Нашите орхидеи – тема 35

• 30 142
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Да,и според мен има цветонос и два корена,а тези отзад не съм сигурна,едното прилича на листо,а другото или цветонос или корен Thinking тук по-ясно се вижда

a.n.d.r.e и при долната е нещо подобно,но са по-малко

При другите орхидеи не е така,само тази откачената Grinning
Но аномалии да искаш при мен,примерно тези неща

Първото си седи там от година сигурно,какво е и ще се развие ли в нещо нямам представа.
Второто е твърдо като листо,едва ли ще се развие,но знам ли.

И още една щура орхидея

Първият израстък изскочи тази седмица и расте като луд,нито на кейки прилича,нито на цветонос...ще видя какво ще се получи.А вторият се мъчи почти година иии голям зор,не ще да тръгне

# 646
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това, което напичаш "първото" си е цветонос според мен.
второто е коренче.
"люспата" е нормално нещо - има спяща пъпка. може да се развие нещшо, може и да не се развие. Божа работа.

# 647
Благодаря st. Dobri ще изчакам да видя резултатите.

# 648
и аз искам да видя. Simple Smile Simple Smile споделяй, моля.

# 649
  • София
Това е резултатът от прекаляване с цитокининова паста. И на двете спящи пъпки поне. Не може да се предвиди резултатът - колко кейкита и колко цветоноси, но на ваше място бих следила изкъсо орхидеята, за да не остана без основното растение.

# 650
при всички положения вече нищо не зависи от нея. да се радва на каквото излезе и това е.

# 651
  • София
VanessaDE, мазала ли си с цитокининова паста, нали?  Иначе не мога да си представя такова нещо

# 652
  • Мадрид / София
Фитофтора -гъбично заболяване.
Засяга корените, основата на псевдобулбите и листата.
Симптомите са: тъмно гниене на корените и псевдобулбите.
Започва от корените и се качва нагоре до листата, които падат преди време.
Псевдобулбите са с цвят кафе, меки и воднисти.
Превантивни мерки :
Често пресаждане-разпадането на субстрата от влагата е предпоставка за фитофтора.
Изрязване болните части до здраво и дезинфекция. Отделяне  на растението от останалите.
При фалеанопсис болестта се изразява с пожълтяване на долните листа от основата към върха. Тогава трябва да се извади орхидеята от субстрата и да се отреже ризомата до здраво, дезинфекцира и изчака да засъхне. След това следва периода на възстановяване - израстване на нови корени.

Срязване на ризомата до здраво

Оставя се известно време дезинфектанта да действа и да засъхне среза преди да се засее отново.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 19:54 от Angela61

# 653
Никога не съм имала кейки.
От какво зависи ще се появи ли?

# 654
  • Мадрид / София
Много зависи от самата орхидея. По-точно кои са родителите на даден хибрид. Едни са по-склонни да вадят кейки, а други - не. Говоря за фалеанопсис. Обикновено растението вади кейка когато се чувства застрашено от загиване.

# 655
Всичките съм ги мазала с кейки паста,но само тази се изроди.Не съм прекалявала,по веднъж съм ги намазала и то съвсем мъничко.Другата ми орхидея вече има големи,съвсем нормални цветоноси,даже пусна трети

При останалите цветоносчетата са много мънички още

# 656
А ти защо ги мажеш с кейки паста? Да ги размножиш ли искаш?

# 657
Миоки,не,за да пускат цветоноси.Ако пастата се нанася от третото око нагоре,вероятността да пусне цветонос е много голяма.На първо и второ око,почти сигурно е че ще пусне кейки,поне аз така знам.До сега кейки не са ми пускали,но аз нанасям само от третото око нагоре.Само тази щуравата орхидея ще я видя какви ще ги свърши Grinning Мислех си да пробвам с някоя да пусне кейки,но не ми се развъждат,нямам място,а и не искам еднакви цветове

# 658
Мерси, може да взема да пробвам. Имам един стандартен фаленопсис, който прави само по 4 цвята на цветонос - не знам какъв му е проблема. Пуска листа и корените са му доста а на цветове се стиска.

# 659
  • Мадрид / София
Миоки, може би температурите са причината за малкото цеетове. Освен това ако е от стар цветонос съвсем нормално е да са малко на брой цветовете.

Общи условия

Активация на акаунт