Слънцето все по-силно грее, в коремчето на мама ОКТОМВРИйчето лудее! - Тема 10

• 44 515
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
На accu check са най-разпространените. Аз си взех в аптеката апаратчето за около 20 лв с иглички и лентички в комплекта. Само че са само по 10 и много бързо свършват, после трябва да си купуваш нови, които излизат по-скъпо. Иначе е много удобно.

Момичета, някоя от вас ползва ли глюкомер? Трябва да си взема да следя сутрешната захар, а не знам какъв да е.

# 616
Аз също се чудех кога трябва да правя пак ФМ. В 3D изследването ми пише, че се препоръчва доплерово изследване в 29 гс. Другата седмица като ходя ще съм в 26гс+ и ще питам.
Аз бях да прибера децата и сега ми е толкова лошо. Боли ме глава, гади ми се и си легнах малко.

# 617
Знам, че темата е обсъждана вече, но искам да я повдигна отново... Само аз ли се дразня на неяснотите около изплащане на болничните? В какви ли не теми и форуми влиза да чета, но така и не ми стана ясно кога да очаквам превод. То не бе 10 дни след подаване на болничния към НОИ (което при мен е три дни след издаването му), пък после 10 дни след изтичането на месеца за който е издаден болничния, пък още някакви 10 дни от изтичането на нещо друго... И в главата ми вече е пълна каша!
Първият ми болничен е от 01.06-14.06, а вторият от 15.06-14.07. Проверих си в сайта на НОИ и за двата пише В момента се обработва. Някои има ли представа кога да очаквам превод?

# 618
Днес ми е последния ден в офиса, след това 3 дни отпуск и от другата седмица болничен. Чувствам се странно, сякаш ми е за първи път. Предната бременност си работих до последно, но сега не ми се рискува, а и няма работа в момента.

# 619
За болничните още с предишната бременност се обадих в НОИ и попитах как мога да се консултирам с експерт, който да ми обясни и изчисли ориентировъчно майчинство. Записах си час за среща и отидох, попаднах на много мила дама, тя беше много подробна, почти до стотинка ми беше изчислила всичко и знаех кога какво да очаквам. Препоръчвам ти да направиш същото, щом не ти е ясно нещо.

# 620
Знам, че темата е обсъждана вече, но искам да я повдигна отново... Само аз ли се дразня на неяснотите около изплащане на болничните? В какви ли не теми и форуми влиза да чета, но така и не ми стана ясно кога да очаквам превод. То не бе 10 дни след подаване на болничния към НОИ (което при мен е три дни след издаването му), пък после 10 дни след изтичането на месеца за който е издаден болничния, пък още някакви 10 дни от изтичането на нещо друго... И в главата ми вече е пълна каша!
Първият ми болничен е от 01.06-14.06, а вторият от 15.06-14.07. Проверих си в сайта на НОИ и за двата пише В момента се обработва. Някои има ли представа кога да очаквам превод?

От НОИ не бавят болничните,счетоводството ви явно ги праща до 10ти число на новия месец и от там е забавянето.Аз миналия месец бях в болничен от 2ри до 8ми-на 15ти имах превод от НоИ.Следващия болничен ми беше от 9ти до 8ми този месец и на 25ти юни получих за дните до края на юни.Нашата счетоводителката ги носи веднага и няма проблем

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 18:33 от jiraf4e86

# 621
Относно болничните ще се опитам да дам яснота.
През юни имаше забавяне на изплащане на обезщетенията за временна нетрудоспособност (болнични), гледане на дете и т.н., тъй като НОИ извършва ревизия и преизчисляване на обезщетенията и където има основание доплащат суми. По време на тази ревизия НОИ спира изплащането на обезщетения.
А иначе срока за подаване на болничните в НОИ е до 10-то число на месеца следващ предаването на болничния на работодателя, а не издаването на болничния. Има работодатели, които подават болнични и през месеца, това не е грешно, но нека да не води до мисълта, че тези, които ги подаваме до 10-то число грешим. След като се предаде болничния в НОИ, обикновено до 10 дни изплащат сумите. В случай, че болничният обхваща два месеца, НОИ изплаща или целия период или го разделя по месеци. Аз лично нямам ПИК и не знам каква информация се достъпва с него, но работя с ИКО (ПИК за работодател), който предполагам дава малко по-мащабна и детайлна информация.
Ако имате забавяне или неяснота винаги може да се обърнете и към работодателя, за да направи проверка/справка.

