Нашите орхидеи – тема 35

• 30 147
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Ени, коренчетата са капсуловани Confused Не бих отделяла сега. По-скоро като приключи цъфтежът махни цветоносите да може да се поразвият още кейките. Пръскай коренчетата да започнат да пият вода - доста са сухи в момента май.
С една дума  рано е според мен за делене

# 91
Ени, и аз подкрепям, докато цъфти да не правиш нищо. И някъде бях чела съвет, да не заравяш коренчетата надълбоко в корите, а да ги оставиш да си пораснат сами навътре. Има логика, но трябва да са в период на растеж.

# 92
Благодаря ви,момичета! И аз съм на вашето мнение,но за всеки случай реших да питам. То и листенцата са две големи,третото е някакво никакво такова.
Ще ги пръскам,че то в тази жега,нормално да са сухи,но изобщо не съобразих,че не стига достатъчно влага за тях.

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Flushed

Flushed

# 94
Привет, имам питанка. Сигурно е коментирано, но аз не намерих конкретен отговор та питането ми е, какъв е рискът да загубя цветоносите, ако пресадя двата нови фаленопсиса, които купих наскоро? В кори са, но очевидно им е тясно и не съм достатъчно сигурна в качеството на "почвата" На едната корите изглеждат стари и разпадащи се.

# 95
Добри,
Заинтригувана съм. Моля, разкажи повече!

# 96
  • Русе
Миоки, ако не те притесняват корените, можеш да изчакаш докато прецъфти. Аз, ако виждам от гадните гъби и пълнежи около корените издърпвам при поливане колкото мога да освободя дънцето да не загнива. А за орхидеите да знаеш, че обичат да им е запълнена саксията с корени и едва ли им е тясно все още.

# 97
  • София
Добри, много е красиво! дай-подробности

# 98
  • Мадрид / София
Добри, има интрига в това. 😄 Повече подробности искаме 😄

# 99
Ето малко снимки на саксиите и състоянието на корените (в скрит текст).
Не са прекалено зле като че ли, но ме сърбят ръцете
Цветовете на първата

саксията и корените
Скрит текст:
това е втората, която е в по-добро състояние по моя преценка

саксията и корените
Скрит текст:

Благодаря на включилите се!

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 12:48 от Миоки

# 100
  • Мадрид / София
Ето малко снимки на саксиите и състоянието на корените (в скрит текст).
Не са прекалено зле като че ли, но ме сърбят ръцете
Цветовете на първата

саксията и корените
Скрит текст:
това е втората, която е в по-добро състояние по моя преценка

саксията и корените
Скрит текст:

Благодаря на включилите се!
Ми добре са. И хич не им е тясно. Имат мегдан за поне 2 г да си кротуват в този субстрат. Само ако видиш, че корените почват да гният или изсъхват/спаружват тогава можеш да ги пресадиш. За момента не виждам никаква нужда от такава акция.

За любителите на поливането при орхидеите - онцидиумите са едно попадение. Обичат да им е влажничко. Слагам им водичка на 2-3 дни ( за моите условия) освен камъчета с вода под саксията.

# 101
И аз така мисля, идеални корени.

# 102
Няма да ги пипам тогава, ще изчакам да прецъфтят и ще преразгледам желанието ми да ги разбутам отново Simple Smile Благодаря!

# 103
  • Варна
Въобще не са за разбутване, не тормози растенията. Нито сега, нито след прецъфтяване имат нужда от пресаждане, най-много да ги умориш зорлем.

# 104
Миоки, прекрасни са ти орхидеите! Да са ти здрави и дълго да те радват.
Като един заклет тормозител и любител на пресаждането, и поливането Smiling Imp в тия горещини и аз не бих ги пипала. Simple Smile
Само като ги киснеш, хубаво е да не топиш саксията до ръбчето, а само на 2/3. Заровени са дълбочко и има опасност да загние шийката. Най-вероятно има пресована торфена смес или гъба в сърцевината на корените, а тя задържа много влага.

Общи условия

Активация на акаунт