Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 182
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 185
За 2 АЕГ със сигурност не е така - обявяват 4 профила с пран-приема, но в 10 клас имат възможност да изберат наново 3-ти и 4-ти.
Ма тотално се омотах с тези профили. Той избира сега англ. + немски, те водят ли се профилиращи? Отделно след 10 клас другите два предмета?
Нещо такова.
Първите два профилиращи са определени на национално ниво с наредба, като за някои профили има различни комбинации.
Третият и четвъртият ПП ( могат и да са само три) обичайно се избират в края на десети клас сред предложените от училището варианти. Някои училища предлагат два ПП "  в пакет".

# 1 186
  • Beyond the Frontiers
Един глупав технически въпрос: когато редиш желанията, задължително ги избираш в реда, който ги искаш. Или можеш да си ги "нацвъкаш" и после да редиш и местиш нагоре-надолу. И примерно в някакъв момент системата изисква да потвърдиш и заключва мърдането?

# 1 187
  • София
За 2 АЕГ със сигурност не е така - обявяват 4 профила с пран-приема, но в 10 клас имат възможност да изберат наново 3-ти и 4-ти.
Ма тотално се омотах с тези профили. Той избира сега англ. + немски, те водят ли се профилиращи? Отделно след 10 клас другите два предмета?

Точно така. Езиците, които избираш са задължително профили след 10 клас. Поне в езиковите паралелки и гимназии. Другите два профила се избират. Като в големите гимназии обикновено изборът е по-голям и практически е невъзможно да не се събере група по предмет или поне рядко се случва.

Понеже бях укорена, все пак препоръчвам при предварително зададени хуманитарни или СТЕМ паралелки да си направите справка за профилиращите предмети, за да не се изненадате неприятно в 11 клас.

# 1 188
СТЕМ не означава нищо. Названието на профила е водещо.

# 1 189
  • София
Да, затова съм го описала общо. СТЕМ може да са с природни науки, информатика, математика и не знам още какво. Мисълта ми е, че ако паралелката е такава, вероятно профилиращите предмети след 10 клас са предварително зададени и няма избор.

# 1 190
Аз се питам нещо, ама не ми се карайте. Как така стана, че НВО на 10-класниците показа, че дори и елитните училища явно не са на върховно ниво. Излиза, че ако не се готвят целенасочено за даден формат, трудно постигат максимални резултати. Има за какво човек да размисли.
А нужно ли е да се готвиш специално за нещо, което няма особен смисъл...

Не е нужно. Но може да се приеме, че резултатите реално показват нивото на средното образование в България. Без помощни уроци. И излиза, че не е блестящо. Това имам предвид.
Казвам всичко това в контекста на коментарите ни за елитни гимназии във връзка с реденето на желанията. Излиза, че не всичко е цветя и рози и в тях.
Когато нямат мотивация, цветя не разцъфват в пълния си блясък 🤣🤣 все пак са тийнове...

Аз рових на сайта на нашата гимназия, сега и преди 2г., когато кандидатствахме - никъде не виждам след 10 клас какво се предлага. Или не ги изнасят, а са само за вътрешна употреба?

# 1 191
  • София
И аз тотално си омотах нещо. Моята щерка избира МГ, защото обича математиката, а и езиците не са и толкова в кръвта. Обаче нищо не знае за информатиката - дали ще и хареса, дали ще и се отдава, та в тоя ред на мисли, ако не и е любима, може ли да я смени с друго в 11-12 клас.

# 1 192
Наблюденията ми показват, че е по-скоро обратното, макар да не съм задълбавала в тази посока. Виждала съм повече паралелки с профил " Чужди езици", за които в ДПП има посочени повече от два профилиращи предмета.
Иначе препоръката е добра. Да се гледа какво се избира, макар че също от наблюдения и при заложени още при приема 3/4 ПП в крайна сметка се дава възможност на децата в 10 клас да избират третия ( и четвъртия) наново.

# 1 193
  • София
И аз тотално си омотах нещо. Моята щерка избира МГ, защото обича математиката, а и езиците не са и толкова в кръвта. Обаче нищо не знае за информатиката - дали ще и хареса, дали ще и се отдава, та в тоя ред на мисли, ако не и е любима, може ли да я смени с друго в 11-12 клас.
Ако е първи или втори профил, не, няма да може да я смени в 11-ти клас.

# 1 194
  • София
Бебчо, за съжаление възстановяването върви бавно, ходи на превръзки в Пирогов, защото отказа хоспитализация (странно за мен,но ВМА отказаха да го приемат за манипулациите, чудя се за какво или за кого са,но това е дълга тема). Вчера го болеше зверски, наборът не е в кондиция покрай резултатите, та си имахме буря в чаша с вода. Много ми е криво, вече се изморих, на работа до 12-ти съм плътно, на 13ти 12 часа ... Ох, помрънках си...

# 1 195
  • София
Това с профилите си е направо конспирация. Действително никъде по сайтовете на гимназиите няма никаква информация.

# 1 196
  • На морето!
Нещо такова.
Първите два профилиращи са определени на национално ниво с наредба, като за някои профили има различни комбинации.
Третият и четвъртият ПП ( могат и да са само три) обичайно се избират в края на десети клас сред предложените от училището варианти. Някои училища предлагат два ПП "  в пакет".
Ако правилно разбирам всички деца в АЕГ с АЕ+НЕ учат по едни и същи програми до 10ти клас, независимо че едните са АЕ и НЕ +Биология и Химия, а другите АЕ и НЕ +БЕЛ и История, в 10ти клас потвърждават или променят първоначалния избор и от тогава вече започва засиленото изучаване на избраните предмети?

# 1 197
.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 12:06 от red_violet

# 1 198
  • София
Това с профилите си е направо конспирация. Действително никъде по сайтовете на гимназиите няма никаква информация.
На сайта на Испанската има - всяка година публикуват презентацията, представена на десетокласниците. https://www.ibbcervantes-bg.com/?cid=39
На сайтовете на повечето училища няма толкова конкретна информация, но ако се разгледа учебния план на 11-ти клас /а в краен случай, ако няма такъв - седмичната програма/ се придобива представа за предлаганото.

Oт приятелка  , чието дете завърши тази година 2АЕГ , разбрах , че не са имали опция за смяна на профила в 10 клас. Не знам те  по коя програма  са били и дали това ще се отнася и за бъдещите десетокласници.
Защото тазгодишния випуск е по старата програма. Няма общо.

# 1 199
  • София
Санака, жива да си! Не би ми хрумнало! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт