Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 292
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Именно защото синът ми "има бал" за НПМГ, а майка му няма как да храни трима души на квартира в София, никога не бих му позволила да се пробва там. Няколко пъти ми спомена, че иска- то едва ли остана човек в училището му, който да не разбра, че обичал химия и физика... Кротко разсъждаваме над наличните провинциални училища в нашия град, всеки в отделна стая, и изчаквам да се избистрят някакви по-окончателни желания в главата му... Местни....
А да го пуснете само него на общежитие не е ли вариант? Много деца, които не са от София, са на общежитие...
Всъщност, случаите, в които се мести цялото семейство са малко.

# 1 111
  • София
Не знам какви и от кога са й наблюденията на обективната дама,
Е, тя не дава подробности, а само проценти и "факти". Joy

# 1 112
StudioX, ako наистина имате дете в НЕГ, нямаше да напишете горното.
Скрит текст:
С 3 собствени деца, минали през гимназията, че и завършили целия й курс на обучение, не мога да  си позволя да  слагам % като вас... По езика се ходи на уроци, написах го и назад, по не една единствена причина обаче, за каквото Вие намеквате..
1. Запълване на празнини  - упоменатата от Вас. Но и тук има нюанси. Може учителят да е зле, да, ама може и детето да е спало и да се е събудило, когато ямата вече е голяма.
2. Мега амбициозни родители, пращащи децата си на уроци не от 9-ти, а още от 8 клас, макар че  последните са се паднали при доказани учители като Старирадева, Бонова, Кендерова и сие..
3. Запознаване с формата ДаФ - лайстунг учат по немска система и съответно нямат особено, да не кажем никакво,  понятие как изглежда изпитът. Записват се на курсове/уроци (краткотрайни) , за да оттренират формата в случай, че ще кандидатстват с бг дипломата. Подобна причина имат и деца от ДСД - те държат изпита ДСД  в 12 клас и резултатите идват чак март. За да " си вържат гащите"  доста ученици държат ДаФ още в 11 клас,  с цел да избегнат някоя негативна изненада с елемент с В2 в 12-ти. Но много често това са деца със стабилно ниво по езика,  с класирания на олимпиадите и т.н.. Извинете ме, ама дъщеря ми на СК имаше 24 от 24...Е, при същия учител по немски имаше деца, недокарали точки за В2 даже. И въобще девойката ми  не знаеше за повече от трима-четирима, ходещи на уроци.
Това за немския..
Да подхванем БЕЛ - там има  доста деца, ходещи на курс за ДЗИ. Едни, защото  господин Бечев примерно  не е шестица от тотото, да. Но  випуските, които са при г-жа Христемова, и без курсове биха се справяли като  за челото, където са от години..И едва ли само заради уроци, понеже и от други училища ходят, нали? Wink Просто, каквото и да си говорим, редом с АК и СМГ, най-много деца отиват в чужбина именно от  НЕГ. Е, да , ама  колежаните не отиват в Германия, от семегейците има такива, но не са толкова, колкото отиващите в англоезични  държави..Само в университета на дъщеря ми, един от многото с медицински специалности, има поне десетина, ако не и повече  (ако не се лъжа са 13) деца от НЕГ, следващи медицина, стоматология или фармация.. На тях им трябват максимални дипломи и с курс по БЕЛ се стараят да си ги гарантират..Сега прибавете още 20 медицински факултата в страната, сложете инженерните специалности във водещи унита като  ТУ Мюнхен, РВТХ Аахен, Карслсруе и сие, за където хората пък  си помагат  със странична мат на уроци, понеже до  този завършил випуск  в гимназията дори профилите не учеха диференциали, интеграли и сие от висша математика, които в среден курс в Германия се учат...
Та , да има ходещи на уроци и курсове, но причините са толкова разнообразни, че е  направо кощунствено да обобщавате така в %..
Пенсионирана русалка. Далеч съм да доказвам дали имам дете в НЕГ или не, това не е тема на разговор. Кое ви е странно, че имам различно мнение от вашето. Като гледам не е толкова различно защото и вие твърдите, че се ходи на уроци. Както виждам и вие сте написала, че и при вашит деца това е било практика. По какви причини се ходи на уроци е друга тема, но все пак се ходи.  Пак повтарям не всички. Честно казано аз не бях подготвена, че детето ми ще трябва да ходи на допълнителни уроци по немски,  именно за да може да се подготви за изпитите в 12 клас. зщото очаквах, че обучението в гимназията ще е достатъчно, но уви не е така.
Освен това можеби знаете, че тази година много деца няма да могат да се явят на   изпита за 12 клас тъй като нямат успех. Съжалявам тези деца защото няма да могат да зъвршат с диплома за която реално са кандидатсвали.
Не разбирам за какво точно спорим и се дразните, нито умаловажвам немската, нито я отричам. Просто очаквах много по добро обучение, но можеби проблема е мой и очакванията са ми били големи от учителския състав.

