Нашите орхидеи – тема 35

• 30 151
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря, Sysly. И аз мисля, че имат нещо вътре или са прекалено "плътни", защото доста по-дъло време отнема да поизсъхнат корите в сравнение с другите ми питомки, въпреки че саксиите им са на половина големи. След съветите ви, ще следя само корените за момента. Купувани са от Икеа, ако това има някакво значение и тези и част от другите ми, но не помня как бяха вътре старите, че отдавна съм ги взимала и пресаждала.

Още едно въпросче, колко време след покупка на нова орхидея ги държите под карантина?

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 14:55 от Миоки

# 106
  • Варна
Аз карантинирам за месец и всичко ново пресаждам защото искам да зная в  какво ще си отглеждам орхидеята. От там да съобразя начина на поливане и торене. Ако има само кори и сфагнум се свиква, но вече 2 нови преоценени орхидеи вземам ( ден. фаленопсис и фаленопсис) чиито субстрат се състоеше от торф, сфагнум, дунапрен и съвсем малко кори. Признавам, че трудно бих се справила с поливането при тези съставки , със сигурност ще докарам гниене. Simple Smile

# 107
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
всички знаете за моите висящи градини и за неравната борба с памуклийките.
след като стигнах до фаза "край! изхвърлям ви в контейнера" минах край една агропатека и попитах имат ли нещо за памуклийки. писах и какво ми дадоха.
разтворих, пръсках, поливах... сякаш нямаше кой знае какъв ефект и реших да ги взема на село с мен за да продължа борбата.
а там видях много клон от отрязаната стара асма.
седял е на двора зимата, паднали са му всички кори. красив, раздвоен, прекрасен.
трябваха ми само няколко часа размисъл и всички саксии бяха изсипани, отчупих засъхналите псевдо стъбла (някои от орхидеите бяха над 8 годишни), и с ярък, сигнално жълто-зелен сезал ги завързах стегнато за клона.
нямах червен, а исках да е контрастен цвят, та когато се стигне до махане на сезала да не стават грешки.
от тогава са в банята - зарадо жегите съм постоянно в банята, та влага не им липсва. Simple Smile
забелязах едно изгорено листо и може би ще обърна клона сглавата надолу, да не го удря слънцето при залез.

това е Simple Smile висящите градини се видоизмениха. Simple Smile

забравих да напиша, че преди да ги закача на клона ги оставих една нощ накиснати в препарата против памуклийки - топнах ги изцяло, корени (голи), листа, всичко.

# 108
А снимковият материал от тези висящи градини къде е? Simple Smile

# 109
показала съм орхидеите на клона Simple Smile
https://bg-mam.ma/p/1348196/43171396
от телефона качвах и нямат обяснения Simple Smile

и предишния вариант със саксиите на корниза съм показвала. Simple Smile

# 110
  • на последния етаж
Какво решение намери за памуклийките, Добри? Нападнали са асмата на балкона - голяма напаст, не мога да я спася.

# 111
от аптеката ми препоръчаха някакво със странно име, не съм го чувала до сега.
ще потърся в темата къде съм го писала.

# 112
показала съм орхидеите на клона Simple Smile
https://bg-mam.ma/p/1348196/43171396
от телефона качвах и нямат обяснения Simple Smile

и предишния вариант със саксиите на корниза съм показвала. Simple Smile
Видях ги аз тези снимки, но не разбрах какви са. Благодаря за обяснението. А после какво смяташ да правиш? Като дойде зимата. Ще ги слагаш ли отново по саксии?

# 113
не. остават си на клона.
иска ми се да успея да ги преенеса на новот място, но май няма да стане Cry
ще ги предложа на някого.
ако племенничката иска да се бори с тях ще съм много доволна - поне ще ми пуска снимки докъде ги е докарала.

намерих поста с препарата https://bg-mam.ma/p/1337207/43121144

тепеки е https://www.sortovisemena.bg/4211-tepeki

# 114
  • София
Тепеки е добър препарат. Редува се с Моспилан. През 7 дни, един месец.

# 115
  • Варна
Нищо не карантинирам и нищо не пресаждам, но аз и рядко купувам напоследък. Онова мини в гадния черен субстрат се спука да пуска корени, второ листо вади, коренът с изгнил край си е все така зелен. Ако бях пресадила съм сигурна, че отдавна щеше да е заминало. В крайна сметка те са адаптирани към конкретния субстрат, едва ли са преместени в него точно преди да ги закарат в магазина. Щом са расли и порасли там не виждам никакъв смисъл да ги местя.

# 116
Добри, много идейно. Ако ги обърнеш с главата надолу, може директно да се поливат с подвижен душ, все едно ги вали дъжд. И на мен ще ми е интересно развитието им занапред!

Миоки, аз съм вземала от икея, здрави растения бяха и без буби. Пак бих взела оттам. Казали са ти момичетата, но и аз да кажа, корените са чудесни, не пипай!
За карантината се двоумя и аз, понякога ги отделям, ако са купени от подозрително място, друг път не. Нещо лази напоследък май из саксиите, но не мога да го хвана какво е. Май си имам и акари, защото и адениумите са с деформирани листа. Занемарих ги напоследък, все в градината стоя. Орхитата са си доволни и така, но се завъждат гадинки и не ги виждам навреме...

Аз всъщност идвах да разкажа, днес бях за първи път при швертер. Не ми е наблизо по принцип, но имах път натам. Нямах много време и само грабнах две саксийки набързо, но то там няма разглеждане.
Наистина са предимно млади и още по-най-млади растения, но пък разнообразието е огромно и са на 90% видови. И много от младите дребосъци са с цветоноси Anguished Тръгнах с идеята да намеря един конкретен и по-рядък вид - хахахахаа, няма никакъв шанс, особено пък така набързо.

# 117
  • Мадрид / София
Фло, организирай си екскурзия до там, с повече време (направи си и сандвичи ако трабва 😄) тъй де. Ама не взимай много пари, че ще идат…

# 118
Сложила съм в швертерската кошница няколко неща.. ама ще чакам да мине лятото, че докато пътуват в жега надали ще оцелеят..
ама иначе въздишам по tzu chiang sapphire

# 119
  • Мадрид / София
Моята катлея дето я купих преди около месец прецъфтя и днес ме зарадва с нов цветонос. Дали цъфтят през есента?
Ето тази:

Общи условия

Активация на акаунт