# 622
  • омъжена
. Зависи кога си го дала на счетоводителката ,а тя в НОЙ . Значи сега ще ти кажа при мен. На 12-13 го нося тя веднага на същия ден го носи да го входират. И на 1и 15 число на два пъти получавам за месец примерно сега за юни си го получих на 1.07 и сега чакам към 15 да го преведат останалата част. И други майки ми казаха,че вече за един месец на два пъти го превеждали. Преди много ги бавеха  такаче не се оплаквам.

# 623
С ПИК може да си проверите и ориентировъчния размер на майчинството, не е нужно специално да се ходи да се прави консултация.Аз нямам и не знам точно къде да гледате за да обясня, но знам че има такава справка.Не ми е на дневен ред да ходя да вадя ПИК, а и аз досега съм нямала дилеми по въпросите с болничните и майчинството.Както казах и преди при нас болничните се подават веднага щом сигнализирам, че имам такъв и затова и плащанията идват бързо.Но си има срокове, до които могат да се подадат и не можем да се сърдим, ако някой си чака края на срока, защото съчетава шест работи в една длъжност и няма време.При нас си има отделен отдел ТРЗ които се занимава само със заплати и болнични и затова нещата се случват бързо .Ако един счетоводител е и ТРЗ и човешки ресурси и секретар на шефа е ясно , че по друг начин ще стоят нещата....

# 624
Зависи и колко служители има. Аз работя в компания с 1200 служители, няма как да се администрират и подават болничните щом ги получим, като на ден може да получим 5, но може да получим и 20, а за месеца са стотици. Всички си знаят, че болнични се подават в регламентирания от закона срок и никой няма претенции. Разбира се има и изключения, продължителен престой в болница, като болничния се издава на изписването. Човека няма доходи и подаваме болничния максимално бързо или други ситуации, но има и такива с пълна безхаберност към документа, не го представя седмици наред, аз ли да се ангажирам да подам веднага, та той да получи обезщетение.
Не рядко се случва и грешни болнични или такива, които са издадени от лекаря, но по грешка после е анулиран или пък не е подаден от лекаря. НОИ чака информация от лекаря и от работодателя и тогава започва разглеждане на обезщетението, та причините за забавяне може да са много.

# 625
Благодаря много на всички включили се в темата. Работя в голяма компания с над 1000 служители и вероятно всички болнични се подават в определения срок. Раздразнението ми не идва от това, че все още нямам превод, а от това че не разбирам кога какво се случва. Значи превод да очаквам най-късно до 20то число на месеца следващ издаването на болничния? Ако правилно съм разбрала...

# 626
Днес бях на преглед всичко върви добре с бебето.Даже върви напред с 2 седмици. Трябва да помисля и за дата за секцио, понеже по всяка вероятност ще съм секцио  по препоръка на лекаря. Обясних ситуацията с алергията при първото секцио и вероятно ще ме тестват за упойки, но ми обясни лекаря, че дори да покаже отрицателен резултат пак има вероятност да получа алергия. Сега много се притесних .Надявах се, че като имам тест на упойките всичко ще бъде наред и няма да има неприятни изненади.

# 627
По повод на болничните и майчинството чрез приложението evrotrust може да си направите в НОИ справка за всичко, което ви интересува.

# 628
Ох, с тази дата за секцио и аз от сега я мисля. До сега не ми се е налагало да определям, тъй като големия е естествено, а малката е спешно секцио. Сега знам от по-рано, защото сме седалищно и док е категорична за секцио по медицинско предписание. Ще обсъждаме с таткото дата, пък то божа работа.

# 629
Един тъп въпрос от мен, ама не знам как стоят нещата, та...
По принцип съм се настроила за естествено раждане и се надявам силно да се получи, НО ако по медицински причини (бебето не се обърне, високо кръвно или препоръка на лекар и т.н.) се наложи секцио, реално аз ли си избирам дата, екип и доктор? Тоест задължително ли се плаща, когато се налага секцио (изключвам спешното секцио). Защото за естественото раждане знам, че отиваш на място и може да си родиш без избор на екип, ама така ли стоят нещата със секцио?

Общи условия

Активация на акаунт