за появата са високи температури и доста влага около растението (субстрат, въздух).

# 244
  • Варна
При нас неофинетия се гледа в сфагнум - мислех, че иска влага.
Интересно при вас са я окачили на дърво.....

# 245
  • Мадрид / София
Да, прикрепена е на корк или нещо от сорта. Корените са в сфагнум. Точно сега ще гледам видеа как се отглежда, защото и аз я виждам в много сфагнум. Даже си купих специално за нея един пакет сфагнум и кашпичка. Ще видя дали ще оцеля желанията ѝ.

# 246
Вещи, чудесно си се справила с вандата, браво Blush
При мен ванди и всякакви подобни се продават и на дърво/керамика, и в кошничка, и в прозрачна саксия с кори. Според това, в какви условия ще се гледа и колко ще се полива. Аз сега експериментирам, но като видна мързелана, вероятно накрая ще избера кори.
Един човек гледа ванди в стъклена ваза с малко керамзит на дъното, ей така на перваза, без оранжерия, и му цъфтят няколко пъти годишно. И той също казва, че най-важно било много- ама много слънчева светлина, за да цъфти.

# 247
  • Мадрид / София
Така, изгледах видеата за тази миниатюра и може да се гледа както се гледат големите ванди. Тоест в кошничка или на кора или традиционалния начин със сфагнум. При традиционалния начин се използва кошничка обърната с дъното нагоре, обвива се със сфагнум и на върха се прикрепя вандичката. След това корените се покриват с възможно най-дългите стъбла сфагнум, като сфагнума обикаля кръгово кошничката и така до образуването на могилката. Целта на кошничката от долу е да става проветрение и да не загният корените. След като могилката се сложи в подходящ съд, се довършва окончателното оформяне на могилката с още сфагнум.
Преди да се прикрепи вандичката към кошничката със сфагнум, се почистват корените ако има загнили или скършени и чак тогава се прикрепя.
Изискването е субтропически климат и 30-65% светлина. Зимата да е студенко (не ледено), а лятото топличко.
Давам видеото, в което се показва как се прави номера с кошничката и сфагнума. В предните 4 части ни запознават с вида и условията за гледане на тази министюра.

# 248
  • Русе
И аз гледам моята единствена ванда в стъклен съд на много светлина.  Най-осветеното място вкъщи, ъглов прозорец юг-запад. Преди десетина дни прецъфтя и пак е пуснала цветонос. Лошото е, че не пуска нови листа. До нея живее един дендробиум фаленопсис и в момента е пуснал три големи цветоноса.
Вещи, голяма красавица е твоята!

# 249
  • Варна
Све, скръндза си Hug
Как пък една снимчица не ни показа Angry
Всъщност те разбирам  - за теб вече е ежедневие да ти цъфти Вандата, какво да я снимаш Grinning

# 250
  • Варна

Изисква вода, светлина и тор. Начинът на отглеждане е според условията в конкретния дом и удобството на отглеждащия. Някои предпочитат на корк ( като опръскват по няколко пъти на ден), други върху кошница със сфагнум, трети в кори. Simple Smile

Ако се отглежда в апартамент зимата трябва да се доосветява защото обичат силна светлина. Добре се чувстват на южни прозорци, но не на директно слънце. Друго важно е, че не обичат да се засушават за прекалено дълго и прекалено много. Ако пък се преторяват или преполиват е възможно да не цъфтят . Трябва да се намери баланса между светлина, вода и тор. Не може въобще да не се тори ако все пак се надяваме на някакъв цъфтеж. Добре е и пролетта да се темперират за да цъфнат по- обичайното им време юни- юли. Simple Smile

По същество се водят  "малки ванди" , макар че кръст между неофинетия и Ванда се нарича " вандофинетия".

Видях, че има млади растения неофинетия в плантс.бг, но ме  притеснява това определение " млади", че кой знае кога ще цъфнат, ако все пак успея да отгледам това растение за по продължителен период от време. Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 19:44 от floren

# 251
Извинявам се предварително за спама,но не се сдържах. 😬🤣🤪
Скрит текст:

# 252
  • Русе
Све, скръндза си Hug
Как пък една снимчица не ни показа Angry
Всъщност те разбирам  - за теб вече е ежедневие да ти цъфти Вандата, какво да я снимаш Grinning
Ааа, Вещи, винаги я показвам! Не пропускам! Току що разцъфнала съм я показвала, връщах се да търся.
Скрит текст:
Като разцъфнат цветоносите ще снимам задължително.

# 253
  • Варна
Ох.... лилаво и зелено - любима комбинация Heart Eyes

# 254
Значи да ви кажа, много е разрушително следенето на тая тема. Откакто се разписах, вече три нови орхидеи се намърдаха сред моите саксии и днес пристига четвърта. Чакам един милтониопсис. Ще пусна снимки като дойде.

Общи условия

Активация на акаунт