Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 92 874
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Благодяря, дами Simple Smile

Знаех си, че не съм толкова  луда, но ще се радвам на мнението и на министър Дидева за  евентуални новости по въпроса от днес за вчера..

# 301
Русалка, то МОН и със себе си комуникира (или поне се надяваме Grinning), ама няма пречка да се запишеш е една област и да участваш на второ класиране в друга. Т.е. каквото и да "научи" за теб МОН, няма никакво основание да те спре да кандидатстваш по общия ред.

# 302
91.750 МАТ
97.500 БЕЛ

момче, областен град
без извънкласни занимания
самоподготовка с времетраене и вид по собствена преценка, без надзор

# 303
  • София-Младост
Едно питане, че се почувствах идиот малко..

Скрит текст:
Почти съм убедена, че аз съм правата.. И все пак дори и 0,1 % да има шанс да греша, не мога да го пренебрегна, понеже  не искам заради мен да пострада много близко дете.

Какъв е казусът? Детето учи в НУКК - както отлично знаем, училище към Министерство на културата, тоест извън МОН-стерската класация. В момента са 3 седми класа, чрез вътрешно класиране ще  класират деца за два класа. Тоест деца, колкото за един клас, ще са аут. Едната паралелка ще е с природо-математически профил, за нея има желание детето.  За другата не знам какво е профилирането. Най-вероятно няма да има проблем то с приема в която и да е от двете, понеже НУКК все пак не се слави с  кой знае колко високи масови  резултати по мат в годините.  Проблемът е другаде. Много хитро ги принуждават да се запишат сега до 30-ти, тоест дипломата ще остане директно там. Детето ще се запише, понеже без това желанието му е по-скоро да си продължи там. Макар че си има колебанията и за ЕГ. Затова ги посъветвах паралелно да се пробват и за класацията на МОН - има отлични резултати  и след като излезе статистиката, вероятно ще се окаже, че ще има шансове за повечето езикови. Но на родителите казали, че това е невъзможно, понеже двете министерства, видите ли, ВЕЧЕ си комуникирали, и щели да знаят моментално, че детето е записано. И какво като е?  Според мен ги баламосват по ужасен начин, за да задържат най-вече добре справилите се при тях, да ги възпрат буквално да се пробват и другаде и съответно да си тръгнат. Говорели им, че им трябва за другаде оригинал на дипломата, за да се пробват... Или, ако им стиска,  да правят шмекерии като някои хора миналата година с ламинирани цветни копия.Ми, да, трябва им дипломата, но при записване, нали ще попълнят първо желанията си онлайн...Какво пречи, АКО си харесат примерно класиране в някоя езикова на второ класиране, да си изтеглят дипломата от НУКК и спокойно да се запишат в езиковата.. Убягва ли ми нещо или?
Дидева, Санака, Слънчева и други, моля за инфо кой е прав и кой крив...
Има право да си изтегли дипломата, въпреки че е записана в НУКК, ако реши да избере училище на МОН. И на първо класиране да се запише. Дано само не и направят въртел и да и забавят дипломата.
Учедвам се, че са им казали така, при положение че ще намаляват паралелките.
Хубаво училище, там завърших.

# 304
  • София
В музикалното в София класирането е другата седмица, записването - до 12.07, което пак е преди 13.07 за класирането за гимназиите... но никой не е казал, че не може да се изтеглят документите и да се кандидатства в училище към МОН.
Всъщност доста деца напускат НМУ след 7 клас, но не съм се интересувала други години дали е имало записване-отписване...  Но не вярвам да е невъзможно да се кандидатства. Всъщност учлищата по изкуствата са към МК И към МОН - всички правила и норми важат, и от двете министерства.
По-скоро искат да избягнат 2-ро, 3-то и т.н. класирания училищата към МК, защото си правят всичко сами, не са в обща система.
Личното ми мнение е, че още тези дни детето ще може да реши къде има шанс и в кое училище да кандидатства. Кандидатстване навсякъде само за да се каже "ето, приеха го навсякъде" е неетично и излишно Simple Smile

# 305
  • София
Русалке, поне миналата година категорично не си говореха системите на МОН и МК. Моето момче беше прието в 133 с ФЕ към МОН и едновременно в НГДЕК към  МК.

