Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 7

• 36 274
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Fair Lady, ето за сравнение две мои упражнения:
Скрит текст:
Топчето е само със щрих, без размазване:
.

Чайничето е с техника за размазване:
.

И в двете рисунки има грешки, които са видими.
Но размазване на изпит не трябва да се прави!

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 23:39 от Kally May

# 241
  • софия
редактирам се

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 00:26 от Амели

# 242
Писах,писах,пък без да искам си затрих поста...няма да мога да се повторя...но искам да ви обкуража!
КалиМей,много съжалявам за оценката ви,както и за другите дечица,които така сурово са посекли.Много мъчно ми стана за всички!Това в никакъв случай не бива да ви отчайва.Не ме касае лично,но и аз като човек работещ в сферата на изкуствата съм имала върхове и падения,ставах и продължавах.
Стискам палци на всички да издържите още малко на натиска и всеки да се похвали,че е намерил своето място под слънцето,където ще се чувства щастлив,реализиран и изпълнен с мечти!
Знам колко раними могат да са хората на изкуството, затова исках да ви кажа на всички да не се пречупвате и да вярвате, че нещо по-добро ви очаква!❤❤❤
Стискам ви силно палци на всички!

# 243
  • София
Амели, чист щрих и размазано Joy

Sunshine Hug

# 244
Лека нощ, момичета! С пожелание за много по-приятни резултати в понеделник!

# 245
  • София
Благодаря за отговора, момичета.
Попитах, защото племенницата днес разстроена от оценката от 3.50, реши, че тя не е използвала правилната техника. Няколко деца в залата работили с размазване и тя им се учуди като излезе.
П.П. Kally  May, на мен чайничето ми харесва повече. Лаик, нали вече го казах.

# 246
при нас, в училище това беше първото което им набиваха в главите - никакво размазване, всичко се постига само с щрих, като неговата форм/ линия не знам как да го нарека по-точно, зависи от предпочитанията на рисуващия. Т.е. може да само в една посока, може да е като мрежа, може да е по формата на предмета, може всички заедно в съчетание. От това , им казваше учителкаат, си личи индивидуалния стил на рисуващия и той е  разпознаваем. В началото, всички от класа на сина ми  мажеха и той също. На мен много ми харесваше, докато той не ме светна че това било недопустимо. ама аз откъде да знам ...

# 247
  • софия
Изчетох ви Simple Smile

разбирам тъгата и разочарованието, съжалявам за тези емоции!
Няколко неща ми направиха впечатление и дано не изтърва някое...
Първо - относно двойките - не знам какво искат да кажат с това си поведение. Може би демонстрират ( а може и наистина да е така) че пандемията си казва думата и виждаш ли като няма качествена подготовка резултата е разбираемо лош. Не знам. Това ми хрумна.

Някой коментираше, че сигурно имало завишени критерии тази година. Не мисля. Получава се същото както преди две години (сега не ми се връща в старите теми да търся), но пак бяха дали прост цилиндър и пак имаше много двойки. Даже си спомням, че тогава го предпрекох - видите ли прости форми на изпит, да знаете, че са ги уловили в слабостите им. При висок цилиндър почват да криволичат едни вертикални стени, слагат се едни остри или пък неразмерни елипси.... Бе проста форма винаги може да те улови, логично е - казваш си - ехееее колко лесно...и е щракнал капана.

Другит начин да те проверят качествено е перспективата - именно това направи изящната с тази шайгичка. Не са нужни три изпита за да се отсеят умеещите. Напротив, един допълнителен изпит може да обърне резултата и някой по-слаб на първия да мине напред на втория ...Варианти всякакви, просто с два или три изпита се отсяват изцяло подготвени средно претеглено кандидати.

Който говореше за колегите си и за практиката им да хвалят - чудя се да коментирам ли това абсурдно твърдение. Това че може да има такива хора, не бива да се слага като сянка върху хората работещи с всеотдайност и почтенност. Дота грубо изказване.

Кой изказа нагласени оценки за да се влиза с до 4. Моля ви се, не влизайте в конспирации, това с нищо не ви помага. На воторо класиране, лично според мен оценката ще падне много.

и последно - аз съветвам децата да отидат да си видят работата. Никой няма да се държи с тях чудовищно. Напротив - обясняват кое какво как. За да има оценка 2,00 значи има някакво кардинално разминаване между вижданията на бъдещият художник и реалното искане за изпита. Много често точно такива "уроци - консултации" ни учат най-много. Може нещо да е повтаряно цяла година от учителя и детето да го отхвърля като несъгласие (дори подсъзнателно), а когато го чуе и види от обясняващият след изпит, да осъзнае, да щракне значимостта на нещата.

Все пак освен закрила на децата си трябва да им осигурим и максимално извличане на ползи и знания от различните ситуации по пътя им.
След малко специално ще отговоря и на Sambaderaнещо си.

Не унивайте. Стискаме  ви палци и продължавате напред!

Кали мей, дано не ти се строя груба, извини ме ако така прозвучи, но моля те да уточниш ако не се занимаваш професионално с това, за да се знае кой дава примера с щрихите! (съвсем с добро Simple Smile )

Fair lady, тепърва ще се разместват пластовете, не бързайте със заключенията.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 00:00 от Амели

# 248
Отново казвам, че в стаи с повече деца постановките са 2 - в двата края на стаите. А стативите или масите са дъгообразно разположени. Майката, която спори, вероятно е била на изпита.