# 1 113
Деца от СМГ на курс по мат е като деца от АЕГ на курс по английски.

Светли, само за Варна ли влизаааш Simple Smile

Дрязгите почват и по моето волско търпение да лазят.

# 1 114
От статистиката на Дидева - 175 тази година и 242 миналата
Статистиката е на РУО - София-град.
С малкото уточнение, че това е броят на резултатите 99,5 и нагоре. От детайлната статистика миналата година се вижда, че максималните резултати са 186 на брой,

# 1 115
  • София

Не разбирам за какво точно спорим и се дразните, нито умаловажвам немската, нито я отричам. Просто очаквах много по добро обучение, но можеби проблема е мой и очакванията са ми били големи от учителския състав.

Не знам какво Омаловажавате и какво не,  не ме и интересува много-много какъв Ви е проблемЪт на Вас лично, включих се с конкретика , защото постът Ви вменява, че 95 % ходят на уроци, за да попълват училищни празнини. А това не е вярно...
Иначе училището си има 101 кусура сигурно  и само слепец би си затворил очите за тях. И те са  пространствено дискутирани в съответната тема. Излейте си недоволството там WinkНе смеете ли, що ли..Или има нещо вярно в допускането по-назад, че атаките срещу дадени училища в точно този момент от кампанията имат друга цел..

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 23:19 от пенсионирана русалка

# 1 116
  • София
rally, сърдечни поздравления за успеха на Ивайло Kissing Heart Нека винаги следва сърцето си и мечтите му се изливат чрез нотите Kissing Heart

Аз търся среда за моя син, както и всички вие. Но наистина ме е страх, че АЗ мога да го насоча в неправилна посока, вече се случи веднъж. Просто не се вслушах достатъчно в доводите му. Той не ме е обвинявал, но аз не си го простих. А и не искам да си го простя  - това ще ми е поредният житейски урок.
Има противоречиви мнения за различните училища, надявам се синтезирано да му ги представя по начин, който ще ме позволи да вземе рационално решение. А дали то ще е правилното - ще можем да разберем след няколко години - ако е щастлив и готов да преследва мечтите си докрай, значи решението е било точното. Hug

# 1 117

Не знам какво Омаловажавате и какво не,  не ме и интересува много-много каквъ Ви е проблемЪт на Вас лично, включих се , защо постът Ви вменява точно това , че 95 % ходят на уроци, за да попълват училищни празнини. А това не е вярно...
Иначе училището си има 101 кусура сигурно  и само слепец би си затворил очите за тях. И те са  пространствено дискутирани в съответната тема. Излейте си недоволството там WinkНе смеете ли, що ли..

Явно ви интересува след като  така настървено пишете, явно който не е на вашето мнение ви е голям проблем, но след като сте пенсионирана русалка трябва да сте свикнала....
Да наистина тук темата е друга и не трябва да занимаваме аудиторията.  Това дали смея или не, наистина  не го разбирам от какво да ме е страх от вас ли......

