Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 94 194
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 380
  • София
Преразказът като форма е нелошо решение (може би не следва да е универсално приложен). Той показва: - силата на краткосрочната памет (важна и за математици, и за филолози), - набюдателността и възможността да се забележат детайли, - възможността за синтезиране и извличане на най-важното съдържание (при сбития преразказ), - възможността да се промени гледната точка (изкючително важно умение - да се поставиш в ролята на друг), - езиковата (граматическа и лексикална) култура на пишещия.

По професия съм юрист. Първата част от една искова молба/ жалба/ съдебно решение (т.н. обстоятелствена част) е именно преразказ на ситуацията. Колкото по-дълга и объркана е тази част, толкова по-неопитен или непригоден за професията е пишещият. Същото може да се отнесе до изожения във всякакви прошения вкл. най-прозаичните ФБ постове, описващи ситуации, с цел да се даде съвет.

Някога ни изпитваха на дъската. Сега това не става. Някога гледахме филми/четяхме книги и си ги разказвахме. Сега всяко дете има електронно устройство и може веднага да прегледа каквото е нужно. Но уменията, маркирани по-горе, следва да се развият - навярно не кампанийно през време на подготовката за НВО, но са важни.

Винаги - още от собственото си детство - съм мразела преразказите като твърде ограничаваща форма. И... никога и през ум не би ми минала точно тази гледна точка - много полезен пост, благодаря! С един кратичък пост от 3 параграфа успя да промениш близо 50 годишните ми убеждения.
И понеже някак не личи винаги, в случая говоря сериозно и буквално, няма ирония.

# 1 381
  • София
Скрит текст:
Не е въпросът в сградата. Говорим за дете, което не може да вземе решение в коя гимназия да се запише. Да речем, че в първите 10 гимназии се предполага, че средата е сходна. Ясно е също, че учителите са въпрос на късмет понякога. Един и същ език се предлага в няколко гимназии. И тогава изборът може да бъде подпомогнат от една обиколка и решаващи да се окажат:

1. Местоположението и времето за път.
2. Личното усещане, когато детето попадне на дадено място - дали му се струва привлекателно и приветливо или обратно и дали се вижда там в следващите 5 години.

Не ви ли се е случвало дадено място, което виждате за първи път да ви се стори близко и приятно, а друго - отблъскващо?

Клер например моето дете предпочита да е в гимназия ( само 8-12 нагоре) , не СОУ и да няма малки ученици начален етап  - били шумни, завирали се навсякъде .
Няма как да придобие идея за атмосферата , когато децата ги няма и не кипи училищен живот.
73 СУ не е лошо училище, децата са добри, но както казах е голямо и учат 1-12клас, навсякъде по коридорите е навалица от всякакви възрасти. Усещането се подсилва и от кабинетната система -постоянен поток от деца по стълбите в междучасията

Да, този пример е много показателен, че понякога мотивите за избора на гимназия на някого може да са странни и непредвидими. На мен, например, изобщо нямаше да ми хрумне подобно нещо. Никога и при никакви обстоятелства наличието на хора или деца от различни възрасти не би ме дразнило. Нито пък би дразнило детето ми.

# 1 382
  • София
Не е въпросът в сградата. Говорим за дете, което не може да вземе решение в коя гимназия да се запише. Да речем, че в първите 10 гимназии се предполага, че средата е сходна. Ясно е също, че учителите са въпрос на късмет понякога. Един и същ език се предлага в няколко гимназии. И тогава изборът може да бъде подпомогнат от една обиколка и решаващи да се окажат:

1. Местоположението и времето за път.
2. Личното усещане, когато детето попадне на дадено място - дали му се струва привлекателно и приветливо или обратно и дали се вижда там в следващите 5 години.

Не ви ли се е случвало дадено място, което виждате за първи път да ви се стори близко и приятно, а друго - отблъскващо?

Клер например моето дете предпочита да е в гимназия ( само 8-12 нагоре) , не СОУ и да няма малки ученици начален етап  - били шумни, завирали се навсякъде .
Няма как да придобие идея за атмосферата , когато децата ги няма и не кипи училищен живот.
73 СУ не е лошо училище, децата са добри, но както казах е голямо и учат 1-12клас, навсякъде по коридорите е навалица от всякакви възрасти. Усещането се подсилва и от кабинетната система -постоянен поток от деца по стълбите в междучасията

Ако това е един от критериите, трябва да проверите много внимателно и чистите езикови гимназии. Например, 164то е ЕГ, но в същата сграда се помещава и ОУ. Така, че там също има малки деца, а режимът е двусменен.

# 1 383
Сигурно сте писали , но знаете ли  кога ще  качат оценките от свидетелствата в профилите на децата? Извинявам се ако вече е коментирано.

# 1 384
  • София
Преразказът като форма е нелошо решение (може би не следва да е универсално приложен). Той показва: - силата на краткосрочната памет (важна и за математици, и за филолози), - набюдателността и възможността да се забележат детайли, - възможността за синтезиране и извличане на най-важното съдържание (при сбития преразказ), - възможността да се промени гледната точка (изкючително важно умение - да се поставиш в ролята на друг), - езиковата (граматическа и лексикална) култура на пишещия.

