Нашите орхидеи – тема 35

• 30 143
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Полива се когато повечето корени станат сребристи на цвят и се отглежда на светло, без пряка слънчева светлина или поне да е такава, че да не нагрява листата.

# 631
Много,много Ви Благодаря за бързите съвети,ще ги спазя,ако се превърна в любител ще се включа в темата.Още веднъж Сърдечно Ви Благодаря!

# 632
  • Мадрид / София

Какво е това и с какво да го тренирам, на допир е лепкаво.
Има няколко метода за борба с памуклийките (ако е това, разбира се, защото снимките са неясни).
Единия метод е ръчен - с ръка една по една ги ликвидираш.
Другия е 1сл течен сапун + 1 сл олио/зехтин на 1 л вода. С това се пулверизират хубаво орхидеите.
И трети с препарат, но обикновено препаратите са по-агресивни и за растенията (орхидеите).
Но първо направи хубава снимка и я качи да видим, че може и да е друго нещо.

# 633
  • София
От снимките на maia_at не се вижда дали е нещо живо или някакви пръски. По-вероятно е да е пръски от нещо. На първата снимка го има и на ръката ѝ, а аз колкото и въшки да съм изснимала и изтребила /много са/ никога не съм стояла да ми лазят по кожата. Нямам фобия. Прилича ми по-скоро на препарат /за стъкла, пяна за миене/. Изплакване на листата под чешмата с топла, но не гореща вода като за начало ще е добре. Ако не пада и е живо - по-добри снимки с фокус върху нещото.

# 634
  • Мадрид / София
Въпреки че на първа страница има за болестите по орхидеите, ще ви ги припомня  за да се ориентирате при нужда.

Серкоспора (Cercospora)
 - гъбично заболяване. Условие за появата ѝ са висока относителна влажност (90%) и сянка. Атакува най-често Катлея, Ванда, Масдевалия, но и другите видове биват атакувани от тази гъбичка, макар и в по-малка степен. Гъбичката е прозрачна. Атакува листата и псевдобулбите на орхидеите. Лекува се с препарати на медна основа (съдържащи мед, Cu). Болните листа се отрязват с дезинфекцирана ножица и отрязаното място се третира за да не проникне друг вид гъбичка. Между саксиите трябва да има повече растояние за да може въздуха да циркулира свободно между растенията.

Ботритис(Botrytis),
Гъбички появяващи се когато е висока влажността и Т - 22-24 градуса. Атакуват главно цветовете. Лекува се с препарати специално за ботритис. Химическите препарати трябва да се сменят/редуват често, тъй като тази гъбичка изгражда резистенсия (устойчивост) към хим. препарати. Към биологичните препарати не се забелязва такава устойчивост.

Следва…

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 16:06 от Angela61

# 635
А на мен защо ми се сцепиха листата на едната орхидея? Точно по средата където се съединяват двете части на листито (двете новоизбили лист се цепнаха).  Все едно с ножица съм ги кръцнала. Ще живеят ли?

# 636
Вичи, и аз имам една с цепнати листа. Не намерих еднозначна информация защо се получава, но и не виждам да и пречи. Расте и си цъфти.

# 637
  • Мадрид / София
Да, ще живеят. Не им се притеснявай, случва се.

И да използвам малко красоти да ви покажа, но пак не са мои.

# 638
  • Бургас
Анджи мен лично информация за гъбичните болести ми е много полезна особено с придружаващия снимков материал Hug
Преди седмица пресадих Папагайото, че беше в повече кокосови влакна и много малко кори и последния път като го поливах беше преди 40-45дни и още беше влажен субстрата. Сега е в кори, но долните две три листа жълтият, дано и него не го е лепнала някоя болест/гъбичка.

# 639
Сцепването на листата било заради някаква разлика в напрежението при разтежа. По принцип не е проблем, освен ако може би не се нацепят всички листа, но ен съм чувала за подобен случай.

# 640
  • Мадрид / София
Антракнозис-
Гъбично заболяване, засягащо най-вече листата, по-малко цветовете и още по-рядко булбите. Появява се при висока влажност (над 90•С), сянка и Т над 22•С.
Започва от върха на листата и постепенно слиза надолу, като изпълва целия лист. Лекува се с препарати на медна (Cu) основа заедно с Калций (усилва мембраните на клетките на орхидеите и не позволява навлизането на гъбички).  Или разпространяване по пода на Trichoderma (гъбички), които унищожават гъбичките причинители на ботритис, антракнозис, серкоспора и др.

Може да се избегне при добра вентилация около растенията, поливане сутрин и то само субстрата, като се избягва мокренето на листата и цветовете.

Фусариум,
Гъбично заболяване, атакуващо корените на орхидеята. Вените на растението се блокират и савията и водата не могат да циркулират по цялото растение. Листата са дехидратирани и слабовати. Корените растат тънки и с прекъсвания.
Растението може да живее, но винаги ще е слабовато и с полу отворени цветове.
Няма лечение.
При купуване на орхидея ( фалеанопсис) ако се забележат симптомите на фузаиума е най-добре да не се купува.

От ляво -болно с фусариум растение, от дясно - здраво растение. Може да се види разликата в кореновата система.

Следва…

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 19:41 от Angela61

# 641
Момичета,да се включа и аз с едно питане.Какво е това което се показва според вас,до сега не съм виждала такова

Опитах да снимам от различен ъгъл

# 642
Прилича на корени, поне част от израстъчетата. Вероятно кейки но още няма листа или са много миниатюрни. Може и цветонос и корени и листа едновременно. Остави го да расте и гледай какво ще се оформи.

# 643
  • София
Аз залагам на цветонос и корени и листа едновременно!!! Лудница! Open Mouth
А струва ли ми се или на долната спяща пъпка е същото чудо?

# 644
  • Мадрид / София
Според мен са кейкита, но нека да пораснат още и ще се разбере какво са. Наистина са много, но не е задължително всички да се развият.

Общи условия

Активация на акаунт