# 1 118
  • София
Studio X, ама не е нужно детето ти да ходи на уроци, за да се подготви за ДСД или да изкара успех, че да го допуснат (между другото изискванията им за успех изобщо не са високи и непостижими). Достатъчно е само да е много целеустремено, да се подготвя редовно, да му вървят езиците, да ходи на консултации с учителите, да се занимава в свободното си време с езика. Маса съученици на дъщеря ми точно така си изкараха и ДСД-то с С1 и матурата по немски с пълна шестица и матурата по БЕЛ също с пълна шестица. Е, аз не съм "благословена" с такова дете, та специално за немския я пуснах на уроци в началото на 9-ти клас за малко - колкото да ми кажат, че знае достатъчно (щото аз бъкел не разбирам) и че трябва да полага редовно усилия и след това за ДСД-то, защото я беше страх, че няма да се справи с устния изпит.
Виж по български, математика и английски не го направих, но не защото нямах желание. Каза, че подготовката от училище й е достатъчна. И беше.

# 1 119
Не разбрах какво рискувам?
Детето ми е с бал 410. Ето ги баловете от предните две години за 6те специалности в ПГАСГ Пловдив. Ако не стане в никоя от тях, чакам второ. 
Valeria K. Може ли да попитам тази таблица за Пловдив от къде е? Не съм виждала такава с нанесени балове от класиранията?
Аз си я правих преди месец със специалностите, които ни интересуват. Подбрах си такива от най-желаната до приемлива с минимален бал. Много добре ми се отрази на нервите. Синът ми и тази година е отново.е със 100+ отсъствия от боледуване и ЕОСР от ноември до май/тотално щета/. Що притеснение съм брала дали ще успее да си яви на двата изпита.

# 1 120
Учителката на детето по немски има много ученици от 35 СУ и от 73СУ - децата и родителите се презастраховат , готвят се за изпит с нея както и в училище, такава ни е системата , това ги прави една идея по уверени.
 Конкуренцията в топ училищата е голяма, случва се някой да изостане - крайна сметка това са деца в пубертета.
Другия проблем е, че заедно със заслужилите има и деца вкарани с връзки

# 1 121
  • София
Смехотворно стана, малко четене с разбиране не е излишно..  За друг страх идеше реч. Wink И сега, когато децата ми са извън училището, и преди, когато бяха в него, съм поствала в темата нелицеприятни, дразнещи неща за училището и директорката му като главен виновник за тях.. И на управата, и на някой учител, ако чете, й/му трябва цифром и словом минутка, за да  събере 2 и 2 и да се сети коя съм.  А за ника и коментарите по него по-добре забравете, идея си нямате какъв е смисълът му.

И последно : от човек, имащ претенции за ниво на дадено училище  и сериозни очаквания от учителите, се иска постовете му, изразяващи лична  позиция, да изглеждат малко по-различно. Иначе мнението  някак олеква.  Който разбрал, разбрал, дори и да не е пенсиониран..

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 12:05 от пенсионирана русалка

# 1 122
Studio X е близначка на djasminn. И двете със страхотно обективен поглед.
Отново черна точка за тона и обобщенията!

# 1 123
  • В светлината на слънцето
От друга, езиковите гимназии осигуряват избор на профилирани предмети след 10-ти клас, което ми е важно, тъй като няма как да знам какво ще иска да учи и работи след време.
Клер, втори път те виждам да пишеш това, което категорично не е истина. Така заблуждаваш останалите. ВСИЧКИ, не само езиковите гимназии след 10 клас предлагат избор на профили. Просто това е част от новата система. При нас например единствено по философия и физическо няма профили. И така са абсолютно всички училища. Не е коректно да заблуждаваш.

# 1 124
Аз пък знам за деца от СМГ, ходили на уроци по математика. Имаше няколко в седмокласната школа на дъщеря ми м.г. Не, те нямаха абсолютно никакъв проблем с решаването на задачи. Били са записани, за да усъвършенстват подробното разписване на задачи с цел гарантиране на максимален резултат на НВО.
Много е важно как се тълкуват фактите. Ходенето на уроци не води до еднозначен извод, че училищата са лоши. Би могло да означава и че децата са по-амбициозни, особено в контекста на доказано добри гимназии.
Въобще е хубаво човек да може да анализира факти, без да се заблуждава, че изводите са в негова полза. А и всъщност високата интелигентност означава не да искаш най-доброто, което съществува, а да избереш най-добрата от разполагаемите възможности.
Има и хора , които четейки осмислят написаното !Благодаря Ви! Точно това визирах. Изопачи се всичко , което написах до момента.

Общи условия

Активация на акаунт