# 306
  • София
Едно питане, че се почувствах идиот малко..

Скрит текст:
Почти съм убедена, че аз съм правата.. И все пак дори и 0,1 % да има шанс да греша, не мога да го пренебрегна, понеже  не искам заради мен да пострада много близко дете.

Какъв е казусът? Детето учи в НУКК - както отлично знаем, училище към Министерство на културата, тоест извън МОН-стерската класация. В момента са 3 седми класа, чрез вътрешно класиране ще  класират деца за два класа. Тоест деца, колкото за един клас, ще са аут. Едната паралелка ще е с природо-математически профил, за нея има желание детето.  За другата не знам какво е профилирането. Най-вероятно няма да има проблем то с приема в която и да е от двете, понеже НУКК все пак не се слави с  кой знае колко високи масови  резултати по мат в годините.  Проблемът е другаде. Много хитро ги принуждават да се запишат сега до 30-ти, тоест дипломата ще остане директно там. Детето ще се запише, понеже без това желанието му е по-скоро да си продължи там. Макар че си има колебанията и за ЕГ. Затова ги посъветвах паралелно да се пробват и за класацията на МОН - има отлични резултати  и след като излезе статистиката, вероятно ще се окаже, че ще има шансове за повечето езикови. Но на родителите казали, че това е невъзможно, понеже двете министерства, видите ли, ВЕЧЕ си комуникирали, и щели да знаят моментално, че детето е записано. И какво като е?  Според мен ги баламосват по ужасен начин, за да задържат най-вече добре справилите се при тях, да ги възпрат буквално да се пробват и другаде и съответно да си тръгнат. Говорели им, че им трябва за другаде оригинал на дипломата, за да се пробват... Или, ако им стиска,  да правят шмекерии като някои хора миналата година с ламинирани цветни копия.Ми, да, трябва им дипломата, но при записване, нали ще попълнят първо желанията си онлайн...Какво пречи, АКО си харесат примерно класиране в някоя езикова на второ класиране, да си изтеглят дипломата от НУКК и спокойно да се запишат в езиковата.. Убягва ли ми нещо или?
Дидева, Санака, Слънчева и други, моля за инфо кой е прав и кой крив...
Има право да си изтегли дипломата, въпреки че е записана в НУКК, ако реши да избере училище на МОН. И на първо класиране да се запише. Дано само не и направят въртел и да и забавят дипломата.
Учедвам се, че са им казали така, при положение че ще намаляват паралелките.
Хубаво училище, там завърших.

Защо само на първо? Какво пречи и на второ принципно?

Неетично донякъде би било, Рали, ако си сигурен на 100% какво искаш. Но имаш ли колебания между А и В, имаш и правото да се пробваш и после да решиш.  ВЪбще не става дума в случая за хвалба, че са приели едикого си навсякъде...Да, статистиката ще даде относителено точен отговор стига ли балът за езиковата Х, но нищо не може да бъде съвсем сигурно, нали? Wink

# 307
  • София
Момичета, а къде може да се види точките на каква оценка отговарят?
Няма скала за приравняване. Точките не отговарят на никаква оценка.

Честити резултати!
Дано децата бъдат щастливи и имат възможност да направят своя избор на гимназия!

Абе май все пак ги преизчисляват по някакъв начин, щото стипендиите за 8-ми клас се изчисляваха от резултатите от НВО някак... но честно, не знам как, спомних си нещо, прочетено преди време... когато изобщо не ме е интересувало, та не помня подробности.

# 308
  • София
Тююю...не мога да се вредяGrinning
За статистиката, момче, точна прогноза имах:
БЕЛ - 84.50
МАТ - 91.75

Милия, тооолкова се напъна за БЕЛ, че няма накъде
Joy
Ние имаме една мечтана паралелка, ама май на косъм ще е Confused

# 309
  • София-Младост

пенсионирана русалка
И на второ разбира се. Останах с впечатление, че е с високи резултати и още на първо класиране ще влезе, затова така написах.

# 310
  • софия
Момичета, а къде може да се види точките на каква оценка отговарят?
Няма скала за приравняване. Точките не отговарят на никаква оценка.
Честити резултати!
Дано децата бъдат щастливи и имат възможност да направят своя избор на гимназия!