# 249
От години оценките на изпитите бяха завишавани, незнайно защо. Малко кандидати ли, нивото спада...
Мисля, че тази година оценките са реални.
Според Вас всички приети до сега деца са били некадърни, до леко кадърни, тази година обаче оценяващите са решили да им го кажат в очите, предните години са имали известно притеснение.

Незнам някой от вас дали е ходил да разглежда рисунките след изпит, когато нямаш подготовка въобще няма как да изкараш повече от 3, в най добрия случай.
Ако следите темата ще разберете, че тук става въпрос за деца, които се готвят от 2-3-4г за този изпит и които са изкарали оценка 2. Част от колегите Ви, които са ги подготвяли са именно преподаватели настоящи от Приложното и Художествената, но както казвате може пък и те да са влезнали на времето с такава "завишена оценка" и да нямат никаква представа какво правят с тези деца.

Когато аз кандидаствах в приложното бяха 480 деца за една специалност - 16 места и държах 3 изпита.
.
Похвално е, че сте минали през толкова ситна цедка и сте положили 3 изпита, според мен ако и сега бяха оставили тези 3 изпита със сигурност щяха да добият по-реална представа за уменията на кандидатите.
И от чисто любопитство искам да Ви попитам на Вас на времето ако Ви бяха казали, че не ставате за нищо бихте ли продължили да се занимавате с рисуване?
Също е добре да си припомним като ще говорим за едно време, че повечето известни художници са били недооценени, така че абсолютно подкрепям мнението на Kally May, че не може Някой си да размаха пръст и просто да отсече, че този става и този не става. Аз след нейния пост се отказах да ходя да гледам рисунката, детето пък от своя страна каза, че не иска да чуе за това училище, а всъщност оценката и е много добра, приета е на първо класиране, първо желание, но нейното желание го изпариха, както и моето и не бих си записала детето там. Ще чакаме резултатите от Фотографията и Изящното, но пък нали на Приложното целта им беше да отпаднат повече кандидати - еми постигнаха я!

clevermary, дъщеря ми е била в стая с 20 деца и са имали 1 (една) подредена постановка.

# 250
  • София
Амели, изобщо не си груба Hug !
Ако под "професионално" разбираме да си вадя хляба с това - не. Но съм учила рисуване дълго време и винаги ми е било като приятно хоби, макар да направих завой в друга сфера на изкуството, в която работя.
И за да не станат недоразумения, тъй като моят отговор беше на конкретен въпрос на Fair Lady и тя го видя, ще те помоля от твоя пост да махнеш рисунките в цитата. Аз вече направих това.
Искам и специално да ти благодаря, че от години си такава подкрепа в тази тема Flowers HibiscusHug

Отново казвам, че в стаи с повече деца постановките са 2 - в двата края на стаите. А стативите или масите са дъгообразно разположени. Майката, която спори, вероятно е била на изпита.
Изключително грубо и съвсем неуместно изказване, което просто ще подмина, тъй като дори не е вярно.

# 251
Смешно е да се твърди, че целта на приложното е да пореже децата. Всяко училище иска да влязат най- добрите. Разместване ще има. Дори деца с висока оценка няма да се запишат там, а ще отидат например в ХГ.
Kally, кое е грубо в написаното от мен?
Филипова, ако не е тайна, в коя стая е било детето Ви?

# 252
Тази тема е една от най-уютните теми. Не я превръщайте в бойно поле. В седмокласната има достатъчно престрелки.
Нямам такова намерение. Четене с разбиране се учи до 7 клас, както много добре знаем всички Wink
Единственото нещо, което не ми дава мира обаче е, че догодина, когато родителите на следващия набор дойдат да четат тук, ще останат с грешно впечатление от неверните твърдения в пост като този:
И само ще вметна, че четка се използва в процеса на рисуване И на графика. Въпрос на предпочитание е.
Нямам намерение да споря с никого. Не съм присъствала на изпита. Разпределението по зали го имаше разпечатано и залепено на входа, също качено и на страницата на училището. От номер 259 до 265 бяха в една зала.  Колко деца са това ?!
Съжалявам, че не се приемат различни мнения.
Още веднъж успех на всички деца и не забравяйте,  че нищо фатално не се е случило!

# 253
  • софия
Различни мнения се приемат и това е хубавото на диалога. Не е приятно обаче празно настояване. На изпита имаше стаи с по 7 деца имаше и такива с повече. Стаите са различни по квадратура. Например тези на първия са по-големи от тези на 4тия.

Кали, действам!

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 00:41 от Амели

# 254
Смешно е да се твърди, че целта на приложното е да пореже децата.
Филипова, ако не е тайна, в коя стая е било детето Ви?
Смешно, смешно, ама фактите друго разправят.
Детето беше на 1 етаж, 104 стая мисля в приложното, а в ХГ пак около 20 деца във физкултурния салон, утре ще я попитам колко точно са били там и за да изясним бройките и постановките ще споделя.

Общи условия

Активация на акаунт