Нашите орхидеи – тема 35

• 29 363
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Не знам, но е само един от фаленопсисите "проблемния". Нов е цветоноса, но за втори път нов, прави само 4 цвята. между 20 и 25 градуса са температурите постоянно там където е позиционирана саксията.

# 661
И аз така съм чувала,за да цъфтят добре,температурата трябва да се свали до 16-17 градуса.Аз ги разнасях по килерите,слагах им лед в корените,държах ги на отворен прозорец при 10-12 градуса навън...ефект съм видяла от леда,пускат много бързо цветоноси.
Вчера мярнах едно видео,една рускиня казваше че,за да правят много и големи цветове,трябва да се държат в малки саксии.Едната и орхидея имаше сигурно 20 големи цвята на водопад и огромни листа,а беше в 12ка саксия,коренищата и бяха наизскочили от саксийката.

# 662
  • Мадрид / София
За фалеанопсисите (вече големички) саксиите трябва да са не по-големи от 12-14 см диаметър (мнение на специалист).  По принцип корените на фалеанопсиса трябва добре да пълнят саксията, за да може да цъфти. Иначе, ако саксията е голяма и има много пространство, растението първо ще се заеме да развива корени и да изпълва саксията и чак след това да расте и цъфти. Така че, ако допуснете такава грешка, въоръжете се с много търпение за да видите и цвят.

И последно за болестите:

# 663
Влизам да се похваля с последното попълнение. Взех го от оранжерията, от която поръчах последните три орхита, които бяха в отлично състояние, освен малко дехидратирани. Всички се възстановяват, а фалчето, което дойде с цветонос ще цъфне до седмица по всяка вероятност.
Както и да е, новата орха е един онцидиум Sotoanum отново в отлично състояние (поне аз не виждам проблеми на първо четене). Има 5 нови разтежа и 6 стари булби от които 3 без листа. Има и два цъфнали цветоноса, но са малко поизсъхнали. За това пък има още 3 само с пъпки. Нуждае се от пресаждане обаче, защото новите разтежи са от към ръба на саксията и няма място да се развият най-новите. Все пак ще изчакам 1-2 седмици преди да го преместя в по-голяма да видим дали ще отвори пъпките след стреса от транспорта и смяната на средата.

Много съм доволна от тази оранжерия до сега, не са ми изпратили едно болно или проблемно растение. На всички тръгнаха нови корени. Определено са доволни и от изкуственото осветление, което им осигурих като допълнение.

Орхата бижу също изглежда доста доволна от терариума. Последните листенца, които извади - на основното стъбло и бебето с което дойде, са двойно по-големи от предишните и не са огънати. Старите си останаха подгънати обаче. Пусна и два нови корена които влязоха директно в пръстта - най-обикновена за цветя.

Ето и малко снимки на новата орха. В момета е в кашпата пълна с вода и тор на базата на морска трева, да я похидратирам малко. Не знам тези кръгообразните тъмни петна по листата от какво са. Сухи са и са само на най-външните листа
Скрит текст:

# 664
  • Мадрид / София
Честита да ти е орхата!
Изчакай да прецъфти преди да я местиш. При тази има два фронта на растеж, затова като я местиш в по-голяма саксия сложи по средата растението.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 18:18 от Angela61

# 665
Добре, ще те послушам и няма да бързам да я местя.
Дано не се появят скрити буби от някъде, че не мога да я изолирам - просто няма къде да я сложа, така че да е далеч от другите растения. Трябват ми още лампи по ягодите  Crazy

# 666
  • София
Angela61, може ли да не качваш снимки от нета, освен ако не са свързани с конкретен казус или с информация като за болестите. Не знам за другите потребители, но на мен ми е интересно да видя лични постижения или придобивки, а не да скролвам екрани.

# 667
  • Мадрид / София
Това са постижения на хора от една група за орхидеи, в която участвам и са от цял свят, но главно в Колумбия. Мислех, че ще ви е интересно, но явно бъркам. Спирам да пускам каквото и да е.

# 668
На мен ми е интересно да гледам снимките, може би, ако ги слагаш в скрит текст, няма да има недоволни.

# 669

След препоръката в групата.. продобих ей тези двечки, колкото и да се заричах да не приемам повече гостенки😚 Едната ми е ясна, pirate, но другата има ли си име? Аз имах такава преди, но загина геройски, та сега втори опит..
И развоя при бебето:

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 17:00 от second

# 670
Тази в дясно е много интересни цветове, не съм виждала такава. Тя ли е неясната?

# 671
  • Мадрид / София
Angela61, може ли да не качваш снимки от нета, освен ако не са свързани с конкретен казус или с информация като за болестите. Не знам за другите потребители, но на мен ми е интересно да видя лични постижения или придобивки, а не да скролвам екрани.
За да стигна до тази информация трябваше да платя една сума и ви я дадох гратис. Ама свърши благотворителността. От тук нататък си търсете сами инфо.

# 672
  • София
Angela61,
не разбрах защо се обидихте. Информацията за болестите беше интересна и полезна. Снимките на цъфтящи на друг континент и  друг климат орхидеи са красиви, но за мен са натоварващи в тази тема, която е "Нашите орхидеи". Покажете вашите цъфтежи и растения.
Иначе: Google -> "orchids in the philippines" (примерно) -> images и се радваш на творенията на природата и селекционерите.

second,
втората вероятно е Anthura Tulcan. А бебето е много интересно!

# 673
Миоки, радвам ти се на ентусиазма. Внимавай, скоро ще започнеш да разместваш мебели и да изхвърляш това, което пречи на драгоценните орхита Grinning от опит го казвам. Вкъщи вече всичко е подредено така, че да е удобно на цветята, а за нас хората каквото (ако) остане Blush

Който гледа пафчета, моля за съвет. Растат ми на листа прекрасни, и са шаренки-красиви, но не цъфтят. Какво да побутна, че да се разсънят малко?

Само пинокио се отчита, много благодарно цвете е той!

# 674
  • Мадрид / София
Angela61,
не разбрах защо се обидихте. Информацията за болестите беше интересна и полезна. 

Е да де, само дето идва от същото място, от където бяха и снимките.
Ако помислиш малко ще разбереш, че имаше скрита информация в тях като: начин на прикрепяне на вандите. Някои от вас имат ванди, нали? После вида субстрат. И други от рода. Как ще разбереш примерно вандата ти (ако я имаш) дали върви добре ако не я сравниш с други растящи свободно?
За да показваш личните си орхидеи трябва да си превърнал дома си в цветарски магазин за да има всеки път какво да покажеш.  Орхидеите не растат чак толкова бързо, че да имаш цветове всеки екис месеца. И малко цвят за настроение би било добре ( макар и не личен). Обаче не, не може. Егати скуката. Останете си със здраве.

Общи условия

Активация на акаунт