По професия съм юрист. Първата част от една искова молба/ жалба/ съдебно решение (т.н. обстоятелствена част) е именно преразказ на ситуацията. Колкото по-дълга и объркана е тази част, толкова по-неопитен или непригоден за професията е пишещият. Същото може да се отнесе до изожения във всякакви прошения вкл. най-прозаичните ФБ постове, описващи ситуации, с цел да се даде съвет.

Някога ни изпитваха на дъската. Сега това не става. Някога гледахме филми/четяхме книги и си ги разказвахме. Сега всяко дете има електронно устройство и може веднага да прегледа каквото е нужно. Но уменията, маркирани по-горе, следва да се развият - навярно не кампанийно през време на подготовката за НВО, но са важни.
Моето дете винаги е било силно по математика. Научи правилата и се справяше добре с първата част на матурата, но преразказа.... Имали сме и 15 точки на пробен. Дойде една госпожа за 3-4 пъти последния месец за уроци. Последния пробен беше 35 точки на преразказа, на истинската матура е или 34 или 35. Еми развива се това умение. Просто някой трябва да ти покаже грешките и да те насочи.
Исках да попитам олимпиадите само, ако са над определени точки ли се появяват? Имаме 3 олимпиади областен кръг и една национален. Никакви резултати няма в МОН Sad

# 1 385
Скрит текст:
Цитат
A интервюто по БТВ на автора на черешети гледахте ли? Тупнали го до дете от СМГ със 100т по мат и БЕЛ и двамата разправят как всичко било точно. Децата просто трябвало да учат, за да се справят с преразказа.

Как пък не се сетиха да поканят някое дете с 65т от първия модул и под 10 на втория. Сега в математическите гимназии ще се учи според умението да запомниш текст.
Гледах - детето, е според моя син, е "топът на топа" математик Simple Smile , наистина е възхитен от него, а той е доста критичен обичайно!
Но принципно моето мнение е, че с лесна матура по математика и този преразказ, определено ще има силни математици, които ще напуснат СМГ.

Значи най-глупавото нещо е да се запише дете в СМГ, защото има бал за там, без детето да има математически наклонности. Поне според мен.

От друга страна, не е грешка, нито е осъдително в СМГ да попаднат нови деца и да отпаднат някои от досегашните. Все пак става въпрос за конкурентен подбор.
Точно синът ми ще влезе, дано не,  в тази статистика: 23ти на приема след 4ти клас и вън сега заради тезата и преразказа...(нали ходих да гледам работата)

# 1 386
  • София
Милена, от сърце ви пожелавам детето да остане в СМГ, щом му е на сърце! Както знаеш, от нас имате едно място (поне според прогнозите).

# 1 387
  • София
Сигурно сте писали , но знаете ли  кога ще  качат оценките от свидетелствата в профилите на децата? Извинявам се ако вече е коментирано.

из ....Желания
Важно: Оценките от свидетелствата се прехвърлят при подаване на заявление или на по-късен етап, при синхронизация.
Важно: Корекция на вече подадено заявление може да се прави само в РУО
Подаването на заявления стартира на 05.07.2021 г. в 00:00 часа и ще приключи на 07.07.2021 г. в 23:59 часа.
Няма активен етап на класиране

# 1 388
Към историците: в сайта на НГДЕК обявиха, че след 17 часа ще обявяват резултатите.
Палци на всички 🍀

# 1 389
  • София
Стискам палци на всички форумни историци, дано се черпите от радост довечера!

Има ли някъде статистика за успеваемостта на ДЗИ по история през годините?
Или поне за тази година?

Изтеглете си файла като .csv от тук https://data.egov.bg/data/resourceView/9b3480f2-1575-4bc5-8e6d-a579cc36a4e2
И после си гледайте колоната за история. На правителствения портал за свободни данни трябва да има и подобни публикации за предходни години. Търсила съм за история и с изненада установих, че даже в профилирани  гимназии (НГДЕК, Хуманитарните в Пловдив и Варна), учениците предпочитат ДЗИ философия. На история се явяват към 20-25% от випуска в специализираните училища, в другите пък са единици.

# 1 390
Извинявам се за въпроса - мога ли само аз да запиша детето, след като е прието или трябва с него да отида? И трябва ли на живо да се ходи или може онлайн?

# 1 391
  • Стара Загора
Няма как да се запишете онлайн след като сте приети. Обясняват за униформи, искат оригинала на дипломата, някъде и пари за учебници събират

# 1 392
  • София
Извинявам се за въпроса - мога ли само аз да запиша детето, след като е прието или трябва с него да отида? И трябва ли на живо да се ходи или може онлайн?
За испанската например, разбрахм че е наживо, желателно е с детето - информация от предходната година.

# 1 393
  • Бургас
Какво точно означават профилиращите 3ти и 4ти предмети - история, биология и тн? Те не трябва ли да се избират след 10ти клас?

# 1 394
  • София
Изборът на гимназия разбира се, че не е това как изглежда самото училище, но понякога се случва човек виждайки мястото да си каже " това е моето място".
Друг фактор за избор на училище е и местоположението. Разбира се то не е определящо, когато училището е много желано, но ако детето се двоуми между две и тогава местоположението може да наклони везните при избора.

Общи условия

Активация на акаунт