Абе май все пак ги преизчисляват по някакъв начин, щото стипендиите за 8-ми клас се изчисляваха от резултатите от НВО някак... но честно, не знам как, спомних си нещо, прочетено преди време... когато изобщо не ме е интересувало, та не помня подробности.

Ами не. Не си чела, не си разбрала, но имаш мнение, че "май" се преизчислява.
Условията за отпускане на стипендии се определят от отделните училища. В общия случай за 8. клас се взема предвид бала, с който е прието детето. Няма ПРЕизчисляване.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 15:41 от zvаnchе

# 311
  • София

пенсионирана русалка
И на второ разбира се. Останах с впечатление, че е с високи резултати и още на първо класиране ще влезе, затова така написах.

Достатъчно високи, да, но не за всичките езикови, за една (може би и две) няма да стигне на първо класиране със сигурност..

# 312
за МК и МОН според мен не трябва да има проблем. нашият казус/въпрос към бгмамма министрите:

при нас първо желание на детето е едно уч към МОН, после иска едно към МК (НГДЕК), после към МОН други разни училища.
ако е приета на първо класиране в МОН по не-първо желание, а е приета в МК, планирам да се запише в МК, но в МОН да продължи за 2ро класиране и ако е приета по първо желание - да си изтеглим документите от МК и да я запишем в МОН. има ли трудности, които не съобразявам, не би трябвало да е проблем?? (нали при записването за продължаване на 2ро класиране в МОНско уч не искат оригинал на диплома, а само при окончателно записване??) (нали НГДЕК би трябвало в раб.време на канцеларията веднага да ти върнат дипломата - отпишат, няма срок за това??)

# 313
РУО - София-град
 Запознаването  с оценените писмени работи на учениците от VII клас и X клас, явили се на НВО по БЕЛ, по математика и по чужди езици, ще се осъществи от 30.06.2021 г. до 02.07.2021 г. включително – от 08:30 ч. до 12:30 ч. и от 14:30 до 18:30 ч., както следва:

БЕЛ VІІ и Х клас – ПГЕА, район „Овча купел“, бул. „Овча купел“ № 1.
математика VІІ и Х клас – СПГЕ „Джон Атанасов“, район „Изгрев“, ул. „Райко Алексиев“ № 48.
чужди езици VІІ и Х клас – 18. СУ „Уилям Гладстон“, район „Възраждане“, ул. „Пиротска“ № 68.
Съгласно чл. 46 на Наредба № 11/01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, оценките от външното оценяване не може да се променят.

За запознаване на ученика с оценената индивидуална работа се прилага процедурата по Правилата за информационна сигурност при организацията, провеждането и оценяването на НВО в края VІІ и на Х клас през учебната 2020/2021 г., съгласно които ученикът и неговите родители (настойници, попечители, представители на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила) могат да се запознаят с оценената индивидуална работа на ученика в присъствие на член на Регионалната комисия за проверка и оценка на изпитните работи, като:

– ученикът вижда сканираната и оценена изпитна работа с присъдени точки за всеки един отговор;

– сканираното изображение не може да бъде снимано, записвано, отпечатвано и изнасяно от залата;

– не се допуска разглеждане на други изпитни работи.

Моля да създадете необходимата организация, като уведомите желаещите да се запознаят с оценените си изпитни работи ученици за датите, времето и мястото, където могат да го направят срещу документ за самоличност.

При запознаването с изпитните работи на учениците от VII и X клас е необходимо да се спазват изискванията на Министерство на здравеопазването.

# 314
  • София-Младост
Скрит текст:
за МК и МОН според мен не трябва да има проблем. нашият казус/въпрос към бгмамма министрите:

при нас първо желание на детето е едно уч към МОН, после иска едно към МК (НГДЕК), после към МОН други разни училища.
ако е приета на първо класиране в МОН по не-първо желание, а е приета в МК, планирам да се запише в МК, но в МОН да продължи за 2ро класиране и ако е приета по първо желание - да си изтеглим документите от МК и да я запишем в МОН. има ли трудности, които не съобразявам, не би трябвало да е проблем??
(нали при записването за продължаване на 2ро класиране в МОНско уч не искат оригинал на диплома, а само при окончателно записване??)
Не искат.

Дидева, благодаря!
Що за недомислица по БЕЛ и МАТ да се гледат в две различни училища...

Общи условия

Активация на акаунт