Вие как ще постъпите ?

• 10 851
  • 259
  •   1
Отговори
# 105
Още в предната ти тема ти казах решението, което да угоди и на майка ти, и на теб, но нещо не го отрази. Записвай нещо, което е склонна да плаща, после бригада с еднопосочен билет. Много мои познати така напуснаха България, вече са навън от години, знаят езика перфектно, повечето се записаха да учат там в даден момент. Други не, но не се притесняват, че нямат висше, понеже владеят езика до такава степен, че дори да се върнат тук, имат доста възможности за работа. Дори майка ти да се навие да учиш нещо с чужд език, няма да можеш да работиш по време на следването, защото присъствието е задължително, съответно пари за навън няма откъде да събереш.

Относно последния пост, познавам достатъчно хора, заминали с 5 думи в речниковия си запас, но не заминаха по учебни програми, а на бригада.

Сега ми предложи най- много нещо във Философския факулнет във ВТУ.

# 106
Трети път, ти какво искаш да работиш? Къде? Какво правиш по въпроса?

# 107
И какво е това нещо във философския факултет?

# 108
Стига сте я плашили колко кофти е в чужбина. Щото пък в тъпата провинция без работа и перспектива е супер. Още повече и с неподкрепящи родители - чудно. Да, чужбина не е лъжица за всяка уста, но всеки, който търси начин да успее - успява. И език се научава, стига да не вдигаш рамене и да казваш: Ама то е много трудно!

Ако е оправна и знае поне минимума от езика, може да успее в чужбина. Има плюсове, но има и минуси. Няколко пъти се писа да се ориентира поне за работа лятото и да събере някой лев.

# 109
Психология сигурно е това във философския.

Авторке, майка ти се опитва да ти помогне по свой начин да стъпиш на краката си. За съжаление явно отношенията ви са лоши,  а и ти нямаш никаква представа какво ще се случва с тебе.

Ако си решила, че искаш да се махнеш от къщи, просто го направи, хвани се на нискоквалифицирана работа и се оправяй сама.  
Сто пъти те питаха тук ти какво искаш да работиш, каква професия си представяш, че ще имаш? Не си вече толкова малка, трябва да се ориентираш, дори и после да смениш професията. Майка ми това, майка ми онова...  Майка ти вече не решава вместо теб.

Какво искаш в крайна сметка?

# 110
  • у дома...
Авторката удобно избягва отговорите на доста въпроси.

# 111
И какво е това нещо във философския факултет?

Различни неща са. Едното е философия, другото психология. Има и някакви специалности от рода на социални дейности.

Писала съм вече горе-долу какво искам да работя.  Харесваха ми езиците в училище (чуждите) и си мислех, че преводите дали устни или писмени ще са ми интересни. Учих английски и немски , но немския ми беше 1 ден в седмицата и почти нищо не научих.

Друго нещо, което ми харесваше много и ми вървеше е историята. Даже втората ми матура беше това.  Някаква изследователска работа , в музей или преподавател в университет няма да е лоша също.

# 112
Мисли в по-близко бъдеще - сега какво ще работиш... Какво искаш, какво ти е интересно и какво наистина можеш и реално ще работиш са различни неща. Направи си план как да станеш по-самостоятелна и да се измъкнеш от малкия град.

# 113
Има ли кой музей да посетиш и да попиташ служителите там харесва ли им, с какво точно се занимават, удовлетворени ли са от заплащането? Историята е много интересна сама по себе си, второто ми желание беше археология. Но дали процъфтява археологията в България, нямах шанс да разбера. Joy

# 114
  • София
Аз имам съученик, който стана археолог. Сбъдна си мечтата и си работи по специалността... е вечер е и барман понеже и сметки трябва да се плащат и да се яде.

От всичко до тук психологията ми звучи най- приемлива, има реализация в HR сферата.
Ако езиците бяха твоето нещо, щеше да знаеш поне 2 чужди езика на високо ниво досега.
Аз на твое място бих се ориентирала към специалности, които предполагат професии с поне среден доход. Това, което ти гледаш в идеалистично, но парите са малко. Става за хора, които имат гръб и подкрепа. Ти трябва да мислиш как ще плащаш наем, сметки, храна, а то трябва и някакъв социален живот все пак, това пак струва пари. Младо момиче си, ще искаш и дрешки да си купиш, обувки, на фризьор а отидеш - това са разходи.
Заплата на уредник в музей е около 700лв.

# 115
Първо, философия е сигурно най-неприложимата професионално специалност, дори даскал не можеш да станеш с нея.

Второ, специалността в Русе е български език и история - ето линк. Нали харесваш история. Излиза, че това, за което тропа майка ти, е точно каквото търсиш. Какъв точно е проблемът тогава?

# 116
Първо, философия е сигурно най-неприложимата професионално специалност, дори даскал не можеш да станеш с нея.

Второ, специалността в Русе е български език и история - ето линк. Нали харесваш история. Излиза, че това, за което тропа майка ти, е точно каквото търсиш. Какъв точно е проблемът тогава?

Защото не може да се надгражда с нищо. Пък и не знам защо ми е този български.
Някой , ако следва археология примерно може да стане учител по история (ако иска) или да стане преподавател в университета с надграждане, а с това най-много учител.

# 117
С археология не ставаш учител по история.

Сега пък не можело да се надгражда - взимаш двойна специалност с всичките бенефити от това. След бакалавъра имаш широк набор магистратури, държавна поръчка или платени. Колко повече надграждане? Пък и, да прощаваш, ама вземи първо завърши по-ниската степен, тогава мисли за надграждането. Претенциите ти взе да не им се вижда краят, а нямаш никаква база.

Честно казано, започвам да си мисля, че си правиш ташак с тези теми. Каквото и да ти предложим - все някакъв кусур му намираш.

# 118
А може би някъде, дето има повече момчета. Поне любовта да срещне. Военноморското. Sailboat

# 119
Не може да се надгражда ли?
Ти прочете ли магистърските и докторските програми? Аз на тях казвам надграждане. В случая има дори възможност за работа в музей, етнографски отдел на библиотека, детска педагогическа стая в МВР и още ...
И това ако не е надграждане, не знам какво би могло да е.
А за да станеш преподавател в университет трябва да станеш първо доктор.
Струва ми се, че изобщо не си наясно нито със себе си, нито с възможностите за обучение. Не помня в коя тема писах наскоро, но с пълна сила важи и тук - висшето образование не е задължително, особено в случай на такава липса на реално ориентиране в системата.

Общи условия

Активация на акаунт